Ухвала
від 13.11.2019 по справі 195/1192/19
ТОМАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 195/1192/19

У Х В А Л А

"13" листопада 2019 р. с-ще Томаківка Дніпропетровської області

Томаківський районний суд Дніпропетровської області в складі: головуючого судді - Скрипченка Д.М., за участю секретаря судового засідання Левкович Н.М., під час розгляд на підготовчому судовому засіданні цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємтсва "Агрофірма "Перше травня", третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Томаківського районного державного нотаріального округу Рудий Михайло Євгенійович, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Томаківського районного суду Дніпропетровської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ПСП «Агрофірма «Перше травня» , третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Томаківського районного державного нотаріального округу Рудий Михайло Євгенійович, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки.

Представником позивача по справі було заявлено клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, оскільки договір оренди землі було укладено без відома власника, а отже, іншої можливості довести, ніж шляхом експертного висновку про невідповідність підпису у договорі оренди орендодавця вона не має.

Представник відповідача проти клопотання в частині призначенння судової почеркознавчої експертизи не заперечував, окрім визначення установи, яка буде її проводити.

Ухвалою суду від 11.09.2019 року провадження по справі було зупинено у зв`язку з призначенням судової почеркознавчої експертизи.

17.10.2019 року на адресу суду надійшло клопотання судового експерта про надання додаткових матеріалів, необхідних для виконання судової почеркознавчої експертизи та забезпечення виконання попередньої оплати вартості експертизи.

Ухвалою суду від 05.11.2019 року провадження по справі поновлено.

13.11.2019 року представник позивача надав суду клопотання, у якому просить надіслати на адресу експертної установи матеріали справи для проведення експертизи та зупинити провадження. При цьому зазначив, що суму вартості за проведення експертизи було сплачено, про що додано копію квитанції за №718 в сумі 7636 гривень від 04.11.2019 року. Особисто експерту надіслано рекомендованим повідомленням вільні зразки з підписом ОСОБА_1 та оригінал квитанції про сплату вартості експертизи.

Судове засідання проведено без фіксування звукозаписувального технічного засобу за відсутності сторін.

Дослідивши письмові матеріали справи, вивчивши клопотання позивача, враховуючи, що дійсно для встановлення істини по справі, а саме для вирішення питання про те, чи виконаний підпис у договорі про оренду землі ОСОБА_1 чи іншою особою, необхідні спеціальні знання в галузі почеркознавства, суд вважає необхідним призначити судово-почеркознавчу експертизу.

У відповідності до ч. 1 ст.103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно з ч.1 ст. 104 ЦПК України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Згідно п.9 ч. 1 ст .253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 10, 104, 252, 253 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про призначення судової почеркознавчої експертизи - задовольнити.

Призначити судову почеркознавчу експертизу, доручивши її проведення Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз за адресою: 49000, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, буд. 7, к. 36.

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

- Ким, ОСОБА_1 , чи іншою особою (особами) виконано підписи в графі «Орендодавець» у договорі оренди земельної ділянки №120 від 01.11.2016 року та акті приймання-передачі земельної ділянки за договором оренди від 01.11.2016 року, «Орендодавець» - ОСОБА_1 , «Орендар» ПСП «Агрофірма» Перше травня» , код ЄДРПОУ 25543635 в особі ОСОБА_2 ?

Витрати по проведенню судової почеркознавчої експертизи покласти на позивача у справі.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.ст. 384-385 КК України, та роз`яснити їм, що мотивований висновок повинен відповідати вимогам ст.102 ЦПК України.

Для проведення експертизи надати у розпорядження експертів: оригінал договору оренди земельної ділянки №120 від 01.11.2016 року, укладеного від імені ОСОБА_1 з ПСП "Агрофірма "Перше травня", код ЄДРПОУ: 25543635, зареєстроване за юридичною адресою: Дніпропетровська область, Томаківський район с-ще Томаківка вул. Матросова, 3, в особі виконуючого директора Леперди Володимира Юрійовича; акт приймання передачі земельної ділянки до договору оренди від 01.11.2016 року; зразки підпису та почерку вільні та експериментальні.

Надіслані позивачем на адресу Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз додаткові матеріали з вільними зразками підпису та почерку ОСОБА_1 долучити до матеріалів справи та використовувати експертами під час проведення судово-почеркознавчої експертизи для надання висновку.

Якщо під час проведення судової експертизи будуть встановлені обставини, що мають значення для правильного вирішення спору, з приводу яких експерту не були поставлені питання, зобов`язати та надати можливість експерту у висновку викласти свої міркування і доводи щодо цих обставин.

Провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Приватного сільськогосподарського підприємтсва "Агрофірма "Перше травня", третя особа без самостійних вимог - приватний нотаріус Томаківського районного державного нотаріального округу Рудий Михайло Євгенійович, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки зупинити на час проведення судової почеркознавчої експертизи.

У відповідності із ч. 3 ст. 104 ЦПК України копії ухвали направити учасникам справи, для відому.

У відповідності з ч. 3 ст. 104 ЦПК України копії ухвали, а також об`єкти та матеріали, що підлягають дослідженню направити експертам Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз, для виконання.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у цивільній справі може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Томаківський районний суд Дніпропетровської області протягом 15 днів з дня її оголошення.

Суддя: Д. М. Скрипченко

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено15.11.2019
Номер документу85622272
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —195/1192/19

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 27.10.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 02.08.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 14.04.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 05.03.2021

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Томаківський районний суд Дніпропетровської області

Скрипченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні