Рішення
від 11.11.2019 по справі 488/2957/19
КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

КОРАБЕЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МИКОЛАЄВА

Справа № 488/2957/19

Провадження № 2/488/1433/19

РІШЕННЯ

Іменем України

11.11.2019 року м. Миколаїв Суддя Корабельного районного суду міста Миколаєва Чернявська Я.А., розглянувши цивільну справу за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за позовом Виконавчого комітету Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , де третьої особою виступає: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Металургів 28", про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням, -

ВСТАНОВИВ:

16.07.2019 року Виконавчий комітет Миколаївської міської ради звернувся до суду з позовом про визнання ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , де третьої особою виступає: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Металургів 28" такими, що втратили право користування жилими приміщенням, а саме кімнатами 816-817 у гуртожитку за адресою АДРЕСА_1 .

Вимоги позовної заяви мотивовано тим, що гуртожиток розташований по АДРЕСА_1 на балансі ОСББ АДРЕСА_2 МЕТАЛУРГІВ 28" та належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва.

В кімнаті № 816-817 даного гуртожитку значаться зареєстрованими: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Під час обстеження житлового фонду комісією було виявлено, що в кімнатах № 816-817 гуртожитку за АДРЕСА_1 ніхто не мешкає. Даний факт підтверджується актами від 15.09.2017 р., 16.10.2017 р., 07.02.2018 р. складеним представником ОСББ "МЕТАЛУРГІВ 28", в присутності мешканців зазначеного гуртожитку про те, що в кімнатах № 816- АДРЕСА_3 ніхто не проживає з 01.05.2017 р.

Кімната не приватизована, не службова, належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва.

Власником особового рахунку значиться ОСОБА_1 .

Відповідно до виписки з особового рахунку № НОМЕР_1 , станом на 23.02.2018 р. заборгованість по сплаті членських внесків складає 939 грн. 29 коп.

Реєстрація відповідачів за вказаною адресою позбавляє позивача можливості надати вказану кімнату іншим особам, які потребують забезпечення житлом.

Ухвалою судду від 09.09.2019 року відкрито провадження в даній справі. Визначено розгляд справи провести за правилами спрощеного позовного провадження, без виклику повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами. Одночасно роз`яснено учасникам справи їх право на звернення до суду із клопотанням про розгляд справи у судовому засіданні із повідомленням (викликом) сторін, встановлено відповідачу 15-денний строк з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі для подачі до суду відзиву на позовну заяву. Роз`яснено відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Встановлено сторонам 5-денний строк з дня вручення цієї ухвали для подання заперечень проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Позивачу було надіслано ухвалу про відкриття провадження, був вчасно та належним чином повідомлений про місце розгляду справи.

Відповідачам було надіслано ухвалу про відкриття провадження у справі разом з позовною заявою та додатками до неї.

Відповідачі були вчасно та належним чином повідомлені про місце розгляду справи, про визначений строк для надання відзиву на позов, однак заяву про участь у судовому засіданні не подавали, відзиву на позовну заяву не надіслали, заперечень щодо розгляду справи в порядку спрощеного провадження не надіслали.

Третій особі було надіслано ухвалу про відкриття провадження у справі разом з позовною заявою та додатками до неї, була вчасно та належним чином повідомлена про місце розгляду справи.

Частиною 1 статті 279 ЦПК України встановлено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше (ч.5 ст.279 ЦПК України ).

Вказана вимога ЦПК України роз`яснена судом учасникам справи в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Сторони у справі не подавали клопотань про розгляд означеної справи з повідомленням сторін, а суд не вбачав підстав для розгляду справи з повідомленням сторін з власної ініціативи.

Відповідно до ч.13 ст.7 ЦПК України , розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Згідно із вимогами ч.2 ст.191 ЦПК України , у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Виходячи з наведеного, суд вважає, що розгляд справи у спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін слід здійснювати у порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, без проведення судового засідання, в силу вимог ч.13 ст. 7 , ч.2 ст. 191 ЦПК України .

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що надані позивачем докази та повідомлені ним обставини є достатніми для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню з огляду на наступне.

За змістом ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Згідно з ч. 1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Право власності є непорушним.

Відповідно до ст. 321 ЦК України ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Судом встановлено, що гуртожиток розташований по АДРЕСА_1 на балансі ОСББ "МЕТАЛУРГІВ 28" та належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва.

В кімнаті № 816-817 даного гуртожитку значаться зареєстрованими: ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 .

Під час обстеження житлового фонду комісією було виявлено, що в кімнатах № 816-817 гуртожитку за АДРЕСА_1 ніхто не мешкає. Даний факт підтверджується актами від 15.09.2017 р., 16.10.2017 р., 07.02.2018 р. складеним представником ОСББ "МЕТАЛУРГІВ 28", в присутності мешканців зазначеного гуртожитку про те, що в кімнатах № 816- АДРЕСА_3 ніхто не проживає з 01.05.2017 р.

Кімната не приватизована, не службова, належить до комунальної власності територіальної громади міста Миколаєва.

Власником особового рахунку значиться ОСОБА_1 .

Відповідно до виписки з особового рахунку № НОМЕР_1 , станом на 23.02.2018 р. заборгованість по сплаті членських внесків складає 939 грн. 29 коп.

Відповідачі не надали заяви про те, що будуть відсутніми у житловому приміщенні понад шість місяців з поважних причин.

Реєстрація відповідачів за вказаною адресою позбавляє позивача можливості надати вказану кімнату іншим особам, які потребують забезпечення житлом.

Відповідно до ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Згідно ч. 1 ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Підстави для збергіання зазначеного жилого приміщення за відповідачами строком понад шість місцяів, що передбачені ч. 3 ст. 71 ЖК України відсутні.

Відповідно до ст. 72 ЖК України , визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку. Аналогічні висновки містяться у постанові Верховного суду України від 16.01.2012 у справі №6-57цс11.

Дослідивши в сукупності надані докази, суд вважає встановленим факт відсутності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 у жилому приміщенні спірних кімнатах, понад півроку без поважних причин.

Понесені судові витрати по сплаті судового збору стягнути з кожного з відповідачів на користь позивача в розмірі 1921,00 грн. відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст. 2 , 4, 5, 10-13 , 258 , 259 , 265 , 268 ,ЦПК України , суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Виконавчого комітету Миколаївської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , де третьої особою виступає: об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Металургів 28", про визнання осіб такими, що втратили право користування жилим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: не відомо), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: не відомо), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: не відомо), такими, що втратили право користування житловим приміщенням, кімнатами № 816-817 гуртожитку за адресою АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП: не відомо), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: не відомо), ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: не відомо) на користь Виконавчого комітету Миколаївської міської ради (код ЄДРПОУ 04056612, р/р НОМЕР_2 в ГУДКУ в Миколаївській області) судовий збір по 1921,00 грн. з кожного.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Відповідно до п.15.5 ч. 1 Розділу ХІII Перехідних положень ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач - Виконавчий комітет Миколаївської міської ради (54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20, код ЄДРПОУ 04056612);

Відповідач - ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП: не відомо);

Відповідач - ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП: не відомо);

Відповідач - ОСОБА_3 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП: не відомо);

Третя особа - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Металургів 28" (54050, м. Миколаїв, вул. Металургів, 28, код ЄДРПОУ 40330806).

Суддя Я.А. Чернявська

СудКорабельний районний суд м. Миколаєва
Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено17.11.2019
Номер документу85666087
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —488/2957/19

Ухвала від 16.06.2023

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 27.04.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Ухвала від 11.03.2021

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Яворська Ж. М.

Рішення від 11.11.2019

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

Ухвала від 09.09.2019

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Чернявська Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні