Ухвала
від 30.10.2019 по справі 930/2795/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/2795/19

Провадження №2/930/1038/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про залишення позову без руху

30.10.2019 року м. Немирів

Суддя Немирівського районного суду Вінницької області Царапора О.П. розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним,-

В С Т А Н О В И В:

В Немирівський районний суд надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним.

У своїй заяві позивач просить суд визнати недійсним договір оренди земельної длянки(кадастровий номер 0523088600:01:001:0346, площа 2,5743 га, що розташована в с. Стрільченці Немирівського району Вінницької області.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України , а також вимогам статті 177 цього Кодексу .

У відповідності до частини 1 ст. 185 ЦПК України , суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу , протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів звязку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

В супереч даним вимогам позивачем не зазначено ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України, тобто відповідача.

Відповідно до ч. 5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Справа позовного провадження характеризується наявністю двох сторін з протилежними інтересами і спірністю їх майнових та особистих немайнових правовідносин, які передаються на розгляд суду.

Отже, передумовою звернення до суду в порядку позовного провадження є наявність спірних правовідносин та необхідність захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, здійснення, яких є неможливим без судового втручання.

Відповідачем в позові зазначено ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна , однак зі змісту позову вбачається, що доказів на підтвердження зазначених обставин в порушення п.5 ст.177 ЦПК України позивачем не надано, а саме: відсутні посилання на докази, які підтверджують наявність спору саме між сторонами в частині звернень до відповідача з письмовою вимогою про розірвання даного договору,а також письмової відмови відповідача, такі докази до матеріалів позову позивачем не долучено.

Також в позовній заяві позивачем не зазначено, з якого часу ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна , не виконує належним чином взяті на себе зобовязання за договором оренди за користування належною їй земельною ділянкою і вчому такі порушення умов договору полягають. Тобто жодних доказів на підтвердження невиконання ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна умов договору, а саме несплати орендної плати за користування земельною ділянкою до позовної заяви не додано, та не вказано про неможливість їх подачі разом з позовною заявою. Крім того, в даній позовній заяві не конкретизовано позовні вимоги, зокрема відсутні жодні відомості про те, з якого саме часу ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна не виконує покладенні на нього зобовязання, та за який період часу виникли такі порушення перед ОСОБА_1 відповідно до укладеного між сторонами договору.

Посилаючись у своєму позові на постанову слідчого про закриття кримінального провадження позивач необгрунтовує у чому виникла потреба звернутися за захистом своїх прав в порядку цивільного судочинства.

Окрім того, суддя зазначає, що частиною 4 статті 177 ЦПК України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Документом про сплату судового збору є квитанція установи банку або відділення зв`язку, які прийняли платіж або платіжне доручення, підписане уповноваженою посадовою особою банку і скріплене печаткою установи банку з відміткою про дату виконання платіжного доручення.

Оригінал такої квитанції додається до всіх позовних заяв, апеляційних та касаційних скарг, інших судових документів, що направляються до судової інстанції.

Відповідно до п.26 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах від 17 жовтня 2014 року за № 10, законодавством не встановлено спеціальних вимог до оформлення платіжних документів, на підставі яких перераховуються суми судового збору. Таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України від 05 квітня 2001 року № 2346-III "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України від 08 липня 2011 року № 3674-VI "Про судовий збір" суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. У зв`язку із цим суд повинен перевірити, щоб платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою, що додаються до позовної заяви (заяви, скарги), містили відомості про те, за яку саме позовну заяву (заяву, скаргу, дію) сплачується судовий збір .

При цьому, наприклад, платіжне доручення повинно бути підписано відповідальним виконавцем банку і скріплено печаткою установи банку з відміткою про дату надходження та дату виконання платіжного доручення (пункт 2.14 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 (зі змінами).

Відповідні документи подаються до суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені з використанням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, а також платіжне доручення, яке за формою не відповідає наведеним вимогам, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

Позивачем в якості документа на підтвердження оплати судового збору надано до суду квитанцію № 76 де в графі призначення платежу не ідентифіковано, що судовий збір сплачено саме за подання позову до ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, а тому дану квитанція не може сприймається в якості належного документа підтверджуючого сплату судового збору саме за цією позовною заявою.

Згідно ч. 8 ст. 43 ЦПК України якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

При цьому, згідно ч. 2 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 5 ст. 95 ЦПК України учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Порядок засвідчення копій документів визначений п.п. 5.26, 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно розпорядчої документації Вимоги до оформлювання документів (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 року № 55. За вказаним нормативно-правовим актом, відмітка про засвідчення копії документа складається: зі слів "Згідно з оригіналом"; назви посади; особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища; дати засвідчення копії, яка проставляється нижче підпису .

Однак, всупереч вимог ст.ст. 95 , 177 ЦПК України копії документів, додані до позову, не засвідчені належним чином, визначеним законом (відсутня дата засвідчення копії документа ).

Таким чином, позивачу необхідно, на підтвердження своїх позовних вимог і наявності правового характеру спору (наявності спору про порушення речових прав) обґрунтувати виниклий спір між відповідачем та надати відповідні докази порушення умов договору з боку відповідача, з якого часу виникли такі порушення, надати на огляд суду квитанцію про сплату судового збору яка відповідає вимогам закону, звірити копії документів у відповідності до вимог ЦПК України.

Тому суд, відповідно до ст. 185 ЦПК України вважає, що позовну заяву необхідно залишити без руху, надати позивачу строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`ять днів з моменту її отримання.

Якщо позивач у встановлений строк відповідно до ухвали суду не виконає зазначені вимоги, то на підставі ч.3 ст. 185 ЦПК України заява буде вважатися неподаною і буде йому повернута.

Керуючись ст. ст. 175 , 177 , 185 , 318 , ч.4 - 6 ст. 259 , ст. 260 ЦПК України , суддя,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ТОВ АГРО ІНВЕСТ Україна про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, залишити без руху, запропонувавши позивачу усунути недоліки у строк не пізніше 5 днів з дня отримання копії ухвали, надавши належно оформлену заяву.

Роз`яснити позивачу, що у випадку не усунення зазначених недоліків заява буде вважатися неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.П. Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.10.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85683494
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/2795/19

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні