Рішення
від 29.10.2019 по справі 295/9323/19
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/9323/19

Категорія 2

2-о/295/150/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.10.2019 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючої - судді Семенцової Л.М.,

за участі секретаря - Ковальчук М.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - виконавчий комітет Житомирської міської ради в особі Ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Житомирської міської ради, комунальна установа Березівський психоневрологічний інтернат Житомирської обласної державної адміністрації, та за поданням Ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Житомирської міської ради про встановлення опіки і призначення опікуна над недієздатною особою, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2019 року заявник звернулася до суду з указаною заявою, в якій просить встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та призначити її опікуном. Заява мотивована тим, що мати заявника ОСОБА_2 є інвалідом ІІ групи та визнана недієздатною особою згідно рішення Богунського районного суду міста Житомира від 29.04.1998 року у справі № 2-476/98, знаходиться на постійному проживанні у Березівському психоневрологічному інтернаті, внаслідок стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними може, у зв`язку з чим потребує постійного стороннього догляду.

У жовтні 2019 року Рада опіки та піклування при виконавчому комітеті Житомирської міської ради направила до суду подання з проханням призначити заявника опікуном над ОСОБА_2 . Як зазначено у поданні, заявник виявила бажання виконувати обов`язки опікуна над своєю матір`ю ОСОБА_2 , надавши всі необхідні документи, які надають їй право виконувати обов`язки опікуна.

Заявник та представники заінтересованих осіб у судове засідання не з`явилися, про час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, до суду подали письмові заяви з проханням проводити розгляд справи у їхній відсутності та просять задовольнити вимоги заяви і подання.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується подання, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що заява і подання підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 300 ЦПК України суд, ухвалюючи рішення суду про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі про обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Судом встановлено, що заявник є дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого ВРАЦС Житомирського МУЮ 23.06.2005 року.

Рішенням Богунського районного суду міста Житомира від 29.04.1998 року у справі № 2-476/98 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнана недієздатною.

Як убачається з довідки КУ Березівський психоневрологічний інтернат Житомирської обласної державної адміністрації від 20.09.2004 року, ОСОБА_2 знаходиться на постійному місці проживання в будинку-інтернаті з 1998 року та страждає на психічне захворювання - шизофренію параноїчної форми, безперервно прогредіентний тип перебігу, галюцінаторно - маячний синдром з кататонічними вкюченнями.

На час розгляду справи про визнання ОСОБА_2 недієздатною питання про встановлення опіки і призначення опікуна над нею судом не вирішувалось.

Рішенням виконавчого комітету Житомирської міської ради № 29 від 21.08.2019 року затверджено подання Ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Житомирської міської ради про можливість призначення опікуном ОСОБА_1 над її недієздатною матір`ю ОСОБА_2 .

За наведених обставин заява і подання є обґрунтованими і підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 258-265, 293, 300 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Встановити опіку та призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 її дочку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Богунський районний суд міста Житомира протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (адреса: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер: 3442510504).

Заінтересована особа: виконавчий комітет Житомирської міської ради в особі Ради опіки та піклування при виконавчому комітеті Житомирської міської ради (адреса: 10003, м. Житомир, вул. Перемоги, 55).

Заінтересована особа: комунальна установа Березівський психоневрологічний інтернат Житомирської обласної державної адміністрації (адреса: 11255, Житомирська обл., Ємільчинський район, с. Березівка, код ЄДРПОУ: 03188398).

Повне судове рішення складено 31.10.2019 року.

Суддя Л.М. Семенцова

Дата ухвалення рішення29.10.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85688543
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення опіки і призначення опікуна над недієздатною особою

Судовий реєстр по справі —295/9323/19

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Рішення від 29.10.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 25.07.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 25.06.2019

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні