Рішення
від 15.11.2019 по справі 241/1181/19
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

241/1181/19

2/241/303/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(Повний текст)

15.11.2019 року

Першотравневий районний суд Донецької області

у складі:

головуючого судді Демочко Д.О.

при секретарі Цукановій Л.П.

за участю

представника позивача ОСОБА_9

відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Мангуш цивільну справу за позовом Органу опіки та піклування Мангушської райдержадміністрації Донецької області, який діє в інтересах малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3 , третя особа Орган опіки та піклування Комишуватсткої сільської ради Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Представник Органу опіки та піклування Мангушської райдержадміністрації Донецької області, що діє в інтересах малолітнього ОСОБА_4 звернувся до Першотравневого районного суду Донецької області з позовом до ОСОБА_3 , третя особа Орган опіки та піклування Комишуватсткої сільської ради Донецької області про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, обґрунтовуючи свої вимоги наступним.

На території Комишуватської сільської ради проживає сім`я ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка має малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рішенням Першотравневого районного суду від 20.12.2012 року троє дітей ОСОБА_3 були відібрані без позбавлення батьківських прав від матері ОСОБА_3 , а також були стягнуті аліменти на утримання малолітніх дітей.

ОСОБА_3 офіційно не працює. Доход сім`ї складається з соціальної допомоги, яку отримує гр. ОСОБА_3 в управлінні соціального захисту населення.

У зв`язку з перебуванням родини у складних життєвих обставинах, малолітнього ОСОБА_4 разом з матір`ю у 2017 році було направлено до центру соціально-психологічної реабілітації у м. Дружківка, де вони перебували 9 місяців. Після повернення з центру гр. ОСОБА_3 деякий час не зловживала спиртними напоями. Але через декілька місяців знов почала вести аморальний спосіб життя та зловживати спиртними напоями.

Сім`я громадянки ОСОБА_3 систематично відвідувалась працівниками служби у справах та ювенальної превенції Мангушського ВП, сільської ради, центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Громадянка ОСОБА_3 неодноразово попереджалась про відповідальність за виховання та утримання свого малолітнього сина, але відповідних висновків не зробила: вона не намагається змінити свій спосіб життя, налагодити побут дитини, створити належні умови для її виховання та проживання.

Громадянка ОСОБА_3 за місцем проживання характеризується незадовільно, як особа, що веде аморальний спосіб життя, постійно змінює співмешканців, зловживає спиртними напоями. Іноді поводиться непередбачувано, неадекватно і агресивно. На зауваження контролюючих органів реагує вороже.

Родина ОСОБА_3 з метою подолання складної життєвої ситуації та вирішення соціальних проблем з 2012 року по січень 2013 року знаходилась під соціальним супроводом, який здійснюють фахівці центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, але ж ніякого позитивного результату це не дало. З січня 2013 року перебуває під соціальним інспектуванням.

У зв`язку із викладеним, представник позивача, просить суд позбавити батьківських прав громадянку ОСОБА_3 відносно її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнути з ОСОБА_3 на користь дитячого закладу або особи, до якої буде влаштована дитина аліменти в розмірі 1/4 усіх видів її доходу, але не менше ніж 50 % від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку, щомісячно на утримання її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення ним повноліття та накласти заборону на відчуження 1/6 частки житла, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 , до настання повноліття дитини.

Представник позивача в судовому засіданні підтримала позовні вимоги в повному обсязі, наполягала на їх задоволенні, оскільки мати на даний час не працює, часто випиває, а коли вона перебуває в алкогольному сп`янінні перестає себе контролювати та не піклується про дитину, що може бути небезпечно для її життя.

Відповідачка ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечувала проти задоволення позову, просила не позбавляти її батьківських прав.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Статтею 12 Закону України Про охорону дитинства визначено, що батьки або особи, що їх замінюють зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний розумовий та духовний розвиток, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

З матеріалів справи встановлено, що матір`ю неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 (а.с.7). Відомості про батька дитини записані зі слів матері відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України, що підтверджується Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження № НОМЕР_2 (а.с.9).

З розпорядження голови Мангушської районної державної адміністрації № 174/7-19 від 11.06.2019 вбачається, що у ОСОБА_3 відібрано малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без позбавлення батьківських прав (а.с.25).

Як вбачається з листа директора Мангушського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді №89 від 11.06.2019 року, у ОСОБА_3 у 2013 році вже було відібрано трьох дітей. Районним центром було встановлено, що 10.06.2019 ОСОБА_3 , знаходилась вдома зі стороннім чоловіком та вживала алкогольні напої. Між ОСОБА_3 та чоловіком сталася бійка, свідком якої був малолітній син ОСОБА_4 , після чого дитина пішла на вулицю та знаходилась без нагляду дорослих. Так як перебування у родині несло загрозу життю та здоров`ю дитини, було здійснено екстрене втручання, складено акт оцінки рівня безпеки дитини та вжиті невідкладні заходи щодо тимчасового влаштування дитини до біологічної бабусі(а.с.27).

З акту проведення оцінки рівня безпеки дитини вбачається, що неповнолітня дитина ОСОБА_4 знаходився у дуже небезпечному стані, у зв`язку із вживанням алкоголю, агресивним поводженням та залишенням без нагляду ОСОБА_3 (а.с.28-30).

З акту обстеження побутових умов від 10.06.2019 року встановлено, що комісія Комишуватської сільської ради провела обстеження побутових умов гр. ОСОБА_3 та на момент обстеження в домі перебувала ОСОБА_3 на цей час вона спала в нетверезому стані, син ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_3 , знаходився в дитячому садочку. З громадянкою ОСОБА_3 проведена чергова бесіда про те, якщо вона не припинить вживати алкогольні напої то до неї будуть прийняті міри по позбавленню її материнських прав (а.с.21).

З інформації, наданої Комишуватським ДНЗ ЗТ№5 Ластівка , який відвідує дитина ОСОБА_4 , вбачається, що ОСОБА_3 останнім часом постійно вживає алкогольні напої, дитину приводять до садку та забирають сторонні люди, один раз взагалі не забрала дитину(а.с.23).

З інформації, наданої Мангушською лікарнею від 12.06.2019 року, встановлено що мати дитини не у повному обсязі виконує поради лікаря та здійснює нагляд за дитиною, так як вживає алкогольні напої(а.с.24).

З характеристики на громадянку ОСОБА_3 від 11.06.2019, яка видана Комишуватською сільською радою вбачається, щоОСОБА_3 проживає в селі Комишувате Мангушського району Донецької області. За час проживання з січня 2013року по теперішній час зарекомендувала себе з посередньої сторони. Постійного місця роботи не має, в даний час працює по договору на прополювані сільськогосподарських культур. Проживає з сином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дитина відвідує дитячий садок, умови проживання сім`ї задовільні. ОСОБА_3 схильна до вживання алкогольних напоїв (а.с.22).

З характеристики на громадянку ОСОБА_3 , яка видана Мангушським відділенням поліції вбачається, щоОСОБА_3 , в 2015 році була позбавлена батьківських прав, має малолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . За час мешкання зарекомендувала себе з негативної сторони, зловживає спиртними напоями, спілкується з місцевими мешканцями, з якими за місцем свого проживання вживає спиртні напої, у разі чого малолітня дитина перебуває у сусідів. На профілактичні бесіди ОСОБА_3 , не реагує. Також за час перебування в Центрі соціальної психологічної реабілітації у м. Дружківка була притягнута до адміністративної відповідальності 05.01.2017 року за ч.І ст.51 КоАП України, а в 2018 році притягувалась за ч.І ст.178 КУпАП України (а.с.10).

В матеріалах справи також наявні численні пояснення свідків, що проживають в одному селі Комишувате із ОСОБА_3 , які підтвердили, що ОСОБА_3 часто вживає алкогольні напої, у зв`язку із чим нехтує своїми батьківськими обов`язками по догляду за дитиною(а.с.11-16).

Окрім того, Мангушською районною державною адміністрацією Донецької області було надано висновок про доцільність позбавлення батьківських прав громадянки ОСОБА_3 , відносно малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та відповідність цього інтересам дитини (а.с.36-38).

Відповідно до ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані виховувати дитину, турбуватися про її здоров`я, фізичний, духовний та моральний розвиток дитини.

Згідно зі ч.4 ст. 155 Сімейного кодексу України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладання на них відповідальності, встановленої законом.

Згідно до ст. 164 Сімейного кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню дітей.

Відповідно до п. 16 Постанови Пленуму Верховного суду України Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав від 30.03.2007 р. № 3, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Згідно частини 3 статті 166 Сімейного кодексу України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину.

Згідно ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі ст.182 СК України, при визначені розміру аліментів, суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідачка ОСОБА_3 , на думку суду не може позитивно впливати на виховання та становлення дитини, оскільки не має постійного місця роботи, зловживає алкогольними напоями, веде аморальний спосіб життя, внаслідок чого не здійснює належного догляду за своєю дитиною, отже подальше перебування дитини з матір`ю створює загрозу її життю, здоров`ю та моральному вихованню.

Отже, суд приходить до висновку про необхідність позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав.

Враховуючи майновий стан відповідача та необхідність стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_4 , суд вважає позовні вимоги про стягнення аліментів в розмірі 1/4 частки з усіх видів заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, ОСОБА_3 є власницею 1/6 частки житла, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 (а.с.26).

Відповідно до статті 17 Закону України Про охорону дитинства , суд у разі позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав одночасно накладає заборону на відчуження майна та житла дітей, про що повідомляє нотаріуса за місцем знаходження майна та житла.

А тому, з урахуванням зазначених вище обставин та положень закону, з метою захисту житлових прав дитини, слід накласти заборону на відчуження 1/6 частки житла, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , до досягнення дитиною повноліття.

У відповідності до ст.141 ЦПК України з відповідачки на користь держави також слід стягнути судовий збір в сумі 1921 грн.

Враховуючи викладене, суд прийшов до переконання, що позовні вимоги є обґрунтованими та законними, в зв`язку з чим підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до частини 6 ст. 164 Сімейного кодексу України рішення суду про позбавлення батьківських прав після набрання ним законної сили суд надсилає органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини.

Керуючись ст.ст. 150, 155, 164,180, 182 СК України, ст.ст. 12, 76-80, 81, 141, 263-265, 268, 354 ЦПК України, суд-

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги Органу опіки та піклування Мангушської райдержадміністрації Донецької області (місце знаходження за адресою: Донецька область, Мангушський район, смт Мангуш, пр. Миру, 72, ЄДРПОУ 05420505), який діє в інтересах малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до ОСОБА_3 (проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ), третя особа Орган опіки та піклування Комишуватсткої сільської ради Донецької області (місце знаходження за адресою: Донецька область, Мангушський район, с. Комишувате, вул. Львівська, 6, ЄДРПОУ 04342861) про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити у повному обсязі.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), відносно її малолітнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_4 ).

Стягнути з відповідачки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ) аліменти на користь дитячого закладу або особи, до якої буде влаштована дитина на утримання малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менш 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно починаючи з 19.06.2019 року і до досягнення дитиною повноліття.

Накласти заборону на відчуження 1/6 частки житла, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 , до настання повноліття її малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), на користь держави судовий збір в розмірі 1921 (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну) гривню.

Після набрання рішенням законної сили направити його копію державному органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини до Мангушського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

Після набрання рішенням законної сили направити його копію державному нотаріусу Мангушської державної нотаріальної контори для відома та виконання вимог закону.

Рішення суду в частині стягнення аліментів допустити до негайного виконання в межах суми платежів за один місяць.

Повний текст рішення суду складено 18.11.2019 року.

Апеляційна скарга на рішення Першотравневого районного суду Донецької області, може бути подана до Донецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя Д.О. Демочко

Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85692794
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, суд

Судовий реєстр по справі —241/1181/19

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Ухвала від 15.10.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Першотравневий районний суд Донецької області

Демочко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні