Рішення
від 15.11.2019 по справі 546/745/19
РЕШЕТИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

єдиний унікальний номер справи 546/745/19

номер провадження 2/546/581/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 листопада 2019 року м. Решетилівка

Решетилівський районний суд Полтавської області у складі

головуючої судді Лизенко І.В.,

за участі секретаря судового засідання Коваленка А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в судовій залі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Решетилівський районний сектор Державної міграційної служби у Полтавській області та ОСОБА_3 , про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням,

ВСТАНОВИВ:

15.07.2019 позивачка звернулася до суду із вказаним вище позовом у якому просить суд визнати відповідача таким, що втратив право користування житлом, а саме будинком, розташованим за адресою: АДРЕСА_1 , а також стягнути на її користь понесені судові витрати.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що ОСОБА_2 не проживає у належному позивачці будинку без поважних причин з серпня 2011 року, однак добровільно з реєстраційного обліку не знімається.

31.07.2019 суддею Лизенко І.В. відкрито спрощене позовне провадження у справі з викликом сторін.

Позивачка, належним чином повідомлена про дату, час та місце проведення судового розгляду, в судове засідання не з`явилась, проте надала суду заяву, в якій просить розглядати справу без її участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі і просить їх задовольнити, а також вказує, що не заперечує проти заочного розгляду справи (а.с.29).

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору у судове засідання не з`явились. Про дату, час та місце судового розгляду були повідомлені належним чином. ОСОБА_3 надала до суду заяву, у якій просить справу розглядати за її відсутності, вважає позов таким, що підлягає задоволенню (а.с.30).

Відповідач у судове засідання не з`явився, хоча про час, дату і місце розгляду справи був повідомлений у встановленому законом порядку. Клопотання про розгляд справи за його відсутності від відповідача до суду не надходило, тому суд, за письмової згоди позивачки, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст.ст. 280-281 ЦПК України.

Дослідивши письмові докази, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Позивачка є власницею житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право власності на нерухоме майно від 04.08.2011 та копією витягу про державну реєстрацію прав від 05.08.2011 (а.с.10).

Земельна ділянка, на якій розташовано вказаний житловий будинок належить ОСОБА_3 , що підтверджується копією державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯИ № 904266 (а.с.9).

Із довідки виконавчого комітету Шилівської сільської ради Решетилівського району Полтавської області від 09.07.2019 (а.с.12) вбачається, що у вищевказаному житловому будинку разом із позивачкою зареєстрований відповідач по справі: ОСОБА_2 , який фактично за вказаною адресою не проживає.

Згідно акту обстеження фактичного проживання по місцю реєстрації від 09.07.2019, складеного Шилівською сільською радою Решетилівського району Полтавської області, ОСОБА_2 за місцем реєстрації не проживає з 19.08.2011 (а.с.11).

Оскільки між позивачкою та відповідачем відсутні договірні правовідносини, зокрема, не укладався договір найму житлового приміщення; відповідач не є членом сім`ї власниці будинку; не був попереднім власником, що також визначало б правовідносини між сторонами, то суд вважає за можливе застосувати до даних правовідносин норму, передбачену ст. 71 ЖК України.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців. Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

Відповідно до ст. 72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться у судовому порядку.

Реєстрація відповідача у житловому будинку, належному позивачці порушує її права власника.

Таким чином, оскільки відповідач відсутній в будинку понад шість місяців без поважних причин, тому є передбачені Законом підстави для визнання його таким, що втратив право користування жилим приміщенням.

За змістом ч. 1 ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

З досліджених вище доказів встановлено, що відповідач не проживає не з`являється у належному позивачці будинку понад шість місяців, доказів того, що позивачка чинить перешкоди в доступі до житла відповідачу відсутні, тому суд доходить висновку про наявність передбачених законом підстав для визнання відповідача таким, що втратив право користування жилим приміщенням.

Згідно ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позивачкою при зверненні до суду сплачено судовий збір у розмірі 768,40 грн, ця сума підлягає стягненню з відповідача на її користь.

На підставі викладеного, відповідно до ст.ст. 71-72 ЖК України, керуючись ст. ст. 1-18, 81-82, 141, 209-245, 259, 264, 265, 268, 280-281, 354, 355 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 ), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Решетилівський районний сектор Державної міграційної служби у Полтавській області (місцезнаходження: вул. Покровська, буд. 16, м. Решетилівка Решетилівського району Полтавської області; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 31400411) та ОСОБА_3 (місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 ) про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням - задовольнити.

Визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право на користування жилим приміщенням, а саме, житловим будинком за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судові витрати зі сплати судовий збір у розмірі 768,40 грн (Сімсот шістдесят вісім гривень сорок копійок).

Відповідачу направити копію заочного рішення в порядку, передбаченому статтею 272 ЦПК України, протягом двох днів з дня його складення у повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про оскарження заочного рішення без задоволення, учасники справи мають право оскаржити рішення суду в апеляційному порядку протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подання апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду через Решетилівський районний суд Полтавської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя І.В. Лизенко

Дата ухвалення рішення15.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85694776
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням

Судовий реєстр по справі —546/745/19

Рішення від 15.11.2019

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 15.11.2019

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

Ухвала від 31.07.2019

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Лизенко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні