Ухвала
від 18.11.2019 по справі 500/2597/19
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

Справа № 500/2597/19

18 листопада 2019 рокум.Тернопіль Суддя Тернопільського окружного адміністративного суду Чепенюк О.В., розглянувши позовну заяву та додані до неї матеріали ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області (Майдан Волі, 3, місто Тернопіль, 46001) про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 через представника Нужду Світлану Федорівну звернувся до суду з позовом до Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, у якому просить:

визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області щодо не зарахування ОСОБА_1 страхового стажу у період роботи з 05.11.1996 по 31.12.1997 у Комунальному підприємстві сфери послуг Чайка ;

зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області зарахувати ОСОБА_1 страховий стаж у період роботи з 05.11.1996 по 31.12.1997 у Комунальному підприємстві сфери послуг Чайка .

Позов обґрунтовано протиправністю дій відповідача, що виявились у відмові зарахувати позивачу до страхового стажу період роботи у Комунальному підприємстві сфери послуг Чайка з 05.11.1996 по 31.12.1997 через відсутність у трудовій книжці на печатці про звільнення ідентифікаційного коду підприємства.

Одночасно із позовом представником позивача подано клопотання про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору у зв`язку із тим, що предметом позову є захист соціальних прав. У клопотанні вказано, що позивач є безробітним, доходів не отримує, є малозабезпеченим. На підтвердження відсутності у позивача доходів до клопотання додано: довідку Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області № 644 від 04.09.2019 про те, що ОСОБА_1 пенсії не отримує; відомості з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків з першого кварталу 2019 року по 2 квартал 2019 року станом на 05.09.2019, згідно яких доходи у позивача відсутні; виписку з системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України щодо позивача з відомостями про сплату страхових внесків для нарахування пенсії лише у період з 2002 по 2005 роки та у 2015 році; наказ Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги від 12.09.2019 № 645 про надання безоплатної правової допомоги ОСОБА_1 .

Вирішуючи питання наявності підстав для звільнення позивача від сплати судового збору, суд виходить з наступного.

За приписами частини першої статті 133 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою зменшити розмір належних до оплати судових витрат чи звільнити від їх оплати повністю або частково, чи відстрочити або розстрочити сплату судових витрат на визначений строк.

При цьому, згідно з частинами першою, другою статті 132 КАС України судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до частини першої статті 8 Закону України від 08.07.2011 №3674-VI Про судовий збір враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Частиною другою цієї ж статті встановлено, що суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Розмір судового збору за подання даного адміністративного позову відповідно до підпункту 1 пункту 3 частини другої статті 4 Закону України Про судовий збір та статті 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2019 рік становить 768,40 грн.

Враховуючи, те що предметом даного позову є оскарження дій суб`єкта владних повноважень щодо не призначення позивачу пенсії, що порушує його право на забезпечення у старості, а тому є відносинами соціального захисту прав, а також незадовільний майновий стан позивача, клопотання представника позивача про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору підлягає задоволенню.

Позовна заява подана особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 КАС України.

Позовну заяву належить розглядати за правилами адміністративного судочинства, позовну заяву подано з дотриманням правил підсудності. Позов подано у строк, установлений законом.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України, немає.

При поданні позовної заяви представником позивача подано також клопотання про виклик в якості свідків: ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Згідно з частиною першою статті 91 КАС України, показаннями свідка є повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Вирішуючи питання доцільності вчинення такої процесуальної дії з точки зору: чи можуть особи (свідки) повідомити суду про відомі їм обставини, які мають значення для справи; чи будуть показання свідків достатніми доказами, які у своїй сукупності дадуть змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять саме до предмета доказування (стаття 76 КАС України), то представник позивача у заяві вказав, що свідки можуть підтвердити факт роботи позивача з 05.11.1996 по 31.12.1997 у Комунальному підприємстві сфери послуг Чайка .

Відповідно до частини першої статті 92 КАС України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи.

Частиною четвертою статті 92 КАС України визначено, що в ухвалі про відкриття провадження у справі або в іншій ухвалі, якою суд вирішує питання про виклик свідка, суд попереджає свідка про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду.

Заява (клопотання) про виклик свідків відповідає вимогам частини першої статті 92 КАС України.

Таким чином, суд дійшов висновку про необхідність виклику до суду свідків з метою всебічного та об`єктивного розгляду справи.

Відповідно до пункту 20 частини першої статті 4, пункту 3 частини шостої статті 12, частин першої-третьої статті 257, пункту 2 частини першої статті 263 КАС України дана справа є справою незначною складності та підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у письмовому провадженні). Проте враховуючи обґрунтування позовних вимог і необхідність з`ясування обставин у справі, які потребують усних пояснень сторін, обсяг і характер доказів, які необхідно зібрати у справі, значення справи для позивача, суд вважає за доцільне для ухвалення законного і обґрунтованого судового рішення розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи у порядку, визначеному статтями 258, 261-262 КАС України.

Керуючись статтями 4,12, 171, 257, 258, 261-262 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору задовольнити та звільнити його від сплати судового збору за подання до суду цієї позовної заяви.

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити певні дії.

Справу розглядати суддею одноособово за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) учасників справи.

Призначити у справі судове засідання на 12 грудня 2019 року о 14.30 год в залі судових засідань Тернопільського окружного адміністративного суду за адресою: м.Тернопіль, вул. Кн. Острозького, 20.

Викликати в судове засідання ОСОБА_3 ( АДРЕСА_2 ) та ОСОБА_4 ( АДРЕСА_3 ) у якості свідків та попередити їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве показання чи відмову від давання показань на вимогу суду, передбачену статтями 384 та 385 Кримінального кодексу України. Свідкам необхідно мати при собі документи, які посвідчують їх особу, та документи, що засвідчують факт спільної роботи з позивачем на одному підприємстві - у Комунальному підприємстві сфери послуг Чайка .

Обов`язок щодо повідомлення та забезпечення явки в судове засідання зазначених свідків покласти на позивача - ОСОБА_1 та його представника - Нужду Світлану Федорівну .

У судове засідання викликати учасників справи, яким необхідно мати при собі документи, які посвідчують їх особу, а представникам - також документи, які підтверджують їх повноваження (оригінал довіреності, виданої з дотриманням вимог статті 59 КАС України).

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов - п`ятнадцять днів з дня вручення йому ухвали про відкриття провадження у справі. У разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Зобов`язати відповідача у строк для подання відзиву надати суду усі матеріали, що стали підставою для вчинення дій, з приводу яких подано позов.

Встановити позивачу строк для подання до суду відповіді на відзив - три дні з дня отримання копії відзиву та доданих до нього документів.

Встановити відповідачу строк для подання заперечення - три дні з дня отримання копії відповіді на відзив.

Повідомити сторонам, що відзив, відповідь на відзив, заперечення (заяви по суті справи) повинні відповідати вимогам частин другої - четвертої статті 162 КАС України. Заяви по суті справи одночасно з їх надісланням (наданням) до суду також повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам, що письмові докази подаються безпосередньо до суду в оригіналі або належним чином засвідченій копії з дотриманням вимог статей 79, 94 КАС України, пункту 5.27 Національного стандарту України Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163-2003 , затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 №55.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі в мережі Інтернет на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за веб-адресою https://adm.te.court.gov.ua/sud1970/gromadyanam/spravy/.

Копію ухвали направити учасникам справи, а відповідачу - також копію позовної заяви та додані до неї документи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена в апеляційному порядку лише з підстав порушення правил підсудності. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя Чепенюк О.В.

Згідно з оригіналом:

Суддя Чепенюк О.В.

Дата ухвалення рішення18.11.2019
Оприлюднено19.11.2019
Номер документу85708091
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —500/2597/19

Ухвала від 23.03.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 27.02.2020

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Рішення від 16.01.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Рішення від 16.01.2020

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Чепенюк Ольга Володимирівна

Постанова від 09.04.2019

Адмінправопорушення

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Волков Ю. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні