Ухвала
від 11.11.2019 по справі 906/761/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про призначення експертизи

"11" листопада 2019 р. м. Житомир Справа № 906/761/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Шніт А.В.,

розглядаючи справу за позовом

Приватного акціонерного товариства "Ліктрави"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна"

про припинення порушення прав інтелектуальної власності на торговельну марку, зобов`язання вчинити певні дії,

за участю представників сторін:

від позивача: Курячий О.П., довіреність №б/н від 11.12.2018;

від відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

Приватне акціонерне товариство "Ліктрави" звернулося до господарського суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна", згідно якого просить (з урахуванням заяви від 23.10.2019 (вх.№02-44/1651/19 від 24.10.2019) про зміну та уточнення позову):

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна" припинити порушення прав інтелектуальної власності позивача на знак для товарів та послуг "Лактафітол" за свідоцтвом України на знак для товарів та послуг № 228938 від 10.07.2017 шляхом припинення використання на території України всіма доступними способами (експорт, імпорт, пропозиції до продажу (в тому числі через Інтернет), продажу, реалізації, рекламування, зберігання тощо) товарів із нанесеними на них (упаковку, в якій міститься товар, етикетку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет) позначення "Лактофіт", схожого до ступеня змішування із зареєстрованим знаком для товарів і послуг "Лактафітол" за свідоцтвом України № 228938 від 10.07.2017;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна" (код ЄДРПОУ 38191028, місцезнаходження: 10001, м. Житомир, пр-т Незалежності, буд. 188) усунути позначення "Лактофіт", схоже до ступеню сплутування із знаком для товарів і послуг за свідоцтвом України №228938 від 10.07.2017, з упаковок фіточаю "Лактофіт Лактаційний" власного виробництва.

Ухвалою суду від 24.10.2019 постановлено закрити провадження у справі в частині зобов`язання ТОВ "Фіто Україна" вилучити з цивільного обороту на території України фіточай, на упаковці якого міститься позначення "Лактофіт", в зв`язку з відмовою позивача від позову; прийняти до розгляду заяву позивача від 23.10.2019 (вх.№02-44/1651/19 від 24.10.2019) про зміну предмету позову; продовжено строк підготовчого провадження; підготовче засідання відкладено на 11.11.2019.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, подав клопотання про долучення до матеріалів справи упаковки фіточаю "Лактофіт Лактаційний" виробництва ТОВ "Фіто Україна".

Відповідач уповноваженого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив. Про час, дату та місце судового засідання представник відповідача повідомлений під розписку (а.с.145).

Статтею 99 ГПК України, визначено, що суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів.

Судова експертиза призначається лише у разі дійсної потреби у спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто у разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування.

Частинами 4-7 ст.99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Питання, які ставляться експерту, і його висновок з них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта. Призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів.

Враховуючи викладене, оскільки, для роз`яснення питань, які виникли при вирішенні даного спору, необхідні спеціальні знання, зокрема, для встановлення того, чи є позначення "Лактофіт", нанесене на упаковку фіточаю "Лактофіт Лактаційний", виробником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна", тотожним або схожим настільки, що його можна сплутати із зареєстрованим знаком для товарів і послуг за свідоцтвом України №228938 від 10.07.2017, суд дійшов висновку про наявність підстав для призначення у справі №906/761/19 судової експертизи у сфері інтелектуальної власності.

Згідно з ч. 3 ст. 99 Господарського процесуального кодексу України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Так, за приписами ст. 10 Закону України "Про судову експертизу" судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань. Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності. До проведення судових експертиз, крім тих, що проводяться виключно державними спеціалізованими установами, можуть залучатися також судові експерти, які не є працівниками цих установ, за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку, передбаченому цим Законом. Судовому експерту забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки та пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб. До фахівця у відповідній галузі знань, який проводить судову експертизу, застосовуються положення цього Закону щодо гарантій, прав, обов`язків, відповідальності судового експерта, крім відповідальності за відмову від проведення експертизи та положень розділу III цього Закону.

Позивач просив проведення експертизи доручити судовому експерту Соповій Катерині Андріївні, що відповідає приписам п.п. 3-5 ст.99 ГПК України.

Відповідно до ст. 99 ГПК України, питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Суд погоджується з визначеним позивачем питанням, роз`яснення якого потребує висновку експерта для об`єктивного та повного дослідження обставин справи.

Заслухавши пояснення представника позивача, з метою встановлення обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, а саме: чи є позначення "Лактофіт", нанесене на упаковку фіточаю "Лактофіт Лактаційний", виробником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна", тотожним або схожим настільки, що його можна сплутати із зареєстрованим знаком для товарів і послуг за свідоцтвом України №228938 від 10.07.2017, суд вважає за необхідне призначити у справі судову експертизу у сфері інтелектуальної власності, на вирішення якої поставити питання, зазначене в резолютивній частині цієї ухвали.

Проведення судової експертизи доручити судовому експерту Соповій Катерині Андріївні (свідоцтво №1964 про присвоєння кваліфікації судового експерта з правом проведення, у тому числі, експертизи у сфері інтелектуальної власності (термін дії до 30.11.2021)).

Відповідно до ч. 1 ст. 100 Господарського процесуального кодексу України, про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Для проведення експертизи судовому експерту надаються наступні матеріали справи №906/761/19:

- копія позовної заяви від 23.07.2019 (а.с.4-12);

- копія свідоцтва на знак для товарів і послуг №228938, зареєстроване в Державному реєстрі свідоцтв України на знаки для товарів і послуг 10.07.2017 (а.с.16-21);

- роздруківка зображення упаковки "Лактафітол" виробництва ПАТ "Ліктрави" (а.с.38);

- копія додатку до Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 16.12.2015 №05.03.02-06/55653 (а.с.41);

- копія листа №106/01 від 24.05.2019 (а.с.47);

- копія відзиву на позовну заяву (а.с.97);

- копія відповіді на відзив (а.с.103-106);

- копія заяви про зміну та уточнення позову (а.с.128-131);

- упаковка фіточаю "Лактофіт Лактаційний", виробництва ТОВ "Фіто Україна" (а.с.154).

Згідно з п.2 ч.1 ст. 228 ГПК України, господарський суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадках призначення господарським судом експертизи.

Керуючись пунктом 6 частини 1 статті 229 ГПК України, суд вважає за необхідне провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Частиною 2 статті 125 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд може зобов`язати учасника справи, який заявив клопотання про виклик свідка, призначення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача, забезпечення, витребування або огляд доказів за їх місцезнаходженням, попередньо (авансом) оплатити витрати, пов`язані з відповідною процесуальною дією. Якщо клопотання заявили декілька учасників справи, необхідну грошову суму авансом в рівних частках сплачують відповідні учасники справи, а у випадках, коли відповідна процесуальна дія здійснюється з ініціативи суду, - сторони в рівних частках.

У випадках, коли сума витрат на оплату послуг експерта, спеціаліста, перекладача або витрат особи, яка надала доказ на вимогу суду, повністю не була сплачена учасниками справи попередньо або в порядку забезпечення судових витрат, суд стягує ці суми на користь спеціаліста, перекладача, експерта чи експертної установи зі сторони, визначеної судом відповідно до правил про розподіл судових витрат, встановлених цим Кодексом (ч.3 ст.127 Господарського процесуального кодексу України).

Враховуючи, що саме за позовною заявою Приватного акціонерного товариства "Ліктрави" відкрито провадження у даній справі, відповідно останнє є заінтересованою особою у проведенні судової експертизи, у зв`язку з чим витрати, пов`язані з попередньою оплатою проведення судової експертизи, покладаються на позивача.

Керуючись ст. ст. 99, 100, 228, 229, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Призначити у справі №906/761/19 судову експертизу у сфері інтелектуальної власності.

2. Проведення судової експертизи у сфері інтелектуальної власності доручити судовому експерту Соповій Катерині Андріївні (свідоцтво №1964 про присвоєння кваліфікації судового експерта з правом проведення, у тому числі, експертизи у сфері інтелектуальної власності (термін дії до 30.11.2021)), яка знаходиться за адресою: 03142, м.Київ, вул.Семашка, 13, офіс 108.

3. Попередити судового експерта Сопову Катерину Андріївну про кримінальну відповідальність, передбачену статтями 384 та 385 Кримінального кодексу України за подання завідомо неправдивого висновку або відмову без поважних причин від виконання покладених судом обов`язків.

4. На вирішення експерта у сфері інтелектуальної власності поставити таке питання:

- чи є позначення "Лактофіт", нанесене на упаковку фіточаю "Лактофіт Лактаційний", виробником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю "Фіто Україна", тотожним або схожим настільки, що його можна сплутати із зареєстрованим знаком для товарів і послуг за свідоцтвом України №228938 від 10.07.2017?

5. Витрати, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи у сфері інтелектуальної власності, до вирішення спору по суті, покласти на позивача - Приватне акціонерне товариство "Ліктрави" (10001, м.Житомир, Київське шосе, 21, ідентифікаційний код 00481181).

6. Судовому експерту Соповій К.А.:

- надіслати позивачу та на адресу господарського суду платіжні документи про вартість витрат на проведення судової експертизи з доданою калькуляцією експертних затрат;

- повідомити господарський суд про закінчення проведення експертизи, а експертний висновок направити на адресу Господарського суду Житомирської області разом з матеріалами дослідження;

- висновок експертизи надіслати на адресу господарського суду в строк, визначений п.п. 1.13 пункту 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 №53/5 та його копії - сторонам спору.

7. Приватному акціонерному товариству "Ліктрави" при отриманні платіжного документа судового експерта здійснити попередню оплату вартості судової експертизи. Докази сплати надіслати на адресу Господарського суду Житомирської області та судовому експерту Соповій К.А.

8. Роз`яснити, що призначений судом експерт невідкладно повинен повідомити суд про неможливість проведення ним експертизи через відсутність у нього необхідних знань або без залучення інших експертів (частина 7 статті 99 Господарського процесуального кодексу України).

9. Зупинити провадження у справі №906/761/19 до отримання результатів (висновку) судової експертизи.

10. Надіслати судовому експерту матеріали для дослідження разом із ухвалою суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені ст.ст.256, 257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено:18.11.2019.

Суддя Шніт А.В.

Друк:

1 - у справу;

2,3 - сторонам (рек. з пов.)

4 - судовому експерту Соповій Катерині Андріївні (03142, м.Київ, вул.Семашка, 13, офіс 108) (рек. з пов.) оригінал ухвали та матеріали для дослідження на ___ арк.

Дата ухвалення рішення11.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85714244
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення порушення прав інтелектуальної власності на торговельну марку, зобов`язання вчинити певні дії,

Судовий реєстр по справі —906/761/19

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 24.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 29.07.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні