Рішення
від 19.11.2019 по справі 338/1261/19
БОГОРОДЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №338/1261/19

Провадження № 2/338/534/19

19 листопада 2019 року селище Богородчани

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої - судді Рибки Л.Я.,

з участю секретаря Полек Х.В.,

позивачки ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади села Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернулась в суд із позовом до територіальної громади села Горохолина в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті її мами ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла матір позивачки - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне померлій майно, зокрема, на земельну ділянку площею 1,3510 га з цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в с. Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області. За життя - 22 березня 2011 року - ОСОБА_2 склала заповіт, згідно якого все своє майно заповіла позивачці. З приводу оформлення права на спадщину ОСОБА_1 звернулась до нотаріуса, однак їй було повідомлено про неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті матері у зв`язку з пропуском терміну для подання відповідної заяви. Тому змушена була звернутись до суду з даною позовною заявою. Позивачка зазначає, що шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини пропустила, оскільки не знала, що матері належала земельна ділянка, остання нічого про це не повідомляла, а правовстановлюючий документ на землю знайшла випадково під час ремонту в будинку.

З огляду на викладене, ОСОБА_1 просить позов задоволити та визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні позивачка заявлені вимоги підтримала в повному обсязі та пояснила, що перед смертю матері проживала разом з нею та доглядала після перенесеного інсульту. Мати не повідомила їй, що у власності має земельний пай, державний акт на земельну ділянку вона випадково знайшла, коли нещодавно робила ремонт в будинку. Все інше майно належало її (позивачки) батькові, після смерті останнього вона оформила право власності на нього. Була переконана, що її матір майна на праві власності не мала. Просила позов задоволити. Визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, дозволить їй як спадкоємцю за заповітом реалізувати волю спадкодавця і свої спадкові права.

Представник відповідача - територіальної громади с. Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Сільський голова с. Горохолина Середюк Я . 28 жовтня 2019 року подав до канцелярії суду заяву про розгляд справи без його участі, зазначив, що позовні вимоги визнає.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Заслухавши позивачку, дослідивши матеріали справи, з огляду на визнання представником відповідача заявлених вимог, оскільки підстав для відмови у прийнятті визнання позову не встановлено, визнання позову не суперечить закону та не порушує будь-чиїх прав, свобод чи законних інтересів, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Богородчани Богородчанського району Івано-Франківської області померла ОСОБА_2 , про що цього ж числа Горохолинською сільською радою Богородчанського району Івано-Франківської області видано свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 , копію якого долучено до матеріалів справи (а.с. 4).

Спадщина відкрилася в день смерті ОСОБА_2 , у відповідності до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

Згідно зі ст.ст. 1216 - 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

В матеріалах справи наявна копія заповіту від 22 березня 2011 року, згідно з якою ОСОБА_2 на випадок своєї смерті зробила таке розпорядження: "все моє майно, яке буде мені належати на день смерті, де б воно не знаходилось і з чого не складалось, а також все те, на що я за законом матиму право, заповідаю дочці ОСОБА_1 ". Заповіт посвідчено приватним нотаріусом Богородчанського районного нотаріального округу Любінець О.П. та зареєстровано в реєстрі за № 546 (а.с.13).

Заповіт 22 березня 2011 року зареєстровано в Спадковому реєстрі за №50899527 (а.с. 11).

З долучених до матеріалів справи копій документів вбачається, що позивачка у справі ОСОБА_1 є дочкою спадкодавця і особою, на чию користь складено заповіт.

Згідно копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 народилась ІНФОРМАЦІЯ_3 , її матір`ю зазначена ОСОБА_2 (а.с. 5).

12 листопада 1988 року ОСОБА_1 зареєструвала шлюб з ОСОБА_5 , після одруження змінила своє прізвище на " ОСОБА_1 " (а.с. 14).

Як вбачається з копії довідки Горохолинської сільської ради №1043 від 04 жовтня 2012 року, ОСОБА_2 була постійно зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 , належному дочці (позивачці у справі) (а.с.8). Інформація про осіб, які на день смерті були зареєстровані та проживали за вказаною адресою разом із ОСОБА_2 відсутня.

Відповідно до ст.ст. 1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з повідомленням приватного нотаріуса Богородчанського районного нотаріального округу Любінець О.П. №458/01-16, 09 жовтня 2019 року до неї звернулась ОСОБА_1 з приводу вступу у спадщину щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . Розглянувши подані ОСОБА_1 документи нотаріус зазначила, що видати на її ім`я свідоцтво про право на спадщину за заповітом після смерті її матері ОСОБА_2 не можливо, оскільки пропущено термін для подання заяви про прийняття спадщини, встановлений ст. 1270 ЦК України (а.с.9).

Як вбачається з інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) №57855778, виданої 09 жовтня 2019 року у зв`язку з відкриттям спадкової справи приватним нотаріусом Богородчанського районного нотаріального округу Любінець О.П., відсутні будь-які відомості про заведення спадкової справи щодо майна ОСОБА_2 після її смерті (а.с.10).

Отже з заявами про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 до нотаріальної контори інші спадкоємці, крім ОСОБА_1 , не зверталися, спадкова справа не заводилася.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини суд визнав поважними.

Зазначений висновок відповідає правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постановах: від 4 листопада 2015 року № 6-1486цс15, від 26 вересня 2012 року № 6-85цс12. Також вищевказаними правовими висновками роз`яснено, що у вирішенні питання про поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини потрібно враховувати свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права.

Встановлено, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на випадок своєї смерті розпорядилася належним майном, склавши 22 березня 2011 року заповіт, за яким спадкоємцем всього майна визначила ОСОБА_1 - позивачки у справі. Вказаний заповіт не скасований.

Згідно з копією державного акта на право приватної власності на землю серії ІІ- ІФ №042521, виданого 20 листопада 2001 року, ОСОБА_2 належала земельна ділянка площею 1,3510 га, розташована на території Горохолинської сільської ради, цільове призначенння - ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.12).

Позивачка на час смерті спадкодавця з останньою постійно не проживала. На даний час спадщина, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 відумерлою не визнана.

Позивачка у справі бажає прийняти спадщину. Однак, звернувшись до нотаріуса з відповідною заявою, отримала відмову з причин пропуску піврічного строку. Строк пропустила з поважних причин, оскільки їй не було відомо, що матері належала зазначена вище земельна ділянка, про це дізналась, знайшовши державний акт на земельну ділянку в ході проведення ремонту в будинку, де проживала її мати.

Оцінюючи зібрані у справі докази в їх сукупності, суд вважає, що причини пропуску позивачкою строку для подання заяви про прийняття спадщини є поважними.

Пропуск позивачкою строку для прийняття спадщини може призвести до визнання спадщини відумерлою й переходу спадщини у власність територіальної громади при наявності спадкоємця за заповітом, що суперечить завданням цивільного судочинства та позбавить позивачку можливості належним чином реалізувати волю спадкодавця і свої спадкові права.

З огляду на викладене, враховуючи свободу заповіту як фундаментальний принцип спадкового права, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 слід визначити додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері ОСОБА_2 , оскільки такий позивачкою пропущений з поважних причин. Разом з тим тривалість вказаного строку слід визначити у два місяці.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 13, 81, 206, 229, 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України, ст. 1272 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади села Горохолина Богородчанського району Івано-Франківської області в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області про визначення додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини, задоволити повністю.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті її матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , - два місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано, і може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Івано-Франківського апеляційного суду через Богородчанський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивачка: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Відповідач: Територіальна громада с. Горохолина в особі Горохолинської сільської ради Богородчанського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Богородчанський район, с. Горохолина, вул. Українська, 313 "а", ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04357070.

Суддя Л.Я. Рибка

Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.11.2019
Номер документу85752753
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —338/1261/19

Рішення від 19.11.2019

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

Ухвала від 17.10.2019

Цивільне

Богородчанський районний суд Івано-Франківської області

Рибка Л. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні