Ухвала
від 19.11.2019 по справі 2-1196/2010
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

пр. № 6/759/1095/19

ун. № 2-1196/2010

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2019 року Святошинський районний суд м.Києва в складі:

головуючого судді Бабич Н.Д.

при секретарі Волошина А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 2-1196/10 за позовом АКІБ "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитними договорами, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 24.03.2010 року задоволено вимоги АКІБ "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості.

ТОВ "Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" 23.10.2019 року звернулось до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме стягувача з ПАТ "Дельта Банк" на Товариство з обмеженою відповідальністю Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" посилаючись на те, що 18.09.2019 року між ПАТ "Дельта Банк та ТОВ"Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" укладено договір купівлі-продажу права вимоги № 1930/к, відповідно до якого ПАТ "Дельта Банк відступило ТОВ"Фінансова компанія "Довіра та Гарантія", а останнє набуло право вимоги заборгованості за договором кредиту, в тому числі і за договором від 16.03.2006року № 18-70/F/03-20006A (10115866000). Враховуючи, що відбулась заміна кредитора у зобов`язанні, що є підставою для заміни сторони виконавчого провадження у справі, заявник звернувся з цією заявою до суду.

В судове засідання сторони та їх представники не з`явилися, хоча про день та час розгляду справи повідомлялись належним чином.

Заявник, стягувач, будучи належним чином повідомленими про день та час розгляду заяви у судове засідання своїх представників не направили, клопотання про його перенесення, або розгляд заяви у їх відсутність не подали, тому суд вважає за можливе провести судовий розгляд заяви у їх відсутність.

Представник заявника в заяві просив справу слухати у його відсутності.

Відповідачі (боржники) ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про день та час розгляду справи повідомлялись за адресою, наявною у матеріалах справи у судове засідання не з`явились, причини неявки не повідомляли суду, клопотань про відкладенння до суду не надходило.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку щодо відмови в задоволенні заяви виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст. 37 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії цивільного процесу. Усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

У п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України передбачено можливість заміни кредитора у зобов`язанні внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), що являє собою договірну передачу зобов`язальних вимог первісного кредитора новому кредиторові.

Відповідно до ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

За змістом ст. ст. 512, 513 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється шляхом оформлення між первісним кредитором та новим кредитором відповідного договору в тій же самій формі, що і угода, за якою права відступаються. При цьому боржник не бере ніякої участі в підписанні договору про відступлення та не є йото стороною.

Відповідно до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора в зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, оскільки права вимоги відносяться до майна та є об`єктом права власності кредитора згідно зі ст. 190 ЦК України вони можуть вільно відчужуватися кредитором, а виходячи з аналізу ст. 512, 513, 514, 516 та 517 ЦК України заміна кредитора в зобов`язанні, у тому числі і шляхом відступлення права вимоги, є особливим способом зміни зобов`язання на боці кредитора.

Оскільки процесуальне правонаступництво допускається на будь-якій стадії цивільного процесу, а примусове виконання рішення суду є його завершальною стадією, то в ч. 5 ст. 15 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Аналогічна норма містить і в ст. 442 ЦПК України.

Відповідно до правової позиції, висловленої Верховним судом України в постанові від 20 листопада 2013 року, заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія) правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувана.

Також, вирішуючи питання про усунення розбіжностей у застосуванні судом касаційної інстанції одних і тих самих норм матеріального права, які призвели до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в постанові від 20 листопада 2013року зазначила, що підставами виникнення цивільних прав і обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до частини першої статті 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні (крім випадків, передбачених статтею 515 ЦК України) може бути замінений іншою особою внаслідок, зокрема, передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги), а згідно зі статтею 514 цього Кодексу до нового кредитора переходять права первісного кредитора в зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Отже, у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

Судом встановлено, що рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 24.03.2010 року задоволено вимоги АКІБ "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитними договорами (а.с. 57-59).

18.09.2019 року між ПАТ "Дельта Банк та ТОВ"Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" було укладено договір купівлі-продажу права вимоги № 1930/к, відповідно до якого ПАТ "Дельта Банк відступило ТОВ"Фінансова компанія "Довіра та Гарантія", а останнє набуло право вимоги заборгованості за договором кредиту, в тому числі і за договором від 16.03.2006 року № 18-70/F/03-20006A (10115866000) (а.с.69,70)

Разом з цим, заявником суду не надано доказів набуття права вимоги ПАТ "Дельта Банк за кредитним договором, який був укладений між АКІБ "УкрСиббанк" та ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Частиною 1 статті 81 ЦПК України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Частиною 2 статті 78 ЦПК України встановлено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

У порушення вказаних норм процесуального права заявником суду не надано договору про відступлення права вимоги чи інших договорів, на підставі яких відбулось відступленння прав вимоги, між АКІБ "УкрСиббанк" та ПАТ "Дельта Банк ", на підставі якого ПАТ "Дельта Банк набув право вимоги за кредитним договором, укладеним з ОСОБА_1 , ОСОБА_2

Посилання на договор купівлі-продажу права вимоги № 1930/к, укладеного між ПАТ "Дельта Банк" та ТОВ"Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" , не може бути підставою для задоволення заяви, так як суд позбавлений можливості перевірити перехід прав вимоги від первісного стягувача АКІБ "УкрСиббанк" до ПАТ "Дельта Банк" .

Згідно ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Враховуючи відсутність доказів у підтвердження набуття ПАТ "Дельта Банк" права вимоги до боржників ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у межах заборгованості, визначеної рішенням Святошинського районного суду м.Києва від 24.03.2010 року, суд вважає, що заява про заміну сторони виконавчого провадження задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 512, 513, 514, 516, 517 ЦК України та ст.ст. 37, 77, 78, 81, 258-260, 442 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Довіра та Гарантія" про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 2-1196/10 за позовом АКІБ "УкрСиббанк" до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за кредитними договорами, - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду через Святошинський районний суд м. Києва протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга на ухвали суду подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

СУДДЯ БАБИЧ Н.Д.

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.11.2019
Номер документу85766130
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1196/2010

Рішення від 04.11.2010

Цивільне

Котовський міськрайонний суд Одеської області

Нікітішин В. П.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 09.06.2021

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Єпішин Ю. М.

Ухвала від 25.01.2010

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Безпрозванний В. В.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Бабич Н. Д.

Рішення від 23.06.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Скуляк І. А.

Рішення від 25.10.2010

Цивільне

Новопсковський районний суд Луганської області

Тарасов Д. С.

Рішення від 09.11.2010

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Ухвала від 10.08.2010

Цивільне

Тростянецький районний суд Сумської області

Литовченко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні