Ухвала
від 20.11.2019 по справі 640/2228/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 01010, м. Київ, вул. Московська, 8, корп. 30. тел/факс 254-21-99, e-mail: inbox@6apladm.ki.court.gov.ua

Головуючий суддя у першій інстанції: Пащенко К.С.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 листопада 2019 року Справа № 640/2228/19

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Епель О.В.,

суддів: Карпушової О.В., Лічевецького І.О.,

за участю секретаря Лісник Т.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в залі суду в м. Києві заяву регіональної організації політичної партії Опозиційний блок в м. Києві про відмову від позову у справі

за позовом регіональної організації політичної партії

Опозиційний блок в м. Києві

до Національного агентства з питань запобігання корупції

про визнати протиправним та скасувати рішення,

зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

Регіональна організація політичної партії Опозиційний блок в місті Києві (далі - позивач) звернулася до суду з адміністративним позовом до Національного агентства з питань запобігання корупції (далі - відповідач), треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору: політична партія Опозиційний Блок , регіональна організація Політичної партії Опозиційний блок в Чернігівській області, в якому просив:

- встановити відсутність компетенції (повноважень) у НАЗК щодо призупинення перерахування коштів державного бюджету на фінансування ПП Опозиційний Блок у І кварталі 2019 року;

- визнати протиправним та скасувати рішення НАЗК від 01.02.2019 р. № 366 Про призупинення перерахування ПП Опозиційний Блок коштів, наданих для державного фінансування її статутної діяльності у І кварталі 2019 року ;

- зобов`язати НАЗК перерахувати ПП Опозиційний блок (ідентифікаційний код на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий у Київській філії АТ Місто Банк (МФО 380593), кошти, надані для державного фінансування її статутної діяльності у І-му кварталі 2019 року.

Рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва від 30 травня 2019 року адміністративний позов було задоволено частково:

- визнано протиправним та скасовано рішення НАЗК від 01.02.2019 р. № 366 Про призупинення перерахування політичній партії ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК коштів, наданих для державного фінансування її статутної діяльності у І кварталі 2019 року ;

- зобов`язано НАЗК перерахувати ПП ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 , відкритий у Київській філії AT МІСТО БАНК (МФО 380593), кошти, надані для державного фінансування її статутної діяльності у І кварталі 2019 року.

У задоволенні адміністративного позову в іншій частині позовних вимог - відмовлено.

Ухвалюючи зазначене рішення, суд першої інстанції виходив з того, що оскаржуване позивачем рішення НАЗК є невмотивованим, що воно прийнято за відсутності законодавчо визначених підстав для зупинення перерахування коштів на фінансування політичної партії і що законодавством не передбачено такої форми зупинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії як призупинення .

Не погоджуючись з таким рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій посилається на те, що позивачем, який є регіональною організацією ПП та не є безпосереднім отримувачем коштів, не доведено, що оскаржуване ним рішення НАЗК порушує саме його права та інтереси, що позивач взагалі не є суб`єктом правовідносин з НАЗК, що його фінансування залежить виключно від рішення політвиконкому ПП Опозиційний блок , а не рішення НАЗК.

Крім того, апелянт наполягає на тому, що оскаржуване позивачем рішення НАЗК прийнято у відповідності з вимогами чинного законодавства, є обґрунтованим і законним, що зокрема сама політична партія зверталася до НАЗК з листами щодо призупинення її фінансування з метою запобігання незаконному заволодінню коштами (61 млн. 959 тис. грн.), що НАЗК не зупиняло таке перерахування коштів, а призупинило його.

З цих та інших підстав апелянт вважає, що рішення суду прийнято за неповно встановлених обставин та з порушенням норм матеріального і процесуального права, а тому просить його скасувати і ухвалити постанову про відмову в задоволенні позову в повному обсязі.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 27.08.2019 р. було відкрито апеляційне провадження у справі, встановлено строк для подання відзиву на апеляційну скаргу та призначено справу до судового розгляду.

У строк, установлений судом, відзив на апеляційну скаргу не надходив.

Ухвалами Шостого апеляційного адміністративного суду від 23.10.2019 р. витребувано додаткові докази у справі.

08.11.2019 р. від позивача надійшла заява про відмову від позову, яка вмотивована тим, що оскаржуване в цій справі рішення НАЗК не порушує прав та інтересів позивача, а тому він відмовляється від свого позову та просить апеляційний суд визнати нечинним рішення суду першої інстанції та закрити провадження у цій справі.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши доводи заявника вказаного клопотання, проаналізувавши норми процесуального законодавства, колегія суддів вважає, що така заява підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Так, відповідно до ст. 314 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а сторони можуть примиритися у будь-який час до закінчення апеляційного провадження.

У разі відмови від позову або примирення сторін суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу відповідно до вимог статей 189, 190 цього Кодексу, якою одночасно визнає нечинним судове рішення суду першої інстанції, яким закінчено розгляд справи, та закриває провадження у справі.

Згідно з ч.ч. 1, 5 ст. 189 КАС України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Отже, адміністративним процесуальним законодавством регламентовано право позивача відмовитися від позову.

Колегія суддів встановила, що заяву про відмову від позову від імені позивача - РО ПП Опозиційний блок подано її головою ОСОБА_1, який наділений відповідними повноваженнями. Така заява відповідає вимогам ст. 189 КАС України.

При цьому, подання позивачем у цій справі зазначеної заяви не суперечать закону та не порушує чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів приходить до висновку, що заява позивача про відмову від позову у цій справі підлягає задоволенню, рішення суду першої інстанції - визнанню нечинним, а провадження у справі - закриттю.

Керуючись ст.ст. 189, 242, 243, 248, 314, 315, 321, 325 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву регіональної організації політичної партії Опозиційний блок в м. Києві про відмову від позову у справі № 640/2228/19 - задовольнити.

Рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 30 травня 2019 року - визнати нечинним.

Провадження у справі за позовом регіональної організації політичної партії Опозиційний блок в м. Києві до Національного агентства з питань запобігання корупції, треті особи, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору: політична партія Опозиційний Блок , регіональна організація політичної партії Опозиційний блок в Чернігівській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити дії - закрити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Верховного Суду у порядку та строки, визначені ст.ст. 328-331 КАС України.

Судове рішення виготовлено 20 листопада 2019 року.

Головуючий суддя

Судді:

Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено21.11.2019
Номер документу85774005
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —640/2228/19

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 04.12.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.11.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 23.10.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 27.08.2019

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Епель Оксана Володимирівна

Ухвала від 30.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Рішення від 30.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Ухвала від 30.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

Рішення від 30.05.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пащенко К.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні