Рішення
від 13.11.2019 по справі 520/4957/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/4957/19

Провадження № 2/520/2818/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.11.2019 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого-судді Огренич І.В.

при секретарі - Луцюк Р.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі в порядку спрощеного позовного провадженняцивільну справу за позовом за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за оплату витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари (надалі - ОСББ Лари ) звернувся до суду з позовом та, зменшивши позовні вимоги, просить суд ухвалити рішення яким стягнути з відповідачки заборгованістьпо оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг по квартирі за номером АДРЕСА_1 , в розмірі 1581 (одна тисяча п`ятсот вісімдесят одна) гривна 29 копійок, по квартирі за номером АДРЕСА_2 , у розмірі 3365 (три тисячі триста шістдесят п`ять) гривень 04 копійки, станом на 01 жовтня 2019 р. та стягнути з відповідачки інфляційні витрати у розмірі 7379 (сім тисяч триста сімдесят дев`ять) гривень 19 копійок, 3% річних в розмірі 2451 (дві тисячі чотириста п`ятдесят одну) гривну 09 копійок, станом на 01 жовтня 2019р. При цьому представник позивача посилається на те, що відповідачка ОСОБА_1 , яка має у власності квартири за адресою: АДРЕСА_3 номерами АДРЕСА_4 та АДРЕСА_6 загальною площею 47,8 та 104,6 кв.м., не виконує своїх обов`язків належним чином по оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг, а саме, не оплачує їх в повному обсязі, а тому вони вимушені звернутись до суду з даним позовом. Також просить стягнути з відповідачки витрати по сплаті судового збору в розмірі 1762 гривні.

Представник позивача до судового засідання не з`явився, надав заяву якою зменшені позовні вимоги підтримав у повному обсязі, справу просить розглядати за його відсутністю.

Відповідно до ч.3 ст. 211 ЦПК України особа, яка бере участь у справі має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

В ході розгляду справи представник відповідачки - адвокат Сиротенко В.С. позовні вимоги визнавав частково, зазначивши, що комунальні платежі відповідачкою сплачуються вчасно, в судове засідання 13 листопада 2019 року відповідачка та її представник не з`явились, повідомлялись належним чином, про причини неявки до суду не повідомили.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Як встановлено у судовому засіданні, відповідачка ОСОБА_1 є власником квартир за адресою: АДРЕСА_3 номерами АДРЕСА_4 та АДРЕСА_6 загальною площею 47,8 та 104,6 кв.м., який знаходиться на балансі та обслуговується ОСББ Лари .

Відповідно до ч. 1 ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків).

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари створено власниками жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_3 відповідно до Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку .

Статут ОСББ був затверджений установчими зборами членів ОСББ на підстав протоколу № 1 від 18.06.2005 року та зареєстровано Виконавчим комітетом Одеської міської ради в реєстрі № 18 від 06.07.2005 року.

На підставі протоколу загальних зборів ОСББ Лари № 4 від 28.11.2016 року була затверджена нова редакція Статуту.

Згідно ст. 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Проте, боржник ОСОБА_1 , яка має у власності квартири за адресою: АДРЕСА_3 номерами АДРЕСА_4 та АДРЕСА_6 загальною площею 47,8 та 104,6 кв.м., не виконує своїх обов`язків належним чином по оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг, а саме, не оплачує їх вчасно та у повному обсязі.

Стаття 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги визначає поняття комунальної послуги та житлових послуг, а саме: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку;

Комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Таким чином, внески і платежі співвласника будинку та платежі на утримання будинку та прибудинкової території, які є предметом позову, є житловими та комунальними послугами.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 7 Закону України Про житлово-комунальні послуги , індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України Про житлово-комунальні послуги , споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Також відповідно до ст. 15 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, власник - член об`єднання зобов`язаний виконувати статут об`єднання, додержуватись вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.

Згідно ч. 4 ст. 319 ЦК України зазначено, що власність зобов`язує.

Відповідно до ст. 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Утримання будинку та прибудинкової території ОСББ забезпечується як самим ОСББ, так і відповідними підприємствами - виконавцями послуг з утримання будинку на підставі договорів з ОСББ, тому свої послуги об`єднанню такі підприємства надають за тарифами, встановленими органами місцевого самоврядування. У зв`язку з цим, ОСББ Лари несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об`єднання комунальних послуг (власниками квартир) за договорами.

У відповідності до частини 6 статті 13 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Таким чином, станом на 01 жовтня 2019 року заборгованість відповідачки перед ОСББ по оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг по квартирі за номером АДРЕСА_1 , складає 1581 (одна тисяча п`ятсот вісімдесят одна) гривна 29 копійок, по квартирі за номером АДРЕСА_2 3365 (три тисячі триста шістдесят п`ять) гривень 04 копійки.

Відповідно до ст.ст.525,526,530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк, одностороння відмова від зобов`язань або одностороння зміна умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору. Якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч. 1 ст. 611 ЦК України, у разі невиконання зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

При таких обставинах, суд вважає, що зменшені позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари в частині стягнення заборгованості по оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг підлягають задоволенню.

Щодо вимог про стягнення з відповідачки інфляційних витрат у розмірі 7379 (сім тисяч триста сімдесят дев`ять) гривень 19 копійок та 3% річних в розмірі 2451 (дві тисячі чотириста п`ятдесят одну) гривну 09 копійок, у цій частині у задоволенні вимог слід відмовити, оскільки відповідачкою, в ході розгляду справи, здійснювались платежі по сплаті заборгованості, у зв`язку з чим позивачем було надано заяву про зменшення позовних вимог, а інфляційні витрати та пеня нараховані на суму заборгованості за первісними позовними вимогами.

На підставі ст. 141 ЦПК України, вимоги позивача про стягнення з відповідача витрат по сплаті судового збору в розмірі 1762 гривні також підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.4,10,12,13,18,19,81,141,178,187,211,247,258,259,273,274-279 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари (65016, м. Одеса, вул. Авдєєва-Чорноморського, буд. 2-Б, ЄДРПОУ 33658823) про стягнення заборгованості за оплату витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари (65016, м. Одеса, вул. Авдєєва-Чорноморського, буд. 2-Б, ЄДРПОУ 33658823) заборгованість по оплаті витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг по квартирі за номером АДРЕСА_1 , в розмірі 1581 (одна тисяча п`ятсот вісімдесят одна) гривна 29 копійок, по квартирі за номером АДРЕСА_2 , у розмірі 3365 (три тисячі триста шістдесят п`ять) гривень 04 копійки, станом на 01 жовтня 2019 року.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_5 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Лари (65016, м. Одеса, вул. Авдєєва-Чорноморського, буд. 2-Б, ЄДРПОУ 33658823) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві) гривні.

В іншій частині позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Повний текст рішення складено та підписано 22 листопада 2019р..

Суддя Огренич І. В.

Дата ухвалення рішення13.11.2019
Оприлюднено26.11.2019
Номер документу85840803
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за оплату витрат на утримання будинку та житлово-комунальних послуг

Судовий реєстр по справі —520/4957/19

Постанова від 05.11.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дрішлюк А. І.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дрішлюк А. І.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дрішлюк А. І.

Рішення від 13.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Огренич І. В.

Рішення від 13.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Огренич І. В.

Ухвала від 16.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 24.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Ухвала від 24.07.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Лях О.П.

Рішення від 24.06.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 23.05.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні