Ухвала
від 26.11.2019 по справі 200/10184/19-а
ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПЕРШИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відмову у відкритті апеляційного провадження

26 листопада 2019 року справа №200/10184/19-а

приміщення суду за адресою: 84301, м. Краматорськ вул. Марата, 15

Перший апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого Геращенка І.В., суддів: Гайдара А.В., Казначеєва Е.Г., розглянув апеляційну скаргу 23 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2019 року у справі № 200/10184/19-а за позовом 23 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області про визнання протиправними та скасування постанов,-

В С Т А Н О В И В :

До Першого апеляційного адміністративного суду надійшла адміністративна справа з апеляційною скаргою 23 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2019 року.

Ухвалою судді-доповідача Першого апеляційного адміністративного суду від 4 листопада 2019 року апеляційну скаргу залишено без руху; встановлено строк для усунення виявлених недоліків апеляційної скарги протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху шляхом надання заяви про поновлення строку з обґрунтуванням інших причин поважності його пропущення та копії апеляційної скарги.

Копію ухвали заявник отримав 7 листопада 2019 року, що підтверджується поштовим повідомленням. Тобто, останнім днем виконання вищезазначеної ухвали є 18 листопада 2019 року, враховуючи вихідні дні.

На виконання вимог ухвали заявником надано копію апеляційної скарги.

Заявником подано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження, в якому посилався на те, що копію судового рішення не було вручено в суді, повний текст рішення оприлюднений 23.09.2019 року, начальник 23 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області не має юридичної освіти і не обізнаний у тонкощах судочинства.

Статтею 287 КАС України визначені особливості провадження у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності органу державної виконавчої служби, приватного виконавця.

Відповідно до ч.6 ст.287 КАС України апеляційні скарги на судові рішення у справах, визначених цією статтею, можуть бути подані протягом десяти днів з дня їх проголошення.

За приписами ч.1 ст.272 КАС України у справах, визначених статтями 273-277, 280-289 цього Кодексу, суд проголошує повне судове рішення.

Зі змісту оскарженого рішення встановлено, що повний текст рішення проголошено в судовому засіданні 13 вересня 2019 року за участю представників сторін, зокрема, за участю представника позивача - Роменського Г.С.

Копію оскарженого рішення позивачем отримано 25.09.2019 року.

25.10.2019 року апелянтом подано апеляційну скаргу на рішення суду, тобто з грубим порушенням десятиденного строку на апеляційне оскарження, встановленого ч. 6 ст. 287 КАС України (а.с. 124).

Статтею 44 Кодексу адміністративного судочинства України, передбачено обов`язок осіб, які беруть участь у справі (учасників справи), добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов`язки, зокрема, щодо сплати судового збору.

Наведеними положеннями КАС України чітко визначено характер процесуальної поведінки, який зобов`язує учасника справи діяти сумлінно, тобто проявляти добросовісне ставлення до наявних у нього прав і здійснювати їх реалізацію таким чином, щоб забезпечити неухильне виконання своїх обов`язків, встановлених законом або судом.

Такими процесуальними обов`язками учасників справи визначено, крім іншого, дотримання строку на апеляційне оскарження судових рішень.

Таким чином, апелянт, маючи намір добросовісної реалізації належного йому права на апеляційний перегляд справи, повинен забезпечити неухильне виконання вимог процесуального закону і суду, зокрема, стосовно строку подання апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції визнає неповажними доводи апелянта зазначені в клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження, оскільки норми статті 286 КАС України є спеціальними по відношенню до статті 295 КАС України, а відтак строк на апеляційне оскарження судового рішення становить десять днів з моменту його проголошення, а не з дня вручення повного рішення суду. Також суд зазначає, що відлік строку на апеляційне оскарження з дати отримання особою рішення суду для термінових справ нормами КАС України не передбачений.

Крім того, заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватись від використання прийомів, які пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання (Рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 1989 року у справі Компанія Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії ).

Таким чином, при належному добросовісному відношенні відповідач не був позбавлений можливості подати апеляційну скаргу в межах строку звернення до суду апеляційної інстанції, проте таким правом не скористався.

Зазначена правова позиція наведена в ухвалі Верховного Суду від 24.07.2018 року у справі № 211/797/18.

Крім того, юридична необізнаність представника суб`єкта владних повноважень, не є поважною підставою для поновлення строку на апеляційне оскарження, оскільки свідчить про неналежне виконання такою особою покладених на неї обов`язків з представництва інтересів суб`єкта владних повноважень.

Крім того, представник позивача був присутній у судовому засіданні під час проголошення повного судового рішення та не скористався своїм правом отримання копії судового рішення того ж дня, оскільки в матеріалах справи відсутня відповідна заява.

Крім того, враховуючи дату отримання заявником копії оскарженого рішення - 25.09.2019 року, та дату подання апеляційної скарги - 25.10.2019 року, заявником, який є, в свою чергу, суб`єктом владних повноважень, порушено строк подання апеляційної скарги, навіть з урахуванням дати отримання копії, що є неприпустим.

Проаналізувавши причини пропуску строку апеляційного оскарження рішення суду, на які посилається заявник, суддя-доповідач дійшов висновку про визнання зазначених причин неповажними.

Таким чином, відповідачем не виконані вимоги ухвали суду від 4 листопада 2019 року у встановлений строк.

З огляду на викладене, враховуючи вимоги п.4 ч.1 ст. 299 КАС України, суд дійшов висновку відмовити у відкритті апеляційного провадження у справі.

Керуючись ст. 298, п.4 ч.1 299, 329 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою 23 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області на рішення Донецького окружного адміністративного суду від 13 вересня 2019 року у справі № 200/10184/19-а.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Повний текст ухвали складений та підписаний 26 листопада 2019 року.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту підписання та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Суддя-доповідач: І.В. Геращенко

Судді: А.В. Гайдар

Е.Г. Казначеєв

Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85899892
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/10184/19-а

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Ухвала від 04.11.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Геращенко Ігор Володимирович

Рішення від 13.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 05.09.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

Ухвала від 19.08.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Череповський Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні