Рішення
від 25.11.2019 по справі 263/7335/19
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/7335/19

Провадження № 2-о/263/444/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 листопада 2019 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Музики О.М.,

за участю секретаря Налісної О.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Маріуполі у порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту народження дитини, заінтересовані особи: Центральний районний у м. Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Центральний районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради,

В С Т А Н О В И В:

До Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області 20 травня 2019 року надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту народження дитини, заінтересовані особи: Центральний районний у м. Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Центральний районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради, в якій заявник просить суд встановити факт народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: м. Ясинувата Донецької області.

На обґрунтування вимог заявник посилається на те, що вона народилася у місті Ясинувата Донецької області, на теперішній час проживає із своєю родиною у місті Маріуполі АДРЕСА_1 квартирі АДРЕСА_2 . Заявник ОСОБА_1 має на утриманні декількох неповнолітніх дітей, які проживають спільно із заявником однією родиною, зокрема дитину жіночої статі - ОСОБА_2 , яку ОСОБА_3 народила ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата Донецької області, поза межами медичного закладу, та яку у відділах реєстрації актів цивільного стану не зареєструвала, оскільки сама не мала документів. Згідно з довідкою від 28 березня 2019 року № 89, виданою КЗ Гімназія - початкова школа № 17 м. Маріуполя, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , навчається у КЗ Гімназія - початкова школа № 17 м. Маріуполя з 06 вересня 2016 року по теперішній час. Відповідно до акту про фактичне обстеження від 08 квітня 2019 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає із своєю родиною за адресою: АДРЕСА_2 . Згідно із направленням сім`ї (особи) до іншого суб`єкта від 08 вересня 2016 року № 01-21-784 родина ОСОБА_4 , зокрема ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , перебуває на обслуговуванні у Центральному районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради. З листа Центрального районного у місті Маріуполі відділу реєстрації актів цивільного від 16 квітня 2019 року № 1228/15.2-26 вбачається, що актовий запис про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відсутній. Встановлення факту народження ОСОБА_2 потрібно заявнику ОСОБА_1 для реєстрації факту народження та отримання свідоцтва про народження.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 22 травня 2019 року відкрито провадження у вказаній цивільній справі та призначено до розгляду.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 26 липня 2019 року у цивільній справі призначена судово-медична експертиза щодо встановлення віку ОСОБА_2 , провадження у справі зупинено.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 07 листопада 2019 року провадження у справі поновлено.

18 червня 2019 року від представника Центрального районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради надійшла заява про розгляд справи без її участі, вимоги заяви підтримала.

26 липня 2019 року від представника заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_5 - надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, вимоги викладені у заяві підтримав, наполягав на задоволенні.

Представник заінтересованої особи Центрального районного у м. Маріуполі відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області у судове засідання не з`явився, причини своєї неявки суду не повідомив, про дату та час судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв`язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Судом досліджуються саме представлені письмові докази на підтвердження та спростування тих обставин, на які посилався заявник, інших суду не представлено та про їх витребування перед судом не порушувалося клопотань.

Судом установлено, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у місті Ясинувата Донецької області, відомості про батьків відсутні, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Центральним районним у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області 12 квітня 2019 року, актовий запис № 83.

08 квітня 2019 року складений акт КСН Правий беріг про фактичне проживання відповідно до якого, за адресою: АДРЕСА_2 разом із ОСОБА_1 проживають: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_9 .

Згідно із направленням сім`ї (особи) до іншого суб`єкта від 08 вересня 2016 року № 01-21-784 родина ОСОБА_4 , зокрема ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , перебуває на обслуговуванні у Центральному районному центрі соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради.

З листа Центрального районного у місті Маріуполі відділу реєстрації актів цивільного стану від 16 квітня 2019 року № 1228/15.2-26 вбачається, що актовий запис про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , відсутній.

Листом Центрального районного у місті Маріуполі відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області від 23 квітня 2019 року № 1328/15.2-26 адвокату ОСОБА_5 роз`яснений порядок державної реєстрації народження дитини (дітей), якій виповнилося більше одного року з дня народження.

Відповідно до довідки від 28 березня 2019 року № 89, виданої КЗ Гімназія зі структурним підрозділом початкової школи № 17 Маріупольської міської ради Донецької області ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , навчається у КЗ Гімназія зі структурним підрозділом початкової школи № 17 Маріупольської міської ради Донецької області з 06 вересня 2016 року по теперішній час.

05 липня 2019 року ОСОБА_1 надано клопотання, у якому зазначила, що свою доньку ОСОБА_2 вона народила у місті Ясинувата Донецької області 26 вересня 2003 року, поза медичним закладом, у приватному будинку, в якому на той час проживала із своєю родиною. Народити дитину їй допомагала її тітка ОСОБА_11 , яка мала досвід у прийнятті пологів. ІНФОРМАЦІЯ_10 ОСОБА_11 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 , актовий запис № 1343, разом із тим, ці обставини можуть підтвердити ОСОБА_12 та ОСОБА_13 .

З долучених до матеріалів справи фотокарток убачається, що на фото 2 маються зображення дітей, на звороті мається підпис 2008 ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , сестра ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 ОСОБА_19 , Оглы ОСОБА_20 , на фото 3 зображена родина ОСОБА_4 за столом, на звороті мається підпис ОСОБА_21 у дяди Алексея .

Відповідно до заяви ОСОБА_22 - ОСОБА_1 її є двоюрідною сестрою. Вказала, що ОСОБА_1 та її родину знає із дитинства. Їх родини проживали поруч у місті Ясинувата та наразі у місті Маріуполі, а саме з 1980 року по 2019 рік. ОСОБА_1 має декількох дітей, зокрема, дитину ОСОБА_2 , яку вона народила ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата, народити дитину їй допомагала її мати - ОСОБА_11 .

Згідно зі заявою ОСОБА_12 - ОСОБА_1 є його двоюрідною сестрою. Вказав, що ОСОБА_1 та її родину знає із дитинства. Їх родини проживали поруч у місті Ясинувата та наразі у місті Маріуполі, а саме з 1980 року по 2019 рік. ОСОБА_1 має декількох дітей, зокрема, дитину ОСОБА_2 , яку вона народила ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата, народити дитину їй допомагала - ОСОБА_11 .

За змістом висновку експертизи № 504 від 28 жовтня 2019 року антропологічні дані ОСОБА_2 , дані її фізичного розвитку, наявність синостозів в кістках верхніх кінцівок (згідно з таблиці по ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , 1980 р.), дають підстави вважати, що вік кінцівок відповідає 16-18 рокам, що не суперечить вказаному при огляді віку.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Згідно з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За змістом ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

У справі заявником порушується питання про встановлення факту народження у певний час дитини, а саме: того, що ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата Донецької області.

Проводячи аналіз поданих доказів, необхідно дійти висновку, що вони у достатній мірі підтверджують факт того, що ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата Донецької області, про що, зокрема, свідчить відповідність у наданих документах, висновок експерта, пояснення указаних осіб, у зв`язку з чим суд дійшов висновку, що заява є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Судові витрати відносяться на рахунок заявника.

Керуючись ст. ст. 3, 265, 293, 313, 315 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту народження дитини, заінтересовані особи: Центральний районний у м. Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Центральний районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради, - задовольнити.

Встановити факт, що ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ясинувата Донецької області.

Рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду може бути оскаржене до апеляційного суду Донецької області через Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про учасників справи:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , адреса проживання: АДРЕСА_2 ;

Центральний районний у м. Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, адреса: пр. Металургів, 21, м. Маріуполь, Донецька область, ЄДРПОУ 33426211, електронна адреса: vcs_zh@mr.dn.drsu.gov.ua;

Центральний районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради, ЄДРПОУ 26481072, адреса: вул. Шота Руставелі, 30а, м. Маріуполь, Донецька область.

Суддя О.М. Музика

Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85916459
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту народження дитини, заінтересовані особи: Центральний районний у м. Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, Центральний районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради

Судовий реєстр по справі —263/7335/19

Рішення від 25.11.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Музика О. М.

Ухвала від 07.11.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Музика О. М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Музика О. М.

Ухвала від 22.05.2019

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Музика О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні