Ухвала
від 27.11.2019 по справі 331/7783/13-к
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

27.11.2019 Провадження № 1-кп/331/5/2019

Єдиний унікальний номер № 331/7783/13-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 листопада 2019 року Жовтневий районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3

захисників ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 ,

обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжі кримінальне провадження № 12013080000000084, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 08.05.2013 року відносно

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Запоріжжя,громадянина України,який маєвищу технічнуосвіту,неодруженого, директора ТОВ «ТРАВЕРС 2004», який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , який не має судимості,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст.28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України,

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженки м. Запоріжжя, громадянки України, із середньо-спеціальною освітою, заміжньої, яка має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_10 2013 року народження, не працевлаштованої, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 , яка не має судимості,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст.28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України,

ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м.Хабаровськ Російської Федерації, громадянина України, який має вищу економічну освіту, не одруженого, працевлаштованого директором ТОВ «Елерон», який зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_4 , який не має судимості,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст.28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України,

ВСТАНОВИВ:

До Жовтневого районного суду м. Запоріжжя із прокуратури Запорізької області надійшов затверджений прокурором обвинувальний акт з додатками у кримінальному провадженні за обвинуваченням ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч.3 ст. 28, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України.

Згідно обвинувального акту, ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 обвинувачуються в тому, що вони, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою, разом з особами, яких звільнено від кримінальної відповідальності на підставі Закону України «Про амністію» ( ОСОБА_11 і ОСОБА_12 ), у складі організованої злочинної групи, скоїли фіктивне підприємництво, службове підроблення, склали та надали у державні органи підроблені документи.

Зокрема, ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, приблизно в листопаді 2004 року спільно зорганізував стійку злочинну групу, до складу якої в різний час втягнув ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 , спільно з якими в період з листопада 2004 року по грудень 2010 року здійснив ряд злочинів у сферах господарської та службової діяльності.

У листопаді 2004 року ОСОБА_7 , після звільнення з правоохоронних органів, маючи великий досвід роботи у сфері боротьби з економічними злочинами, прийняв рішення використовувати дану обставину для збагачення за допомогою заняття фіктивним підприємництвом.

Згідно даного злочинного наміру, шляхом використання завідомо неправдивих відомостей, внесених в офіційні бухгалтерські, податкові та інші документи про нібито проведені господарські операції, фіктивні суб`єкти господарської діяльності, які діють під фактичним керівництвом ОСОБА_7 за допомогою фізичних осіб - підприємців (далі ФОП) повинні були переводити у готівку безготівкові грошові кошти, які надійшли від інших суб`єктів господарювання для подальшої їх передачі даними контрагентам, за вирахуванням від 3 (трьох) до 7 (семи) відсотків від суми угоди за прикриття їх незаконної діяльності щодо ухилення від сплати податків.

На виконаннясвого злочинногоумислу,спрямованого навчинення фіктивногопідприємництва. ОСОБА_7 вивчив перелікта порядокоформлення документівфінансової звітності, які надаються в державні контролюючі органи суб`єктами підприємницької діяльності, а також визначив для себе порядок внесення в офіційні документи завідомо неправдивих відомостей.

Продовжуючи підготовку до злочинної діяльності, спрямованої на обготівковування грошових коштів, ОСОБА_7 , діючи умисно, з метою конспірації протиправної діяльності, визначив, що основна діяльність придбаних та створених фіктивних підприємств, відповідно із статутом, повинна полягати у реалізації різних товарів та наданні послуг, що ускладнить процес проведення перевірок співробітниками правоохоронних органів.

Також ОСОБА_7 дійшов висновку,що дляздійснення йогозлочинного намірунеобхідно залучитиосіб,які будутьпідшукувати підприємствабажаючі отриматикошти готівкою,виступлять засновникамиі директорамина фіктивнихпідприємствах,а такожволодіють знаннями з ведення первинної бухгалтерської та звітної документації суб`єктів господарювання та поділяють його незаконні інтереси і прагнуть до швидкого збагачення, які спільно з ним і під його керівництвом виявлять бажання брати участь в організації конвертаційного центру.

Для підшуканняконтрагентів,бажаючих отриматикошти готівкою ОСОБА_7 вирішив залучитисвого знайомого ОСОБА_11 ,який тривалийчас займавсяпідприємницькою діяльністюі бувзнайомий збагатьма керівникамирізних суб`єктівгосподарювання.Реалізуючи свійзлочинний умисел, ОСОБА_7 повідомивОСОБА_13 про свої наміри організувати незаконну діяльність з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівку за допомогою створених або придбаних суб`єктів підприємницької діяльності. Також ОСОБА_7 пояснив ОСОБА_11 в чому полягатиме його функція в схемі злочинної діяльності. ОСОБА_11 погодився з пропозицією ОСОБА_7 .

У той же час, достовірно знаючи про те, що ОСОБА_8 має великий досвід роботи у сфері підприємницької діяльності, ОСОБА_7 запропонував останній спільно з ним і ОСОБА_11 займатися незаконною діяльністю, пов`язаною з конвертацією безготівкових коштів у готівку.

При цьому, ОСОБА_7 , схиляючи ОСОБА_8 до вчинення злочинів, роз`яснив їй порядок організації конвертаційного центру, а також гарантував безпеку ведення такої незаконної діяльності, тим самим заінтересував її, скоювати даного роду злочини.

Заручившись підтримкою ОСОБА_8 і ОСОБА_11 , яка полягала у їх згоді здійснювати фіктивне підприємництво, ОСОБА_7 , спільно із зазначеними особами розробили детальний план скоєння злочинів, а саме: створити фіктивні підприємства або придбати існуючі суб`єкти господарювання, які з об`єктивних причин не здійснювали реальної діяльності, з метою незаконної конвертації безготівкових грошових коштів: підшукати фізичних осіб - підприємців, за допомогою яких конвертувати грошові кошти з безготівкової форми в готівкову; вносити в офіційні документи звітності завідомо неправдиві відомості про нібито проведені фінансові операції; підшукувати контрагентів, які бажають ухилитися від сплати податків шляхом здійснення безтоварних операцій.

Для того, щоб злочинна схема по незаконному переведенню в готівку грошових коштів не була виявлена контролюючими органами, співучасниками було прийнято рішення про надання в державні установи відповідних документів звітності, що свідчать про нібито проведені господарські операції, відображаючи в них незначні суми прибутку з метою мінімізації розмірів виплачуваних до бюджету податкових зобов`язань.

У ході планування злочинної діяльності ОСОБА_7 , ОСОБА_11 і ОСОБА_8 , достовірно знаючи про те, що фізична особа - підприємець не є суб`єктом кримінальної відповідальності (юридичною особою) за ст. 205 КК України, з метою часткового відведення підозр контролюючих органів від конвертаційного центру, вирішили використовувати дану обставину, як один з аспектів розширення їхньої незаконної діяльності.

Згідно даного злочинного наміру, дії по конвертації грошових коштів у даній схемі, не повинні були привертати увагу правоохоронних і контролюючих органів, ускладнюючи можливість викриття фіктивних підприємств та їх створення з цією метою, так як безпідставне переведення в готівку грошових коштів і незаконна діяльність могла бути відстежена відповідними органами тільки по фізичним особам - підприємцям, які не є суб`єктами вищевказаного злочину.

Надалі, з метою розширення схеми злочинної діяльності організованої групи з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, ОСОБА_7 спільно та погоджено з ОСОБА_11 і ОСОБА_8 прийняли рішення залучити нових учасників - ОСОБА_9 і ОСОБА_12 .

Достовірно знаючи про те, що ОСОБА_9 раніше працював у Державній податковій інспекції і має уявлення про існуючі схеми прикриття незаконної діяльності за допомогою фіктивних суб`єктів господарювання, ОСОБА_7 розповів йому про свої злочинні наміри. ОСОБА_9 не маючи постійного джерела доходу, погодився з пропозицією ОСОБА_7 тим самим увійшов до складу організованої злочинної групи.

Згідно заздалегідь розробленого плану відомого всім учасникам групи ОСОБА_9 повинен був виступити засновником і директором на другому фіктивному підприємстві, підшукувати підприємства представники, яких бажали б конвертувати безготівкові кошти в готівку, а також отримувати конвертовані кошти готівкою в касах банківських установ, які у подальшому передавати замовникам.

Разом із залученням ОСОБА_9 у злочинну діяльність у зв`язку із збільшенням обсягу складання підроблених бухгалтерських та звітних документів суб`єктів господарської діяльності ОСОБА_7 і ОСОБА_11 з відома інших учасників групи прийняли рішення про необхідність підшукання ще одного члена групи, який має уявлення про ведення бухгалтерської документації з числа діючих співробітників податкової служби, якою була ОСОБА_12 .

Посвятивши ОСОБА_12 у свої злочинні плани і отримавши її згоду на участь в організації конвертаційного центру, ОСОБА_7 , з відома інших учасників, втягнув її у діяльність організованої ним злочинної групи.

Згідно розробленогота узгодженогоусіма учасникамиплану вобов`язки ОСОБА_12 входило складаннябухгалтерської документаціїпо проведенихбезтоварних операціяхпідконтрольними ОСОБА_7 суб`єктамигосподарської діяльності,а також,з використаннямслужбового становища,відстеження проведенняпланових тапозаплановихперевірок контролюючими органами діяльності зазначених суб`єктів і, в разі необхідності, своєчасне складання необхідних для прикриття незаконної діяльності та неможливості викриття, документів.

Обговоривши між собою план злочинних дій, співучасники розподілили між собою ролі і в подальшому діяли спільно і узгоджено між собою для досягнення спільної злочинної мети.

Будучи активним членом злочинної групи, ОСОБА_7 відвів собіроль загальногокерівництва діямиспівучасників,підшукання фіктивнихсуб`єктів підприємницької діяльності, а також клієнтів, охочих незаконно переводити в готівку кошти, здійснення контролю за діями ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 щодо підготовки необхідних документів для постановки цих фірм на облік у податкових органах, органах статистики, пенсійному фонді, органах соціального страхування, а також відкриття розрахункових рахунків у відповідних банківських установах, отримання дозволів на виготовлення печаток і штампів в органах внутрішніх справ, підготовки статутних та інших необхідних документів.

Крім цього, ОСОБА_7 відвів собі обов`язок нарівні з іншими учасниками групи залучати осіб, які сприяють здійсненню їх злочинного плану, не розповідаючи таким про незаконність своїх дій, а також знімати конвертовані кошти готівкою в касах банківських установ.

Для того, щоб злочинна схема по незаконному переведення в готівку грошових коштів не була виявлена відповідними контролюючими та правоохоронними органами. ОСОБА_7 , поклав на себе обов`язок контролювати хід перевірок діяльності придбаних та створених ним фіктивних підприємств, а також інформувати ОСОБА_11 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 про необхідність підготовки ними відповідних документів.

У свою чергу, ОСОБА_8 і ОСОБА_12 , як активним учасникам організованої групи, відводилася роль по складанню підроблених документів про нібито здійснювану діяльність придбаних та створених співучасниками фіктивними підприємствами, внесенню неправдивих відомостей в офіційні документи про нібито проведені господарські операції, для прикриття незаконної діяльності з конвертації грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, підписанню необхідних контрагентам підроблених документів для підтвердження нібито легально проведених господарських операцій, пов`язаних з поставками продукції і наданням послуг, а також документів податкової звітності.

Крім того, ОСОБА_8 і ОСОБА_14 , діючи згідно відведеної їм злочинної ролі, за вказівкою ОСОБА_7 та з відома інших учасників групи, за допомогою комп`ютерної техніки та канцелярського приладдя, знаходячись у приміщеннях за адресами: АДРЕСА_3 та АДРЕСА_5 , складали підроблені документи, які в подальшому були використані в ході злочинної діяльності, а також вносили в офіційні бухгалтерські та податкові документи завідомо неправдиві відомості про проведення господарських операцій, які надалі надавали співучасникам для передачі в різні державні контролюючі органи, з метою прикриття незаконної діяльності організованої групи з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку.

Таким чином, ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення фіктивного підприємництва, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій між учасниками групи, спрямованих на досягнення загального злочинного наміру, відомого всім співучасникам.

Для забезпечення транспортування грошових коштів з банківських установ, а також організації перевезення осіб, на яких реєструвалися фіктивні суб`єкти підприємницької діяльності до державних установ, учасники організованої злочинної групи використовували особисті автотранспортні засоби.

Отримані в касах банківських установ готівкові грошові кошти передавалися контрагентам за вирахуванням трьох - семи відсотків від обготівкованої в банківських установах суми, які члени злочинної групи розподіляли між собою згідно з раніше досягнутою домовленістю за вирахуванням оплати послуг, пов`язаних з реєстрацією фіктивних підприємств, придбанням відповідних видаткових матеріалів (паперу, поштових конвертів, бланків фінансової звітності тощо), здійснення платежів за розрахунково-касове обслуговування банків.

Для підтримки зв`язку під час вчинення злочинів, члени злочинної групи використовували наявні у них мобільні телефони з різними операторами мобільного зв`язку, за допомогою яких передавали необхідну інформацію про кількість переведених в готівку коштів, час зустрічей, необхідні фіктивні документи, а також погоджували і координували свої злочинні дії.

Учасники організованоїгрупи впродовжвсієї злочинноїдіяльності інформувалиодин одногопро злочини,які готувалисяі підчас вчиненняяких діялиз розподіломролей згіднозаздалегідь розробленогоі схваленоговсіма учасникамигрупи плану,при цьомувсіспівучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу функцій при вчиненні злочинів.

Таким чином, співучасники передбачили всі необхідні умови для створення та придбання фіктивних суб`єктів господарської діяльності, з метою прикриття їхньої незаконної діяльності з проведення безтоварних операцій і конвертації грошових коштів з (безготівкової форми в готівкову.

Виконавши всі підготовчі дії і, розподіливши між собою ролі, члени злочинної групи приступили до реалізації свого злочинного плану.

Так, приблизно в листопаді 2004 року ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, в складі організованої злочинної групи, з відома ОСОБА_11 і ОСОБА_8 , навмисно не бажаючи здійснювати самостійну, ініціативну, системну, на власний ризик діяльність, здійснювану суб`єктами господарювання (підприємцями), з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку, маючи умисел на прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, придбав у ОСОБА_15 , не ставлячи останнього до відома про свої злочинні наміри, суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) товариство з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «ТРАВЕРС 2004» (ЄДРПОУ 34267889), що перебувало на обліку в державної податкової інспекції, управлінні статистики та пенсійному фонді.

При цьому, ОСОБА_7 , діючи згідно відведеної йому злочинної ролі, використовував для прикриття незаконної діяльності раніше складений і нотаріально завірений статут ТОВ «ТРАВЕРС 2004», перереєстрованого на його ім`я 12.11.2004 року у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради 1103120 0000 000377, згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 195464, юридична адреса підприємства: м.Запоріжжя, вул. Полякова, д. 5-А, оф. 9, та існуючі розрахункові рахунки № НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , відкриті у ПАТ «АБ Бізнесстандарт» м. Запоріжжя.

У період з листопада 2004 року по грудень 2010 року ОСОБА_7 , діючи у складі організованої групи спільно із ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 , на виконання спільного злочинного наміру, без мети здійснення господарської діяльності, а виключно для прикриття проведених ними безтоварних операцій та подальшої проводки грошових коштів по рахунках ТОВ «ТРАВЕРС 2004», відкритих у ПАТ «АБ «Бізнес Стандарт», з яких надалі переводилися в готівку в касах за підробленими грошовими чеками, використовували печатку і реєстраційні документи даного підприємства.

Протягом зазначеного періоду членами організованої групи діяли за визначеною схемою по конвертації грошових коштів у готівку, згідно з якою безготівкові кошти від контрагентів в результаті проведення безтоварних операцій надходили на розрахункові рахунки ТОВ «ТРАВЕРС 2004», з яких за грошовими чеками, в яких підставою отримання грошей були зазначені недостовірні відомості про оплату товарів і послуг, отримувалась готівка та в подальшому передавалися контрагентам за вирахуванням обумовленого з ними відсотка від суми фіктивних операцій.

Не зупиняючись на досягнутому, приблизно у вересні 2007 року ОСОБА_16 , діючи умисно, з корисливих мотивів, в складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_8 , ОСОБА_11 і ОСОБА_9 з метою прикриття незаконної діяльності по конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та ретельнішої конспірації своєї незаконної діяльності, з метою відведення підозр контролюючих органів від фіктивного підприємства ТОВ «ТРАВЕРС 2004» та ускладнення схеми конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, згідно відведеної йому ролі, підшукав ОСОБА_17 який був зареєстрований як фізична особа-підприємець, але господарської діяльності не проводив, не ставлячи його до відома про свої злочинні наміри.

При цьому, ОСОБА_7 , діючи узгоджено і з відома ОСОБА_11 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 , отримавши нотаріально-завірену довіреність від ОСОБА_17 на розпорядження його рахунком використовував установчі документи ФОП ОСОБА_17 , зареєстрованого 05.09.2007 року у виконавчому комітеті Запорізької міської ради, реєстраційний № 2103000 0000 045228, згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця № 113196, а також отримане в державній податковій інспекції Заводського району м. Запоріжжя свідоцтво № 100064692 про реєстрацію платника податку на додану вартість (ПДВ), який має розрахункові рахунки № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , відкриті у ВАТ «АБ Бізнесстандарт».

У подальшому ОСОБА_7 діючи в складі організованої злочинної групи, згідно відведеної йому ролі, маючи в наявності печатку ФОП ОСОБА_17 та нотаріально-завірену довіреність на своє їм я, підписував офіційні документи, у які вносив неправдиві відомості І про нібито проведені господарські операції, а також - грошові чеки, в які вносив неправдиву інформацію про проведення господарської діяльності та призначення платежів, завіряючи їх печаткою зазначеного ФОП.

Крім цього, продовжуючи активні дії, спрямовані на досягнення загального злочинного наміру, 22.06.2009 року ОСОБА_7 , діючи умисно, повторно, з корисливих і мотивів, в складі організованої злочинної групи спільно з ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 , з метою прикриття незаконної діяльності з конвертації безготівкових грошових коштів у готівку та конспірації злочинної діяльності, створили суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа) TOB «EJIEPOH-88» ЄДРПОУ 36535299.

При цьому, ОСОБА_7 , ОСОБА_18 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 і ОСОБА_9 , не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, підготували статут підприємства, і 22.06.2009 року, зареєстрували на ім`я ОСОБА_9 TOB «EJIEPOH-88» ЄДРПОУ 36535299 у виконавчому комітеті Запорізької міської Ради реєстраційний номер 1103102 0000 025568. згідно зі свідоцтвом про державну реєстрацію юридичної особи № 027486, вказавши юридичну адресу підприємства: м. Запоріжжя, вул. Аваліані б. 1-А, офіс 9. відкривши розрахункові рахунки №№ НОМЕР_5 в ПАТ «АБ «Бізнес Стандарт». № НОМЕР_6 в ЗЦРВ ПАТ«Мегабанк». Виконуючи свою роль ОСОБА_9 надав статутні та реєстраційні документи підприємства до відповідних органів для постановки їх на облік у державній податковій інспекції, управлінні статистики, пенсійному фонді.

Згідно статутної та звітної документації засновником і директором ТОВ «ЕЛЕРОН- 88» ЄДРПОУ 36535299 виступив ОСОБА_9 , а співзасновником - ОСОБА_7 . Надалі ОСОБА_9 спільно з ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 і ОСОБА_12 , діючи у складі організованої злочинної групи, використовували печатку і реєстраційні документи підприємства для складання первинної бухгалтерської та звітної документації, куди вносили завідомо неправдиві відомості про нібито проведені господарські операції, а також - грошові чеки та платіжні доручення, в які вносили неправдиву інформацію про проведення господарської діяльності та призначення платежів, завіряючи їх печаткою зазначеного підприємства.

При цьому, учасники злочинної групи, діючи відповідно до заздалегідь розробленого плану, перераховували грошові кошти, які надійшли на рахунок ТОВ «ЕЛЕРОН 88» на рахунок ФОП ОСОБА_17 з якого в подальшому дані кошти переводили в готівку в касі банку, а надалі - надавали документи до контролюючих органів, відображаючи в них діяльність, яка насправді не здійснювалася, тому що угоди щодо постачання товарів і надання послуг з контрагентами не проводилися, а отримані від даних контрагентів безготівкові кошти конвертувалися в готівкову форму.

Крім цього,не зупиняючисьна досягнутомуприблизно вквітні 2010року ОСОБА_7 ,діючи умисно,повторно,з корисливихмотивів,у складіорганізованої злочинноїгрупи спільноз ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_19 і ОСОБА_12 з метоюприкриття незаконноїдіяльності зконвертації безготівковихгрошових коштіву готівкута ретельнішоїконспірації своєї незаконної діяльності, з метою відведення підозр контролюючих органів від фіктивних підприємств ТОВ «ТРАВЕРС 2004» і ТОВ «ЕЛЕРОН 88», а також ускладнення схеми конвертації безготівкових грошових коштів у готівку, зареєстрували ОСОБА_9 як фізичну особу-підприємця.

При цьому, ОСОБА_7 , діючи спільно з ОСОБА_9 з відома ОСОБА_11 ОСОБА_8 і ОСОБА_12 , використовували установчі документи ФОП ОСОБА_9 ,зареєстрованого 04.06.2010року увиконавчому комітетіЗапорізької міськоїради,реєстраційний №21030000000057212,згідно зісвідоцтвом продержавну реєстраціюфізичної особи-підприємця №915980,а такожотримане вдержавній податковійінспекції Заводського районум.Запоріжжя свідоцтво№ 100280352про реєстраціюплатника податку на доданувартість (ПДВ),який маврозрахункові рахунки№№ НОМЕР_7 , НОМЕР_8 у ПАТ«Акта Банк»,і розрахунковийрахунок № НОМЕР_9 в ПАТ«АБ «Бізнес Стандарт».

У подальшому ОСОБА_9 ,діючи вскладі організованої ОСОБА_20 злочинної групи,спільно тапогоджено з ОСОБА_11 , ОСОБА_8 і ОСОБА_12 маючи внаявностіпечатку ФОП ОСОБА_9 , підписував офіційні документи, в які вносив неправдиві відомості про нібито проведені господарські операції, а також - грошові чеки, в які вносив неправдиву інформацію про проведення господарської діяльності та призначення платежів, запевняючи їх печаткою зазначеного ФОП.

Перераховані вище підприємства мали такі ознаки, що свідчать про їх фіктивності:

- відсутність прибуткових документів, що підтверджують закупівлю товарів і надання послуг;

- відсутність у штаті працівників і службовців;

- відсутність складів та сховищ для зберігання обладнання, товарів;

- великі обороти грошових коштів по розрахункових рахунках новостворених підприємств;

- розбіжність юридичних адрес з фактичним місцезнаходженням підприємств;

- невідповідність грошового обороту розмірами сплачених податків.

У результатівищевказаних дійспівучасників,з моментупридбання ТОВ«ТРАВЕРС2004» і державної реєстрації ТОВ «ЕЛЕРОН 88», дані підприємства, а також ФОП ОСОБА_17 і ОСОБА_9 , в період з листопада 2004 року по грудень 2010 року підприємницьку діяльність не здійснювали, а діючі від імені даних суб`єктів господарювання ОСОБА_7 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 і ОСОБА_12 займалися прикриттям незаконної діяльності контрагентів по ухиленню від сплати податків, шляхом конвертації отриманих від останніх грошових коштів з безготівкової форми в готівкову, а також складання і використання підроблених документів про нібито проведені операції і наданих послуг за грошову винагороду в розмірі раніше обумовлених відсотків від сум фіктивних операцій, внаслідок чого державі було завдано збитків на загальну суму 12107346, 01 гривень, що в 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину і є великим збитком, заподіяним державі.

Ці дії ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 кваліфікуються за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст.205 КК України - фіктивне підприємництво, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі, вчинене повторно, організованою групою.

У судовому засіданні захисниками обвинувачених адвокатами ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 заявлені клопотання про закриття кримінального провадження відносно обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в частині обвинувачення у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст.205 КК України, у зв`язку із декриміналізацією діяння, у якому вони обвинувачуються.

Обвинувачені ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 підтримали вказані клопотання, просили їх задовольнити.

Прокурор ОСОБА_3 проти задоволення вказаних клопотань не заперечував, посилаючись на наявність законних підстав для закриття провадження у зв`язку із декриміналізацією діяння.

Заслухавши думку учасників судового провадження, перевіривши матеріали провадження, суд дійшов висновку, що клопотання захисників підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

25 вересня 2019 року набрав чинності Закон України № 101-ІХ від 18.09.2019 року «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес», яким виключено статтю 205 КК України.

Відповідно дост.58Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом`якшують або скасовують відповідальність особи.

Частиною 1 статті 5 КК України передбачено, що закон прокримінальну відповідальність,що скасовуєзлочинність діяння,пом`якшує кримінальнувідповідальність абоіншим чиномполіпшує становищеособи,має зворотнудію учасі,тобто поширюєтьсяна осіб,які вчиниливідповідні діяннядо набраннятаким закономчинності,у томучислі наосіб,які відбуваютьпокарання абовідбули покарання,але маютьсудимість.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом в разі, якщо набрав чинностізакон,яким скасованакримінальна відповідальністьза діяння,вчинене особою.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що в даному випадку відбулась декриміналізація діяння шляхом внесення змін до закону про кримінальну відповідальність, а саме з Кримінального кодексу України виключено статтю 205, тому підстави для притягнення ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 до відповідальності за вчинення діяння, передбаченого ст. 205 КК України, відсутні у зв`язку з його декриміналізацією.

За таких обставин, клопотання захисників підлягає задоволенню, а кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 підлягає закриттю в частині обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 284, 372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання захисників адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , які діють в інтересах обвинувачених ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , про закриття кримінального провадження в частині обвинувачення у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, у зв`язку із декриміналізацією інкримінованого кримінального правопорушення задовольнити.

Кримінальне провадження № 12013080000000084, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань 08.05.2013 року відносно ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч.ч. 2, 3 ст. 358 КК України, в частині обвинувачення у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, закрити на підставі п. 4 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Жовтневий районний суд м. Запоріжжя протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85920743
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —331/7783/13-к

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 07.06.2023

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 27.11.2019

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 13.06.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 23.05.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

Ухвала від 08.04.2016

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Пивоварова Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні