Ухвала
від 09.09.2019 по справі 335/8861/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/8861/19 1-кс/335/6199/2019

УХВАЛА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2019 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , сторін кримінального провадження: прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Запоріжжя в режимі відеоконференції клопотання захисника ОСОБА_5 про зміну запобіжного заходу відносно:

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Василівка Запорізької області, українця, громадянина України, який має вищу освіту, депутата Василівської міської ради Запорізької області сьомого скликання, засновник громадської організації "Правовий захист кожному", одруженого, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3ст. 368 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Захисник адвокат ОСОБА_5 , який здійснює захист підозрюваного ОСОБА_6 звернувся до суду з клопотанням про зміну запобіжного заходу підозрюваному в кримінальному провадженні, в якому просить змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт у певний час доби.

В обґрунтування клопотання захисник вказує, що обраний запобіжний захід у виді тримання під вартою щодо підозрюваного ОСОБА_6 повністю втратив свою необхідність. А ті ризика, які були перераховані в ухвалі суду (може переховуватися від органів досудового слідства та/або суду, знищити, сховати або спотворити будь яку з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення іншим чином), взагалі не обґрунтовані, не підтверджуються жодними матеріалами кримінального провадження.

Захисник просить змінити запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраного 09.08.2019 року слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя, підозрюваному ОСОБА_6 , на запобіжний захід у вигляді домашнього арешту та покласти на ОСОБА_6 такі обов`язки: не залишати з 22-00 години до 07-00 години наступної доби житло, що розташоване за адресом: АДРЕСА_2 ; прибувати за кожним викликом слідчого, прокурора, слідчого судді та суду; утриматися від спілкування із потерпілим та свідками у кримінальному провадженні; повідомляти слідчого, суд про зміну свого місця проживання.

У судовому засіданні захисник та підозрюваний ОСОБА_6 підтримали клопотання, на підставах зазначених у ньому, просили змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт у певний час доби.

Прокурор та слідчий у судовому засіданні заперечували проти задоволення вказаного клопотання, зазначивши, що підозра є обґрунтованою; наявність ризиків, які були враховані слідчим суддею при застосуванні та продовженні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не зменшилися; по даному кримінальному провадженню необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій. Вважають, що підстав для зміни запобіжного заходу на більш м`який немає. У зв`язку з чим, вважають клопотання захисника про зміну запобіжного заходу безпідставним та таким, що не підлягає задоволенню.

Заслухавши пояснення захисника, підозрюваного ОСОБА_6 , доводи прокурора та слідчого, перевіривши доводи клопотання та матеріали, додані до клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Статтею 201 КПК Українипередбачено, щопідозрюваний, обвинувачений, до якого застосовано запобіжний захід, його захисник, має право подати до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, клопотання про зміну запобіжного заходу, в тому числі про скасування чи зміну додаткових обов`язків, передбачених частиною п`ятоюстатті 194цьогоКодексу та покладених на нього слідчим суддею, судом, чи про зміну способу їх виконання.Копія клопотання та матеріалів, якими воно обґрунтовується, надається прокурору не пізніше ніж за три години до початку розгляду клопотання.До клопотання мають бути додані: копії матеріалів, якими підозрюваний, обвинувачений обґрунтовує доводи клопотання;перелік свідків, яких підозрюваний, обвинувачений вважає за необхідне допитати під час розгляду клопотання, із зазначенням відомостей, які вони можуть надати, та обґрунтуванням значення цих відомостей для вирішення питання;підтвердження того, що прокурору надіслана копія клопотання та копії матеріалів, що обґрунтовують клопотання.

Вказане клопотання захисника було направлено та вручено прокурору відповідно до вимогКПК Українита своєчасно, що підтверджено прокурором у судовому засіданні.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим управлінням ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12018080000000092від 14березня 2018рокуза ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України

07.08.2019 року о 14 годині 44 хвилин ОСОБА_6 в порядку ст. 208 КПК України затримано за підозрою у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

08.08.2019 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 368 КК України.

09.08.2019 року слідчим суддею Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_6 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативним запобіжним заходом у вигляді застави у розмірі 288 150 гривень.

Захисником подано клопотання про зміну запобіжного заходу після спливу тридцяти днів з дня постановлення попередньої ухвали про застосування запобіжного заходу, що відповідає вимогамст.201 КПК України.

Відповідно дост.177КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ч.1ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Відповідно дост.201 КПК України,за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, захисника обраний раніше запобіжний захід може бути змінений.

Таким чином, виходячи зі змісту ст. 201 КПК України, підставою для зміни запобіжного заходу за клопотанням підозрюваного чи захисника є, в тому числі, наявність нових обставин, які не були предметом судового розгляду, або зміна обставин підозри, зменшення встановлених в провадженні ризиків зі спливом досудового розслідування.

Вирішуючи питання про зміну запобіжного заходу у виді тримання під вартою відносно підозрюваного, слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3 і 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий його незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

При вирішенні питання про зміну запобіжного заходу підозрюваному, слідчий суддя виходить з того, що на даний момент існує ризик, передбачений п.1ч.1ст.177 КПК України.

Згідно ст. 29 Конституції Україниніхто не може бути арештованим або триматися під вартою інакше як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом.

При цьому, відповідно до ч. 1ст. 9 Конституції України, чинні міжнародні договори, згода на обовязковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України, а згідно до ч. 5 ст. 9 КПК Україникримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Відповідно дост. 8 КПК Україникримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави, та який застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Як неодноразово зазначав у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, якщо спочатку тяжкість злочину та підозра, що особа може втекти чи зашкодити слідству, можуть бути достатніми підставами для обрання такого запобіжного заходу, як тримання під вартою, то чим довше відповідна особа знаходиться під вартою, тим більш вагомими і конкретними мають бути підстави для продовження цього заходу, про що має бути зазначено в судовому рішенні.

Зокрема, у справі «Волосюк проти України» («SergeyVolosyuk v. Ukraine», рішення від 12 березня 2009 р.). Європейський суд з прав людини наголосив, "саме національні судові органи мають подбати про те, щоб тривалість попереднього ув`язнення обвинуваченого у відповідній справі не перевищила розумного строку. Подальше існування обґрунтованої підозри у вчиненні заарештованою особою відповідного злочину є обов`язковою і неодмінною умовою законності подовження строку тримання під вартою, але зі спливом певного часу ця умова перестає бути достатньою.

Крім того, як зазначив Європейський суд з прав людини у справі «Летельє проти Франції» (Letellie v France, рішення від 26 червня 1991 р.), попереднє затримання не має передувати покаранню у вигляді позбавлення свободи, не може бути «формою очікування» обвинувального вироку» (п. 51).

Разом з тим, у контексті вказаних вище стандартів Європейського суду з прав людини, доводи прокурора про те, що лише подальше тримання підозрюваного під вартою може забезпечити його належну процесуальну поведінку на даний час не можна вважати підтвердженими та належно обґрунтованими, оскільки з огляду на рішення Європейського суду ризик втечі підсудного не може бути встановлений лише на основі суворості можливого вироку (Панченко проти Росії § 106) та зменшується зі збігом часу, проведеного під вартою (Ноймайстер проти Австрії §10), вагомість наявних доказів може бути важливим фактором, що свідчить про наявність в минулому і зараз серйозних ознак вини, само по собі не може служити виправданням тривалого тримання під вартою (Дереджі проти Туреччини §38), відсутність роботи не дає підстав вважати, що особа схильна до повторного вчинення злочинів (Сулаоя против Єстонії§ 64), а наявність серйозних підозр щодо участі у вчиненні тяжкого правопорушення та перспективу про значну міру покарання самі по собі не можуть бути виправданням тривалого попереднього ув`язнення (правова позиція в рішенні ЭСПЛ у справі «Адам`як проти Польщі».

При цьому, виходячи з аналізу правових норм кримінального процесуального законодавства, виключною (єдиною) метою застосування запобіжних заходів у кримінальному провадженні є забезпечення виконання підозрюваним, покладених на нього процесуальних обов`язків. Застосування таких заходів завжди пов`язане з необхідністю запобігання ризикам, передбаченимст. 177 КПК.

Так, є слушними доводи клопотання про те, що ОСОБА_6 є особою раніше не судимою, з позитивною репутацією, з міцними соціальними зв`язками, мешкає зі своєю родиною за адресом: АДРЕСА_2 , перебуває у шлюбі, від шлюбу є малолітня дитина, позитивно характеризується, що підтверджується наданими суду документами.

Виходячи з викладеного, вважаю, що вказані обставинами дають підстави вирішення питання про зміну запобіжного заходу.

Виходячи з практики Європейського суду з прав людини, враховуючи сукупність наведених обставин, зокрема ту обставину, що підозрюваний тримається під вартою понад чотири місяці, те, що лише тяжкість інкримінованого злочину не може бути підставою для застосування найбільш суворого виду запобіжного заходу - тримання під вартою, слідчий суддя вважає за доцільне змінити ОСОБА_6 запобіжний захід.

При цьому вважаю, що пропорційним тому ступеню небезпеки, ризик якого існує у кримінальному провадженні, є запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту з носінням електронних засобів контролю.

Також, слід зазначити, що прокурором не доведено, що саме на теперішній час, жоден з більш м`яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою, не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

За таких обставин, клопотання захисника про зміну запобіжного заходу підлягає частковому задоволенню, а запобіжний захід стосовно підозрюваного зміні на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з покладенням обов`язків, передбаченихст.194 КПК України, з носінням електронних засобів контролю, що буде достатньою гарантією для забезпечення виконання підозрюваним процесуальних обов`язків у вказаному кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст.177,178,193,194,196,197,201,376,395 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ

Клопотання захисника ОСОБА_5 про зміну запобіжного заходу відносно підозрюваного ОСОБА_6 задовольнити частково.

Змінити відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 09.08.2019 року, на запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту шляхом заборони ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_2 з носінням електронних засобів контролю, строком до 08 жовтня 2019 року включно.

Звільнити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з-під варти негайно.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 передбачені ч. 5ст. 194 КПК Україниобов`язки:

- з`являтися до органів досудового слідства, прокуратури і суду за першим викликом і у призначений час;

- не залишати цілодобово місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , без дозволу прокурора, слідчого, суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

- утриматися від спілкування з потерпілими та свідками в даному кримінальному провадженні;

- прибувати до слідчого, прокурора, в суд за першою вимогою.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_6 зміст ч. 5 ст. 181 КПК України, а саме: працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на нього зобов`язань.

В разі невиконання покладених на ОСОБА_6 обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвалу про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронних засобів контролю передати для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного ОСОБА_6 ..

Визначити строк дії вказаної ухвали до 08 жовтня 2019 року включно.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудОрджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення09.09.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85921696
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про зміну запобіжного заходу

Судовий реєстр по справі —335/8861/19

Ухвала від 09.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Воробйов А. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Апаллонова Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні