Ухвала
від 27.11.2019 по справі 540/2113/19
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


УХВАЛА

27 листопада 2019 р. м. ХерсонСправа № 540/2113/19

Херсонський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді: Морської Г.М. , розглянувши в письмовому провадженні клопотання представника відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження у адміністративій справі за позовом ОСОБА_1 до Горностаївської селищної ради Горностаївського району Херсонської області про визнання протиправним та скасування окремого положення індивідуального акта суб`єкта владних повноважень, зобов`язання вчинити певні дії,

встановив :

ОСОБА_1 (далі - позивача) звернувся до суду із адміністративним позовом до Горностаївської селищної ради Херсонської області (далі - відповідач), у якому просить:

- визнати протиправним та скасувати пункт 2 рішення № 938 XIX сесії VIII скликання Горностаївської селищної ради Херсонської області від 29 травня 2019 року "Про надання в оренду земельної ділянки несільськогосподарського призначення ОСОБА_1 ";

- зобов`язати відповідача на черговому пленарному засіданні ухвалити рішення про встановлення позивачу розміру орендної плати за користування земельною ділянкою у межах населеного пункту смт.Горностаївка з кадастровим номером 6522655100:02:001:0283 загальною площею 1,5807 га під об`єктом нерухомого майна - комплекс, автогараж, у тому ж обсязі і на тих самих умовах за станом на 27 грудня 2004 року, на дату переходу власності на об`єкт нерухомого майна від комунального підприємства до фізичної особи, які були у попереднього землекористувача - підприємства "Ремонтник" (код ЄДРПОУ 31894858), відповідно до приписів ст. 377 ЦК України та ст. 120 ЗК України.

Ухвалою від 15.10.2019 р. позовна заява залишена без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків.

28.10.2019 р. позивач вимоги ухвали виконав, недоліки позовної заяви усунув, у зв`язку з чим ухвалою від 01.11.2019 р. відкрите спрощене провадження в адміністративній справі. Розгляд справи призначено на 02.12.2019 р.

18.11.2019 р. від Горностаївської селищної ради Херсонської області надійшло клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Клопотання мотивоване тим, що часові рамки для розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження, можуть негативно вплинути на повноту з`ясування всіх обставин справи.

Частиною 3 статті 166 КАС України передбачено, що заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Відповідно до ст. 119 КАС України суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню адміністративного судочинства.

Згідно із п. 10 ч. 1 ст. 4 КАС України письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

На підставі викладених норм процесуального законодавства, суд вважає за необхідне провести розгляд окремого процесуального питання, а саме, клопотання представника відповідача про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, в порядку письмового провадження.

Положеннями ст. 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 3 ст. 257 КАС України при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно із приписами ч.ч.4,5 ст.260 КАС України, якщо відповідач в установлений судом строк подасть заяву із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, суд залежно від обґрунтованості заперечень відповідача протягом двох днів із дня її надходження до суду постановляє ухвалу про:1) залишення заяви відповідача без задоволення; 2) розгляд справи за правилами загального позовного провадження та заміну засідання для розгляду справи по суті підготовчим засіданням. Якщо відповідач не подасть у встановлений судом строк такі заперечення, він має право ініціювати перехід до розгляду справи за правилами загального позовного провадження лише у випадку, якщо доведе, що пропустив строк із поважних причин.

Проте, слід зазначити, що відповідач у своєму клопотанні не навів чітких підстав переходу до розгляду справи в порядку загального позовного провадження, та які саме обставини створюють перешкоди для розгляду справи в порядку спрощеного провадження.

За таких обставин, суд дійшов висновку що у задоволенні клопотання Горностаївської селищної ради Херсонської області про розгляд справи в порядку загального позовного провадження слід відмовити.

Керуючись ст. 243, 248 КАС України,

ухвалив :

Відмовити у задоволенні клопотання Горностаївської селищної ради Херсонської області про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

Копію ухвали суду надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Морська Г.М.

Дата ухвалення рішення27.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85927435
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/2113/19

Ухвала від 02.12.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 27.11.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 27.11.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 01.11.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

Ухвала від 15.10.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Морська Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні