Ухвала
від 27.11.2019 по справі 540/829/19
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

----------------------

У Х В А Л А

27 листопада 2019 р.м.ОдесаСправа № 540/829/19

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача Бойка А.В., суддів Федусика А.Г., Шевчук О.А., розглянувши можливість відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 12.07.2019 р. по справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ХАРВЕСТ 7" до Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 12.07.2019р. задоволено позов товариства з обмеженою відповідальністю "ХАРВЕСТ 7" до Головного управління ДФС в Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

На зазначене рішення суду Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі подало апеляційну скаргу, яка не відповідає вимогам п.1 ч.5 ст.296 КАС України, а саме: до скарги не додано документу про сплату судового збору.

Ухвалою від 02.09.2019 року апеляційну скаргу залишено без руху та надано апелянту строк до 30.09.2019 року для усунення недоліків, а саме: надання доказів сплати судового збору в сумі 2400 грн.

Апелянту роз`яснено наслідки невиконання вимог ухвали від 02.09.2019 року, передбачені ст.169 КАС України.

Ухвалою від 11.10.2019 року відмовлено в задоволенні клопотання Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про відстрочення сплати судового збору за подання апеляційної скарги на рішення від 12.07.2019р. Апелянту продовжено строк на усунення недоліків апеляційної скарги до 01.11.2019 року.

Згідно відомостей рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення копію ухвали від 11.10.2019 року Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі отримало 18.10.2019 року.

У встановлений судом строк апелянт не виконав вимоги ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, доказів сплати судового збору не надав.

06.11.2019 року до суду апеляційної інстанції від апелянта повторно надійшло клопотання про відстрочення сплати судового збору, обгрунтоване тимчасовим призупиненням Головним управлінням Державної казначейської служби України в Херсонській області операцій на рахунках Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі до виконання виконавчого документа у справі №540/829/19. В протилежному випадку апелянт просить суд апеляційної інстанції продовжити йому строк на усунення недоліків апеляційної скарги.

Розглянувши подане клопотання колегія суддів доходить висновку, що воно має ознаки зловживання скаржником належними йому процесуальними правами, оскільки обгрунтування клопотання є ідентичним клопотанню, що вже розглянуто судом (ухвала від 11.10.2019 року).

Згідно частини першої статті 45 КАС України зловживання процесуальними правами не допускається.

З урахуванням конкретних обставин справи суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню адміністративного судочинства, зокрема, подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин (пункт 1 частини другої статті 45 КАС України).

У відповідності до частини третьої статті 45 КАС України якщо подання скарги, заяви, клопотання визнається зловживанням процесуальними правами, суд з урахуванням обставин справи має право залишити без розгляду або повернути скаргу, заяву, клопотання.

Апелянт, як суб`єкт владних повноважень, повинен бути обізнаний з порядком та строками апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції, встановленими процесуальним законодавством, та виконувати покладені на нього КАС України процесуальні обов`язки.

Апелянтом не надано належних доказів неможливості сплати судового збору, а також доказів, що ним вживалися заходи з цією метою.

Більше того, Головному управлінню ДФС вже було продовжено строк на усунення недоліків апеляційної скарги, протягом якого, на думку колегії суддів, апелянт мав можливість виконати покладений на нього процесуальним законом обов`язок щодо сплати судового збору, враховуючи, що сума, яка підлягає сплаті, є не значною.

Відповідно до ч.2 ст.298 КАС України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 296 цього Кодексу, застосовуються положення ст.169 цього Кодексу.

Пунктом 1 частини 4 статті 169 КАС України передбачено, що позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Оскільки у встановлений судом строк апелянт не виконав вимоги ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, доказів сплати судового збору не надав, тому не вбачається підстав для прийняття апеляційної скарги та відкриття апеляційного провадження.

Керуючись ст.ст.169, 296, 298 КАС України, суд апеляційної інстанції

У Х В А Л И В:

Відмовити в задоволенні клопотання Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі про відстрочення сплати судового збору або продовження строку на усунення недоліків апеляційної скарги.

Апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 12 липня 2019 року повернути апелянту .

Ухвала може бути оскаржена у касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі касаційної скарги, у відповідності до чинного законодавства.

Суддя-доповідач Бойко А.В. Судді Федусик А.Г. Шевчук О.А.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85930514
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —540/829/19

Ухвала від 27.11.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 11.10.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 02.09.2019

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Рішення від 12.07.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

Ухвала від 24.04.2019

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Кисильова О.Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні