Ухвала
від 28.11.2019 по справі 923/810/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі в порядку загального позовного провадження

28 листопада 2019 року Справа № 923/810/19

Господарський суд Херсонської області у складі судді Нікітенка С.В. , розглянувши матеріали позовної заяви

за позовом: Виконавчого комітету Олешківської міськради м. Олешки Херсонської області, м. Олешки Херсонської області, код ЄДРПОУ 37929985,

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний індустріал", м. Київ, код ЄДРПОУ 41210904

про стягнення 773002,30 грн.

в с т а н о в и в:

20 вересня 2019 року Виконавчий комітет Олешківської міської ради Херсонської області звернувся до Господарського суду Херсонської області з позовом про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будівельний індустріал" 773002,30 грн. заборгованості невикористаної частини авансу.

Позов обґрунтований порушенням відповідачем своїх зобов`язань за договором про закупівлю №291 від 01.10.2018, в частині не підтвердження використання частини суми авансу перерахованого позивачем на рахунок відповідача згідно умов договору.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.09.2019 визначено суддю по справі - Нікітенко С.В.

Ухвалою від 24 вересня 2019 року справу № 923/810/19 передано за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Зазначена ухвала було оскаржена Виконавчий комітет Олешківської міської ради Херсонської області до апеляційної інстанції.

Постановою Південно-західного апеляційного господарського суду від 08 листопада 2019 року, апеляційну скаргу позивача задоволено, ухвалу Господарського суду Херсонської області від 24 вересня 2019 року скасовано, справу направлено для продовження розгляду.

26 листопада 2019 року справа № 923/810/19 надійшла до Господарського суду Херсонської області.

За приписами частини 1 статті 12 ГК України господарське судочинство здійснюється у порядку наказного та позовного провадження, яке (тобто позовне) може бути загальним або спрощеним.

Відповідно до ч.ч.3-5 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Умови, за яких суд має право розглядати вимоги про стягнення грошових сум у наказному провадженні, а справи - у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Для цілей цього Кодексу малозначними справами є: 1) справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 2) справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження, суд враховує вимоги, визначені ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України, а саме: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи предмет позову та ціну позову у даній справі, обсяг та характер доказів у справі, з метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів всіх учасників судового процесу, суд дійшов висновку, що справа № 923/810/19 підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження.

Суд звертає увагу заявника, що ним у позовній заяві зазначено у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Управління південного офісу Державної аудиторської Служби України в Херсонській області.

Відповідно до статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, саме лише зазначення в позовній заяві та/або певної особи як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясовувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або змінено її наявні права та/або обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Позивачами у позовній заяві жодним чином необґрунтовано підстав для залучення до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління південного офісу Державної аудиторської Служби України в Херсонській області, не зазначено, на які права та обов`язки вказаних осіб може вплинути ухвалене рішення з даного спору, а також не зазначено на стороні якого учасника провадження потрібно залучати зазначену третю особу.

Судом встановлено, що подана позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі, відсутні.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 165, 166, 167, 176, 234, 235, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд -

п о с т а н о в и в :

1. Прийняти позовну заяву Виконавчого комітету Олешківської міської ради Херсонської області (вх. 1577/19 від 20.11.2019) до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Розгляд справи № 923/810/19 здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання у справі на 26 грудня 2019 року об 11:00 год., за адресою: м. Херсон, вул. Театральна, 18, зал судових засідань 207.

4. Викликати в підготовче засідання представників сторін з доказами їх повноважень, визначеними ст. 60 ГПК України.

5. Запропонувати відповідачу надіслати (надати) до суду: відзив на позовну заяву (одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду надіслати (надати) іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів, а відповідні докази представити суду), належним чином завірені копії статутних та реєстраційних документів - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

6. Запропонувати позивачу надіслати (надати) до суду супровідним листом:

- нормативне обґрунтування підстав для залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Управління південного офісу Державної аудиторської Служби України в Херсонській області;

- відповідь на відзив відповідача (у разі отримання відзиву) - протягом п`яти днів з дня отримання відзиву.

7. Копії письмових доказів, які подаються до суду, оформити відповідно до вимог ст. 91 ГПК України та п. 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 року.

8. Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі "Судова влада України" за наступною адресою: http://ks.arbitr.gov.ua.

Ухвалу підписано 28.11.2019р.

Суддя С.В. Нікітенко

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено29.11.2019
Номер документу85937172
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 773002,30 грн

Судовий реєстр по справі —923/810/19

Рішення від 23.01.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 26.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

Постанова від 08.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 08.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Мишкіна М.А.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Нікітенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні