Рішення
від 26.11.2019 по справі 584/1232/19
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/1232/19

Провадження № 2/584/583/19

РІШЕННЯ

Іменем України

26.11.2019 Путивльський районний суд Сумської області:

у складі: головуючого - судді Данік Я.І.

за участю: секретаря Худайкулової О.М.,

представника позивача - ОСОБА_1

представника відповідача - Єськова В. ОСОБА_2 .

розглянувши у відкритому засіданні в приміщенні зали суду в м.Путивль в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Путивльської районної державної адміністрації Сумської області до Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області, третя особа - ОСОБА_3 , про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити дії,

встановив:

Путивльська районна державна адміністрація Сумської області звернулася з зазначеним позовом, який обґрунтовує тим, що на обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Служби у справах дітей Путивльської районної державної адміністрації Сумської області перебуває неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка влаштована до прийомної сім`ї ОСОБА_3 , яка проживає по АДРЕСА_1 .

Оскільки ОСОБА_3 звернулась 16 листопада 2018 року до Октябрської сільської ради Путивльського району про постановлення на чергу квартирного обліку ОСОБА_4 , однак рішенням виконавчого комітету Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області від 22 грудня 2018 року відмовлено ОСОБА_3 в постановці на чергу квартирного обліку ОСОБА_4 у зв`язку з відсутністю коштів у сільському бюджеті на придбання соціального житла, позивач просить суд визнати протиправним та скасувати рішення виконавчого комітету Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області від 22 грудня 2018 року щодо відмови ОСОБА_3 в постановці на чергу квартирного обліку ОСОБА_4 , а також зобов`язати виконавчий комітет Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області на черговому засіданні повторно розглянути заяву ОСОБА_3 від 16 листопада 2018 року.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав.

Представник відповідача у судовому засіданні позов визнав частково, погодився з тим, що ОСОБА_4 слід поставити на чергу квартирного обліку Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області, однак зауважив, що кошти на ці цілі у відповідача відсутні.

Третя особа в судове засідання не з`явилася, подала письмову заяву в якій позов пыдтримала (а.с.38).

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, дослідивши докази, наявні у матеріалах справи, вважає, що позов підлягає задоволенню, зважаючи на таке.

Судом встановлено, що на обліку дітей, які залишились без батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування Служби у справах дітей Путивльської районної державної адміністрації Сумської області, на підставі розпорядження голови Путивльської районної державної адміністрації Сумської області №258 від 26 квітня 2011 року, перебуває неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка с.Скуносове Путивльського району Сумської області, яка влаштована до прийомної сім`ї ОСОБА_3 - третьої особи у справі, яка проживає по АДРЕСА_1 (а.с.6,7,14).

Згідно з довідками №122 від 3 червня 2008 року та №162 від 20 серпня 2008 року Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області неповнолітня ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до влаштування до обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей м.Шостки, була зареєстрована в будинку АДРЕСА_2 , однак особистого житла та майна не має (а.с.15,16).

16 листопада 2018 року ОСОБА_4 звернулась із заявою до голови Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області, в якій просила зарахувати її на квартирний облік у зв`язку з тим, що вона є дитиною-сиротою, а власного чи успадкованого житла не маю (а.с.8).

Крім того, 16 листопада 2018 року ОСОБА_3 , прийомна мати ОСОБА_4 звернулась із заявою до голови Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області, в якій просила зарахувати на квартирний облік ї прийомну дочку - ОСОБА_4 , у зв`язку з тим, що остання є дитиною-сиротою, а власного чи успадкованого житла не має (а.с.9).

Рішенням Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області від 22 грудня 2018 року відмовлено ОСОБА_3 , прийомній матері ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в постановці останньої на квартирний облік у зв`язку з тим, що будівництва на території сільської ради не відбувається, а в бюджеті відсутні кошти на придбання соціального житла (а.с.13).

Листом №01-19/161 від 15 січня 2019 року Путивльська районна державна адміністрація Сумської області звернулася до Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області з повідомленням про необхідність постановки на квартирний облік дитини-сироти ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Октябрська сільська рада Путивльського району Сумської області листом №39 від 13 лютого 2019 року повідомила Службу у справах дітей Путивльської районної державної адміністрації Сумської області про неможливість постановки дитини на квартирний облік у зв`язку з тим, що будівництва на території сільської ради не відбувається, а в бюджеті відсутні кошти на придбання соціального житла (а.с.11).

З листа №19/25 від 21 січня 2019 року Служби у справах дітей Виконавчого комітету Шосткинської міської ради вбачається, що необхідно забезпечити постновку неповнолітньої ОСОБА_4 на квартирний облік, оскільки рішенням Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської їй в цьому відмовлено (а.с.12).

Відповідно до ч.1 ст.33 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та ч.2 ст.11 Закону України Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які досягли 16 років, у разі відсутності в таких дітей житла мають право зараховуватися на квартирний облік та соціальний квартирний облік за місцем їх походження або проживання до встановлення опіки, піклування, влаштування в прийомні сім`ї, дитячі будинки сімейного типу, заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за заявою опікуна чи піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів, адміністрації закладу, де проживає дитина, або органу опіки та піклування. Після досягнення 18 років такі діти протягом місяця забезпечуються соціальним житлом до надання їм благоустроєного житлового приміщення для постійного проживання.

Згідно з п/п.2 п.а ст.30 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить власне (самоврядне) повноваження: облік громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов; розподіл та надання відповідно до законодавства житла, що належить до комунальної власності; вирішення питань щодо використання нежилих приміщень, будинків і споруд, що належать до комунальної власності

Відповідно до ст.38 ЖК УРСР порядок обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, встановлюється законодавством Союзу РСР, цим Кодексом та іншими актами законодавства Української РСР.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.39 ЖК УРСР громадяни беруться на облік потребуючих поліпшення житлових умов за місцем проживання - виконавчим комітетом районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів за участю громадської комісії з житлових питань, створюваної при виконавчому комітеті.

Відповідно до п.4 Порядку та умов надання у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа , затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 червня 2019 р. № 616 ) субвенція спрямовується на придбання житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей.

Крім того, відповідно до п.5 вищевказаного Порядку умовами надання субвенції є перебування дітей на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (далі - квартирний облік), на соціальному квартирному обліку.

Таким чином, проаналізувавши вищевикладені докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що дійсно ОСОБА_5 , який є батьком малолітньої дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , самоусунувся від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню своєї дитини, матеріальної допомоги не надає, не забезпечує необхідних умов життя, навчання, виховання та лікування своєї малолітньої дитини, ухиляється від участі у її вихованні, долею дитини не цікавиться, свідомо нехтує своїми обов`язками, що є підставою для позбавлення його батьківських прав.

Відповідно до ст.141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь держави 1921 грн. судового збору.

Керуючись ст.ст. 150 , 164 , 165, 166 СК України , ст.ст.263-268 ЦПК України, суд

вирішив:

Позов Путивльської районної державної адміністрації Сумської області (місцезнаходження: вул.Першотравнева, 84, м.Путивль, Сумська область, код ЄДРПОУ 04057853) до Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області (місцезнаходження: вул.Приозерна, 1 Г , с.Зарічне, Путивльський район, Сумська область, код ЄДРПОУ 04388745), третя особа - ОСОБА_3 , про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати рішення Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області від 22 грудня 2018 року щодо відмови ОСОБА_3 в постановці на чергу квартирного обліку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Зобов`язати виконавчий комітет Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області на черговому засіданні виконавчого комітету повторно розглянути заяву ОСОБА_3 від 16 листопада 2018 року про постановлення на чергу квартирного обліку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Октябрської сільської ради Путивльського району Сумської області 1921 грн. (одну тисячу дев`ятсот двадцять одну гривню) судового збору.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду через Путивльський районний суд Сумської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно:

Суддя

Путивльського районного суду Я.І.Данік

Дата ухвалення рішення26.11.2019
Оприлюднено28.11.2019
Номер документу85937979
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —584/1232/19

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 09.12.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Рішення від 26.11.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 23.08.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 21.08.2019

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні