Ухвала
від 29.11.2019 по справі 420/7057/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/7057/19

УХВАЛА

29 листопада 2019 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Вовченко О.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району (вул.Молодіжна, буд.1, с.Семенівка, Білгород-Дністровський район, Одеська обл., 67750), Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області (вул.Богачова, буд.99, с.Маяки, Біляївський район, Одеська обл., 67750) про визнання протиправними дій та недійсними результати, скасування рішень,-

В С Т А Н О В И В :

До Одеського окружного адміністративного суду 25 листопада 2019 року надійшов позов ОСОБА_1 до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області, в якому позивач просить суд:

1. Визнати дії Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району щодо проведення громадських слухань 14.08.2019 р. з мешканцями сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівна такими, що проведені з порушенням вимог чинного законодавства та визнати недійними результати громадських слухань з жителями села Південне, села Семенівка та села Гончарівка, села Веселе, проведених 14.08.2019 р. Семенівською сільською радою та викладених у відповідних протоколах від 14.08.2019 р. з підстав порушення процедури їх проведення;

2. Скасувати рішення Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади , з підстав недотримання порядку попереднього обговорення цього питання з членами громади;

3. Скасувати частково рішення Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об`єднаної територіальної громади , в частині надання згоди на приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади, Біляївського району, Одеської області.

Як зазначено в позовній заяві, підставою для звернення позивача до суду стали протиправні на його думку дії Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району щодо проведення приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади з порушенням вимог чинного законодавства.

Зазначений спір підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства та підсудний Одеському окружному адміністративному суду.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви відповідно до ст. 169 КАС України, а також підстави для відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлені ст. 170 КАС України, - відсутні.

Частиною 1 статті 12 КАС України передбачено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Відповідно до п.1 ч. 4 ст. 12 КАС України виключно за правилами загального позовного провадження розглядаються справи у спорах: щодо оскарження нормативно-правових актів, за винятком випадків, визначених цим Кодексом;Частиною 5 статті 12 КАС України визначено, що умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

Нормативно-правовий акт - акт управління (рішення) суб`єкта владних повноважень, який встановлює, змінює, припиняє (скасовує) загальні правила регулювання однотипних відносин, і який розрахований на довгострокове та неодноразове застосування (п.18 ч.1 ст.4 КАС України).

Суд зазначає, що рішення Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади та рішення Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об`єднаної територіальної громади є правовими актами органів місцевого самоврядування.

Зважаючи на вказане, враховуючи предмет спору, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію справи, суддя дійшов висновку, що справа підлягає розгляду у порядку загального позовного провадження відповідно до ч.3 ст.12 КАС України.

Також суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.264 КАС України правила цієї статті поширюються на розгляд адміністративних справ щодо: 1) законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, постанов Верховної Ради Автономної Республіки Крим; 2) законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, інших суб`єктів владних повноважень.

Згідно ч.ч.4-7 ст.264 КАС України у разі відкриття провадження в адміністративній справі щодо оскарження нормативно-правового акта суд зобов`язує відповідача опублікувати оголошення про це у виданні, в якому цей акт був або мав бути офіційно оприлюднений. Оголошення повинно містити вимоги позивача щодо оскаржуваного акта, реквізити нормативно-правового акта, дату, час і місце судового розгляду адміністративної справи. Оголошення має бути опубліковано не пізніш як за сім днів до підготовчого засідання, а у випадку, визначеному частиною десятою цієї статті, - у строк, визначений судом. Якщо оголошення опубліковано своєчасно, вважається, що всі заінтересовані особи належним чином повідомлені про судовий розгляд справи. Скарги на судові рішення в цій справі заінтересованих осіб, якщо вони не брали участі у справі, залишаються без розгляду.

Таким чином, враховуючи викладене, суд вважає за доцільне зобов`язати Семенівську сільську раду Білгород-Дністровського району та Маяківську сільську раду Біляївського району Одеської області опублікувати оголошення про відкриття провадження у даній справі у виданні, в якому спірні рішення були або мали бути офіційно оприлюднені та надати докази на підтвердження опублікування такого оголошення.

Керуючись ст.ст. 12, 65, 80, 94, 160, 161, 171, 248, 257-258 КАС України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Прийняти до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 .

Відкрити провадження у адміністративній справі за позовною заявою ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району (вул.Молодіжна, буд.1, с.Семенівка, Білгород-Дністровський район, Одеська обл., 67750), Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області (вул.Богачова, буд.99, с.Маяки, Біляївський район, Одеська обл., 67750) про визнання протиправними дій та недійсними результати, скасування рішень.

Розглядати справу за правилами загального позовного провадження з викликом учасників процесу.

Призначити підготовче засідання на 24.12.2019 року об 11:00 год. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №24 (2-й поверх).

Встановити відповідачам строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження у справі. Відзив подається до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 4 ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив.

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення.

Зазначити учасникам справи, що копії заяв по суті справи одночасно з поданням до суду повинні бути надіслані іншим учасникам справи.

Зазначити сторонам у справі, що надання доказів відбувається в порядку ст. 79 КАС України.

Зобов`язати Семенівську сільську раду Білгород-Дністровського району та Маяківську сільську раду Біляївського району Одеської області опублікувати оголошення про відкриття провадження у справі №420/7057/19 у відповідності до ст.264 КАС України у виданні, в якому спірні рішення були або мали бути офіційно оприлюднені та надати докази на підтвердження опублікування такого оголошення.

Веб-адреса сторінки Одеського окружного адміністративного суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://adm.od.court.gov.ua/sud1570/.

Копію ухвали направити сторонам у справі, разом з інформацією про їхні процесуальні права та обов`язки.

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала підлягає оскарженню лише в частині дотримання правил підсудності у встановлений статтями 295, 297 КАС України строк і порядок. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Вовченко

Дата ухвалення рішення29.11.2019
Оприлюднено01.12.2019
Номер документу85996584
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/7057/19

Рішення від 10.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні