Рішення
від 10.03.2020 по справі 420/7057/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/7057/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 лютого 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Вовченко O.A.,

секретар судового засідання Іщенко С.О.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - Стрезєва А.І. (згідно ордеру),

представника Маяківської сільської ради - Гончарова В.М. (за довіреністю),

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за позовом ОСОБА_1 до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області про визнання протиправними дій та недійсними результати, скасування рішень,-

ВСТАНОВИВ:

До Одеського окружного адміністративного суду 25 листопада 2019 року надійшов позов ОСОБА_1 до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області, в якому позивач просить суд:

1. Визнати дії Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району щодо проведення громадських слухань 14.08.2019 р. з мешканцями сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівна такими, що проведені з порушенням вимог чинного законодавства та визнати недійними результати громадських слухань з жителями села Південне, села Семенівка та села Гончарівка, села Веселе, проведених 14.08.2019 р. Семенівською сільською радою та викладених у відповідних протоколах від 14.08.2019 р. з підстав порушення процедури їх проведення;

2. Скасувати рішення Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади , з підстав недотримання порядку попереднього обговорення цього питання з членами громади;

3. Скасувати частково рішення Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об`єднаної територіальної громади , в частині надання згоди на приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області.

Ухвалою суду від 29 листопада 2019 року прийнято до розгляду позовну заяву ОСОБА_1 , відкрито провадження у справі та визначено розглядати справу за правилами загального позовного провадження з викликом учасників процесу.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що 29.05.2017 року, відповідачем-1 всупереч волі громади, вираженої за наслідками громадських слухань, без проведення повторних слухань, прийнято рішення № 192-VII, яким вирішено не надати згоду на добровільне об`єднання територіальної громади сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка - Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, сіл Молога, Садове, Бикоза, Нове - Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, села Красна Коса - Білгород-Дністровського району Одеської області, сіл Андріївка, Розкішне - Андріївської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області - в Мологівську територіальну громаду з адміністративним центром в селі Молога, та вирішено вважати таким, що втратило чинність рішення Семенівської сільської ради № 181-VII від 05,05.2017року Про надання згоди на добровільне об`єднання... . Позивач зазначає, що відповідач перевищив свої повноваження, оскільки не наділений правом вважати таким що втратило чинність своє попереднього рішення, та при прийнятті цього рішення порушено принцип народовладдя, так як з даного приводу не проводились громадські слухання, а за попередніми громадськими слуханнями воля громади виразила бажання приєднатись до Мологівської ОТГ. Позивач зазначає, що відповідачем-1 не було затверджено порядку проведення обговорення (у формі слухань, зборів, конференції, форуму, засідання, зустрічі тощо) та призначено обговорення на 14.08.2019 р. При цьому, відповідачем-1 не було донесено до відома мешканців населених пунктів, які планувалось приєднати про проведення подібних обговорень шляхом надання оголошення. Таке оголошення, з урахуванням стислого часу між розпорядженням та датою слухань, не могло бути доведено до відома членів громади. Відповідачем було допущено порушення порядку проведення громадського обговорення, у тому числі в частині інформування жителів про таке обговорення. Наступного дня, 15.08.2019 р. відповідачем-1 було прийнято рішення про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, та Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської ОТГ та направлено пропозицію щодо розгляду питання приєднання. Позивач вважає дане рішення таким, що підлягає скасуванню, так як його було прийнято на підставі проведених громадських слухань які було з порушенням вимог чинного законодавства.

23 грудня 2019 року до суду від Маяківської сільської ради надійшов за вх.№48885/19 відзив на позов (а.с.73-74), у якому відповідач зазначає, що заперечує проти позову, вважає доводи позивача не обґрунтованими і такими, що не можуть бути підставою для задоволення позовних вимог. Вказує, що Семенівською сільською радою дотримано процедуру організації та проведення громадських слухань з питань приєднання до об`єднаної територіальної громади, яка затверджена рішенням ради № 394/1-VІІ від 12.06.2015 року. Позивачем не надано доказів, які б беззаперечно доводили те, що громадські слухання з питань добровільного приєднання територіальний громади не проводились та позивач був позбавлений можливості взяті у них участь. Позивач зазначає в позові про те, що 14.08.2019 року були проведені громадські обговорення. Відповідно рішення Одеської обласної ради № 1039-VII від 21 серпня 2019 року Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 червня 2015 року № 1392-VІ Про схвалення перспективного плану формування територій громад Одеської області вирішено внести зміни до рішення обласної ради від 24 червня 2015 року № 1392-VІ Про схвалення перспективного плану формування територій громад Одеської області , виклавши додаток до рішення у новий редакції. Згідно додатку до рішення: до складу Маяківської сільської ОТГ входять, Маяківська (Біляївський район), Надлиманська (Овідіопольський район), Удобненська, Краснокосянська, Семенівська (Білгород-Дністровський район), Йосипівська (Овідіопольський район).

Враховуючи викладене, відповідач просить відмовити у задоволенні позовних вимог.

23 грудня 2019 року до суду від Семенівської сільської ради надійшов за вх.№4886/19 відзив на позов (а.с.94-101), у якому відповідач зазначає, що позивач у справі не навів доводів, які б свідчили про порушення спірним рішенням особисто його прав та охоронюваних законом інтересів. Сільським головою на підставі отриманої пропозиції 13.08.2019 року було видане розпорядження №-28 Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад до об`єднаної територіальної громади . Розпорядження № 28 оприлюднене відповідно до вимог ст. 5 Закону України Про доступ до публічної інформації - на інформаційному стенді сільської ради. Оголошення про проведення громадських слухань 13.08.2019 року розміщені на інформаційному стенді сільської ради, дошках оголошень населених пунктів, а також депутати ради по своїм виборчим округам довели зміст оголошення до мешканців громади. 14 серпня 2019 року проведені громадські слухання з мешканцями села Веселе, села Південне, сіл Семенівка та Гончарівка. Вказує, що забезпечення участі у громадських обговореннях цільових груп та потенційно зацікавлених сторін можна досягти шляхом інформування їх у будь-який доступний спосіб. Як правило, інформуванням потенційних зацікавлених сторін займається ініціатор громадських обговорень. Інформування всіх потенційних учасників громадського обговорення було здійснено шляхом розміщення оголошень на дошках оголошень, що відповідає Порядку проведення громадських обговорень. Доказів, які б беззаперечно доводили ту обставину, що громадське обговорення з питань добровільного приєднання територіальний громади не проводилося та позивач був позбавлений можливості взяті у них участь, не надано. Законодавством не визначені якісь числові показники кількості мешканців територіальної громади, необхідні для того, щоб обговорення вважалося проведеним, та не вимагається залучення більшості мешканців громади. Участь у громадському обговоренні є правом, а не обов`язком громадян і залежить виключно від їх власного волевиявлення.

Враховуючи викладене, відповідач просить у задоволенні позову відмовити.

28 січня 2020 року усною ухвалою, внесеною до протоколу судового засідання, ухвалено викликати у судове засідання для допиту в якості свідка голову Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області ОСОБА_2 .

Ухвалою суду від 28 січня 2020 року закрито підготовче провадження по справі, визнано явку ОСОБА_1 в судове засідання обов`язковою.

У судовому засіданні позивач та його представник позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні щодо задоволення позовних вимог заперечував.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до ст.2 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об`єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Згідно з ч.1 ст.5 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні система місцевого самоврядування включає: територіальну громаду; сільську, селищну, міську раду; сільського, селищного, міського голову; виконавчі органи сільської, селищної, міської ради; старосту; районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст; органи самоорганізації населення.

Первинним суб`єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Територіальні громади в порядку, встановленому законом, можуть об`єднуватися в одну сільську, селищну, міську територіальну громаду, утворювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати відповідно сільського, селищного, міського голову. Територіальні громади села, селища, міста, що добровільно об`єдналися в одну територіальну громаду, можуть вийти із складу об`єднаної територіальної громади в порядку, визначеному законом.

Судом встановлено, що 04 квітня 2017 року рішенням Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області №219-VII Про надання згоди на добровільне об`єднання територіальних громад (а.с.24), розглянувши ініціативу сільського голови Гаврилюк Г.П. щодо об`єднання територіальних громад (а.с.23), результати громадських обговорень (а.с.25-29), вирішено дати згоду на добровільне об`єднання територіальних громад сіл Молога, Садове, Бикоза, Нове - Мологівської сільської ради, сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка - Семенівської сільської ради, села Красна Коса - Краснокосянської сільської ради, сіл Андріївка, Розкішне - Андріївської сільської ради, сіл Випасне, Сухолужжя - Випасненської сільської ради в Мологівську територіальну громаду з центром в селі Молога.

Рішенням Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району від 05 травня 2017 року № 181-VII (а.с.30) розглянувши пропозицію Мологівського сільського голови Гаврилюк Г.П. щодо ініціювання добровільного об`єднання територіальних громад від 04.04.2017 року, розглянувши протоколи відкритих зустрічей в селах Веселе, Гончарівка, Семенівка та Південне, які входять до складу Семенівської сільської ради, враховуючи результати громадського обговорення вирішено дати згоду на добровільне об`єднання територіальної громади сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка - Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, сіл Молога, Садове, Бикоза, Нове - Мологівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, села Красна Коса Білгород-Дністровеького району Одеської області, сіл Андріївка, Розкішне - Андріївської сільської ради Бідгород-Дністровського, району Одеської області - в Мологівську територіальну громаду з адміністративним центром в селі Молога.

29 травня 2017 року Семенівська сільська рада Білгород-Дністровського району прийняла рішення № 192-VII Про розгляд пропозиції Мологівської сільської ради (а.с.32), яким розглянувши пропозицію Мологівського сільського голови Гаврилюк Г.П. щодо ініціювання добровільного об`єднання територіальних громад від 04.04.2017 року, заслухавши думку депутатів Семенівської сільської ради вирішено: не дати згоду на добровільне об`єднання територіальної громади сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка - Семенівської сільської ради, сіл Молога, Садове, Бикоза, Нове - Мологівської сільської ради, села Красна Коса - Краснокосянської сільської ради, сіл Андріївка, Розкішне - Андріївської сільської ради, сіл Випасне, Сухолужжя - Випасненської сільської ради - в Мологівську територіальну громаду з адміністративним-центром в селі Молога; вважати таким, що втратило чинність рішення Семенівської сільської ради №181-VII від 05.05.2017 року Про надання згоди на добровільне об`єднання територіальних громад та, делегування представника до спільної робочої групи .

При цьому, згідно додатку до протоколу 26 сесії VII скликання 29.05.2017 року - відомості поіменного голосування (а.с.33) щодо розгляду пропозиції Мологівської сільської ради вбачається, що депутат Семенівської сільської ради ОСОБА_1 проголосував проти приєднання.

Вищевказане рішення є чинним, доказів його оскарження до суду не надано.

Депутатами Семенівської сільської ради Махновською Є.О., ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 було подано голові Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району ініціативу про добровільне приєднання територіальних громад (а.с.34) Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району до Маяківської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської обдаси та призначити громадські слухання жителів сіл сільської ради.

13 серпня 2019 року Семенівською сільською радою Білгород-Дністровського району видано розпорядження №-28 Про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад до об`єднаної територіальної громади (а.с.35, 112), яким зазначено: розглянути ініціативу депутатів сільської ради про добровільне приєднання територіальних громад Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області; провести громадське обговорення щодо можливого добровільного приєднання територіальних громад на 14.08.2019 року: село Південне на 19 год. 30 хв. - біля будівлі магазину, села Семенівка та Гончарівка на 20 год. 30 хв. - будинок культури, село Веселе на 21 год. 00 хв. - будинок культури; включити до порядку денного 46 сесії VII скликання Семенівської сільської ради питання про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області.

Вказане розпорядження, як стверджується Семенівською сільською радою, було вивішене на дошці оголошень в приміщенні сільської ради та в громадських місцях, зупинках та магазинах.

Суд зазначає, що відносини, що виникають у процесі добровільного об`єднання територіальних громад сіл, селищ, міст, а також добровільного приєднання до об`єднаних територіальних громад регулюються Законом України Про добровільне об`єднання територіальних громад .

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад (далі - Закон № 157-VIII) ініціаторами добровільного об`єднання територіальних громад сіл, селищ, міст можуть бути: 1) сільський, селищний, міський голова; 2) не менш як третина депутатів від загального складу сільської, селищної, міської ради; 3) члени територіальної громади в порядку місцевої ініціативи; 4) органи самоорганізації населення відповідної території (за умови представлення ними інтересів не менш як третини членів відповідної територіальної громади).

Сільський, селищний, міський голова забезпечує вивчення пропозиції щодо ініціювання добровільного об`єднання територіальних громад та її громадське обговорення, яке проводиться протягом 30 днів з дня надходження такої пропозиції. Після завершення громадського обговорення пропозиція подається до відповідної ради на наступну сесію для прийняття рішення про надання згоди на добровільне об`єднання територіальних громад та делегування представника (представників) до спільної робочої групи. Порядок проведення громадського обговорення з питань, передбачених цим Законом, визначається сільською, селищною, міською радою (ч.3, ч.4 ст.5 Закону № 157-VIII).

З вищевикладеного вбачається, що громадські обговорення питання добровільного об`єднання територіальних громад можуть відбутися протягом 30 днів з дня надходження пропозиції на таке об`єднання, а не на 30-й день після надходження пропозиції.

12 червня 2015 року Семенівськоюї сільською радою Білгород-Дністровського району було прийнято рішення №394/1-VI (а.с.108), яким затверджено Порядок проведення громадських обговорень з питань добровільного об`єднання територіальних громад (а.с.109-110).

Так, згідно вказаного порядку, організатори громадського обговорення самостійно визначають форми його проведення (конференція, форум, громадські слухання, засідання за круглим столом, збори, зустрічі, теле- або радіодебати, Інтернет-конференція, електронна консультацій), виходячи з необхідності залучення якомога більшої кількості заінтересованих учасників та власних організаційних можливостей (п.3). Серед можливих способів інформування цільових груп та зацікавлених сторін про проведення громадських обговорень найбільш поширеними є оголошення у засобах масової інформації (у пресі, на телебаченні, радіо, в Інтернеті), розсилання письмових запрошень.

Таким чином, порядок містить способи повідомлення громадян про громадські обговорення, перелік яких не є вичерпним.

Суд зазначає, що свідок ОСОБА_2 пояснила, що 05.03.2019 року звільнився голова Семенівської сільської ради та вона, працюючи секретарем сільської ради, стала виконувати обов`язки голови Семенівської сільської ради. Після надходження пропозиції семи депутатів Семенівської сільської ради про добровільне приєднання територіальних громад вона як голова видала розпорядження щодо розгляду пропозиції, та як секретар повідомила засобами телефонного зв`язку депутатів щодо дати, часу та місця її розгляду та щодо необхідності повідомлення про це виборців. Вказує, що позивачу теж повідомлялась вказана інформація 14.08.2019 року о 15.29 год., та що він був присутній на громадських слуханнях, однак про свою присутність не розписався, а тому у протоколах не зафіксований ні як депутат, ні як мешканець села. Позивач також був повідомлений про позачергову сесію сільської ради щодо розгляду питання про об`єднання територіальних громад.

Судом встановлено, що 14 серпня 2019 року відбулись громадські слухання щодо розгляду пропозиції депутатів Семенівської сільської ради про ініціювання добровільного приєднання Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району до Маяківської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області:

- о 19.30 год. (закінчено о 20.00 год.) у селі Південне Білгород-Дністровського району Одеської області біля магазину, на яких вирішено надати згоду на добровільне приєднання, що підтверджується протоколом громадських слухань села Веселе (а.с.40-41, 118-119) та листком реєстрації учасників громадського слухання (а.с.42-44, 120-122) з підписами 58 жителів;

- о 20.30 год. (закінчено о 21.00 год.) у селах Семенівка та Гончарівка Білгород-Дністровського району Одеської області в будинку культури с.Семенівка, на яких вирішено надати згоду на добровільне приєднання, що підтверджується протоколом громадських слухань села Веселе (а.с.45-47, 123-125) та листком реєстрації учасників громадського слухання (а.с.48-50, 123-129) з підписами 10 жителів;

- о 21.00 год. (закінчено о 21.30 год.) у селі Веселе Білгород-Дністровського району Одеської області в будинку культури, на яких вирішено надати згоду на добровільне приєднання, що підтверджується протоколом громадських слухань села Веселе (а.с.36-37, 114-115) та листком реєстрації учасників громадського слухання (а.с.38-39, 116-117) з підписами 46 жителів.

15 серпня 2019 року Семенівською сільською радою Білгород-Дністровського району прийнято рішення №385-VII, яким надано згоду на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області (а.с.51, 132), за яке проголосували 8-м депутатів з 13-ти згідно відомості поіменного голосування по питанню (а.с.52).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.6 Закону № 157-VIII сільський, селищний, міський голова після прийняття відповідною радою рішення про надання згоди на добровільне об`єднання територіальних громад надсилає пропозицію про таке об`єднання сільському, селищному, міському голові суміжної територіальної громади. Сільський, селищний, міський голова суміжної територіальної громади забезпечує вивчення пропозиції щодо добровільного об`єднання територіальних громад та її громадське обговорення, яке проводиться протягом 30 днів з дня надходження такої пропозиції. Після завершення громадського обговорення пропозиція подається до відповідної ради на наступну сесію для прийняття рішення про надання згоди на добровільне об`єднання територіальних громад та делегування представника (представників) до спільної робочої групи або про відмову в наданні згоди.

15 серпня 2019 року сільський голова Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району звернулася до голови Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади із листам №02-09/343 (а.с.52, 142), в якому просить розглянути відповідно до вимог Закону України Про добровільне об`єднання територіальних громад пропозицію щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади.

Рішенням Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області №36/1 від 05.09.2019 року (а.с.54, 83) надано згоду на добровільне приєднання територіальної громади сіл Йосипівка і Лібенталь Йосипівської сільської ради Овідіопольського району Одеської області, сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківськоі сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області.

Рішенням Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області №402-VII від 07.10.2019 року (а.с.55, 84, 144) схвалено проект рішення (а.с.56, 85) про добровільне приєднання територіальної громади сіл Веселе, Гончарівка, Південне, Семенівка Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частинами 1 та 2 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суд, приймаючи до уваги вищенаведене, проаналізувавши доводи сторін та надані на їх підтвердження докази, дійшов висновку про правомірність прийняття рішень Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади та Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об`єднаної територіальної громади в частині надання згоди на приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області та про правомірність дій Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району щодо проведення громадських слухань 14.08.2019 р. з мешканцями сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка.

Суд зазначає, що Семенівською сільською радою Білгород-Дністровського району належним чином повідомлялись жителі сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка про проведення громадських слухань депутатами сільської ради та шляхом вивішування розпорядження сільського голови на дошці оголошень в приміщенні сільської ради, в магазинах, зупинках транспорту. Вказаний спосіб доведення до відома жителів вказаних сіл не суперечить вимогам законодавства та Порядку проведення громадських обговорень з питань добровільного об`єднання територіальних громад, затвердженого рішенням Семенівською сільською радою Білгород-Дністровського району №394/1-VI від 12 червня 2015 року.

Також позивачем у судовому засіданні було підтверджено те, що він повідомлявся про спірні громадські слухання та був на них присутній, а також, що він особисто сповіщав мешканців села Семенівка про проведення громадських слухань.

За таких обставин суд доходить висновку про правомірність дій Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району та про відсутність підстав для скасування рішень Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року та Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року в частині надання згоди на приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області.

Решта доводів та заперечень сторін висновків суду по суті заявлених позовних вимог не спростовують. Слід зазначити, що згідно практики Європейського суду з прав людини та зокрема, рішення у справі Серявін та інші проти України від 10 лютого 2010 року, заява 4909/04, відповідно до п.58 якого суд повторює, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються.

Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (рішення у справі Руїс Торіха проти Іспанії від 9 грудня 1994 року, серія A, N 303-A, п.29).

Згідно п.41 висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету Міністрів Ради Європи щодо якості судових рішень обов`язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту.

Оцінюючи правомірність дій та рішень органів владних повноважень, суд керується критеріями, закріпленими у ст.2 КАС України, які певною мірою відображають принципи адміністративної процедури.

Відповідно до ч. 1. ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно із ст. 90 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Відповідно до ч.1, ч.5 ст. 242 КАС України рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

За таких обставин, враховуючи вищевикладене у сукупності, суд доходить висновку, що позовна заява ОСОБА_1 задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.7, 9, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району, Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області про: визнання дій Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району щодо проведення громадських слухань 14.08.2019 р. з мешканцями сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка такими, що проведені з порушенням вимог чинного законодавства та визнання недійними результати громадських слухань з жителями села Південне, села Семенівка та села Гончарівка, села Веселе, проведених 14.08.2019 р. Семенівською сільською радою та викладених у відповідних протоколах від 14.08.2019 р.; скасування рішення Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району № 385-VII від 15 серпня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка Семенівської сільської ради до Маяківської об`єднаної територіальної громади ; скасування частково рішення Маяківської сільської ради Біляївського району Одеської області № 36/1 від 05 вересня 2019 року Про надання згоди на добровільне приєднання територіальної громади до об`єднаної територіальної громади , в частині надання згоди на приєднання сіл Семенівка, Південне, Веселе, Гончарівка, Семенівської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області до Маяківської сільської об`єднаної територіальної громади Біляївського району Одеської області - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до П`ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Одеський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , р.н.о.к.п.п. НОМЕР_1 ).

Відповідачі:

- Семенівська сільська рада Білгород-Дністровського району (вул.Молодіжна, буд.1, с.Семенівка, Білгород-Дністровський район, Одеська обл., 67750, код ЄДРПОУ 04378014);

- Маяківська сільська рада Біляївського району Одеської області (вул.Богачова, буд.99, с.Маяки, Біляївський район, Одеська обл., 67750, код ЄДРПОУ 04377747).

Повний текст рішення складено та підписано 10.03.2020 року.

Суддя О.А. Вовченко

.

Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88114842
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та недійсними результати, скасування рішень

Судовий реєстр по справі —420/7057/19

Рішення від 10.03.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О.А.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Вовченко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні