Рішення
від 21.10.2019 по справі 183/7664/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/7664/18

№ 2/183/1366/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

іменем України

21 жовтня 2019 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючої судді Сороки О.В.,

секретаря судового засідання Пащенко А.С.,

розглянувши в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно, за набувальною давністю,-

встановив:

06 грудня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, в якому просить визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими надвірними спорудами, який розташований по АДРЕСА_1 .

В обґрунтування свого позову, зазначає, що з 2006 року по теперішній час проживає разом зі своєю сім`єю в будинку, розташованому по АДРЕСА_1 . Власником вказаного будинку була ОСОБА_2 , на підставі свідоцтва про право на спадщину, виданого 12 грудня 1997 року державним нотаріусом Крутько Л.П, зареєстрованого в реєстрі за № 2-5168. ОСОБА_2 також проживала в означеному будинку до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 . Рахунки на всі комунальні послуги оформлені на ОСОБА_3 , після її смерті позивач звернувся до сина померлої ОСОБА_4 з проханням переоформити спадщину для подальшого оформлення договору купівлі-продажу будинку. ОСОБА_5 звернувся до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав, проте йому нотаріусом було відмовлено, про що видано відповідну постанову 23 січня 2009 року. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер, до суду за життя з позовом про визнання за ним права власності на спадковий будинок не звертався, отже спадщину не переоформив. Після його смерті спадщина не відкривалась, спадкоємців немає. Між тим, позивач зазначає, що на сьогоднішній день він та його сім`я продовжує проживати у вказаному житловому будинку, добросовісно, безперешкодно, відкрито користується даним нерухомим майном, доглядає за будинком та утримує його, постійно робить в ньому поточний та капітальний ремонт, сплачує комунальні послуги та несе інші витрати, які потребує домоволодіння. Інших осіб, які б мали право на дане нерухоме майно, яке залишилося після смерті ОСОБА_6 , крім нього немає. У зв`язку з чим, ОСОБА_1 , посилаючись на вимоги ст. 344 ЦК України, просить суд визнати за ним право власності на означений житловий будинок, як за набувачем таких прав за набувальною давністю.

Ухвалою суду від 26 грудня 2018 року відкрито провадження у справі.

18 червня 2019 року судом задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів, витребувано з Новомосковської районної нотаріальної контори Дніпропетровської області копії спадкових справ після смерті ОСОБА_2 та ОСОБА_8 .

27 червня 2019 року з Новомосковської районної нотаріальної контори Дніпропетровської області надійшли відповіді за ухвалу суду, надано Інформаційну довідку зі Спадкового реєстру щодо ОСОБА_8 , та копію спадково справи після смерті ОСОБА_2 .

В судове засідання позивач не з`явився, звернувшись до суду через представника з заявою про розгляд справи у його відсутність, одночасно позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача відзив на позов не подав, в судове засідання не з`явився, про час, дату і місце судового засідання був повідомлений належним чином, причину неявки суду не відома, а тому у відповідності до ст. 280 ЦПК України, суд з погодження позивача, провів заочний розгляд справи, без участі представника відповідача, за наявними у справі доказами.

На підставі ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи.

Суд, дослідивши докази з точки зору належності та допустимості, а у своїй сукупності з точки зору достатності, дійшов до наступного висновку.

Суду подано копію свідоцтва про право на спадщину за законом серії НГ № 0513661, посвідченого 12 грудня 1997 року державним нотаріусом Новомосковської районної державної нотаріальної контори Крутько Л.П., зареєстроване в реєстрі за № 2-5168, у відповідності до якого ОСОБА_2 являється власником житлового будинку з надвірними побудовами, загальною площею 33,3 кв.м., житловою площею 20,6 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , право власності за ОСОБА_2 зареєстроване 29 грудня 1997 року в Новомосковському БТІ за № 1 в книзі, номер запису 156 (а.с.8,9).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла, про що свідчить копія свідоцтва про смерть (а.с.7).

З матеріалів спадкової справи вбачається, що ОСОБА_8 звертався до Новомосковської районної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за заповітом, проте отримав постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом 23 січня 2009 року № 02-31/87 (а.с.26).

Згідно довідки виданої виконкомом Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області від 16 березня 2017 року № 227 ОСОБА_8 , 1954 року народження, проживав та був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 з 13.03.1954 по 20.06.1976 (а.с.25).

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 помер (а.с.24), спадкоємці відсутні.

Розпорядженням Попасненського сільського голови № 10 від 10.02.2016 АДРЕСА_1 перейменована на АДРЕСА_1 (а.с.27).

У відповідності до ч.1 ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, набуває право власності на це майно, а п. 8 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України зазначає, що правила ст. 344 ЦК України поширюються також у випадках, коли володіння почалося за три роки до набрання чинності ЦК України.

В судовому засіданні встановлено, що позивач проживає в будинку що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 з 2006 року, що підтверджується довідками виданими Попасненською сільською радою 14 листопада 2018 року № 1058 та 22 листопада 2018 року № 1096, а також актом, складеним 19 листопада 2018 року депутатом Попасненської сільської ради Жмак Д.Ю. в присутності свідків ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , затвердженим секретарем Попасненськї сільської ради (а.с.10,15,27).

Відповідно до вимог ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, не заборонених законом.

Частиною 4 ст.344 ЦК України визначено, що право власності за набувальною давністю на нерухоме майно набувається за рішенням суду.

Факт фізичного існування нерухомого майна, на яке позивач просить визнати право власності за набувальною давністю підтверджується проведеною 24 листопада 2018 року технічною інвентаризацією домоволодіння, за результатами якої складено технічний паспорт на індивідуальний житловий будинок АДРЕСА_1 на замовлення ОСОБА_1 (а.с.12-14).

Статтею 12 ЦПК України визначено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

У відповідності до ч. 2 ст. 76 ЦПК України, докази встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України, належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно із ст. 78 ЦПК України, суд не бере до уваги докази, які одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У відповідності до п.4 ч.2 ст. 43 ЦПК України учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

В свою чергу, позивачем по справі подано до суду достатньо доказів на підтвердження обставин, викладених в позові. Суду доведено, що ОСОБА_1 з 2006 року безперешкодно заволодів нерухомим майном та продовжує відкрито, постійно ним володіти, що дає суду підстави визнати позивача власником нерухомого майна, з підстав, зазначених в ст. 344 ЦК України.

Аналізуючи викладене, враховуючи відсутність заперечень від відповідача, відсутність спадкоємців нерухомого майна, суд приходить до висновку, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню, за позивачем слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 4, 12,76,81,89,206, 223, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 328, 344 ЦК України, суд, -

ухвалив :

Позов ОСОБА_1 до Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області про визнання права власності на нерухоме майно за набувальною давністю - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності за набувальною давністю на житловий будинок А, загальною площею 63,1 кв.м., житловою площею 25,7 кв.м. з господарськими надвірними спорудами: А1 - житлова прибудова, В - вхід у погріб, ПГ - погріб, Г - вбиральня, Д - сарай, Е - літній душ, Ж - літня кухня, З - сарай, К - колодязь, Я - яма вигрібна, № 5 - ворота, № 6 - огорожа, № 7 - хвіртка, № 8 - огорожа, № 9 - огорожа, який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Реквізити сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Попасненська сільська рада Новомосковського району Дніпропетровської області, ЄДРПОУ 04338842, місцезнаходження: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Попасне, вул. Центральна, 63.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя О.В. Сорока .

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено03.12.2019
Номер документу86005732
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/7664/18

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 10.12.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні