Ухвала
від 02.12.2019 по справі 641/5988/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/4561/2019 Справа № 641/5988/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 грудня 2019 року Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Харкові клопотаннястаршого слідчогоСВ Слобідськоговідділу поліціїГУ Національноїполії вХарківській областікапітана поліції ОСОБА_3 ,погодженого зпрокурором Слобідськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№ 5 ОСОБА_4 ,про наданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Слобідського відділу поліції ГУ Національної полії в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 в якому вона просить: надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 з залученням працівників Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області, за адресою: АДРЕСА_1 , де мешкає ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та яка на праві приватної спільної власності ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються даного кримінального правопорушення, а саме: кредитних карток (різних банківських установ), комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, грошових коштів, чорнових записів.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що 06.03.2019, до Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області надійшли матеріали з Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області, стосовно заяви від керівника напрямку Служби безпеки АТКБ «ПриватБанк», що до подій від 24 на 25 січня 2019 року, а саме вчинення масового шахрайства невстановленими особами по картам, емітованим банками США, щодо проведення 274 транзакції, із яких стали успішними 171 на загальну суму 910,4 тисячі гривень, що належать АТ КБ «ПриватБанк».

Даний матеріал внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220540000660 від 06.03.2019 за ч.3 ст.190 КК України.

В ході досудового розслідуванням встановлено, що н використовуючи Інтернет термінал ІО13НХ7 (Приват24 Оплата послуг) та надалі платіжних карток банків іноземних країн вчинили масове шахрайство, а саме незаконно списали з даних карток грошові кошти, які надалі були зараховані на рахунок:

- ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ» ОКПО 36425142. Поповнювались вітруальні гаманці GlobalMoney, після чого кошти виводились на карти прив`язані до цих гаманців. Загальна сума поповнень склала 805929 гривень;

-ТОВ «Фінансова Компанія Фінекспрес» ОКПО 39706018, загальна сума склала 61560, 84 гривні.

Крім того, через сервіс Єдиних реквізитів мало місце поповнення карт клієнтів АТ КБ «ПриватБанк» на загальну суму 39052 гривні.

Банком-емітентом підтверджено факт шахрайства з боку невідомих осіб.

Керівником напрямку операційного обслуговування ГО ОСОБА_10 надано довідку стосовно спричиненого збитку, загальна сума якого складає 910445,84 гривні, що складає шкоду в особливо великих розмірах.

В подальшому, в ході досудового розслідування надано доручення Слобожанському УКП ДКП НП України в Харківській області.

В ході виконання доручення встановлено, що в ході проведення аналізу інформації наданої АТ КБ «ПриватБанк» встановлено, що частина грошових коштів в сумі 213 тис. грн. через платіжну систему GlobalMoney ТОВ «Глобалмані» була переведена на банківську картку КБ «УкрСіббанку» № НОМЕР_1 , яка належить ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , звідки в подальшому грошові кошти в сумі 147,9 тис. грн. через Інтернет обмінник d-obmen.cc проведено транзакції на Вітсоіn гаманці.

Проаналізувавши грошові перекази надані офіційною відповідью на запит з сайту d-obmen, встановлено, що на переведену суму було куплено криптовалюту біткоїни, біткоїни, які в подальшому перераховані на електронні гаманці:

1) НОМЕР_2

2)1PAFZycp4LH4N7xBiDjMj2yDZgndcNcAPE

3)1NXbNzH9bYRu7grRqqCYNTKY1qbsCwSc9H

4)1B9dDJETLTcafkjerNg93fnPKM5dowF6mC

5)18LXuZFVb2TsC3sC45kh4UtbLCNNMLBbsy

6)14ubFvFVaBgfxV44PBkPbjvd1ktXAsQ4Sf

7)1G6inVSYH8GZhCwb4zLPrLByPTjUFTkwu6

Для встановлення власників електронних гаманців та встановлення подальшого переказу коштів використано веб-ресурс chainanalysis.com. Даний ресурс Chainalysis надає програмне рішення для судового аналізу, який допомагає правоохоронним органам відстежувати рух біткоїну. Chainalysis використовує статистичні методи для визначення того, коли дані транзакції, ймовірно, будуть пов`язані з кримінальною діяльністю.

Проаналізувавши електронний гаманець 1PAFZycp4LH4N7xBiDjMj2yDZgndcNcAPE, встановлено, що на нього переведено 15000 грн. та гаманець належить українській криптобіржі btcbank.com.ua.

Проаналізувавши наступні електронні гаманці:

- НОМЕР_2 ,

-1NXbNzH9bYRu7grRqqCYNTKY1qbsCwSc9H та

- НОМЕР_3 , встановлено, що гаманці належать криптобіржі bitfinex.com.

Проаналізувавши електронні гаманці, вдалось встановити, що електронні гаманці:

- НОМЕР_4 ;

- НОМЕР_5 належать одній криптобіржі, але якій саме, на даний час встановити не вдалося.

Проаналізувавши електронний гаманець, вдалося встановити, що електронний гаманець

- НОМЕР_6 належить крипто біржі.

Також згідно офіційної відповіді наданої Інтернет обмінником d-obmen.cc під час реєстрації на сайті вказано мобільний телефон НОМЕР_7 , а також надано перелік ІР адрес з яких подавались заявки. Так в ході аналізу вищевказаних ІР адрес заявки надавались з мобільного Інтернету але раніше здійснено два входи з ІР адрес НОМЕР_8 та НОМЕР_9 , які належать ТОВ ТРК «Бріз» м. Одеса.

Згідно відповіді наданої ТОВ ТРК «Бріз» вказаними ІР адресами користується абонент ОСОБА_5 , який мешкає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки №160649866 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_1 перебуває у приватній спільній власності ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

На запит Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області до криптобіржі btcbank.com.ua, отримано офіційну відповідь, що вивід коштів з електронного гаманця НОМЕР_10 здійснювався на банківську картку ПАТ «Райффайзен банк Аваль» № НОМЕР_11 , що належить ОСОБА_6 .

В подальшомузгідно зУхвалою слідчогосудді Комінтернівськогорайонного судум.Харковавід 20.08.2019,старшим слідчимСлобідського ВПГУНП вХарківській областіздійснено тимчасовийдоступ доруху рахунку банківської картки ПАТ «Райффайзен банк Аваль» № НОМЕР_11 , що належить ОСОБА_6 , згідно з яким фіксується весь рух грошових коштів, що заходили з електронних гаманців в зазначений період часу та в подальшому на протязі 2019 року, що підтверджує причетність окремих вказаних осіб по кримінальному правопорушенню.

Тобто,всі предметивчинення злочину,за допомогою (кредитнікартки банків,комп`ютерна техніка,системні блоки,ноутбуки,wi-fiроутери,сім-карткимобільних операторів,мобільні телефони)та їхнаслідки (квитанціїпро переведеннята обналічування грошовихкоштів,грошові кошти,чорнові записи)можуть зберігатисьза адресою: АДРЕСА_1 , де мешкає ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Таким чином, на сьогоднішній день, з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні виникла необхідність у відшукуванні та вилученні речей та документів, які стосуються вказаного кримінального правопорушення та причетних до нього осіб, а саме: кредитних карток банківських установ, комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, грошових коштів, чорнових записів.

Необхідність проведення обшуку обумовлена необхідністю вилучення зазначених предметів та документів, з подальшою метою використання їх як доказів по вчиненому кримінальному правопорушенню та можливості пред`явлення підозр причетним особам.

Також, для проведення обшуку необхідно залучити прокурора Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 та працівників Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області.

У судовому засіданні старший слідчий СВ Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_3 клопотання підтримала в повному обсязі, просила його задовольнити.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Слідчий суддя вважає, що слідчим ОСОБА_3 доведено наявність достатніх підстав вважати, що:

1) Було вчинено кримінальне правопорушення;

2) Відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) Відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_3 , належить на праві власності ОСОБА_7 (1/5 частина), ОСОБА_12 (1/5 частина), ОСОБА_8 (1/5 частина), ОСОБА_9 (2/5 частин), тому суд вважає доцільним надати дозвіл на обшук з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються кримінального правопорушення та належать ОСОБА_7 та ОСОБА_6 . Оскільки грошові кошти не мають родових ознак, неможливо встановити їх приналежність певній особі, в даному випадку вони не можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, то в цій частини клопотання слідчий суддя відмовляє.

Керуючись ст. ст. 234,235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВСлобідського відділуполіції ГУНаціональної поліїв Харківськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором Слобідськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№ 5 ОСОБА_4 ,про наданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України задовольнити частково.

Надати дозвілна проведенняобшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , де мешкає ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , та яка на праві приватної спільної часткової власності належить ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються даного кримінального правопорушення, а саме: кредитних карток (різних банківських установ), комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, чорнових записів, які належать ОСОБА_7 та ОСОБА_6 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Виконання ухвали доручити старшому слідчому Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 з залученням працівників Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області.

Строк дії ухвали тридцять днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86018507
СудочинствоКримінальне
Сутьнаданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —641/5988/19

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні