Ухвала
від 04.03.2020 по справі 641/5988/19
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Комінтернівський районнийсуд м.Харкова

Номер провадження № 1-кс/641/525/2020 Справа № 641/5988/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2020 року Слідчий суддя Комінтернівського районного суду м. Харкова ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши узакритому судовомузасіданні вм.Харкові клопотаннястаршого слідчогоСВ Слобідськоговідділу поліціїГУ Національноїполії вХарківській областікапітана поліції ОСОБА_3 ,погодженого зпрокурором Слобідськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№ 5 ОСОБА_4 ,про наданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

До суду надійшло клопотання старшого слідчого СВ Слобідського відділу поліції ГУ Національної полії в Харківській області капітана поліції ОСОБА_3 в якому вона просить: надати дозвіл на проведення обшуку старшому слідчому Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 з залученням працівників Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області, за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться - користувач IP адреси НОМЕР_1 - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та яка на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються даного кримінального правопорушення, а саме: кредитних карток (різних банківських установ), комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, флеш носіїв, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, грошових коштів, чорнових записів.

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що 06.03.2019, до Слобідського ВП ГУ НП в Харківській області надійшли матеріали з Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області, стосовно заяви від керівника напрямку Служби безпеки АТКБ «ПриватБанк», що до подій від 24 на 25 січня 2019 року, а саме вчинення масового шахрайства невстановленими особами по картам, емітованим банками США, щодо проведення 274 транзакції, із яких стали успішними 171 на загальну суму 910,4 тисячі гривень, що належать АТ КБ «ПриватБанк».

Даний матеріал внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019220540000660 від 06.03.2019 за ч.3 ст.190 КК України.

В ході досудового розслідуванням встановлено, що н використовуючи Інтернет термінал ІО13НХ7 (Приват24 Оплата послуг) та надалі платіжних карток банків іноземних країн вчинили масове шахрайство, а саме незаконно списали з даних карток грошові кошти, які надалі були зараховані на рахунок:

- ТОВ «ГЛОБАЛМАНІ» ОКПО 36425142. Поповнювались віртуальні гаманці GlobalMoney, після чого кошти виводились на карти прив`язані до цих гаманців. Загальна сума поповнень склала 805929 гривень;

-ТОВ «Фінансова Компанія Фінекспрес» ОКПО 39706018, загальна сума склала 61560, 84 гривні.

Крім того, через сервіс Єдиних реквізитів мало місце поповнення карт клієнтів АТ КБ «ПриватБанк» на загальну суму 39052 гривні.

Банком-емітентом підтверджено факт шахрайства з боку невідомих осіб.

Керівником напрямку операційного обслуговування ГО ОСОБА_7 надано довідку стосовно спричиненого збитку, загальна сума якого складає 910445,84 гривні, що складає шкоду в особливо великих розмірах.

В подальшому, в ході досудового розслідування надано доручення Слобожанському УКП ДКП НП України в Харківській області.

В ході виконання доручення № 62/0660/5 від 21.01.2020 року по кримінальному провадженню №12019220540000660 від 06.03.2019 року за ч. 3 ст. 190 КК України, проведеним аналізом інформації наданої АТ КБ «ПриватБанк» було встановлено, що частина грошових коштів в сумі 213 тис. грн. через платіжну систему GlobalMoney ТОВ «Глобалмані» була переведена на банківську картку «Укрсіббанку» № НОМЕР_2 та в подальшому грошові кошти в сумі 147,9 тис. грн. були переведені на інтернет обмінник https://d-obmen.com/.

Оглядом інтернет-ресурсу https://d-obmen.com/ було встановлено, що вказаний інтернет-ресурс здійснює фінансові операції з вводу/виведення, обміну, конвертації електронних грошей «Bitcoin», «Bitcoin Cash», «Ethereum», «Ripple», «Dash», «Zcash», «NEM», «EOS», «TRON», «Lisk», «Advenced Cash», «Exmo», «Qiwi», «WebMoney», «Яндекс.Деньги» (Згідно Указу Президента України 126/2018 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України» від 2 травня 2018 року «Про застосування та скасування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» на території України, заборонено проводити грошові операції через російські платіжні системи «Qiwi», «WebMoney», «Яндекс.Деньги»).

Фінансові операції на даному інтернет-ресурсі проводяться як у готівковій так і без готівковій формах, з можливістю виведення коштів на картку «Приват Банку» та інших банків України. Операція на інтернет-ресурсі проводиться шляхом створення заявки та оплати через інтернет еквайринг. Для зв`язку на інтернет-ресурсі використовується номер мобільного телефону НОМЕР_3 та поштова скринька ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведеними заходами встановлено, що до діяльності інтернет-ресурсу https://d-obmen.com/ та проведення фінансових операцій на ньому імовірно має відношення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , НОМЕР_4 , використовує для зв`язку номер мобільного телефону НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 .

Було направлено запит (вих. УПК в Х/о №94/38/104/01-2020 від 22.01.2020 року) до ТОВ «Інтернет Інвест» який надає послуги з реєстрації доменного імені «d-obmen.com».

Згідно отриманої відповіді з ТОВ «Інтернет Інвест» (вх. УПК в Х/о

№ 62 від 03.02.2020 року) встановлено, що при реєстрації доменного імені

«d-obmen.com» були надані наступні анкетні данні:

-ПІБ: ОСОБА_6 ;

-Поштова адреса: АДРЕСА_2 ; Телефон: НОМЕР_6 ;

-IP адреси з якої проходила реєстрація та здійснювався вхід до адміністративної панелі: НОМЕР_1 та НОМЕР_7 .

Було надано запит до ТОВ «Макснет» (вих. УПК в Х/о №146/38/104/01-2020 від 30.01.2020 року) стосовно користувача IP адресів НОМЕР_1 та НОМЕР_7 з яких, згідно відповіді ТОВ «Інтернет Інвест», здійснювався вхід до адміністративної панелі «d-obmen.com».

Згідно отриманої відповіді з ТОВ «Макснет» встановлено :

-користувачем IP адреси НОМЕР_1 є ОСОБА_5 ,

АДРЕСА_1 ;

-користувачем IP адреси НОМЕР_7 є ОСОБА_6 , АДРЕСА_3 , телефон

НОМЕР_8 .

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборони відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна:

-квартира розташована за адресою АДРЕСА_4 належить ОСОБА_6 , частка власності 1/1,

у приватній власності;

-квартира розташована за адресою

АДРЕСА_1 належить ОСОБА_6 , частка власності 4/5, приватна спільна сумісна власність.

Тобто,всі предметивчинення злочину,за допомогою (комп`ютернатехніка,системні блоки,ноутбуки,флеш носії,wi-fiроутери,сім-карткимобільних операторів,мобільні телефони)та їхнаслідки (квитанціїпро переведеннята обналічуваннягрошових коштів,грошові кошти,чорнові записи)можуть зберігатисьза адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться -користувач IP адреси НОМЕР_1 - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

Таким чином, на сьогоднішній день, з метою встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні виникла необхідність у відшукуванні та вилученні речей та документів, які стосуються вказаного кримінального правопорушення та причетних до нього осіб, а саме: кредитних карток банківських установ, комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, флеш носіїв, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, грошових коштів, чорнових записів.

Необхідність проведення обшуку обумовлена необхідністю вилучення зазначених предметів та документів, з подальшою метою використання їх як доказів по вчиненому кримінальному правопорушенню та можливості пред`явлення підозр причетним особам.

Також, для проведення обшуку необхідно залучити прокурора Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 та працівників Слобожанського УКП ДКП НП України в Харківській області.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також відшукування предметів кримінального правопорушення, і встановлення осіб причетних до його вчинення необхідно провести обшук.

У судовому засіданні старший слідчий СВ Слобідського ВП ГУ Національної поліції в Харківській області капітан поліції ОСОБА_3 клопотання підтримала в повному обсязі, просила його задовольнити.

Статтею 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Слідчий суддя вважає, що слідчим ОСОБА_3 доведено наявність достатніх підстав вважати, що:

1) Було вчинено кримінальне правопорушення;

2) Відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) Відшукуванні речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, заслухавши пояснення слідчого ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, квартира АДРЕСА_5 , належить на праві власності ОСОБА_8 (4/5 частини), ОСОБА_8 (1/5 частина), ОСОБА_9 (4/5 частин), ОСОБА_6 (4/5 частин), ОСОБА_10 (4/5 частин), тому суд вважає доцільним надати дозвіл на обшук з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються кримінального правопорушення та належать ОСОБА_6 та ОСОБА_5 . Оскільки грошові кошти не мають родових ознак, неможливо встановити їх приналежність певній особі, в даному випадку вони не можуть бути доказами вчинення кримінального правопорушення, то в цій частини клопотання слідчий суддя відмовляє.

Керуючись ст. ст. 234,235 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВСлобідського відділуполіції ГУНаціональної поліїв Харківськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 ,погоджене зпрокурором Слобідськоговідділу Харківськоїмісцевої прокуратури№ 5 ОСОБА_4 ,про наданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України задовольнити частково.

Надати дозвілна проведенняобшуку в квартирі за адресою: АДРЕСА_1 , де знаходиться - користувач IP адреси НОМЕР_1 - ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , та яка на праві приватної власності належить ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 з метою відшукування та вилучення речей та документів, які стосуються даного кримінального правопорушення, а саме: кредитних карток (різних банківських установ), комп`ютерної техніки, системних блоків, ноутбуків, флеш носіїв, wi-fi роутерів, сім-карток мобільних операторів, мобільних телефонів, квитанцій про переведення та обналічування грошових коштів, чорнових записів, які належать ОСОБА_5 та ОСОБА_6 .

В іншій частині клопотання відмовити.

Виконання ухвали доручити старшому слідчому Слобідського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_3 , прокурору Слобідського відділу Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 .

Строк дії ухвали тридцять днів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя- ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88005958
СудочинствоКримінальне
Сутьнаданнядозволу наобшук заматеріалами досудовогорозслідування,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза № 12019220540000660від 06.03.2019року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —641/5988/19

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 23.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

Ухвала від 07.08.2019

Кримінальне

Комінтернівський районний суд м.Харкова

Григор'єв Б. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні