Ухвала
від 02.12.2019 по справі 636/3338/19
ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 636 / 3338 / 19

1-кс / 636 / 2123 / 2019

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02грудня 2019року Слідчий суддя Чугуївського міського суду

Харківськоїобласті ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань у приміщенні суду в м. Чугуєві клопотання старшого слідчого СВ Чугуївського ВП ГУНП в Харківській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором військової прокуратури Харківського гарнізону старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 .

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку слідчого ОСОБА_5 який підтримав клопотання -

В С Т А Н О В И В :

СВ Чугуївського ВП ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №42018220750000161 від 10.10.2018, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3ст.190, ч. 3 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідування встановлено, що Східним територіальним квартирно-експлуатаційним управлінням проведено 3 процедури публічних закупівель, щодо будівництва будівлі казарми поліпшеного планування №1, №2, №3, військової частини НОМЕР_2 (92 омбр), ОК « ІНФОРМАЦІЯ_2 », АДРЕСА_2 , військове містечко № НОМЕР_3 , на загальну суму 43 млн. 990 тис. грн., за результатами яких з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » укладено угоди №118/2018/118 від 30.05.2018 (термін дії якого до 31.12.2018 на загальну суму 14640 тис. грн.), №117/2018/117 від 30.05.2018 (термін дії якого до 31.12.2018 на загальну суму 14550 тис. грн.) та №116/2018/116 від 30.05.2018 (термін дії якого до 31.12.2018 на загальну суму 14800 тис. 200 грн.). Під час виконання робіт з будівництва казарм поліпшеного планування, військові службові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 перебуваючи у змові з посадовими особами ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 », зловживаючи службовим становищем, здійснили привласнення бюджетних коштів, шляхом завищення вартості будівельних робіт.

Після визнання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » переможцем публічних закупівель, посадові особи вказаного товариства, з метою завищення вартості будівельних робіт, вносять до проектно-кошторисної документації видатки на будівельні матеріали, вартість яких завищена. При цьому ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснює придбання матеріалів за ринковими цінами, які відповідають цінам, що склалися на ринку ідентичних товарів у порівняних нормальних економічних умовах, а подальші дії щодо безпідставного завищення вартості вчиняються з метою заволодіння коштами Міністерства оборони України під час виконання будівельних робіт ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

Для закінчення злочинних дій із заволодіння коштами ІНФОРМАЦІЯ_4 і отримання реальної можливості розпорядитися ними посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за попередньою змовою із групою інших осіб отримані від ІНФОРМАЦІЯ_2 кошти перераховують на рахунки підконтрольних підприємств ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 для подальшого привласнення, а частина коштів на рахунки підприємств реального сектору економіки для придбання будівельних матеріалів для виконання зазначених робіт. Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 виконує роль транзитного підприємства та отриманні від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » кошти перераховує на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 яке було створено і використовується для прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів в готівку для подальшого привласнення шляхом складання облікових і звітних документів про неіснуючі господарські операції.

В ході аналізу податкової звітності ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) встановлено, що останнім надавалися послуги з транспортування товарів та продаж будівельних матеріалів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 .

На даний час, у органу досудового розслідування у зв`язку з проведення комплексної судової будівельно-технічної та економічної експертизи виникла необхідність у долученні матеріалів, щодо придбання, реалізації товарів, робіт та послуг ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ).

З метою встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, які мають суттєве значення, а саме відповідності повноти та вартості фактично виконаних робіт відповідно до вище зазначених договорів даним, які зазначені в документах та оплачені за рахунок бюджетних коштів, встановлення документів, які мають значення речових доказів у кримінальному провадженні, для повного та всебічного встановлення обставин вчинення злочину, необхідно отримати доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 , а саме до оригіналів документів, щодо фінансово-господарської та бухгалтерської документації, товарно-транспорті накладні, придбання та реалізації товарів, надання робіт та послуг, договорів, накладних, платіжних доручень, тощо, технічних паспортів та сертифікатів якості на матеріали котрі були придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) на протязі 2018 2019 років.

На даний час у органу досудового розслідування виникла необхідність тимчасового доступу до документів які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення оригіналів, обґрунтовується тим, що вказані документи містять необхідні відомості та можуть бути використані для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, які неможливо довести іншими способами, використані в якості речових доказів вчинення злочину, необхідні для проведення комплексної судової будівельно-технічної та економічної експертизи.

Слідчий вважає, що надання тимчасового доступу до зазначеної документації необхідне для повного, всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження, встановлення місцезнаходження осіб, які вчинили зазначене кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий підтримав викладені вимоги та просив клопотання задовольнити. Особа, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не викликалась, оскільки слідчим у клопотання доведено, що існує загроза заміни або знищення речей та документів.

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судці під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Клопотання, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Згідно з частин 5 та 6 ст. 163 КПК України слідчий судця, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

За наведеним вказані відомості дійсно є доказами і іншими способами встановити обставини, які передбачається довести за допомогою цієї інформації, неможливо.

Таким чином, слідчим доведено, що вказані документи, які знаходиться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 , містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту, що встановлюється під час досудового розслідування у кримінальному провадженні, тобто вони мають значення речових доказів і можуть бути використані як докази по справі, а їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей та документів.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, керуючись ст. ст. 131, 132, 159, 160, 163 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Чугуївського ВП ГУНП України в Харківській області, ОСОБА_3 - задовольнити.

Надати дозвілгрупі слідчихта групіпрокурорів укримінальному провадженні(згідноВитягу зЄРДР або іншим працівникам за дорученням), право на тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ), що знаходиться за юридичним адресом: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення наступних документів в оригіналах, а саме: документи фінансово-господарської та бухгалтерської документації, товарно-транспорті накладні, придбання та реалізації товарів, надання робіт та послуг, договорів, накладних, платіжних доручень, тощо, технічних паспортів та сертифікатів якості на матеріали котрі були придбані у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_1 ) ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ: НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) на протязі 2018 2019 років.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей.

Строк дії ухвали один місяць з дня її винесення.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86019331
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —636/3338/19

Ухвала від 06.04.2020

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Бездітко В. М.

Ухвала від 18.02.2020

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 17.02.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Бездітко В. М.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Харківський апеляційний суд

Бездітко В. М.

Ухвала від 22.01.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 11.12.2019

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

Ухвала від 02.12.2019

Кримінальне

Чугуївський міський суд Харківської області

Ковригін О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні