Ухвала
від 02.12.2019 по справі 386/732/19
ГОЛОВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 386/732/19

Провадження № 2/386/315/19

УХВАЛА

про витребування доказів

02 грудня 2019 року смт. Голованівськ

Голованівський районний суд Кіровоградської області

В складі головуючого судді Гарбуз О. С.

з участю: секретаря судового засідання Фенюшиної Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду клопотання представника позивача ОСОБА_1 про витребування доказів по цивільній справі за її позовом в інтересах ОСОБА_2 до Красногірської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом,

встановив:

ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 01.08.2019 звернулась до суду з позовною заявою до Красногірської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

02 грудня 2019 року від представника позивача до суду надійшло клопотання про витребування доказів, в якому просить витребувати у державного нотаріуса Голованівської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи №348/2008, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Клопотання обґрунтовує необхідністю підтвердження факту прийняття спадщини ОСОБА_3 після смерті ОСОБА_4 . Зазначає, що ні вона, ні її довіритель не мають можливості отримати витребувані докази в силу Закону України "Про нотаріат". Просить поновити строк для подачі клопотання, який пропущено з поважних причин, оскільки клопотання подається після надходження інформації до суду від нотаріуса 23.11.2019.

Учасники судового процесу в судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені своєчасно та належним чином.

Розглянувши клопотання представника позивача, суд приходить до висновку про його задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 84 Цивільного процесуального кодексу України (далі -ЦПК України) учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

За нормами ч. 2 ст. 83 ЦПК України позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Суд вважає, що обставини, для підтвердження яких потрібні докази, що підлягають витребуванню - зокрема через неможливість отримання інформації іншим шляхом ніж в судовій процедурі, є необхідними для перевірки доводів представника позивача про прийняття спадщини ОСОБА_3 після смерті ОСОБА_4 , а тому клопотання підлягає задоволенню.

Суд вважає, що строк подачі даного клопотання представником позивача пропущено з поважних причин, оскільки до суду 23.11.2019 надійшла на запит суду відповідь державного нотаріуса Бурдейної Г.І. про заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_4 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 83, 84, 258-261, 353 ЦПК України, суд -

постановив:

Поновити представнику позивача ОСОБА_1 строк для подачі клопотання про витребування доказів по цивільній справі за її позовом в інтересах ОСОБА_2 до Красногірської сільської ради Голованівського району Кіровоградської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом , яке задовольнити повністю.

Витребувати у Голованівської районної державної нотаріальної контори копію спадкової справи №348/2008, заведеної після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Встановити строк виконання ухвали протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Роз`яснити особам у яких витребовуються докази, що у разі, якщо вони не мають можливості подати доказ, який вимагає суд, взагалі або у встановлені судом строки, вони зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали (ч. 7 ст. 84 ЦПК України).

Відповідно до частин 8, 9 ст. 84 ЦПК України, у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала суду виконується негайно, в порядку встановленому для виконання судових рішень.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Відповідно до ч. 2 ст. 353 ЦПК України заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Гарбуз О. С.

СудГолованівський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення02.12.2019
Оприлюднено03.12.2019
Номер документу86036207
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —386/732/19

Рішення від 22.01.2020

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 19.08.2019

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Голованівський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні