Постанова
від 28.11.2019 по справі 908/2228/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/14/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

28.11.2019 Справа № 908/2228/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М. , розглянувши матеріали справи №908/2228/19

кредитор - Товариство з обмеженою відповідальністю "Центресурс" (код ЄДРПОУ 41318397, 84150, Донецька обл., Слов`янський район, смт Райгородок, вул. Соборна, 39, адреса для листування: 69001, м., Запоріжжя-01, а/с 1373)

боржник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (пр. Маяковського, 11, м. Запоріжжя, 69035 - юридична адреса; а/с 1374, м. Запоріжжя, 69001 - поштова адреса, код ЄДРПОУ 39730098)

розпорядник майна - Дерев`янко Ірина Олександрівна, АДРЕСА_1

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 03.09.2019 відкрито провадження у справі №908/2228/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Відкрито процедуру санації боржника, керуючим санацією призначено директора боржника - Васильця Романа Миколайовича. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Дерев`янко І.О. Зобов`язано керуючого санацією разом з розпорядником майна розглянути вимоги кредиторів і скласти реєстр вимог кредиторів, який подати до господарського суду у строк до 14.10.2019. Попереднє засідання суду призначено на 15.10.2019.

03.09.2019 за №62182 у встановленому законодавством порядку оприлюднено оголошення про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант".

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 28.10.2019 виправлено описки, допущені в ухвалі господарського суду Запорізької області від 15.10.2019 у справі №908/2228/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант". Викладено резолютивну частину ухвали господарського суду Запорізької області від 15.10.2019 у справі №908/2228/19 такого змісту. Визнано конкурсними кредиторами у справі №908/2228/19 про банкрутство Товариства з обмеженою "Фінтраст Гарант" наступних осіб з такими вимогами до боржника та черговістю задоволення: 1. Товариство з обмеженою відповідальністю "Центресурс", 84150, смт. Райгородок Слов`янського району Донецької області, вул. Соборна, 39; адреса для листування: 69001, м. Запоріжжя, а/с 1375 на суму 3842,00 грн. - 1 черга задоволення, 1687300,00 грн. - 4 черга задоволення. Затверджено реєстр вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (пр. Маяковського, 11, м. Запоріжжя, 69035 - юридична адреса; а/с 1374, м. Запоріжжя, 69001 - поштова адреса, код ЄДРПОУ 39730098). Зобов`язано розпорядника майна боржника скликати перші загальні збори кредиторів у строк до 01.11.2019. Зобов`язано комітет кредиторів у строк до 29.11.2019 подати до суду схвалений план санації боржника.

18.11.2019 до господарського суду Запорізької області від голови комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" Шевчука С.П. надійшло клопотання про припинення процедури санації боржника, визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури та призначення ліквідатором арбітражного керуючого Дерев`янко І.О.

Ухвалою суду від 19.11.2019 клопотання голови комітету Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" прийнято до розгляду, призначено судове засідання на 28.11.2019. Запропоновано боржнику надати відзив на клопотання, документи на підтвердження заперечень (за наявності).

Представники сторін у судове засідання 28.11.2019 не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені своєчасно та належним чином.

Справа розглядається відповідно до приписів ст. 202 ГПК України - за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне:

21 жовтня 2018 року набув чинності Кодекс України з процедур банкрутства.

Відповідно до ч. 4 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 94 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", для проведення санації боржника його керівником з урахуванням особливостей, передбачених цією статтею, керівник боржника звертається у встановленому цим Законом порядку до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство. До заяви керівника боржника додаються план санації боржника, погоджений з кредиторами, що дали згоду на її проведення, письмова згода кредиторів на призначення керуючим санацією керівника боржника та пропозиція щодо кандидатури розпорядника майна.

Так, при зверненні до суду, директором боржника було надано суду план санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант", який погоджений з кредиторами та із змісту якого вбачається, що план санації містить основні показники фінансово-господарського стану підприємства, аналіз його потенціалу, заходи щодо оздоровлення підприємства, прогноз реалізації плану санації. Основною метою даного плану санації є недопущення визнання підприємства банкрутом, повне задоволення вимог кредиторів, фінансове оздоровлення підприємства-боржника та забезпечення сплати податків і зборів.

Основними заходами щодо відновлення платоспроможності Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант", які передбачаються планом санації є: оптимізація підприємства та чисельності персоналу, отримання банківського кредиту, забезпечення беззбиткової роботи, збільшення рентабельності підприємства, стягнення дебіторської заборгованості.

Загальний термін проведення процедури санації Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" складає 6 місяців.

Із матеріалів справи вбачається, що комітетом кредиторів, у встановлений ч. 9 ст. 94 Закону про банкрутство строк не було надано суду на затвердження схвалений план санації боржника.

Водночас, 31.10.2019 були проведені збори кредиторів боржника, які оформлені протоколом №2228/1 від 31.10.2019 та із змісту якого вбачається, що на зборах було визначено кількісний склад комітету кредиторів у складі 1 кредитора до якого включено Товариство з обмеженою відповідальністю "Центресурс" та який має загальну кількість голосів 1687.

14.11.2019 відбулося засідання комітету кредиторів, яке оформлене протоколом №2228/2, на якому було обрано голову комітету кредиторів боржника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Центресурс"; за наслідком надання відомостей щодо проведення інвентаризації основних засобів та інших активів боржника, прийнято рішення відхилити план санації і звернутися до господарського суду з клопотанням про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, запропоновано кандидатуру ліквідатора - арбітражного керуючого Дерев`янко І.О.

Так, з матеріалів справи вбачається, що у боржника наявна кредиторська заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Центресурс" у розмірі 1687300,00 грн. В той же час розпорядником майна повідомлено комітету кредиторів, що з проведеної інвентаризації основних засобів та інших активів боржника вбачається, що у боржника відсутні будь-які ліквідні активи. Отримання банківських кредитів з метою рефінансування та оздоровлення фінансового стану боржника неможливе за причин відсутності активів, які могли стати заставою при кредитуванні. З моменту погодження кредиторами плану санації фінансово-господарський стан підприємства не покращився, стан економіки в країни взагалі не дозволяє розраховувати на інвестування коштів в ризикові проекти, до яких відноситься відновлення платоспроможності проблемних суб`єктів господарювання.

Згідно з положеннями Кодексу України з процедур банкрутства суб`єкт господарської діяльності може бути визнаний банкрутом тільки в разі встановлення господарським судом його неспроможності відновити свою платоспроможність за допомогою процедури санації та реструктуризації і погасити встановлені у порядку, визначеному цим Кодексом, грошові вимоги кредиторів інакше, ніж через застосування ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 Кодексу України з процедур банкрутства у випадках, передбачених цим Кодексом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін ухвалює постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру. Суд визначає строк, протягом якого ліквідатор зобов`язаний здійснити ліквідацію боржника. Цей строк не може перевищувати 12 місяців. Неявка у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про час і місце такого засідання, не перешкоджає провадженню у справі.

Частиною 4 статті 205 ГК України передбачено, що у разі неспроможності суб`єкта господарювання через недостатність його майна задовольнити вимоги кредиторів, він може бути оголошений за рішенням суду банкрутом. Аналогічні положення містить частина 3 статті 110 ЦК України.

Отже, законодавець пов`язує встановлення неспроможності суб`єкта господарювання задовольнити вимоги кредиторів безпосередньо із встановленням обставин недостатності майна для задоволення таких вимог, однак не обмежує суд певними засобами доказування зазначених обставин.

Проаналізувавши наявні в матеріалах справи докази, судом встановлено, що у Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" наявна кредиторська заборгованість перед Товариством з обмеженою відповідальністю "Центреурс" у розмірі 1687300,00 грн, проте відсутні кошти та майно, за допомогою яких боржник міг би погасити наявну у нього заборгованість. Таким чином, за наслідками дослідження матеріалів справи судом встановлено факт неоплатності боржника, як того вимагає ст. 205 ГК України. Жодних доказів можливості відновлення платоспроможності боржника суду не надано.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для визнання Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 Кодексу України з процедур банкрутства, у постанові про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури господарський суд призначає ліквідатора банкрута з урахуванням вимог, установлених цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору. Арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів .

Так, комітетом кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Дерев`янко Ірини Олександрівни, яка виконувала повноваження розпорядника майна у даній справі про банкрутство, для призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант".

Арбітражний керуючий Дерев`янко І.О. надає згоду на участь у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" та зазначає, що вона здійснює свою діяльність у м. Запоріжжі, має свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) №818 від 17.04.2013. Має досвід роботи арбітражним керуючим 16 років. На випадок нанесення шкоди кредиторам чи боржнику, її професійна діяльність арбітражного керуючого застрахована, про що укладено договір страхування відповідальності арбітражного керуючого. Не належить до жодної категорії осіб передбаченими приписами ч. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", судимостей за вчинення корисливих злочинів та заборони суду займатися діяльністю арбітражного керуючого не має та не є заінтересованою особою стосовно боржника, кредиторів.

За наслідками розгляду поданих матеріалів, беручи до уваги, що кандидатура арбітражного керуючого Дерев`янко І.О. погоджена комітетом кредиторів і відповідає вимогам ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про призначення ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" арбітражного керуючого Дерев`янко Ірину Олександрівну (свідоцтво № 818 від 17.04.2013 року, адреса: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ).

Згідно абз. 8 ч. 1 ст. 59 Кодексу України з процедур банкрутства, з дня ухвалення господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 28, 58-60 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 233, 240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання голови комітету кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" - задовольнити.

Припинити процедуру санації боржника.

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" - арбітражного керуючого Дерев`янко Ірини Олександрівни та керуючого санацією Васильця Романа Миколайовича.

Визнати Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (пр. Маяковського, 11, м. Запоріжжя, 69035 - юридична адреса; а/с 1374, м. Запоріжжя, 69001 - поштова адреса, код ЄДРПОУ 39730098) - банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Ліквідатором банкрута призначити арбітражного керуючого Дерев`янко Ірину Олександрівну (свідоцтво № 818 від 17.04.2013 року, адреса: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1 ) та покласти на неї повноваження керівника банкрута.

Оприлюднити на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про визнання банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури щодо Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (пр. Маяковського, 11, м. Запоріжжя, 69035 - юридична адреса; а/с 1374, м. Запоріжжя, 69001 - поштова адреса, код ЄДРПОУ 39730098).

Зобов`язати посадових осіб банкрута протягом 15 (п`ятнадцяти) днів з дня призначення ліквідатора передати бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

Скасувати арешти, та інші обмеження по розпорядженню, накладені на майно Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінтраст Гарант" (пр. Маяковського, 11, м. Запоріжжя, 69035 - юридична адреса; а/с 1374, м. Запоріжжя, 69001 - поштова адреса, код ЄДРПОУ 39730098).

Зобов`язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру згідно вимогам Кодексу України з процедур банкрутства.

Копію постанови надіслати кредитору, ліквідатору, ГУ ДФС у Запорізькій області, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Києво-Святошинська районна державна адміністрація Київської області, ГТУ юстиції у Запорізькій області, Вознесенівському ВДВС м. Запоріжжя ГТУЮ у Запорізькій області.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 ГПК України.

Постанова складена та підписана 03.12.2019.

Постанова розміщується в Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою у мережі Інтернет за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено04.12.2019

Судовий реєстр по справі —908/2228/19

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Постанова від 28.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 28.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні