Ухвала
від 03.12.2019 по справі 910/15686/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

03.12.2019Справа № 910/15686/19

Суддя Бондаренко Г.П., розглянувши позовну заяву Фізичної особи-підприємеця Кравченко Надіі Володимирівни АДРЕСА_1

до Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України вул. Митрополита Василя Липківського,45,Київ 35,03035

про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа-підприємець Кравченко Надія Володимирівна (далі - позивач) звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом до Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (далі - відповідач) про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії

Звертаючись до суду із даним позовом позивач зазначає, що відмова відповідача у розгляді справи за заявою позивача про порушення законодавства пор захист від недобросовісної конкуренції є такою, що порушує вимоги законодавства та є незаконною. У зв`язку з цим позивач просить:

- Визнати викладену в листі Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 30.09.2019 р. №60-02/5560 відмову Голови відділення Хмельницького О.М. у розгляді справи за заявою фізичної особи-підприємця Кравченко Надії Володимирівни від 25.06.2019 р. про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції ТОВ МЕЙКАП незаконною, та такою, що не відповідає пункту 1 частини першої статті 16 Закону України Про Антимонопольний комітет України , частини першої та частини другої статті 36 Закону України Про захист економічної конкуренції ;

- Зобов`язати Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України за наслідками розгляду заяви фізичної особи-підприємця Кравченко Надії Володимирівни від 25.06.2019 про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції ТОВ МЕЙКАП прийняти процесуальне рішення згідно вимог чинного законодавства України про захист економічної конкуренції.

Також позивач просить стягнути з відповідача судові витрати по сплаті судового збору та витрати на професійну правничу допомогу.

В позовній заяві позивач також заявляє клопотання про залучення до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю МЕЙКАП в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 12.11.2019 позовну заяву було залишено без руху. Встановлено позивачеві строк на усунення недоліків позовної заяви протягом 5 (п`яти) днів з дня вручення даної ухвали шляхом надання: 1) належних доказів направлення копії позовної заяви з ідентифікованими додатками на адресу відповідача та третьої особи; 2) вказати підстави для залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю МЕЙКАП в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору, а саме на які права та обов`язки цієї особи та яким чином може вплинути рішення у даній справі; 3) вказати на стороні кого необхідно залучити Товариство з обмеженою відповідальністю МЕЙКАП ; 4) надати додаток № 27 копія чеку від 18.10.2019 , або вказати причини не подання такого додатку.

У поданій заяві про усунення недоліків позовної заяви представник позивача зазначає, що станом на 25.11.2019 ухвалу від 12.11.2019 не отримано ні позивачем, ні її представником. Зі змістом даної ухвали позивач ознайомився в Єдиному державному реєстрі судових рішень Згідно сайту Укрпошти поштове відправлення на адресу "індекс АДРЕСА_1" станом на 19.11.2019 не вручене під час доставки: інші причини.

Таким чином, суд зазначає, що заява про усунення недоліків позовної заяви подається у встановлений судом строк.

У заяві про усунення недоліків наявна заява про залучення третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на боці відповідача, в якій позивач просить залучити до участі у справі №910/15686/19 за позовом Фізичної особи-підприємця Кравченко Надії Володимирівни до Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про визнання дій незаконними та зобов`язання вчинити дії Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕЙКАП" у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на боці відповідача .

Вказана заява обґрунтована тим, що заява ФОП Кравченко Н.В. від 25.06.2019 стосується порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції саме ТОВ "МЕЙКАП" вважає, що рішення у даній справі може вплинути на права та інтереси товариства. Однією із вимог позивача є "Зобов`язати Київське обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України за наслідками розгляду заяви Фізичної особи-підприємця Кравченко Надії Володимирівни від 25.06.2019 про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції ТОВ "МЕЙКАП" прийняти процесуальне рішення згідно вимог чинного законодавства України про захист економічної конкуренції" У разі задоволення даної вимоги, відповідач повинен буде прийняти одне з наступних рішень: розпорядження про початок розгляду справи або про відмову в розгляді справи.

Відповідно до ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Що ж до наявності юридичного інтересу у третьої особи, то у вирішенні відповідного питання суд має з`ясувати, чи буде у зв`язку з прийняттям судового рішення з даної справи таку особу наділено новими правами чи покладено на неї нові обов`язки, або позбавлено певних прав та/або обов`язків у майбутньому.

Згідно із ст. 168 Господарського процесуального кодексу України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову. Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою статті 165 цього Кодексу. Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом.

Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Частинами 2, 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши заяву відповідача про вступ третьої особи суд дійшов висновку про її задоволення як обґрунтованої та залучає Товариство з обмеженою відповідальністю МЕЙКАП (01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, 11 Б; код ЄДРПОУ 37636170) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до частини 1 статті 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Абзацом 2 частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальне провадження призначене для розгляду справ, які через складність та інші обставини недоцільно розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно приписів статті 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви, Суд дійшов висновку, що вказану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження, оскільки справа є складною з огляду на наявні в ній матеріали, а також з огляду на те, що справи, пов`язані із захистом економічної конкуренції та захисту прав інтелектуальної власності не можуть бути розглянути у порядку спрощеного позовного провадження.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити сторонам строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Керуючись статтями 12, 50, 121, 176, 177, 178, 181, 234, 235, Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 910/15686/19.

2. Розгляд справи № 910/15686/19 здійснювати у порядку загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі № 910/15686/19 в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю МЕЙКАП (01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, 11 Б; код ЄДРПОУ 37636170).

4. Розгляд справи призначити на 24.12.19 о 14:30 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 19 .

5. Встановити відповідачу строк подання відзиву на позов із урахуванням вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України - 15 днів з дня вручення ухвали, але не пізніше закінчення строку підготовчого провадження (60 днів з моменту винесення ухвали), у випадку продовження процесуального строку судом.

6. Запропонувати позивачу у строк 15 днів з моменту отримання відзиву, але в будь-якому разі до закінчення підготовчого провадження (60 днів з моменту винесення ухвали), у випадку продовження процесуального строку судом надати суду відповідь на відзив.

7. Зобов`язати позивача направити третій особі у строк до 10.12.2019 копію позовної заяви у справі та копію відповіді на відзив, докази чого у строк до 03.01.2020 надати суду.

8. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частина 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України).

9. Повідомити учасників судового процесу, що подання ними клопотань, заяв з процесуальних питань та заяв по суті справи можуть бути подані до суду у встановлений строк, але в будь-якому випадку до до закінчення підготовчого провадження.

10. Повідомити учасників справи про підготовче засідання.

11. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

Дата підписання: 03.12.2019.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Г. П. Бондаренко

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено04.12.2019
Номер документу86074264
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/15686/19

Постанова від 17.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 17.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 14.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 28.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні