Ухвала
від 27.11.2019 по справі 916/1069/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"28" листопада 2019 р.м. Одеса Справа № 916/1069/15-г

Господарський суд Одеської області

У складі судді Желєзної С.П.

Секретаря судових засідань Савченко А.В.

За участю представників сторін:

Від позивача не з`явився.

Від відповідача: не з`явився.

Від органу ДВС: не з`явився.

Від Державної судової адміністрації України (заявника): не з`явився.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Державної судової адміністрації України (вх. №2-5684/19 від 20.11.2019р.) про внесення виправлень до виконавчого документу та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання в порядку, передбаченому ст. ст. 328, 329 ГПК України, по справі за позовом малого приватного підприємства "Фірма "Альфа-М" до військової частини НОМЕР_1 про стягнення інфляційних, 3% річних та пені,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 02.12.2015р. у справі №916/1069/15-г було частково задоволено апеляційну скаргу малого приватного підприємства "Фірма "Альфа-М" шляхом часткового скасування рішення господарського суду Одеської області від 06.05.2015р. по даній справі із викладенням резолютивної частини у новій редакції, а саме: присуджено до стягнення на користь позивача три відсотки річних у розмірі 1574,64грн., збитки від інфляції у розмірі 20820,65 грн., судовий збір у розмірі 1613,61 грн., судовий збір за подання апеляційної скарги у розмірі 806,80 грн., витрати, пов`язані з оплатою судової економічної експертизи, у розмірі 6511,66 грн.

14.12.2015р. господарським судом у порядку ст. 116 ГПК України були видані відповідні накази.

Ухвалою суду від 11.07.2019р. за результатами розгляду скарги малого приватного підприємства "Фірма "Альфа-М" на дії та бездіяльність органу державної виконавчої служби було стягнуто з Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області до державного бюджету штраф у розмірі 1921,00 грн.

20.11.2019р. до господарського суду від Державної судової адміністрації України надійшла заява про внесення виправлень до ухвали суду від 11.07.2019р. та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання. Відповідно до поданої до суду заяви Державна судова адміністрації України просить суд вказати правильне найменування боржника за ухвалою суду від 11.07.2019р. по даній справі, правильним найменуванням якого є Перший Приморський відділ державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області. Крім того, Державна судова адміністрації України просить суд поновити строк для пред`явлення виконавчого документу до виконання, який був пропущений стягувачем у зв`язку з скороченим терміном для пред`явлення його до виконання.

Ухвалою від 21.11.2019р. господарським судом було призначено заяву Державної судової адміністрації України про внесення виправлень до виконавчого документу та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання до розгляду у судовому засіданні.

Відповідно до ч. 3 ст. 328 ГПК України суд розглядає заяву про виправлення помилки у виконавчому документі в десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника і постановляє ухвалу. Неявка стягувача і боржника не є перешкодою для розгляду заяви.

Згідно з ч. 2 ст. 329 ГПК України заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції, і розглядається в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Їхня неявка не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк.

Розглянувши заяву Державної судової адміністрації України про внесення виправлень до виконавчого документу та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для її задоволення.

Як зазначалось вище по тексту даного судового рішення, ухвалою від 11.07.2019р. за результатами розгляду скарги малого приватного підприємства "Фірма "Альфа-М" на дії та бездіяльність органу державної виконавчої служби судом було, в тому числі, стягнуто з Першого Приморського відділу державної виконавчої служби м. Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області до державного бюджету штраф у розмірі 1921,00 грн.

Згідно з ч. 5 ст. 135 ГПК України ухвала про стягнення штрафу є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим законом. Стягувачем за таким виконавчим документом є Державна судова адміністрація України.

При цьому, як вбачається з відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань правильним найменування органу державної виконавчої служби є: Перший Приморський відділ державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

Положеннями ч. ч. 1, 4 ст. 328 ГПК України визначено, що суд, який видав виконавчий документ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати виконавчий документ таким, що не підлягає виконанню. Про виправлення помилки у виконавчому документі та визнання його таким, що не підлягає виконанню, суд постановляє ухвалу. Якщо стягнення за таким виконавчим документом уже відбулося повністю або частково, суд одночасно з вирішенням вказаних питань на вимогу боржника стягує на його користь безпідставно одержане стягувачем за виконавчим документом.

З огляду на вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для внесення виправлень до ухвали суду від 11.07.2019р. по даній справі шляхом зазначення по тексту ухвали та в резолютивній частині правильного найменування органу державної виконавчої служби: Перший Приморський відділ державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області. Наведене має наслідком необхідність задоволення заяви Державної судової адміністрації України у названій частині.

Пунктом 19.2 Перехідних положень ГПК України передбачено, що оформлення і видача судових рішень, якими вносяться зміни до виконавчих документів (у тому числі про виправлення помилки у виконавчому документі; визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню; стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом; поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання; відстрочку чи розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання; зупинення виконання судового рішення; заміну сторони виконавчого провадження), здійснюються в паперовій формі судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ч. ч. 1, 6 ст. 12 Закону України „Про виконавче провадження від 02.06.2016 № 1404-VIII виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з ч. 1 ст. 329 ГПК України у разі пропуску строку для пред`явлення наказу, судового наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Підсумовуючи вище наведене, враховуючи що строк пред`явлення виконавчого документу до виконання, стягувачем за яким є державний орган, тобто ухвали від 11.07.2019р. по даній справі, складає три місяці, приймаючи до уваги своєчасне звернення Державної судової адміністрації України до державної казначейської служби із заявою про примусове виконання ухвали суду, якою було повернуто виконавчий документ без виконання у зв`язку з наявністю помилки у назві боржника, господарський суд дійшов висновку про наявність правових підстав для поновлення строку для пред`явлення ухвали суду від 11.07.2019р. по даній справі до виконання. Наведене має наслідком необхідність задоволення заяви Державної судової адміністрації України у названій частині.

Керуючись ст.ст. 135, 234, 328, 329 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву Державної судової адміністрації України про внесення виправлень до виконавчого документу та поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документу до виконання задовольнити.

2.Внести виправлення до ухвали господарського суду Одеської області від 11.07.2019р. по справі №916/1069/15-г, постановленої за результатами розгляду скарги малого приватного підприємства "Фірма "Альфа-М" на дії та бездіяльність Першого Приморського відділу державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області шляхом зазначення по тексту ухвали та в резолютивній частині правильного найменування органу державної виконавчої служби: Перший Приморський відділ державної виконавчої служби міста Одеса Головного територіального управління юстиції в Одеській області.

3.Ухвалу господарського суду Одеської області від 11.07.2019р. по справі №916/1069/15-г вважати чинною з урахуванням виправлень, внесених даною ухвалою.

4.Поновити Державній судовій адміністрації України строк для пред`явлення ухвали господарського суду Одеської області від 11.07.2019р. по справі №916/1069/15-г до виконання.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її прийняття.

Повний текст ухвали складено 03.12.2019р.

Суддя С.П. Желєзна

Дата ухвалення рішення27.11.2019
Оприлюднено14.09.2022
Номер документу86074809
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1069/15-г

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 20.11.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 10.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 01.07.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Желєзна С.П.

Ухвала від 03.04.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 25.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 27.06.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні