Ухвала
від 03.12.2019 по справі 308/13788/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/13788/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 грудня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури Закарпатської області ОСОБА_3 про проведення обшуку в рамках кримінального провадження за № 12019070000000329, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.11.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 188-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, 19.08.2019 року старшим слідчим в ОВС СУ ГУНП в Закарпатській області капітаном поліції ОСОБА_4 , за матеріалами Закарпатського управління ДВБ НП України, за фактом вирощування конопель, виробництвом наркотичних засобів, психотропних речовин та їх збутом до країн Європейського союзу групою осіб з числа мешканців Закарпатської області, внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019070000000217, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 307 КК України, та розпочато досудове розслідування.

Крім того, у ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що двоє мешканців Виноградівського району С.В.М. та М.С.І., за домовленістю з іншими фігурантами справи, приховано, цілодобово вирощують методом «гідропоніки» рослини конопель. Готову продукцію у вигляді висушених та спеціально упакованих у вакуумі пакети рослин коноплі збувають до країн Європейського Союзу.

Прокурор зазначає, що як встановлено, так звана «база» по вирощуванню наркотичних засобів розташована за адресою: м. Виноградів, вул. Меденція, 6, і за результатами проведення обшуку виявлено значну кількість наркотичних та психотропних речовин, затримано їх спільника ОСОБА_5 , повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 307 КК України.

Також особі ОСОБА_6 повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 307 КК України та останнього оголошено в розшук, у зв`язку з переховуванням від органу досудового розслідування.

Разом з тим прокурор зауважує, що в ході проведення слідчих дій в межах провадження за № 12019070000000217, СУ ГУНП в Закарпатській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019070000000329 від 22.11.2019 року про те, 19.11.2019 року в ході проведення уповноваженими представниками ПрАТ «Закарпаттяобленерго» технічної перевірки електроустановки на об`єкті «Майновий комплекс», що знаходиться за адресою: Закарпатська область, м. Виноградів, вул. Меденція, 6, було виявлено порушення правил роздрібного ринку електричної енергії та встановлено два факти самовільних підключень двома безобліковими силовими кабелями (один з яких прокладено повітряним способом, а інший підземним), в результаті чого невстановленими особами таким чином було здійснено розкрадання електричної енергії.

Відомості про кримінальне правопорушення відповідно до вимог ч. ч. 1, 4 ст. 214 КПК України внесено слідчим управлінням ГУНП в Закарпатській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань 19.11.2019 року за № 12019070000000329. Правова кваліфікація кримінального правопорушення визначена за ч. 1 ст. 188-1 КК України.

Прокурор вказує, що з метою розкриття та документування даного кримінального правопорушення 29.11.2019 року до прокуратури Закарпатської області надійшли рапорти службових осіб Закарпатського управління ДВБ НП України про те, що в ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що на території, яка знаходиться за адресою: м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27 (перебуває у власності «ВКХ»), а у фактичному користування ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , де здійснюють вирощування методом «гідропоніки» рослин конопель, при цьому так само використовують несанкціоноване підключення до електромережі, здійснюючи розкрадання електроенергії.

На зазначеній території, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , знаходиться комбінований цех, механічна дільниця № 1-2, нежитлова будівля макаронно-фасовочного цеху, вказане майно згідно з інформаційною довідкою Реєстру речових прав на нерухоме майно належить ВАТ «Виноградівський комбінат хлібопродуктів», код ЄДРПОУ 00954159, на праві колективної власності.

Крім того, на зазначеній території за адресою: АДРЕСА_1 , знаходяться склади літера Д/ літера Д-3/ склад/ літера Д-17/ механічні дільниці № 1-2, які відповідно до інформаційної довідки Реєстру речових прав на нерухоме майно перебувають у приватній власності орендного підприємства «Ужгородський коньячний завод». Також, на території, що знаходиться за вказаною адресою, знаходиться комплекс будівель, який відповідно до інформаційної довідки Реєстру речових прав на нерухоме майно належить ВАТ «Плодоовоч», заводська столова, яка на праві колективної власності належить ВАТ «Виноградівський завод пластмасових сантехвиробів».

Прокурор зазначає, в ході проведення досудового розслідування проведено допити осіб, які вказують на те, що до вказаної території прокладено несанкціоновану (необліковану) електромережу, яку зазначені суб`єкти господарювання використовують без здійснення відповідних платежів за її користування.

За твердженням прокурора, в органу досудового розслідування є всі підстави вважати, що за вказаною адресою суб`єкти господарювання здійснюють викрадення електричної енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, а вказаними протиправними діями завдано значної шкоди, а також з метою виявлення та фіксації кримінального правопорушення, можуть зберігатися докази, які вказують на причетність до вчинення даного кримінального правопорушення, а саме: необліковані лічильники, пристрої для їх пошкодження, чорнові записи з приводу використання необлікованої електроенергії, інші предмети, сліди злочину, які самостійно та/або в сукупності мають доказове значення для встановлення істини в даному кримінальному провадженні.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речових доказів, які вказують на вчинення кримінального правопорушення в сфері злочинів проти власності та у сфері незаконного обігу наркотичних та психотропних речовин, які самостійно та/або в сукупності мають доказове значення для встановлення істини в даному кримінальному провадженні, прокурор вказує на наявність достатніх підстав для проведення обшуку, а також наявність достатніх підстав вважати, що вони можуть бути знищенні та на даний час можуть знаходиться за адресою: м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27.

Ураховуючи наведене, прокурор просить надати дозвіл стороні кримінального провадження, а саме слідчим, які здійснюють досудове розслідування, прокурорам, які здійснюють процесуальне керівництво у вказаному кримінальному провадженні, за участю оперативних працівників Закарпатського управління ДВБ НПУ, на проведення обшуку в приміщеннях, спорудах, сховищах, господарських будівлях на території, які розташовані в АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення зазначених у клопотанні наркотичних засобів та психотропних речовин, пристроїв для їх виготовлення, пакування, необліковані лічильники, пристрої для їх пошкодження, чорнові записи з приводу використання необлікованої електроенергії, мобільні телефони, планшети, чорнові записи, інші предмети, сліди злочину, які самостійно та/або в сукупності мають доказове значення для встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

Прокурор у судовому засіданні просив задовольнити клопотання, посилаючись на обставини, викладені у клопотанні та додані до нього матеріали, та надати дозвіл на проведення обшуку.

Згідно з доданим до клопотання витягом з кримінального провадження за № 12019070000000329, сформованим станом на 03.12.2019 року, підтверджено, що органом досудового розслідування Головним управління Національної поліції в Закарпатській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.11.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 188-1 КК України.

Як вбачається з матеріалів даного клопотання, згідно з рапортом заступника начальника ВОР Закарпатського управління ДВБ НП України ОСОБА_9 на ім`я начальника Закарпатського управління ДВБ НП України ОСОБА_10 від 29.11.2019 року у ході проведення оперативно-розшукових заходів у вказаному кримінальному провадженню було встановлено, що в будівлях за адресою: м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, які належать відкритому акціонерному товариству «Виноградівський комбінат хлібопродуктів», якими фактично користуються ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , останні здійснюють вирощування методом «гідропоніки» рослини коноплі, при цьому так само використовуючи несанкціоноване підключення до електромережі здійснюючи при цьому розкрадання електричної енергії.

Відповідно до письмових пояснень свідка ОСОБА_11 від 29.11.2019 року останній повідомлено, що будучи в м. Виноградів на початку листопада цього року, спілкуючись із своїми знайомими, він дізнався, що на території м. Виноградів, вкінці вулиці Чапаєва, при виїзді на вулицю Промислову, розташована територія з різними складськими приміщеннями, які орендує ОСОБА_12 . Якщо заїхати на вказану територію, то ліворуч буде розташована окрема будівля, яка використовується особою на ім`я ОСОБА_7 по кличці «Німець», який їздить на автомобілі «Шкода», універсал, білого кольору. Даний нежитловий об`єкт незаконно споживає електроенергію без відповідного лічильника. По відношенню до ОСОБА_13 також відомо, що аналогічно він використовує складські приміщенні, здійснюючи крадіжку електроенергії в обхід офіційних лічильників (кабелі трьохфазні) в м. Виноградів по вул. Лейзмана, 27.

Крім того, згідно з письмовими поясненнями свідка ОСОБА_14 від 29.11.2019 року останньою повідомлено, що будучи в м. Виноградів на початку листопада цього року, спілкуючись із своїми знайомими, вона дізналася, що на території м. Виноградів, вкінці вулиці Чапаєва, при виїзді на вулицю Промислову, перед залізнодорожніми вузькими коліями, праворуч розташована територія з різними складськими приміщеннями, які орендує ОСОБА_12 . Якщо заїхати на вказану територію, то ліворуч буде розташована окрема будівля, яка використовується особами на ім`я ОСОБА_7 та ОСОБА_15 , що проживає в АДРЕСА_2 . Даний нежитловий об`єкт незаконно споживає електроенергію без відповідного лічильника. Також відомо, що ОСОБА_7 та ОСОБА_15 аналогічно використовують складські приміщенні, здійснюючи крадіжку електроенергії в обхід офіційних лічильників (кабелі трьохфазні) в АДРЕСА_1 .

Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна (номер інформаційної довідки: 190754703, дата формування: 28.11.2019) встановлено, що нерухоме майно:

комбікормовий цех, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , в цілому на праві колективної власності належить відкритому акціонерному товариству «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ: 00954159; адреса власника: м. Виноградів, вул. вул. Лейзмана, 27);

механічна дільниця № 1-2, що знаходиться за адресою: Закарпатська область, Виноградівський район, м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, в цілому на праві колективної власності належить відкритому акціонерному товариству «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ: 00954159; адреса власника: м. Виноградів, вул. вул. Лейзмана, 27);

склад / літ. Д/, склад / літ. Д-3 /, склад / літ. Д-4/, склад / літ. Д-17/ механічні дільниці № 1-2, що знаходяться за адресою: Закарпатська область, Виноградівський район, м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, в цілому на праві приватної власності належать орендному підприємству «Ужгородський коньячний завод» (код ЄДРПОУ: 00412122);

нежитлова будівля, макаронно-фасовочного цеху, що знаходиться за адресою: Закарпатська область, Виноградівський район, м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, в цілому на праві колективної власності належить відкритому акціонерному товариству «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ: 00954159; адреса власника: м. Виноградів, вул. вул. Лейзмана, 27);

комплекс будівель, що знаходяться за адресою: Закарпатська область, Виноградівський район, м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, в цілому на праві колективної власності належать відкритому акціонерному товариству «Плодоовоч»;

заводська столова, що знаходиться за адресою: Закарпатська область, Виноградівський район, м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27, в цілому на праві колективної власності належить відкритому акціонерному товариству «Виноградівський завод пластмасових сантехвиробів» (код ЄДРПОУ: 00292706, адреса власника: м. Виноградів, вул. Лейзмана, 27).

Статтею 84 КПК України передбачено, що доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

За змістом ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинуваченняздійснює збираннядоказів шляхомпроведення слідчих(розшукових)дій танегласних слідчих(розшукових)дій,витребування таотримання відорганів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з приписами ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Заслухавши пояснення прокурора з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання, беручи до уваги, що стороною кримінального провадження у судовому засіданні доведено наявність достатніх підстав для проведення обшуку в іншому володінні особи, а саме: комбікормовому цеху, механічній дільниці № 1-2, нежитловій будівлі, макаронно-фасовочному цеху, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , та в цілому на праві колективної власності належать ВАТ «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ: 00954159; адреса власника: м. Виноградів, вул. вул. Лейзмана, 27), з метою відшукання та вилучення необлікованих лічильників, пристроїв для їх пошкодження та письмових записів з приводу використання необлікованої електроенергії, які мають доказове значення у рамках кримінального провадження за № 12019070000000329, слідчий суддя вважає, що клопотання у цій частині є підставним та підлягає до задоволення.

Що стосується інших вимог поданого клопотання слідчий суддя зазначає, що вони до задоволення не підлягають, оскільки належним чином необґрунтовані, виходячи з викладу обставин кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 188-1 КК України (викрадення електричної енергії шляхом її самовільного використання),у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсядане клопотання, неконкретизовані, а також прокурором не доведено, яке доказове значення мають предмети та інші речі у рамках кримінального провадження за № 12019070000000329.

Разом з тим, слідчий суддя зауважує, що за приписами при обшуку слідчий, прокурор має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення обшуканого житла чи іншого володіння особи чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати документи, тимчасово вилучати речі, які мають значення для кримінального провадження. Предмети, які вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до кримінального провадження. Вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу, вважаються тимчасово вилученим майном.

За змістом ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором. Для участі в проведенні обшуку може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів.

З контекстного аналізу наведеної норми слідує, що виконання ухвали слідчого судді про дозвіл на обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи покладається особисто на слідчого чи прокурора.

Згідно з витягом з кримінального провадження за № 12019070000000329 слідчими, які здійснюють досудове розслідування є ОСОБА_16 та ОСОБА_17 , а прокурорами, які здійснюють процесуальне керівництво ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_3 та ОСОБА_20 .

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що дозвіл на проведення обшуку слід надати стороні кримінального провадження № 12019070000000329 слідчим та прокурорам, зазначеним у вищевказаному витягу.

Відтак, внесене клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 376 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати стороні кримінального провадження № 12019070000000329 слідчим СУ ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_16 та ОСОБА_17 , прокурорам відділу прокуратури Закарпатської області ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_3 та ОСОБА_20 дозвіл на проведення обшуку в іншому володінні особи, а саме: комбікормовому цеху, механічній дільниці № 1-2, нежитловій будівлі, макаронно-фасовочному цеху, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , та в цілому на праві колективної власності належать ВАТ «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» (код ЄДРПОУ: 00954159; адреса власника: м. Виноградів, вул. вул. Лейзмана, 27), з метою відшукання та вилучення необлікованих лічильників, пристроїв для їх пошкодження та письмових записів з приводу використання необлікованої електроенергії, які мають доказове значення у рамках кримінального провадження за № 12019070000000329.

В іншій частині вимог клопотання відмовити.

Вказана ухвала надає дозвіл на проникнення до іншого володіння за адресою: АДРЕСА_1 , лише один раз.

Ухвала є чинною протягом одного місяця з дня її постановлення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86083110
СудочинствоКримінальне
Сутьяке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22.11.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 188-1 КК України

Судовий реєстр по справі —308/13788/19

Ухвала від 01.03.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 25.01.2023

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Бисага Т. Ю.

Ухвала від 25.07.2022

Кримінальне

Закарпатський апеляційний суд

Животов Є. Г.

Ухвала від 22.04.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 22.04.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 27.03.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

Ухвала від 03.12.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Данко В. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні