Ухвала
від 04.12.2019 по справі 755/5999/19
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/5999/19

Провадження №: 1-кс/755/9195/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" грудня 2019 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Дніпровського Управління поліції Головного управління Національної поліції України в м. Києві ОСОБА_3 , у межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019101040000045 від 05.04.2019 року про проведення обшуку,

за участю учасників кримінального провадження:

слідчого ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в:

Слідчого СВ Дніпровського Управління поліції Головного управління Національної поліції України в м. Києві, звернувся до суду з вказаним клопотанням, у межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019101040000045 від 05.04.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.3 ст.191, ч.2 ст.367, ч.5 ст.191 КК України.

Клопотанням обґрунтоване тим, що службові особи КП «Плесо» та ТОВ «Княжна Либідь» розтратили та заволоділи коштами місцевого бюджету, шляхом зловживання своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, при виконанні будівельних робіт по об`єктам «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське» на підставі договорів №1021 від 09.08.2018, №1032 від 31.08.2018 та №1051 від 11.10.2018. За умовами вказаних договорів ТОВ «Княжна Либідь» зобов`язується виконати роботи по вказаним вище об`єктам, а КП «ПЛЕСО» прийняти та оплатити їх.

Згідно інформації з Єдиного веб-порталу використання публічних коштів «Edata», КП «Плесо» здійснило оплату вказаних робіт за 2018 рік, шляхом перерахування по 3 зазначеним договорам на рахунки ТОВ «Княжна Либідь» в період з 02.10.2018 року по 21.12.2018 року коштів на загальну суму 28996940,78 гривень.

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що 27.08.2018 року між КП «Плесо» та ТОВ «Гідробуденергоавтоматика» код ЄДРПОУ 41227196 укладено договір №1029.

За умовами вказаного договору ТОВ «Гідробуденергоавтоматика» зобов`язується виконати роботи по об`єкту «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)», а КП «Плесо» прийняти та оплатити їх.

Згідно інформації з Єдиного веб-порталу використання публічних коштів «Edata», КП «Плесо» здійснило оплату вказаних робіт за 2018 рік, шляхом перерахування 25.09.2018 року коштів в сумі 151 009, 44 грн., 09.11.2018 в сумі 2148680,06 грн., та 13.12.2018 року в сумі 1900310,50 грн. на рахунки ТОВ «Гідробуденергоавтоматика».

Відповідно до інформації з Реєстру дозвільних документів, на офіційному Веб-сайті Державної архітектурно-будівельної інспекції України, встановлено, що інформація про подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт чи одержання дозволу на виконання будівельних робіт по об`єктах: «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське», «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)» відсутня, що свідчить про невиконання будівельних робіт та безпідставне перерахування коштів службовими особами КП «Плесо».

Також вказано, що є достатні підстави вважати, що службові особи КП «Плесо», ТОВ «Княжна Либідь» та ТОВ «Гідробуденергоавтоматика» вчинили заволодіння бюджетними коштами.

Водночас, згідно Експертних звітів щодо розгляду кошторисної документації по об`єктах: «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське», «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)», Генеральним проектувальником по вказаному робочому проекту виступало ТОВ «Ріальто» (код ЄДРПОУ 32733616).

Із огляду на викладене, виникла необхідність дослідити документи щодо фінансово-господарської діяльності між КП «Плесо» та ТОВ «Ріальто» при проведенні проектно-вишукувальних робіт по об`єктах «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське», «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)».

Водночас, на виконання доручення №39-42/45-19 від 03.10.2019 року оперативними працівниками ГУ СБУ у м. Києві та Київській області встановлено, що фактична адреса місцезнаходження ТОВ «Ріальто» (код ЄДРПОУ 32733616): м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 16-а.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, відомості про об`єкт нерухомості, право власності на приміщення за адресою м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 16-а, не зареєстровано.

Також вказано, з метою встановлення та одержання доказів, які можуть забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування всіх обставин у кримінальному провадженні є достатні підстави вважати, що за адресою: м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 16-а, зберігаються документи, які мають суттєве значення для кримінального провадження.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши доводи слідчого, якими він обґрунтував клопотання, дослідивши надані копії документів, приходить до наступного.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У свою чергу, ст.8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Водночас відповідно до ч.1 ст.234 Кримінального процесуального кодексу України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук - це слідча дія, що являє собою процесуальне примусове обстеження приміщень, місцевості, окремих осіб з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Залежно від об`єкта обшук поділяється на три види: 1) обшук приміщень: а) житла чи іншого володіння особи; б) службових і виробничих приміщень підприємств, установ, організацій; 2) обшук місцевості /саду, городу, подвір`я, ділянок лісу, поля тощо/; 3) обшук особи /ч. 3 ст. 208 КПК/.

Фактичною підставою для проведення обшуку є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення його мети. До них, зокрема, можна віднести достатні відомості про те, що знаряддя кримінального правопорушення або майно (речі й цінності), здобуте у результаті його вчинення, а також інші предмети і документи, що мають значення для розкриття правопорушення чи забезпечення цивільного позову, відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи.

Обшук проводиться також і в тому випадку, коли є достатні дані про те, що в певному приміщенні або місці знаходяться розшукувані особи, трупи чи тварини. Такі дані можуть бути одержані кримінальним процесуальним шляхом і міститися в матеріалах кримінального провадження /у показаннях та інших повідомленнях громадян і посадових осіб, заявах, поясненнях, рапортах/, у протоколах слідчих (розшукових), негласних слідчих /розшукових/ дій та ін.

Ці дані також можуть бути отримані оперативно-розшуковим шляхом.

У свою чергу, поняття житла, іншого володіння особи визначене у ч.2 ст.233 КПК, де вказано, що під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Окремо необхідно наголосити, що постанова Пленуму ВСУ від 28 березня 2008 року № 2 «Про деякі питання застосування судами України законодавства при дачі дозволів на тимчасове обмеження окремих конституційних прав і свобод людини і громадянина під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, дізнання і досудового слідства» звертає увагу судів на те, що згідно з практикою ЄСПЛ вжите у п.1 ст.8 Конвенції поняття «житло» охоплює не лише житло приватної особи.

Крім того, слідчий суддя враховує, що згідно ч.5 ст.9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У справі «Бакланов проти Росії» /рішення від 9 червня 2005 р./, так і в справі «Фрізен проти Росії» /рішення від 24 березня 2005 р./, ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «законності» і воно не було свавільним. Окрім того, у справі «Ізмайлов проти Росії» (п.38 рішення від 16 жовтня 2008 р.) ЄСПЛ встановив, що для того, щоб втручання вважалося пропорційним, воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи».

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а тому клопотання прокурора про обшук, в рамках наявного кримінального провадження, є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Крім того, слідчим у судовому засіданні доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про які йдеться у клопотанні слідчого, а також про неможливість отримати речі і документи, зазначені у клопотанні, без проведення обшуку.

Згідно з ч.5 ст.236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку. За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб, які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. Обшук особи повинен бути здійснений особами тієї ж статі.

Керуючись ст.ст. 110, 234-236 КПК України, слідчий суддя, -

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого СВ Дніпровського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_3 про проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл слідчому СВ Дніпровського УП ГУ НП України в м. Києві ОСОБА_3 або слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні №42019101040000045 ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , прокурорам групи прокурорів Київської місцевої прокуратури №4 - ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 на проведення обшуку нежитлового приміщення, за адресою: м. Київ, бул. Вацлава Гавела, 16-а, де здійснює господарську діяльність ТОВ «Ріальто» (код ЄДРПОУ 32733616), з метою виявлення та вилучення: оригіналів договорів на проведення проектно-вишукувальних робіт по об`єктах «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське» «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)», укладених між КП «Плесо» та ТОВ «Ріальто», додаткових угод та додатків до вказаних договорів, документів про їх виконання; оригіналу робочого проекту та проектно-кошторисної документації на будівництво по об`єктах «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське» «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)» з усіма додатками та змінами в повному обсязі; документів, що стосуються проведення експертизи кошторисної документації по об`єктах «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Кирилівське», «Реконструкція зливостокової каналізації системи озер Опечень в Оболонському районі на ділянці озера Йорданське» «Розчистка та благоустрій озера Підбірна від вул. Маслівки до р. Дніпро у Дарницькому районі міста Києва (капітальний ремонт)» з усіма додатками та змінами в повному обсязі; проектної та виконавчої кошторисної документації (локальний кошторис та акти приймання виконаних будівельних робіт) по вказаних об`єктах в електронному вигляді у програмному комплексі АВК; чорнових записів, які стосуються злочину.

Копію ухвали вручити учасникам кримінального провадження.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи має бути виконана з дотриманням порядку регламентованого ст.236 КПК України.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Інформація про приватне життя особи, отримана в порядку виконання даного судового рішення, не може бути використана інакше як для виконання завдань кримінального провадження. Кожен, кому наданий доступ до інформації про приватне життя особи, в порядку виконання даного судового рішення, зобов`язаний запобігати розголошенню такої інформації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86098679
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку,

Судовий реєстр по справі —755/5999/19

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 28.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 19.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Метелешко О. В.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марченко М. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 06.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Курило А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні