Рішення
від 29.11.2019 по справі 317/1216/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 317/1216/19

Провадження № 2/317/1269/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2019 року м. Запоріжжя

Запорізький районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді Мінгазова Р.В.,

за участю секретаря судового засідання Герман Н.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернулась до Запорізького районного суду Запорізької області з позовом до ОСОБА_2 про зміну способу стягнення аліментів, який було в ході розгляду уточнено, на збільшення розміру аліментів.

Свої вимоги позивачка мотивує тим, що рішенням Запорізького районного суду Запорізької області від 26 травня 2014 року, вирішено стягувати щомісячно з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 400 грн. щомісячно до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Станом на теперішній час позивач продовжує мешкати із неповнолітньою донькою за вказаною у позові адресою, самостійно утримувати її, вважає встановлений рішенням суду в 2014 році спосіб стягнення аліментів, а саме в розмірі 400 грн., таким що не відповідає сьогоднішньому рівню життя, не виконує соціальної гарантії щодо належного виконання батьками обов`язку утримувати дітей, є занадто малим.

Виходячи з вищевикладеного позивачка просить збільшити розмір аліментів до 2000 грн. щомісячно до досягнення дитиною повноліття, але не менш ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

У судове засідання позивачка ОСОБА_2 не з`явилась, про день, час і місце судового розгляду повідомлена належним чином. Раніше від представника позивача до суду надійшла заява, відповідно до якої уточнений позов підтримали у повному обсязі, просили суд розглядати справу без їх участі, без фіксування процесу технічними засобами.

Відповідач у судове засідання не з`явився, про день, час і місце судового розгляду повідомлений належним чином. Від представника позивача до суду надійшла заява про визнання уточненого позову в повному обсязі, просять позов задовольнити, та розглядати справу без їх участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі, якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутністю осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Відповідно до копії Свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 13 березня 2007 року Лисогірською сільською радою Запорізького району Запорізької області, актовий запис № 05, ІНФОРМАЦІЯ_3 народилась ОСОБА_3 , батьком якої є ОСОБА_2 , матір`ю є ОСОБА_1 (а.с. 7).

Відповідно до копії рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 26 травня 2014 року по цивільній справі № 317/1936/14-ц №/п 2/317/1076/2014, з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 стягнуто щомісячно аліменти на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 400 грн. щомісячно, але не менше 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 12 травня 2014 року та до її повноліття (а.с. 8-9).

Згідно з ч. 4 ст. 82 ЦПК України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з довідкою Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області № 0090/15-00 від 09.04.2019, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , дійсно зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , та має наступний склад сім`ї: донька - ОСОБА_3 , 2007 р.н. (а.с. 11).

Згідно зі ст. 180 СК України, батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з ч. 1 ст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; 3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 1-3 ст. 181 СК України, способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. За домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Згідно з ч. 1 ст. 192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи вищенаведене, суд при розгляді вимог позивача про збільшення розміру аліментів враховує те, що після ухвалення попереднього рішення суду про стягнення аліментів змінився визначений положеннями Сімейного кодексу України мінімальний розмір аліментів, відтак попередньо визначений судом розмір аліментів цим вимогам не відповідає, тому з вказаних підстав розмір присуджених аліментів підлягає збільшенню.

У сукупності наведеного, із врахуванням позиції позивача, відповідача, який просив задовольнити позов в повному обсязі, судом визнається необхідним та достатнім збільшення аліментів, що присуджені з відповідача на користь позивача, в розмірі 2000 грн., але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно.

Згідно з п. 23 Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , у випадку зміни розміру аліментів у новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Відповідно до ст. 184 ч.2 Сімейного кодексу України розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до Закону.

Згідно з ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Позивачка, як одержувач аліментів, звільнена від сплати судового збору за подання позовної заяви до суду першої інстанції (п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір ), відтак, відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір у сумі 768,40 грн. за подання позовної заяви підлягає стягненню з відповідача в дохід держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.180-184, 192 СК України, ст.ст. 12, 81, 141, 263 - 265 ЦПК України, суд,

-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 07.10.2006 року Запорізьким РВ УМВС в Запорізькій області) до ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_4 , паспорт серії НОМЕР_5 виданий 07.05.1997 року ЦВМ Дзержинського РВ ХМУУМВС України в Харківській області) про збільшення розміру аліментів - задовольнити .

Змінити розмір аліментів, що стягуються на підставі рішення Запорізького районного суду Запорізької області від 26 травня 2014 року по цивільній справі № 317/1936/14-ц №/п 2/317/1076/2014.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання доньки - ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 2000 грн. щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

Рішення в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню в межах суми за один місяць.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в сумі 768,40 грн. (сімсот шістдесят вісім грн. 40 коп.)

Рішення суду може бути оскаржено шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення суду оскаржується до Запорізького апеляційного суду через Запорізький районний суд Запорізької області відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу XIII Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України.

Суддя Р.В. Мінгазов

Дата ухвалення рішення29.11.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86124826
СудочинствоЦивільне
Сутьзбільшення розміру аліментів

Судовий реєстр по справі —317/1216/19

Рішення від 29.11.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 18.10.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 21.10.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 16.10.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 30.09.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Рішення від 03.07.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Запорізький районний суд Запорізької області

Мінгазов Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні