Постанова
від 28.11.2019 по справі 460/4149/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/4149/19

Провадження №3/944/3141/19

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28.11.2019 рокум.Яворів

Суддя Яворівського районного суду Львівської області Кондратьєва Н.А., розглянувши матеріали справи про адміністративне правопорушення, які надійшли з Головного управління ДФС у Львівській області про притягнення до адміністративної відповідальності

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого на посаді регіонального керівника ТОВ Оіл Трейд ,

за ч. 1 ст. 164 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

Згідно із протоколом про адміністративне правопорушення ЛВ № 26 від 08.08.2019 року, 13.03.2019 року в період 12 год 00хв - 15год 00хв, на підставі ухвали Сихівського районного суду м. Львова, в межах досудового розслідування кримінального провадження №32018140000000094 від 12.12.2018 року, за попередньою правовою кваліфікацією кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.204 КК України, проведено огляд місця події на АЗС за адресою: АДРЕСА_3 район, с. Рясне АДРЕСА_4 , вул. Вузька, 8. В ході проведення огляду та подальшим досудовим розслідуванням кримінального провадження зібрано матеріали щодо здійснення господарської діяльності ТОВ Оіл Трейд Плюс (код ЄДРПОУ 42740572) з продажу дизпалива на АЗС за адресою: Львівська область Яворівський район с.Рясне-Руське, вул. Вузька, 8 без одержання, передбачених чинним законодавством дозволів, а саме: дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами і дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію устаткування відвищеної небезпеки, чим передбачено адміністративну відповідальність за ч. 1 ст.164 КУпАП. Враховуючи вищевикладене, службові особи ТОВ Оіл Трейд Плюс в особі регіонального керівника ОСОБА_1 вчинили адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164 КУпАП.

Постановою Яворівського районного суду Львівської області від 16.08.2019 року, матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 164 КУпАП повернуто Оперативному управлінню ГУ ДФС у Львівській області для належного оформлення.

31.10.2019 року матеріали справи повторно скеровано до Яворівського районного суду Львівської області, для розгляду та вирішення справи по суті.

В судове засідання ОСОБА_1 не з`явився, хоча належним чином був повідомлений про час і місце судового засідання, причини неявки суду не повідомив, а тому відповідно до ст. 268 КУпАП, вважаю за можливе розглянути справу у його відсутності.

У відповідності до ст. 245 КУпАП, суд має повно, всебічно і об`єктивно з`ясувати обставини кожної справи, вирішуючи її в точній відповідності до вимог чинного законодавства.

Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено форму і основні елементи змісту протоколу про адміністративне правопорушення. В ньому, зокрема, повинно бути викладені всі обставини вчинення правопорушення, встановлені на підставі сукупності досліджених доказів, які наведені на обґрунтування наявності складу правопорушення і правильності його юридичної кваліфікації.

Відповідно до ст.129 Конституції України розгляд і вирішення справ в судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості.

Вивчивши матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності, вважаю за необхідне закрити провадження в справі у зв`язку з відсутністю у діях особи складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП, виходячи з наступного.

За правилами ч. 1 ст. 164 КУпАП настає відповідальність за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

З диспозиції зазначеної статті випливає, що вона носить бланкетний характер і передбачає відповідальність за вчинення ряду окремих незаконних діянь, які врегульовані законодавством України. При цьому у протоколі відсутні посилання на конкретну норму правового акту, яка зобов`язує суб`єкта господарювання отримати зазначені у протоколі дозволи.

Окрім цього, у протоколі про адміністративне правопорушення не зазначено дати та часу вчинення правопорушення, що унеможливлює з`ясування питання чи не закінчилися на момент розгляду справи строки, передбачені ст.38 КУпАП. Не вказано протягом якого часу особа здійснювала відповідну діяльність (у даному випадку це має бути проміжок часу, а не конкретна дата й час, адже господарська діяльність обов`язково має тривалий, а не одноразовий характер).

Відповідно до ст.164 КУпАП суб`єктом правопорушення можуть бути фізичні та юридичні особи, які є суб`єктами господарської діяльності та здійснюють її з порушеннями встановлених вимог.

Згідно зі ст. 3 Господарського кодексу України, під господарською діяльністю розуміється діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність. Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб`єкти підприємництва - підприємцями.

Згідно зі ст. 42 Господарського кодексу України, підприємництво як вид господарської діяльності - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Суб`єктом відповідальності у даному випадку є суб`єкт господарювання, однак, в матеріалах справи відсутні будь-які докази на підтвердження того, що ОСОБА_1 є такою посадовою особою, оскільки, ОСОБА_1 займає посаду регіонального керівника з 01.03.2019 року та діє на підставі довіреності, а згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що ТОВ Оіл Трейд Плюс зареєстроване як юридична особа, керівником якої є ОСОБА_2 .

За таких обставин вважаю, що в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164 КУпАП.

У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю, коли відсутня подія і склад адміністративного правопорушення.

Керуючись ст.ст. 247, 283-284 КУпАП, суддя -

П О С Т А Н О В И В:

Провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст.164 КУпАП відносно ОСОБА_1 закрити у зв`язку з відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом десяти днів з дня винесення постанови, шляхом подання апеляційної скарги через Яворівський районний суд Львівської області.

Суддя Н.А.Кондратьєва

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86128743
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —460/4149/19

Ухвала від 13.01.2020

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Нор У.М.

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Нор У.М.

Постанова від 28.11.2019

Адмінправопорушення

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

Постанова від 16.08.2019

Адмінправопорушення

Яворівський районний суд Львівської області

Кондратьєва Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні