Рішення
від 05.12.2019 по справі 761/45690/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/45690/18

Провадження № 2/761/3175/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 грудня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді Піхур О.В.,

за участю:

секретаря судового засідання - Борисенко Д.О.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - Макухової Н.Є. ,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Київської міської клінічної лікарні №18, третя особа : Департамент охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про відшкодування, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я, -

в с т а н о в и в:

У листопаді 2018 року до Шевченківського районного суду м. Києва подано позовну заяву ОСОБА_3 до Київської міської клінічної лікарні №18, про відшкодування, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я.

Ухвалою судді від 30.11.2018 року відкрито провадження у справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 18.03.2019 року до участі в справі залучено третю особу Департамент охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація).

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що у листопаді-грудні 1994 року у відповідача було інфіковано новонароджених дітей вірусом сальмонела-тифимуріум, в їх числі була і позивачка. Після зараження вірусом позивач має численні захворювання, які вимагають постійних та великих затрат. Позивача є інвалідом дитинства, має слабке здоров`я, вади слуху, порушення роботи шлунку тощо та потребує додаткових витрат. Оскільки, позивач жодних доходів не має, за таких обставин звернулась до суду з позовом з метою захисту своїх прав.

Тому позивач просила суд стягнути з відповідача вартість матеріальних витрат: вартість вкладишів в слухові апарати Dot DT 3060- 960,00 грн., вартість фільтрів в слухові апарати Dot DT 3060- 3920,00 грн., вартість елементів живлення в слухові апарати Dot DT 3060 - 1050,00 грн., різницю вартості контейнера з осушувальними таблетками - 150,00 грн., різницю мінімальної заробітної плати, яка виплачувалась за період з 01.12.2012 по 30.11.2015 (виплачувалась у розмірі 1218,00 грн. на місяць) - 54145,00 грн., вартість додаткового телефону та вушної вкладки для слухового апарату Dot DT 3060 - 2300,00 грн., вартість УЗД ШКТ - 164,30 грн., загальний аналіз крові - 49.40 грн., аналіз крові на антитіла до дезамінованих пептидів гліадіну/тканинної трансглутамінази - 495,00 грн., водневий лактозний дизальний тест - 780,00 грн., визначення фекальної панкреатичної еластази - 450,00 грн., а всього : 64 463,70 грн.; зобов`язати відповідача виплачувати щомісячно позивачу додатково з 01.12.2018 по 30.11.2021 : на додаткове харчування, вітаміни, мінерали - 4301,95 грн., мінімальну заробітну плату у сумі - за грудень 2018 - 3723,00 грн., з 01.01.2019 - 4173,00 грн., на придбання елементів живлення в слухові апарати - 200,00 грн., на придбання вкладишів в слухові апарати - 91,66 грн., на придбання фільтрів в слухові апарати - 240,00 грн., на придбання контейнерів і осушувальних таблеток для зберігання слухового апарату - 26,66 грн., а всього виплачувати щомісячно : грудень 2018 -8583,27 грн., з 01.01.2019 - 9033,27 грн.; зобов`язати відповідача : оплачувати надані рахунки або квитанції з обслуговування, ремонту слухових апаратів у разі їх поломки, а також консультації, послуги фахівців з настроювання слухових апаратів; оплачувати вартість медикаментів, платних медичних послуг (УЗД, аудіо метричне дослідження, консультаційні заняття у педагога- сурдолога для підтримки слухового сприйняття, МРТ і т.п.) з надання чеків, квитанцій, а також, у разі необхідності користуватися послугами Київської міської клінічної лікарні №18 (профілактичний огляд, УЗД, консультації фахівців); ополачувати вартість санаторно-курортного лікування 1 раз на рік; у разі необхідності заміни слухових апаратів (тобто заміна показників аудіограми, рекомендації фахівців, технічної несправності апаратів, які не підлягають ремонту і т.д.) оплатити вартість нових слухових апаратів.

Головним лікарем Київської міської клінічної лікарні №18 надано відзив на позовну заяву, в якому він просив позов задовольнити частково.

Ухвалою суду від 30.10.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

В судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги та просив суд їх задовольнити.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечувала проти позовних вимог та просила суд відмовити в їх задоволенні.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч.1 ст. 223 ЦПК України).

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, повно та всебічно дослідивши надані у справі докази, дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено і не заперечується сторонами, що у листопаді-грудні 1994 року у лікарні були інфіковані немовлята в тому числі і позивач вірусом сальмонела-тифимуріум.

Відповідно до консультаційного висновку та довідки до акту-огляду медико-соціальною експертною комісією, позивач визнана інвалідом другої групи з дитинства з діагнозом: неврити слухових нервів, туговухість ІІІ-го ступеня, глухота ІУ ступеня, та супутні хвороби нейрохореотеніт, остеомієліт та інші.

Відповідно до ч.ч. 1, 4, 5 ст. 82 ЦПК України, обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників. Обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом. Обставини, встановлені стосовно певної особи рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, проте можуть бути у загальному порядку спростовані особою, яка не брала участі у справі, в якій такі обставини були встановлені.

Рішеннями Шевченківського районного суду м. Києва від 03.06.2013 року, а також 17.05.2016 року було частково задоволено позови ОСОБА_4 (матері позивача) до Київської міської клінічної лікарні № 18 про відшкодування матеріальної шкоди та зобов`язано відповідача відшкодовувати витрати на вкладиши до слухових апаратів, фільтри до слухових апаратів, витрати на харчування, придбання елементів живлення тощо.

При розгляді справ судами встановлено обов`язок відповідача компенсувати такі витрати на підставі вимог чинного законодавства України, зокрема, положень ст. 1172 ЦК України з урахуванням ст.ст. 1202 ЦК України, 1208 ЦК України.

Юридична або фізична особа відшкодовує шкоду, завдану їхнім працівником під час виконання ним своїх трудових (службових) обов`язків (ч.1 ст. 1172 ЦК України).

Фізична або юридична особа, яка завдала шкоди каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я фізичній особі, зобов`язана відшкодувати потерпілому заробіток (дохід), втрачений ним внаслідок втрати чи зменшення професійної або загальної працездатності, а також відшкодувати додаткові витрати, викликані необхідністю посиленого харчування, санаторно-курортного лікування, придбання ліків, протезування, стороннього догляду тощо. У разі каліцтва або іншого ушкодження здоров`я фізичної особи, яка в момент завдання шкоди не працювала, розмір відшкодування визначається виходячи з розміру мінімальної заробітної плати. Шкода, завдана фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, відшкодовується без урахування пенсії, призначеної у зв`язку з втратою здоров`я, або пенсії, яку вона одержувала до цього, а також інших доходів. Договором або законом може бути збільшений обсяг і розмір відшкодування шкоди, завданої потерпілому каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я (ст. 1195 ЦК України).

Відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю потерпілого, здійснюється щомісячними платежами. За наявності обставин, які мають істотне значення, та з урахуванням матеріального становища фізичної особи, яка завдала шкоди, сума відшкодування може бути виплачена одноразово, але не більш як за три роки наперед. Стягнення додаткових витрат, передбачених частиною першою статті 1195 цього Кодексу, може бути здійснене наперед у межах строків, встановлених на основі висновку відповідної лікарської експертизи, а також у разі необхідності попередньої оплати послуг і майна (придбання путівки, оплата проїзду, оплата спеціальних транспортних засобів тощо) (ст.. 1202 ЦК України).

За заявою потерпілого у разі підвищення вартості життя розмір відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, підлягає індексації на підставі рішення суду. За заявою потерпілого у разі збільшення розміру мінімальної заробітної плати розмір відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, підлягає відповідному збільшенню на підставі рішення суду (ст. 1208 ЦК України).

Позивач використала для розрахунку вартості додаткового харчування дані зафіксовані у висновку головного позаштатного спеціаліста з дієтології Міністерства охорони здоров`я України, кандидата медичних наук доцента ОСОБА_5 та листа Головного управління статистики у м. Києві щодо середніх роздрібних цін на продукти харчування.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ст. 81 ЦПК України).

Отже, в силу вимог ст.ст. 2, 4, 12, 76-81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести належними та допустимими доказами ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Зважаючи на встановлені під час розгляду справи обставини, суд приходить до висновку про задоволення вимог позивача в частині стягнення з відповідача вартості матеріальних витрат: вартість вкладишів в слухові апарати Dot DT 3060- 960,00 грн., вартість фільтрів в слухові апарати Dot DT 3060- 3920,00 грн., вартість елементів живлення в слухові апарати Dot DT 3060 - 1050,00 грн., різницю вартості контейнера з осушувальними таблетками - 150,00 грн., різницю мінімальної заробітної плати, яка виплачувалась за період з 01.12.2012 по 30.11.2015 (виплачувалась у розмірі 1218,00 грн. на місяць) - 54145,00 грн., вартість додаткового телефону та вушної вкладки для слухового апарату Dot DT 3060 - 2300,00 грн., вартість УЗД ШКТ - 164,30 грн., загальний аналіз крові - 49.40 грн., аналіз крові на антитіла до дезамінованих пептидів гліадіну/тканинної трансглутамінази - 495,00 грн., водневий лактозний дизальний тест - 780,00 грн., визначення фекальної панкреатичної еластази - 450,00 грн., а всього : 64 463,70 грн., а також зобов`язати відповідача виплачувати щомісячно позивачу додатково з 01.12.2018 по 30.11.2021 : на додаткове харчування, вітаміни, мінерали - 4301,95 грн., мінімальну заробітну плату у сумі - за грудень 2018 - 3723,00 грн., з 01.01.2019 - 4173,00 грн., на придбання елементів живлення в слухові апарати - 200,00 грн., на придбання вкладишів в слухові апарати - 91,66 грн., на придбання фільтрів в слухові апарати - 240,00 грн., на придбання контейнерів і осушувальних таблеток для зберігання слухового апарату - 26,66 грн., а всього виплачувати щомісячно : грудень 2018 -8583,27 грн., з 01.01.2019 - 9033,27 грн.

Не підлягає задоволенню вимога позивача в частині зобов`язати відповідача : оплачувати надані рахунки або квитанції з обслуговування, ремонту слухових апаратів у разі їх поломки, а також консультації, послуги фахівців з настроювання слухових апаратів; оплачувати вартість медикаментів, платних медичних послуг (УЗД, аудіо метричне дослідження, консультаційні заняття у педагога- сурдолога для підтримки слухового сприйняття, МРТ і т.п.) з надання чеків, квитанцій, а також, у разі необхідності користуватися послугами Київської міської клінічної лікарні №18 (профілактичний огляд, УЗД, консультації фахівців); ополачувати вартість санаторно-курортного лікування 1 раз на рік; у разі необхідності заміни слухових апаратів (тобто заміна показників аудіограми, рекомендації фахівців, технічної несправності апаратів, які не підлягають ремонту і т.д.) оплатити вартість нових слухових апаратів, у зв`язку із невизначеністю, та з огляду на те, що вирішення спору на майбутнє не передбачено чинним законодавством.

Відповідно до ст.. 141 ЦПК України підлягають стягненню судові витрати з відповідача в дохід держави в розмірі (704,80*2) - 1409,60 грн.

Керуючись ст. ст. 3-5, 7-13, 19, 43, 49, 76-81, 89, 110, 134, 141, 258, 259, 263-265, 268, 353-354 ЦПК України; ст.ст. 1172, 1195, 1208, 1220 ЦК України, суд,

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Київської міської клінічної лікарні №18 (м. Київ, бул. Т. Шевченка, буд. 17, ЄДРПОУ 01993776), третя особа : Департамент охорони здоров`я виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація) про відшкодування, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я - задовольнити частково.

Стягнути з Київської міської клінічної лікарні №18 на користь ОСОБА_3 вартість вкладишів в слухові апарати Dot DT 3060- 960,00 грн., вартість фільтрів в слухові апарати Dot DT 3060- 3920,00 грн., вартість елементів живлення в слухові апарати Dot DT 3060 - 1050,00 грн., різницю вартості контейнера з осушувальними таблетками - 150,00 грн., різницю мінімальної заробітної плати, яка виплачувалась за період з 01.12.2012 по 30.11.2015 (виплачувалась у розмірі 1218,00 грн. на місяць) - 54145,00 грн., вартість додаткового телефону та вушної вкладки для слухового апарату Dot DT 3060 - 2300,00 грн., вартість УЗД ШКТ - 164,30 грн., загальний аналіз крові - 49.40 грн., аналіз крові на антитіла до дезамінованих пептидів гліадіну/тканинної трансглутамінази - 495,00 грн., водневий лактозний дизальний тест - 780,00 грн., визначення фекальної панкреатичної еластази - 450,00 грн., а всього : 64 463,70 грн.

Зобов`язати Київську міську клінічну лікарню №18 виплачувати щомісячно ОСОБА_3 додатково з 01.12.2018 по 30.11.2021 : на додаткове харчування, вітаміни, мінерали - 4301,95 грн., мінімальну заробітну плату у сумі - за грудень 2018 - 3723,00 грн., з 01.01.2019 - 4173,00 грн., на придбання елементів живлення в слухові апарати - 200,00 грн., на придбання вкладишів в слухові апарати - 91,66 грн., на придбання фільтрів в слухові апарати - 240,00 грн., на придбання контейнерів і осушувальних таблеток для зберігання слухового апарату - 26,66 грн., а всього виплачувати щомісячно : грудень 2018 -8583,27 грн., з 01.01.2019 - 9033,27 грн.

Стягнути з Київської міської клінічної лікарні №18 в дохід держави судовий збір в розмірі 1409,60 грн.

В задоволенні іншої частини позовних вимог - відмовити.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст судового рішення складено 05.12.2019 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86131401
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я

Судовий реєстр по справі —761/45690/18

Постанова від 26.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Ухвала від 16.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Желепа Оксана Василівна

Рішення від 05.12.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 30.10.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 30.11.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні