Ухвала
від 04.12.2019 по справі 905/2240/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.: (057) 702-07-99, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

04.12.2019 № 905/2240/19

Господарський суд Донецької області у складі судді Фурсової С.М. розглянувши матеріали позовної заяви Райгородської селищної ради Слов`янського району Донецької області (84150, Донецька область, смт. Райгородок, вулиця Східна, будинок №4; код ЄДРПОУ 04341784)

до Верховної Ради України (01008, місто Київ, вулиця Грушевського, будинок №5)

та до Кабінету Міністрів України (01008, місто Київ, вулиця Грушевського, будинок №12/2; код ЄДРПОУ 00019442)

про припинення права власності

В С Т А Н О В И В

Райгородська селищна рада Слов`янського району Донецької області звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Верховної Ради України та до Кабінету Міністрів України в якому просить припинити право власності держави в особі Верховної ради України на 23/100 ідеальної долі нерухомого майна, яке розташоване за адресою селище Райгородок Слов`янського району Донецької області, вулиця Ювілейна (Куйбишева), 28.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку про передачу справи за виключною підсудністю до господарського суду міста Києва, з огляду на наступне.

Частиною першою статті 20 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права, крім спорів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, та спорів щодо вилучення майна для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності, а також справи у спорах щодо майна, що є предметом забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Статтею 30 ГПК України встановлено правила виключної підсудності справ.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що позивачем визначено відповідачами у даній справі Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України.

За приписами ч. 3 ст. 30 ГПК України спори, що виникають з приводу нерухомого майна, розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

Відповідно до ч. 5 ст. 30 ГПК України спори, у яких відповідачем є Кабінет Міністрів України , міністерство чи інший центральний орган виконавчої влади, Національний банк України, Рахункова палата, Верховна Рада Автономної Республіки Крим або Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські ради або обласні, Київська і Севастопольська міські державні адміністрації, а також справи, матеріали яких містять державну таємницю, розглядаються місцевим господарським судом, юрисдикція якого поширюється на місто Київ.

При цьому системний аналіз зазначеної норми закону свідчить про те, що під виключною підсудністю розуміється те, що певна категорія справ за предметом спору або суб`єктним складом її учасників може розглядатися лише певним господарським судом.

Крім того, зі змісту ч.3 п.20.7 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 №10 Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам вбачається що якщо відповідачем у справі є орган, зазначений у частині п`ятій статті 30 ГПК (ст. 16 ГПК України в редакції, яка діяла до 15.12.2017), то така справа у будь-якому разі підлягає розгляду у господарському суді міста Києва . Це стосується й тих випадків, коли відповідний орган взяв участь у справі в процесі її розгляду, тобто був залучений як інший відповідач чи в порядку заміни неналежного відповідача, або як відповідач за зустрічним позовом у цій же справі.

Отже, справа зі спору за участю центрального органу виконавчої влади, в даному випадку Кабінету Міністрів України, підсудна саме господарському суду міста Києва.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ГПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про направлення матеріалів даної позовної заяви за виключною підсудністю до господарського суду міста Києва.

Відповідно до ч. 3 ст. 31 ГПК України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись статтею п.5 ст. 30, ст.31, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В

Позовну заяву Райгородської селищної ради Слов`янського району Донецької області до Верховної Ради України та до Кабінету Міністрів України направити за виключною підсудністю до господарського суду міста Києва.

Ухвала набрала чинності з моменту її підписання - 04.12.2019.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Донецької області (п.17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Суддя С.М. Фурсова

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86140106
СудочинствоГосподарське
Сутьприпинення права власності

Судовий реєстр по справі —905/2240/19

Ухвала від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Рішення від 08.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 18.02.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 28.12.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд Донецької області

Фурсова Світлана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні