Ухвала
від 04.12.2019 по справі 522/379/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/379/17

Провадження № 1-кп/522/736/19

У Х В А Л А

в порядку ст. 331 КПК України

04 грудня 2019 року м. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого судді - ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Одеса,питання продоцільність продовженнязапобіжного заходуу виглядітримання підвартою,стосовно обвинуваченого:

ОСОБА_3 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 , у м. Одеса, громадянин України, із неповною середньою освітою, який фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше судимий,

- у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.ч.2, 3 ст. 185, ч. 2 ст. 187 КК України.

Учасники процесу:

прокурор - ОСОБА_4 ,

обвинувачений - ОСОБА_3 ,

захисник - ОСОБА_5 ,

в с т а н о в и в:

У провадженніПриморського районногосуду м.Одеси знаходитьсякримінальне провадженняпо обвинуваченню ОСОБА_6 у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 115 КК України.

У провадженні Приморського районного суду м. Одеси знаходиться об`єднане кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_3 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч.ч.2, 3 ст. 185, ч. 2 ст. 187 КК України.

Під час судового розгляду суд з власної ініціативи ставить на розгляд питання стосовно доцільності продовження строку тримання під вартою обвинуваченому ОСОБА_3 .

Прокурор просив суд продовжити строк тримання під вартою, оскільки ОСОБА_3 обвинувачується у вчиненні корисливих злочинів, має не зняту і не погашену судимість, може вчинити інше аналогічне правопорушення, а застосування більш м`якого запобіжного заходу не зможе забезпечити виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків.

Захисник та обвинувачений заперечили проти тримання під вартою, просили застосувати більш м`який запобіжний захід.

Суд, заслухавши думку сторін, дослідивши матеріали кримінального провадження прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.3 ст.331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід у вигляді утримання під вартою або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців. Суд зобов`язаний до спливу продовженого строку повторно розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою, якщо судове провадження не було завершене до його спливу.

Як встановлено у судовому засіданні, ОСОБА_3 , обвинувачується у вчиненні корисливих кримінальних правопорушень, передбачених ч.ч.2, 3 ст. 185, ч. 2 ст. 187 КК України, які караються позбавленням волі строком до 10 років.

Так,суд розцінюєдоведеним ризиктого,що ОСОБА_3 підозрюючись увчиненні тяжкогозлочину,може переховуватисявід суду.Даний ризикпідтверджується такожтією обставиною,що обвинувачений немає стійких соціальних зв`язків, раніше був засуджений за вчинення корисливого злочину до покарання у виді позбавлення волі.

Крім того, як вбачається із реєстру досудових розслідувань, в даному кримінальному провадженні наявні свідки, зі сторони обвинувачення, які безпосередньо суду не давали своїх показань, зважаючи на що, суд вбачає ризик передбачений п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Відповідно до ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам передбаченим ст. 177 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 8 КПК України, кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Згідно з ч. 5 ст. 9 КПК України Кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

Як вбачаєтьсяіз практикиЄвропейського судуз правлюдини,та зазначенов рішенніпо справі"Хайредіновпроти України" (Заява N 38717/04), "Суд підкреслює, що розумність строку тримання під вартою ніколи не оцінюється in abstracto. Іншими словами, пункт 3 статті 5 Конвенції ( 995_004 ) не може вважатися таким, що безумовно дозволяє тримання під вартою, якщо тривалість такого тримання не перевищує певного строку. Виправдання будь-якого періоду тримання під вартою, незалежно від того, наскільки воно коротке, має бути переконливо продемонстроване органами державної влади (див. рішення у справі "Шишков проти Болгарії" (Shishkov v. Bulgaria), N 38822/97, пункт 66, ECHR 2003-I (витяги))."

Крім того, у вказаному рішенні, зазначено, що існує презумпція на користь звільнення. Суд постійно зазначав у своїй практиці, що другий аспект пункту 3 статті 5 Конвенції ( 995_004 ) не надає судам вибір між притягненням обвинуваченого до відповідальності в розумний строк та тимчасовим його звільненням під час провадження. До засудження обвинувачений має вважатися невинним і мета цього положення, по суті, вимагає його тимчасового звільнення з-під варти, як тільки його подальше тримання під вартою перестає бути обґрунтованим (див. рішення у справі "Власов проти Росії" (Vlasov v. Russia), N 78146/01, пункт 104, від 12 червня 2008 року, з подальшими посиланнями).

Судом взято до уваги, обставини зазначені в статті 178 КПК України, а саме тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання її винуватою, характер вчиненого кримінального правопорушення, що ставиться у обвинувачення ОСОБА_3 , та вагомість доказів.

З урахуванням того факту, що нові ризики не з`явилися, суд приходить до висновку, що достатнім запобіжним заходом буде цілодобовий домашній арешт.

Згідно з ч. 1, 3-6 ст. 181 КПК України домашній арештполягає взабороні підозрюваному,обвинуваченому залишатижитло цілодобовоабо упевний періоддоби.

Ухвала про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту передається для виконання органу Національної поліції за місцем проживання підозрюваного, обвинуваченого.

Орган Національної поліції повинен негайно поставити на облік особу, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, і повідомити про це суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження.

Працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань, використовувати електронні засоби контролю.

Строк дії ухвали суду про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців.

Керуючись ст.ст. 331, 372, 132, 176-178, 181, 193-194, 196-197 КПК України, суд

у х в а л и в:

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою ОСОБА_3 - скасувати, звільнивши з-під варти в залі суду.

ОСОБА_3 якийнародився ІНФОРМАЦІЯ_1 обрати запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, за адресою: АДРЕСА_2 .

Покласти на ОСОБА_3 виконувати передбачені ст. 194 КПК України обов`язки прибувати по першому виклику до суду на визначений ним час; здати на зберігання до ГУ Державної міграційної служби в Одеській області свій паспорт для виїзду закордон.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що в разі невиконання вказаних обов`язків до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зобов`язати відповідне відділення Національної поліції негайно доставити ОСОБА_3 до його місця проживання за адресою: АДРЕСА_2 , та поставити його на облік.

Строк дії ухвали суду становить два місяці, тобто до 04.02.2020 року.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя:

04.12.2019

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86148143
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/379/17

Вирок від 20.12.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 17.06.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 28.05.2021

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 23.11.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 31.01.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 09.10.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 20.08.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні