Ухвала
від 09.12.2019 по справі 924/645/19
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"09" грудня 2019 р. Справа № 924/645/19

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

суддя-доповідач (головуючий суддя) Василишин А.Р., суддя Філіпова Т.Л. , суддя Бучинська Г.Б.

перевіривши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю "Карат" на рішення Господарського суду Хмельницької області, ухваленого 24 жовтня 2019 року (суддя Смаровоз М.В.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон Логістікс Інтернешнл"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Карат"

про стягнення 62258 грн 07 коп. основного боргу, 1479 грн річних, 17647 грн 17 коп. пені, 6435 грн 91 коп. інфляційних втрат,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 24 жовтня 2019 року позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон Логістікс Інтернешнл" (надалі - Позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Карат" (надалі - Відповідач) про стягнення 62258 грн 07 коп. основного боргу, 1479 грн річних, 17647 грн 17 коп. пені, 6435 грн 91 коп. інфляційних втрат, задоволено частково.

Стягнуто з Відповідача на користь Позивача 62258 грн 07 коп. основного боргу, 1479 грн річних, 17647 грн 17 коп. пені та 6435 грн 91 коп. інфляційних втрат. В решті позову відмовлено.

Не погоджуючись з вказаним рішенням, Відповідач звернулося до Південно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати судове рішення та прийняти нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Апеляційна скарга Відповідача відповідає вимогам статті 258 Господарського процесуального кодексу України, підстав для її повернення та відмови у відкритті апеляційного провадження не встановлено.

Згідно статті 262 Господарського процесуального кодексу України про відкриття апеляційного провадження у справі суд апеляційної інстанції постановляє ухвалу.

До відкриття апеляційного провадження учасники справи мають право подати заперечення проти відкриття апеляційного провадження.

Питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченому статтею 260 Господарського процесуального кодексу України.

Водночас, суд констатує, що заперечень проти відкриття апеляційного провадження в порядку частини 2 статті 262 Господарського процесуального кодексу України від учасників справи не надходило.

Разом з тим, апеляційний господарський суд звертає увагу сторін на те, що згідно частини 3 статті 270 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справ у суді апеляційної інстанції здійснюється у судовому засіданні з повідомленням учасників справи, крім випадків, передбачених частиною 10 цієї статті та частиною 2 статті 271 Господарського процесуального кодексу України.

Приписами частини 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України визначено, що: апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах за ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи.

Суд констатує, що дана справа не підпадає під приписи частини 4 статті 247 Господарського процесуального кодексу України.

Відтак, оскільки розгляд даної апеляційної скарги (за приписами частини 10 статті 270 Господарського процесуального кодексу України) проводиться судом апеляційної інстанції без повідомлення (виклику) учасників справи, то суд звертає увагу учасників справи, що в силу дії пункту 13 статті 8 Господарського процесуального кодексу України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами. У такому випадку судове засідання не проводиться.

З урахуванням усього вищеописаного, апеляційний суд не вбачає підстав для не прийняття та повернення без розгляду або відмови у відкритті апеляційного провадження. Відтак, суд відкриває апеляційне провадження по даній справі.

Що ж стосується клопотання Відповідача про поновлення строку на апеляційне оскарження, то колегія суддів зазначає наступне.

Судом встановлено, що оскаржуване апелянтом рішення суду першої інстанції проголошене 24 жовтня 2019 року, повний текст якого підписано 14 листопада 2019 року.

Відповідно до частини 1 статті 256 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Статтею 5 Європейської конвенції про обчислення строків від 16 травня1972 року, при обчисленні строку суботи, неділі та офіційні свята враховуються.

Згідно з пунктом а частини 1 статті 1 Європейської конвенції про обчислення строків від 16 травня 1972 року, ця Конвенція застосовується до обчислення строків у цивільних, комерційних і адміністративних справах, включаючи процедуру стосовно таких справ, якщо такі строки встановлені законом або судовим чи адміністративним органом.

За змістом частин 1, 4, 6, 7 статті 116 Господарського процесуального кодексу України, перебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов`язано його початок. Якщо закінчення строку припадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку є перший після нього робочий день. Останній день строку триває до 24 години, але коли в цей строк слід було вчинити процесуальну дію тільки в суді, де робочий час закінчується раніше, строк закінчується в момент закінчення цього часу. Строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява, скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здані на пошту чи передані іншими відповідними засобами зв`язку.

Враховуючи, що повний текст оскаржуваного рішення суду першої інстанції підписано 14 листопада 2019 року, то перебіг строку апеляційного оскарження розпочинається з 15 листопада 2019 та завершується 4 грудня 2019 року.

Водночас скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Хмельницької області від 24 жовтня 2019 року в справі №924/645/19, в якому зазначає, що оскільки оскаржуване рішення суду першої інстанції отримане ним із запізненням, а саме 15 листопада 2019 року, він не мав повноцінної змоги вчасно підготувати та подати апеляційну скаргу в строки, визначені процесуальним законом.

Статтею 129 Конституції України передбачено, що однією із основних засад судочинства є забезпечення апеляційного оскарження, частини 2 статті 124 Конституції України передбачає право особи на захист судом його прав.

Частиною 1 статті 119 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Відповідно до частини 2 статті 256 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи, якому рішення суду не було вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Таким чином, враховуючи вищенаведене, Північно-західний апеляційний господарський суд прийшов до висновку, що причини пропуску строку на апеляційного оскарження рішення суду першої інстанції, які наведені у клопотанні про поновлення строку слід визнати поважними, задоволити клопотання скаржника про поновлення строку, а такий строк поновити.

Разом з тим суд попереджає сторін, що у зв`язку із розглядом справи №924/654/19 в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами без повідомлення учасників справи, постанова по даній справі буде виготовлена до 10 лютого 2020 року.

Керуючись статтями 31, 262, 263, 267 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Поновити Товариству з обмеженою відповідальністю "Карат" пропущений строк на апеляційне оскарження рішення Господарського суду Хмельницької області від 24 жовтня 2019 року в справі №924/645/19.

2. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю " КАРАТ" на рішення Господарського суду Хмельницької області, ухваленого 24 жовтня 2019 року по справі № 924/645/19.

3. Запропонувати Позивачу в строк протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали надати до канцелярії суду відзив на апеляційну скаргу з доказами його (доданих до нього документів) надсилання Відповідачу в порядку частини 2 статті 263 Господарського процесуального кодексу України.

4. Копію ухвали направити сторонам по справі рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення, а також на електронну адресу сторони (у разі наявності відомостей про таку адресу).

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Василишин А.Р.

Суддя Філіпова Т.Л.

Суддя Бучинська Г.Б.

Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86174081
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 62258 грн 07 коп. основного боргу, 1479 грн річних, 17647 грн 17 коп. пені, 6435 грн 91 коп. інфляційних втрат

Судовий реєстр по справі —924/645/19

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 10.02.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Василишин А.Р.

Рішення від 13.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Рішення від 24.10.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 08.11.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 26.09.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 29.08.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

Ухвала від 27.06.2019

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні