Ухвала
від 05.12.2019 по справі 160/3430/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 грудня 2019 року Справа №160/3430/19

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Боженко Н.В., розглянувши в порядку письмового провадження у місті Дніпрі заяву позивача про заміну боржників у виконавчих листах, виданих по справі №160/3430/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС СІСТЕМ" до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, Головного управління ДФС у м.Києві про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС СІСТЕМ" про заміну боржників, у виконавчих листах, виданих по справі №160/3430/19 їх правонаступниками, а саме: замінити Головне управління ДФС у Дніпропетровській області на Головне управління ДПС у Дніпропетровській області та замінити Головне управління ДФС у м.Києві на Головне управління ДПС у м.Києві.

В обґрунтування поданої заяви заявник зазначає, що згідно постанови Кабінету Міністрів України Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України №1200 від 18 грудня 2018р., Державну фіскальну службу України реорганізовано та утворено Державну податкову службу України, яка є правонаступником її прав та обов`язків. Постановою КМУ від 19 червня 2019 року № 537 "Про утворення територіальних органів Державної податкової служби" встановлено реорганізувати шляхом приєднання Головне управління ДФС у Дніпропетровській області до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та Головне управління ДФС у м. Києві до Головного управління ДПС у м.Києві. Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, утворено нові юридичні особи, про що внесено записи. Таким чином, заявник просить суд замінити боржників на їх правонаступників.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 26 листопада 2019р. було призначено до розгляду дану заяву на 05 грудня 2019р.

Представники заявника та інших учасників справи в судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду заяви повідомлені належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Частиною 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За викладених обставин, враховуючи приписи ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, заяву розглянуто за наявними матеріалами в справі, в порядку письмового провадження.

При вирішенні даної заяви, суд виходить з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю ПРОГРЕС СІСТЕМ звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, Головного управління ДФС у м.Києві про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 червня 2019р. по справі №160/3430/19 позов Товариства з обмеженою відповідальністю ПРОГРЕС СІСТЕМ до Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, Головного управління ДФС у м.Києві про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії - задоволено.

Визнано протиправним та скасовано Рішення Комісії Головного управління ДФС у м. Києві, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, про внесення ТОВ "ПРОГРЕС СІСТЕМ" до переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості, затверджене протоколом № 682 від 13 серпня 2018 року.

Зобов`язано Головне управління ДФС у Дніпропетровській області виключити ТОВ "ПРОГРЕС СІСТЕМ" (ЄДРПОУ 41725197) з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості.

Стягнуто з Головного управління ДФС у м.Києві (04655, м.Київ, вул. Шолуденка, 33/19, код ЄДРПОУ 39439980) за рахунок бюджетних асигнувань на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС СІСТЕМ" (49034, м. Дніпро, вул. Любарського, 98/14, код ЄДРПОУ 41725197) сплачений судовий збір у розмірі 3842,00 гривні (три тисячі вісімсот сорок дві грн. 00 коп.).

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 червня 2019р. по справі №160/3430/19 набрало законної сили - 12 серпня 2019р.

28 серпня 2019р. представнику позивача було видано виконавчі листи по справі.

Так, постановою Кабінету Міністрів України №1074 від 20.10.2011р. затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (далі - Порядок).

Згідно з пунктом 5, 6 Порядку, орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. Права та обов`язки органів виконавчої влади переходять: у разі злиття органів виконавчої влади - до органу виконавчої влади, утвореного внаслідок такого злиття; у разі приєднання одного або кількох органів виконавчої влади до іншого органу виконавчої влади - до органу виконавчої влади, до якого приєднано один або кілька органів виконавчої влади; у разі поділу органу виконавчої влади - до органів виконавчої влади, утворених внаслідок такого поділу; у разі перетворення органу виконавчої влади - до утвореного органу виконавчої влади; у разі ліквідації органу виконавчої влади і передачі його завдань та функцій іншим органам виконавчої влади - до органів виконавчої влади, визначених відповідним актом Кабінету Міністрів України.

Внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) органів виконавчої влади припиняється той орган виконавчої влади, майнові права та обов`язки якого переходять його правонаступникам (п. 8 Порядку).

Таким чином, процесуальним правонаступництвом є заміна у справі сторони чи третьої особи у разі переходу повноважень (для суб`єкта владних повноважень), прав і обов`язків від однієї особи до іншої (правонаступника) у відносинах, щодо яких виник спір.

Підставами для залучення до участі у справі правонаступника сторони - суб`єкта владних повноважень, можуть бути припинення суб`єкта владних повноважень в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації, повне або часткове передання (набуття) адміністративної компетенції одного суб`єкта владних повноважень до іншого внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" за №1200 від 18.12.2018р. утворено Державну податкову службу України та Державну митну службу України, реорганізувавши Державну фіскальну службу шляхом поділу. Установлено, що Державна податкова служба є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує державну податкову політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок). Державна податкова служба та Державна митна служба є правонаступниками майна, прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

21 серпня 2019р. Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження Питання Державної податкової служби за №682-р, яким погодив пропозицію Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" №227 від 06 березня 2019р. (Офіційний вісник України, 2019р., №26, ст.900) функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на Державну податкову службу.

Отже, Державна податкова служба є правонаступником прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Наказом Державної податкової служби України №36 від 28.08.2019р., у зв`язку із розпорядженням Кабінету Міністрів України Питання Державної податкової служби за №682-р від 21.08.2019р., керуючись Положенням про Державну податкову службу України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №227 від 06.03.2019р., встановлено розпочати виконання Державною податковою службою України функцій і повноважень Державної фіскальної служби України, що припиняється, з реалізації податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Таким чином, функції і повноваження Державної фіскальної служби України, яка припиняється, передані до Державної податкової служби України, яка розпочала свою діяльність.

Постановою Кабінету Міністрів України Про утворення територіальних органів Державної податкової служби №537 від 19 червня 2019р. встановлено реорганізувати шляхом приєднання Головне управління ДФС у Дніпропетровській області до Головного управління ДПС у Дніпропетровській області та Головне управління ДФС у м.Києві до Головного управління ДПС у м.Києві.

Згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління Державної податкової служби у Дніпропетровській області створено як юридичну особу, про що 01.08.2019р. внесено запис за №1 224 102 0000 091388.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області розпочало свою діяльність 03 вересня 2019 року відповідно до наказу ГУ ДПС від 03.09.2019 року № 17 "Про початок діяльності Головного управління ДПС у Дніпропетровській області".

Також, відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Головне управління Державної податкової служби у м.Києві створено як юридичну особу, про що 30.07.2019р. внесено запис за №1 074 102 0000 086626.

На виконання вимог постанови №537, у зв`язку з виданням розпорядження від 21 серпня 2019 року №682-р "Питання державної податкової служби" прийнято наказ від 29 серпня 2019 року яким розпочато виконання ГУ ДПС у м. Києві покладених на нього Положенням про ГУ ДПС у м. Києві функцій і повноважень ГУ ДФС у м. Києві, яке реорганізовується шляхом приєднання до ГУ ДПС у м. Києві.

Таким чином, Головне управління ДПС у Дніпропетровській області є правонаступником Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, а Головне управління ДПС у м.Києві є правонаступником Головного управління ДФС у м.Києві.

Згідно із ч.1 та ч. 4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи вищезазначене, суд вважає за можливе задовольнити заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС СІСТЕМ" та замінити боржників у виконавчих листах, виданих Дніпропетровським окружним адміністративним судом у справі №160/3430/19 їх правонаступниками.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОГРЕС СІСТЕМ" про заміну боржників у виконавчих листах, виданих по справі №160/3430/19 - задовольнити.

Замінити боржника - Головне управління ДФС у Дніпропетровській області (49005, м.Дніпро, вул.Сімферопольська, 17А; код ЄДРПОУ 39394856) на Головне управління ДПС у Дніпропетровській області (49005, м.Дніпро, вул.Сімферопольська, 17А; код ЄДРПОУ 43145015) у виконавчому листі у справі №160/3430/19, виданому Дніпропетровським окружним адміністративним судом.

Замінити боржника - Головне управління ДФС у м.Києві (04116, м.Київ, вул.Шолуденка, будинок 33/19; код ЄДРПОУ 39439980) на Головне управління ДПС у м.Києві (04116, м.Київ, вул.Шолуденка, будинок 33/19; код ЄДРПОУ 43141267) у виконавчому листі у справі №160/3430/19, виданому Дніпропетровським окружним адміністративним судом.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи ухвала суду оскаржується до Третього апеляційного адміністративного суду відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 Розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Н.В. Боженко

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86193868
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —160/3430/19

Ухвала від 18.12.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 26.11.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 23.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Рішення від 11.06.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Боженко Наталія Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні