Рішення
від 09.12.2019 по справі 620/3311/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 грудня 2019 року Чернігів Справа № 620/3311/19

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Зайця О.В.,

за участю секретаря Новик Н.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області про визнання протиправною та скасування постанови,

У С Т А Н О В И В:

Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради звернувся до суду з адміністративним позовом про визнання протиправною та скасування постанови головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Бабенко Віталія Миколайовича від 23 жовтня 2019 року про стягнення із відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради Чернігівської області 16692,00 грн. виконавчого збору на користь держави по виконавчому провадженню №60399666 щодо виконання виконавчого листа №620/1061/19, виданого Чернігівським окружним адміністративним судом 20 серпня 2019 року.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає, що на його думку рішення Чернігівського окружного адміністративного суду було виконано добровільно до відкриття виконавчого провадження, а тому підстави для стягнення виконавчого збору відсутні.

Ухвалою суду від 05.12.2019 замінено первісних відповідачів на належного - Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, просив розглядати справу без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, просив розглянути справу без його участі, надав відзив на позов у якому зазначив, що виконавчий лист № 620/1061/19 виданий 20.08.2019, що знаходиться на примусовому виконані не відноситься до категорій виконавчих документів по яким виконавчий збір не стягується, а отже вважає, що держаним виконавцем правомірно винесено постанову про стягнення з боржника виконавчого збору від 23.10.2019.

Фіксування судового засідання не здійснювалось, відповідно до ч. 4 статті 229 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

На виконанні у відділі примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області перебуває виконавчий лист № 620/1061/19 виданий 20.08.2019 Чернігівським окружним адміністративним судом про зобов`язання Відділ освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради вчинити дії, спрямовані на оформлення права власності на будівлю Погорільського ЗДО "Ромашечка" Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області за адресою: вул. Бурмакова, 1, с. Погорільці, Семенівський район, Чернігівська область, 15400 та правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій розташована зазначена будівля, яка в межах населеного пункту.

Вказаний виконавчий лист видано на виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 19.06.2019, яке набрало законної сили 29.07.2019, про що зазначено у виконавчому документі.

23.10.2019 державним виконавцем було відкрито виконавче провадження. Одночасно з відкриття виконавчого провадження державним виконавцем винесено постанову про стягнення з боржника виконавчого збору у розмірі 16692,00 грн.

На виконання рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 19 червня 2019 року по справі № 620/1061/19, 19 квітня 2019 року на Двадцять четвертій сесії сьомого скликання Семенівської міської ради Чернігівської області 01.08.2019 було прийнято рішення №502 про надання дозволу на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради, чим надано дозвіл на виготовлення технічної документації, 28.08.2019 відділом освіти молоді та спорту Семенівської міської ради підписано договір №79 про розробку проектів землеустрою, для виготовлення технічної документації, 03.10.2019 Семенівською міською радою оформлено право власності на будівлю Погорільської ЗДО «Ромашечка» , відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, суд зазначає наступне.

Статтею 124 Конституції України встановлено, що судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Спірні правовідносини регулюються Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 №1404-VІІІ (далі - Закон).

Зокрема, відповідно до ст.1 цього Закону виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Згідно ч.1 ст.5 названого Закону примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» .

Статтею 18 Закону передбачено, що виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Вимоги виконавця щодо виконання рішень є обов`язковими на всій території України. Невиконання законних вимог виконавця тягне за собою відповідальність, передбачену законом.

Відповідно до ч. 5 ст. 26 Закону виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов`язок боржника подати декларацію про доходи та майно боржника, попереджає боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

У постанові про відкриття виконавчого провадження за рішенням, примусове виконання якого передбачає справляння виконавчого збору, державний виконавець зазначає про стягнення з боржника виконавчого збору в розмірі, встановленому статтею 27 цього Закону.

Згідно ст. 27 Закону, виконавчий збір - це збір, що справляється на всій території України за примусове виконання рішення органами державної виконавчої служби. Виконавчий збір стягується з боржника до Державного бюджету України.

Виконавчий збір стягується державним виконавцем у розмірі 10 відсотків суми, що підлягає примусовому стягненню, поверненню, або вартості майна боржника, що підлягає передачі стягувачу за виконавчим документом, заборгованості із сплати аліментів.

За примусове виконання рішення немайнового характеру виконавчий збір стягується в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника - фізичної особи і в розмірі чотирьох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника - юридичної особи.

Державний виконавець виносить одночасно з постановою про відкриття виконавчого провадження постанову про стягнення виконавчого збору (крім виконавчих документів про стягнення аліментів).

Виконавчий збір не стягується:

1) за виконавчими документами про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів (крім виконавчих документів про стягнення аліментів, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за дванадцять місяців), накладення арешту на майно для забезпечення позовних вимог, за виконавчими документами, що підлягають негайному виконанню;

2) у разі виконання рішень Європейського суду з прав людини;

3) якщо виконання рішення здійснюється за рахунок коштів, передбачених бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду в порядку, встановленому Законом України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень";

4) за виконавчими документами про стягнення виконавчого збору, стягнення витрат виконавчого провадження, штрафів, накладених виконавцем відповідно до вимог цього Закону;

5) у разі виконання рішення приватним виконавцем;

6) за виконавчими документами про стягнення заборгованості, що підлягає врегулюванню відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії", а також згідно з постановами державних виконавців, винесеними до набрання чинності цим Законом.

Пунктом 9 частини 1 статті 39 Закону визначено, що виконавче провадження підлягає закінченню у разі фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом.

Державний виконавець не закінчив виконавче провадження на підставі пункту 9 частини 1 статті 39 Закону та незважаючи на добровільне виконання боржником рішення суду виніс постанову про стягнення виконавчого збору у порядку частини 3 статті 40 Закону №1404-VIII.

Дії державного виконавця не відповідають положенням Закону.

Відповідно до частини 9 статті 27 Закону виконавчий збір не стягується у разі закінчення виконавчого провадження на підставі пункту 9 частини першої статті 39 цього Закону, якщо рішення було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 19.06.2019 було, зокрема, зобов`язано Семенівську міську раду Чернігівської області та відділ освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради вчинити дії, спрямовані на оформлення права власності на будівлю Погорільського ЗДО ''Ромашечка'' Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області за адресою: вул. Бурмакова, 1, с. Погорільці, Семенівський район, Чернігівська область, 15400 та правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій розташована зазначена будівля, яка в межах населеного пункту.

Як встановлено у судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, на виконання вказаного рішення на Двадцять четвертій сесії сьомого скликання Семенівської міської ради Чернігівської області 01.08.2019 прийнято рішення №502 про надання дозволу на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради, чим надано дозвіл на виготовлення технічної документації. 28.08.2019 відділом освіти молоді та спорту Семенівської міської ради підписано договір №79 про розробку проектів землеустрою, для виготовлення технічної документації. 03.10.2019 Семенівською міською радою оформлено право власності на будівлю Погорільської ЗДО «Ромашечка» , відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради.

З наведеного слідує, що позивачем були вчинені дії на виконання рішення суду від 19.06.2019.

Оскільки боржником рішення суду було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, то виконавчий збір стягнуто з боржника неправомірно.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з частинами першою та другою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Керуючись статтями 132, 143, 242-246, 255, 271, 287, 295-297 КАС України, суд

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради задовольнити.

Визнати протиправною та скасувати постанову головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Бабенко Віталія Миколайовича від 23 жовтня 2019 року про стягнення із відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради Чернігівської області 16692,00 грн. виконавчого збору на користь держави по виконавчому провадженню №60399666 щодо виконання виконавчого листа №620/1061/19, виданого Чернігівським окружним адміністративним судом 20 серпня 2019 року.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повний текст рішення виготовлено 09 грудня 2019 року.

Суддя О.В. Заяць

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено11.12.2019
Номер документу86200155
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/3311/19

Постанова від 03.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Рішення від 09.12.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні