Постанова
від 03.02.2020 по справі 620/3311/19
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД Справа № 620/3311/19 Суддя (судді) першої інстанції: Заяць О.В.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 лютого 2020 року м. Київ

Шостий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді Бабенка К.А., суддів: Бараненка І.І., Єгорової Н.М., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за апеляційною скаргою Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області на Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 09 грудня 2019 року за адміністративним позовом Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області про визнання протиправною та скасування Постанови, -

В С Т А Н О В И В:

Відповідно до п. 2 частини першої ст. 311 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі неприбуття жодного з учасників справи у судове засідання, хоча вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання.

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду від 09 грудня 2019 року адміністративний позов задоволено.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, Відповідачем подано апеляційну скаргу, в якій він просить судове рішення суду першої інстанції скасувати та прийняти нове судове рішення, яким у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення, а Рішення суду першої інстанції - без змін з наступних підстав.

20 серпня 2019 року Чернігівським окружним адміністративним судом видано Виконавчий лист у справі № 620/1061/19 щодо зобов`язання Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради (ЄДРПОУ 37972758) вчинити дії, спрямовані на оформлення права власності на будівлю Погорільського ЗДО Ромашечка Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області за адресою: вул. Бурмакова, 1, с. Погорільці, Семенівський район, Чернігівська область, 15400 та правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій розташована зазначена будівля в межах населеного пункту.

Постановою про відкриття виконавчого провадження головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області ВП №60399666 від 23 жовтня 2019 року, на підставі Виконавчого листа, виданого Чернігівським окружним адміністративним судом 20 серпня 2019 року у справі №620/1061/19 щодо зобов`язання Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради (ЄДРПОУ 37972758) вчинити дії, спрямовані на оформлення права власності на будівлю Погорільського ЗДО Ромашечка Семенівської міської ради Семенівського району Чернігівської області за адресою: вул. Бурмакова, 1, с. Погорільці, Семенівський район, Чернігівська область, 15400 та правовстановлюючих документів на земельну ділянку, на якій розташована зазначена будівля в межах населеного пункту, відкрито виконавче провадження.

Постановою про стягнення виконавчого збору головного державного виконавця Відділу примусового виконання рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області від 23 жовтня 2019 року ВП №60399666 стягнуто з Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради виконавчий збір у сумі 16692,00 грн.

Згідно з частиною першою ст. 1 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 року №1404-VІІІ (надалі - Закон №1404-VІІІ), виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до п. 3 частини першої ст. 3 Закону №1404-VІІІ, примусовому виконанню підлягають рішення на підставі виконавчих листів.

Згідно з п. 1 частини першої ст. 26 Закону №1404-VІІІ, виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у статті 3 цього Закону за заявою стягувача про примусове виконання рішення.

Відповідно до частини дев`ятої ст. 27 Закону №1404-VІІІ, виконавчий збір не стягується у разі закінчення виконавчого провадження на підставі пункту 9 частини першої статті 39 цього Закону, якщо рішення було виконано до винесення постанови про відкриття виконавчого провадження .

Як вбачається з матеріалів справи, Рішенням Двадцять четвертої сесії сьомого скликання Семенівської міської ради Чернігівської області Про надання дозволу на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради від 01 серпня 2019 року №502 Позивачу надано дозвіл на виготовлення проекту із землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування орієнтовною площею - 0,18 га для будівництва та обслуговування будівель закладу освіти, а саме Погорільського закладу дошкільної освіти Ромашечка за адресою: вул. Бурмакова, 1 с. Погорільці, Семенівський район, Чернігівська область. 28 серпня 2019 року між Позивачем, як Замовником, та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 , як Виконавцем, укладено Договір про розробку проектів землеустрою №79, згідно з п. 1.1. якого Виконавець зобов`язується розробити за завданням Замовника та з дотриманням вимог законодавства проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок Відділу освіти, молоді та спорту Семенівської міської ради для будівництва та обслуговування будівель закладів освіти в с. Погорільці, вул. Бурмакова, 1, Семенівського району, Чернігівської області, для подальшої передачі в постійне користування, а Замовник - прийняти та оплатити виконавчі роботи. 03.10.2019 Семенівською міською радою Семенівського району Чернігівської області оформлено право власності на зазначений об`єкт нерухомого майна, що підтверджується Витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності.

Отже, Позивачем вчинено дії на виконання судового рішення до винесення Постанови про відкриття виконавчого провадження , у зв`язку з чим колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що оскаржена ним Постанова Відповідача є протиправною і підлягає скасуванню.

Відповідно до ст. 316 Кодексу адміністративного судочинства України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, за таких підстав, апеляційна скарга залишається без задоволення, а Рішення суду першої інстанції - без змін.

Статтею 286 Кодексу адміністративного судочинства України визначено особливості провадження у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Згідно з частиною першою ст. 271 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах, визначених статтями 273 - 277, 280 - 289 цього Кодексу, суд проголошує повне судове рішення.

Відповідно до частини четвертої ст. 272 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення суду апеляційної інстанції у справах, визначених статтями 280, 281, 287 та 288 цього Кодексу, можуть бути оскаржені до суду касаційної інстанції.

Керуючись ст.ст. 272, 311, 315, 316, 321, 322 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області залишити без задоволення, а Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 09 грудня 2019 року - без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Верховного Суду.

Головуючий суддя Бабенко К.А.

Судді: Бараненко І.І.

Єгорова Н.М.

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87415568
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/3311/19

Постанова від 03.02.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Ухвала від 10.01.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Бабенко Костянтин Анатолійович

Рішення від 09.12.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 29.11.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

Ухвала від 14.11.2019

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Заяць О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні