Постанова
від 05.12.2019 по справі 908/1739/19
ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЦЕНТРАЛЬНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.12.2019 року м.Дніпро Справа № 908/1739/19

Центральний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Мороза В.Ф. - доповідач,

суддів : Чередко А.Є, Верхогляд Т.А.

при секретарі судового засідання Мудрак О.М.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія на рішення господарського суду Запорізької області від 01.10.2019

у справі №908/1739/19

за позовом: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ТЕРРА - 49 (69014, м. Запоріжжя, вул. Олексія Поради, буд. 49)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія (69098, м. Запоріжжя, вул. Полякова, буд. 13-В)

про розірвання договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та зобов`язання передати технічну документацію на будинок

ВСТАНОВИВ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку ТЕРРА - 49 звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , згідно якої просило розірвати Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № К-615 від 06.09.2017 та зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія передати технічну документацію на будинок за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олексія Поради, буд. 49, Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку ТЕРРА - 49 .

Рішенням Господарського суду Запорізької області від 01.10.2019 у справі №908/1739/19 позовні вимоги задоволено у повному обсязі, розірвано договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № К-615 від 06.09.2017 та зобов`язано Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія передати технічну документацію на будинок за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олексія Поради, буд. 49, Об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку ТЕРРА - 49 , згідно з переліком, а саме: паспорт об`єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об`єкта; акт технічного стану об`єкта на момент приймання-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об`єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об`єктом; обліку мешканців об`єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об`єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об`єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об`єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об`єкта.

Суд першої інстанції виходив з того, у зв`язку з прийняття співвласниками рішень про створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, зміну форми управління багатоквартирним будинком та розірвання договору з управителем, а також наявність доказів належного повідомлення управителя про зазначене, у позивача виникло право дострокового розірвання спірного договору, а у відповідача відповідно обов`язок передати технічну документацію на будинок.

Не погоджуючись з вказаним рішенням Товариством з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія подано апеляційну скаргу, згідно якої останній просить скасувати рішення Господарського суду Запорізької області від 01.10.2019 у справі №908/1739/19 та ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог.

Апеляційна скарга мотивована тим, що судом не було надано належної правової оцінки поясненням відповідача щодо недодержання сторонами порядку розірвання договору. Тому, апелянт вважає, що договір є чинним, а відповідно, у нього не виникає обов`язку передати всю наявну технічну документацію на будинок. Окрім того, відповідач зазначає, що голова правління ОСББ Тера-49 не мав жодних повноважень для звернення до відповідача з заявою про розірвання договору, оскільки належною формою такого звернення є виключно рішення загальних зборів співвласників.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.11.2019 апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія у справі №908/1739/19 передано для розгляду колегії суддів у складі: головуючого судді Мороза В.Ф., суддів Чередко А.Є., Верхогляд Т.А.

Ухвалою Центрального апеляційного господарського суду від 18.11.2019 відкрито апеляційне провадження у справі за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія на рішення Господарського суду Запорізької області від 01.10.2019 у справі №908/1739/19 розгляд апеляційної скарги призначено у судовому засіданні з викликом сторін на 05.12.2019.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, відзив на апеляційну скаргу не надав. Про день, час та місце розгляду скарги повідомлявся належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення, яке наявне в матеріалах справи.

Апеляційний господарський суд, дослідивши наявні у справі докази, перевіривши правильність висновків, повноту їх дослідження місцевим господарським судом, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як встановлено господарським судом та підтверджується матеріалами справи, рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради № 520 від 01.09.2017 Про призначення управителів багатоквартирних будинків міста Запоріжжя (пункт 1) Товариство з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія призначено управителем багатоквартирних будинків у м. Запоріжжі, згідно з додатком № 1 до цього рішення, за об`єктом конкурсу (група будинків) № 1 в тому числі будинку за адресою: м. Запоріжжя, вул. Олексія Поради, 49.

Співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: 69014, м. Запоріжжя, вул. Олексія Поради, б. 49, від імені яких діяв заступник голови Запорізької міської ради з питань діяльності виконавчих органів ради Бородай Олексій Миколайович, який уповноважений на укладення цього договору рішенням виконавчого комітету Запорізької міської ради від 01.09.2017 № 520, (далі Замовник), та Товариством з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія , (далі Управитель), був укладений договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком № К-615 від 06.09.2017 (надалі Договір).

Актом прийняття-передачі об`єкта в управління з управління (балансу) було передано об`єкт за адресою вул.О.Поради, 49 з управління КП Наше місто в управління ТОВ Керуюча компанія Мрія .

Установчими зборами співвласників багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: Запоріжжя, вул. Олексія Поради, 49, було прийнято рішення про створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Терра-49 та затверджено статут об`єднання.

20.08.2018 проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Терра-49 , про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено відповідний запис про державну реєстрацію юридичної особи за № 11031020000045145.

Відповідно до Протоколу загальних зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку №1 від 26.01.2019, співвласниками, у тому числі, було прийнято рішення про відкликання управителя, дострокове розірвання договору про надання послуг №К-615 від 06.09.2017 та уповноважено голову правління об`єднання Леонову О.О. розірвати договір та прийняти документацію на будинок від ТОВ Керуюча компанія Мрія .

Згідно листа від 30.01.2019 вих.№000289, позивач надіслав на адресу відповідача вищезазначений протокол, інформував управителя про державну реєстрацію ОСББ та вимагав узгодити дату для передачі технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок.

У відповідь на вказані звернення відповідач, листами від 01.03.2019 вих. №19-0203 та від 12.04.2019 вих.№19-0460 повідомляв, що для врегулювання питання про розірвання договору необхідно надати рішення загальних зборів, оформлене протоколом, підписаним всіма співвласниками про відкликання управителя та обрання уповноваженої особи для розірвання договору №К-615. Після надіслання зазначеного протоколу керуючою компанією буде проведено облік фактично наданих послуг та передано для підписання уповноваженій особі відповідній договір про розірвання.

В подальшому, Товариством з обмеженою відповідальністю Керуюча компанія Мрія електронною поштою було надіслано позивачу проект Договору №К-615/Р про розірвання договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, який, 11.07.2019, був повернутий позивачем, підписаний та скріплений печаткою об`єднання, разом з протоколом розбіжностей до договору.

Разом з тим відповідачем не було підписано Договір №К-615/Р.

Відповідно до Протоколу загальних зборів №3 від 28.07.2019 співвласниками було в чергове розглянуто питання про відкликання управителя та уповноважено голову правління на розірвання Договору про надання послуг. До даного протоколу додано Додаток №3 письмове опитування учасників загальних зборів об`єднання з питань порядку денного, підписаний співвласниками будинку.

Закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов`язані з реалізацією прав та виконанням обов`язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

Статтею 9 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" визначено форми управління багатоквартирним будинком. В частині 1 цієї норми встановлено, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками. За рішенням співвласників усі або частина функцій з управління багатоквартирним будинком можуть передаватися управителю або всі функції - об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку (асоціації об`єднань співвласників багатоквартирного будинку).

Згідно з частиною 1 статті 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласники приймають рішення щодо управління багатоквартирним будинком на зборах у порядку, передбаченому цією статтею. Якщо у багатоквартирному будинку в установленому законом порядку утворено об`єднання співвласників, проведення зборів співвласників та прийняття відповідних рішень здійснюється згідно із законом, що регулює діяльність об`єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Відповідно до абз. 1 частини 5 статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" у разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об`єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Згідно з абз. 4 частини 5 статті 13 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" якщо протягом дії договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, укладеного за результатами конкурсу, співвласники приймуть рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком або про обрання іншого управителя, співвласники мають право достроково розірвати такий договір, попередивши про це управителя, призначеного на конкурсних засадах, не пізніш як за два місяці до дня розірвання договору.

Відповідно до статті 907 Цивільного кодексу України договір про надання послуг може бути розірваний, у тому числі шляхом односторонньої відмови від договору, в порядку та на підставах, встановлених цим Кодексом, іншим законом або за домовленістю сторін. Порядок і наслідки розірвання договору про надання послуг визначаються домовленістю сторін або законом.

Таким чином, право співвласників багатоквартирного будинку, на дострокове припинення дії договору про надання послуг, укладеного з управителем, у разі прийняття рішення про зміну форми управління, за умов належного повідомлення управителя, унормовано законом.

Відповідно до статті 4 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Частиною 14 статті 6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено, що державна реєстрація об`єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об`єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Відповідно до статті 12 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Згідно з частинами 18, 19 статті 6 Закону України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, у тримісячний строк з дня державної реєстрації об`єднання забезпечує передачу йому примірника технічної та іншої передбаченої законодавством документації на будинок, а також документа, на підставі якого багатоквартирний будинок прийнято в експлуатацію, технічного паспорта і планів інженерних мереж. У разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об`єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об`єднання відновлює її за власний рахунок.

Згідно з п. 2.2 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 13 від 02.02.2009 (чинними на момент реєстрації об`єднання та виникнення обов`язку передати документацію), при передачі об`єкта в управління попередній балансоутримувач чи особа, що здійснювала управління будинком, надає замовнику, а замовник передає особі, що буде здійснювати управління будинком, оригінали або належним чином завірені копії документів (у разі зберігання оригіналів документів у місцевих архівах): щодо технічного стану об`єкта, у тому числі: план земельної ділянки з усіма будинками та спорудами, що на ній розташовані, виготовлений відповідно до вимог Інструкції з топографічного знімання у масштабах 1:5000, 1:2000, 1:1000 та 1:500 (ГКНТА-2.04-02-98), затвердженої наказом Головного управління геодезії, картографії та кадастру при Кабінеті Міністрів України від 09.04.1998 № 56, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 23.06.1998 за № 393/2833; паспорт об`єкта та земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію та виконавчі креслення на кожний будинок та споруду об`єкта; акт технічного стану об`єкта на момент приймання-передачі; схеми внутрішньобудинкових мереж централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізованого опалення тощо; виконавчі креслення контурів заземлення (для споруд, які мають заземлення); паспорти котельного господарства, котлові книги; паспорти ліфтового господарства; кошториси, описи робіт з поточного та капітального ремонту; акти технічного огляду; журнали заявок мешканців об`єкта; протоколи виміру опору ізоляції електромереж; протоколи огляду системи вентиляції; щодо бухгалтерського обліку та передбаченої законодавством звітності за об`єктом; обліку мешканців об`єкта, а також власників, співвласників окремих приміщень об`єкта, які у ньому не мешкають; правовідносин попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, з юридичними або фізичними особами у сфері надання та оплати житлово-комунальних послуг, найму, оренди та користування приміщеннями об`єкта; планових заходів за попередній та на поточний роки, необхідних для утримання об`єкта відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил та для збереження належного технічного стану будівельних елементів, конструкцій та мереж об`єкта.

У разі відсутності документів, передбачених цим пунктом, відмітка про це робиться у акті приймання-передачі об`єкта. Відсутні документи виготовляються чи відновлюються за рахунок попереднього балансоутримувача чи особи, що здійснювала управління будинком, протягом одного місяця з моменту складення акта приймання-передачі об`єкта та передаються ним особі, що буде здійснювати управління будинком, з оформленням додатку до акту приймання-передачі (п. 2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд).

Отже, передбачений зазначеними нормами обов`язок колишнього балансоутримувача будинку з передачі документації на будинок об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку виникає у нього виключно з дня державної реєстрації об`єднання, оскільки будь-яких інших умов, для передачі документації від попереднього балансоутримувача законом не визначено.

Місцевим господарським судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що позивач неодноразово звертався до відповідача з повідомленням про державну реєстрацію ОСББ "Терра-49", вимогою розірвати договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та надавав інформацію щодо уповноваженої особи для отримання технічної документації на будинок.

Проте, відповідач не виконав передбаченого законом обов`язку щодо розірвання договору та передання технічної документації на будинок уповноваженій особі.

Враховуючи зазначене, апеляційний господарський суд погоджується з висновком місцевого господарського суду про наявність підстав для розірвання спірного договору та зобов`язання відповідача передати технічну документацію .

При цьому колегія суддів відхиляє доводи апелянта, що сторонами не було додержано порядку розірвання договору, передбаченого ст. 188 Господарського кодексу України, оскільки спеціальними нормами законодавства передбачено право співвласників будинку на розірвання договору з управителем, в тому числі у разі прийняття рішення про зміну форми управління багатоквартирним будинком, яке не залежить від будь-яких інших умов, крім наявності відповідного рішення співвласників будинку та направлення існуючому управителю повідомлення з додержанням вищевказаного строку.

Посилання апелянта на не визначення повноважної особи представника позивача на розірвання договору та отримання технічної документації спростовується наявним в матеріалах справи Протоколом загальних зборів №1 від 26.01.2019 та №3 від 28.07.2019, згідно яких саме голову правління було уповноважено співвласниками для вирішення питання про розірвання спірного договору та отримання технічної документації.

Щодо доводів апелянта, що спірний договір автоматично продовжено на один рік, у зв`язку з несвоєчасним повідомленням про розірвання такого договору, колегія суддів зазначає, що до правовідносин, що склалися, у даній справі, застосовується інший порядок розірвання договору, передбачений ч.5 ст. 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку .

З урахуванням викладеного, апеляційний господарський суд вбачає підстави, для залишення рішення суду першої інстанції без змін, а апеляційної скарги - без задоволення.

Відповідно до статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати по сплаті судового збору за подання апеляційної скарги покладаються на апелянта.

Керуючись статтями 269, 275-279 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Керуюча компанія "Мрія" на рішення господарського суду Запорізької області від 01.10.2019 у справі №908/1739/19 - залишити без задоволення .

Рішення Господарського суду Запорізької області від 01.10.2019 у справі №908/1739/19 - залишити без змін .

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду.

Дата складання повного тексту постанови 10.12.2019

Головуючий суддя В.Ф.Мороз

Суддя А.Є.Чередко

Суддя Т.А.Верхогляд

СудЦентральний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено10.12.2019
Номер документу86208027
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1739/19

Постанова від 05.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Мороз Валентин Федорович

Судовий наказ від 01.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Рішення від 01.10.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

Ухвала від 17.07.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Смірнов О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні