Постанова
від 16.03.2010 по справі 2а-457/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2010 р. Спра ва № 2а-457/09/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого - судді Лічев ецького І.О.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю представників: по зивача - Вусатої Л.О. за д овіреністю; відповідача - н е з' явився, розглянувши у ві дкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у Хрис тинівському районі до приват ного підприємства «Спеценер гомаш» про стягнення активів в рахунок погашення податко вого боргу,

ВСТАНОВИВ:

ДПІ у Христинівському р айоні звернулась до суду з ад міністративним позовом про с тягнення активів ПП «Спецен ергомаш» в рахунок погашення податкового боргу.

Позивач стверджував, що ві дповідач має податковий борг із сплати орендної плати за з емельні ділянки державної та комунальної власності в роз мірі 17 968 грн. 69 коп., в тому числі 17 153 грн. 26 коп. за основним плате жем та 815 грн. 43 коп. пені.

Приймаючи до уваги, що ПП «Спеценергомаш» не пер ерахувало кошти до бюджету, п озивач просив стягнути 17 968 гр н. 69 коп. за рахунок активі в платника податків.

В подальшому позивач змен шив розмір позовних вимог та просив стягнути активи відп овідача в рахунок погашення податкового боргу із сплати орендної плати за земельні д ілянки державної та комуналь ної власності в розмірі 17 153 гр н. 26 коп. та пені в сумі 805 грн. 78 ко п., а всього 17 959 грн. 04 коп.

В судовому засіданні пр едставник позивача позовні в имоги підтримав та просив їх задовольнити.

Відповідач свого предста вника в судове засідання не н аправив, звернувся до суду з з аявою про розгляд справи за й ого відсутності. Із наданої с уду заяви вбачається, що позо в ПП «Спеценергомаш» визнає ться в повному обсязі. Крім то го, відповідач просив розстр очити сплату податкового бор гу до кінця 2010 р.

Заслухавши пояснення пре дставника позивача, розглян увши подані документи і мате ріали, оцінивши належність, д опустимість, достовірність к ожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності , суд приходить до наступного .

ПП «Спеценергомаш» зареє строване як суб' єкт підприє мницької діяльності 17 червня 1998 р. Христинівською райдержа дміністрацією Черкаської об ласті. (ідентифікаційний код 25585183).

Згідно даним довідки ДПІ у Христинівському районі № 4 3 від 11.11.2005 р., відповідач взятий н а облік як платник податків 22. 06.1998 р. за № 49.

Відповідно до статті 14 Зак ону України «Про систему опо даткування» від 25 червня 1991 ро ку № 1251-XII плата за землю (земельн ий податок, а також орендна пл ата за земельні ділянки держ авної і комунальної власност і) віднесена до загальнодерж авних податків і зборів.

Спеціальним Законом, який визначає розміри та порядок плати за використання земел ьних ресурсів, а також відпов ідальність платників та конт роль за правильністю обчисле ння і справляння земельного податку є Закон України «Про плату за землю» від 3 липня 1992 р оку № 2535-XII (надалі за текстом - «Закон № 2535-XII»).

Статтею 2 Закону № 2535-XII визн ачено, що використання землі в Україні є платним. Плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орен дної плати, що визначається з алежно від грошової оцінки з емель. Розміри податку за зем ельні ділянки, грошову оцінк у яких не встановлено, визнач аються до її встановлення в п орядку, визначеному цим Зако ном.

Відповідно до статті 14 Зак ону № 2535-XII платники земельного податку, а також орендної пла ти за земельні ділянки держа вної або комунальної власнос ті (крім громадян) самостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати що року за станом на 1 січня і до 1 л ютого поточного року подають відповідному органу державн ої податкової служби за місц езнаходженням земельної діл янки податкову декларацію на поточний рік за формою, встан овленою центральним податко вим органом, з розбивкою річн ої суми рівними частками за м ісяцями. Подання такої декла рації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларац ій.

Згідно статті 17 Закону № 2535-XI I податкове зобов'язання по зе мельному податку, а також по о рендній платі за землі держа вної та комунальної власност і, визначене у податковій дек ларації на поточний рік, спла чується рівними частками вла сниками та землекористувача ми земельних ділянок за місц езнаходженням земельної діл янки за базовий податковий (з вітний) період, який дорівнює календарному місяцю, щоміся чно протягом 30 календарних дн ів, наступних за останнім кал ендарним днем звітного (пода ткового) місяця.

Відповідно до поданих відп овідачем 29 січня 2008 р. та 30 січня 2009 р. податкових декларацій ор ендної плати за земельні діл янки державної та комунально ї власності відповідно за 2008 р . та 2009 р. ПП «Спеценергомаш» ма ло сплатити в 2008 р. орендну плат у в розмірі 13 008 грн. 04 коп., що відп овідає 1 084 грн. щомісячної плат и та в 2009 р. 14 985 грн. 26 коп., що відпов ідає 1 248 грн. 77 коп. щомісячної п лати, а за грудень 2009 р. - 1 248 грн. 79 коп.

Відповідач неналежним чин ом виконував покладений на н ього обов' язок щодо внесенн я плати за землю, в результаті чого за період з листопада 2008 р . по грудень 2009 р. утворилась не доїмка в сумі 17 153 грн. 26 коп.

Законом який установлює по рядок погашення зобов'язань юридичних або фізичних осіб перед бюджетами та державним и цільовими фондами з податк ів і зборів (обов'язкових плат ежів), включаючи збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування та внески на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування, нарахування і сплати пені та штрафних сан кцій, що застосовуються до пл атників податків контролююч ими органами, у тому числі за п орушення у сфері зовнішньоек ономічної діяльності, та виз начає процедуру оскарження д ій органів стягнення є Закон України «Про порядок погаше ння зобов'язань платників по датків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року № 2181-III (надалі за текстом - «Закон № 2181-III»).

Стаття перша Закону № 2181-II I визначає податкове зобов'яз ання, як зобов'язання платник а податків сплатити до бюдже тів або державних цільових ф ондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначе ні цим Законом або іншими зак онами України

Відповідно до пункту 1.3. ста тті 1 названого Закону податк овий борг (недоїмка) це податк ове зобов' язання (з урахува нням штрафних санкцій за їх н аявності), самостійно узгодж ене платником податків або у згоджене в адміністративном у чи судовому порядку, але не с плачене у встановлений строк , а також пеня, нараховану на с уму такого податкового зобов 'язання.

За приписами пункту 5.1 ст атті 5 Закону № 2181-III податкове зо бов'язання, самостійно визна чене платником податків у по датковій декларації, вважаєт ься узгодженим з дня подання такої податкової декларації . Зазначене податкове зобов'я зання не може бути оскаржене платником податків в адміні стративному або судовому пор ядку.

Згідно підпункту 5.3.1 пункт у 5.3 статті 5 Закону № 2181-III платник податків зобов'язаний самос тійно сплатити суму податков ого зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декл арації, протягом десяти кале ндарних днів, наступних за ос таннім днем відповідного гра ничного строку, передбаченог о підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 цього Закону для подання по даткової декларації.

Статтею 16 Закону № 2181-III визн ачено, що після закінчення вс тановлених строків погашенн я узгодженого податкового зо бов'язання на суму податково го боргу нараховується пеня на суму податкового боргу (вк лючаючи суму штрафних санкці й за їх наявності) із розрахун ку 120 відсотків річних обліков ої ставки Національного банк у України, діючої на день вини кнення такого податкового бо ргу або на день його (його част ини) погашення, залежно від то го, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календар ний день прострочення у його сплаті.

З огляду на викладені вище положення Закону № 2181-III, за пору шення граничних строків спла ти узгоджених сум податкових зобов' язань за даними облі кової картки платника, відпо відачу нарахована пеня в сум і 805 грн. 78 коп., що знайшло відобр аження в обліковій картці пл атника податків.

З урахуванням викладено го, недоїмка ПП «Спеценергом аш» із сплати орендної плати за земельні ділянки державн ої і комунальної власності с кладає 17 959 грн. 04 коп.

Згідно підпункту 3.1.1. пункту 3.1 статті 3 Закону № 2181-III за рішен ням суду активи платника под атків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу.

З огляду на викладене суд зн аходить позов таким, що підля гає задоволенню.

Що стосується клопотання в ідповідача про розстрочення податкового боргу, то суд вра ховує, що відповідно до статт і 62 Закону України «Про Держав ний бюджет України на 2009 рік» в ід 26 грудня 2008 року № 835-VI заборон ено надання відстрочок щодо термінів сплати податкових з обов' язань суб' єктів госп одарювання за податками і зб орами (обов' язковими платеж ами).

Окремо суд зазначає, що згід но статті 263 КАС України із зая вою (поданням) про відстрочен ня або розстрочення виконанн я судового рішення може звер нутись лише державний викона вець або сторона виконавчого провадження.

За таких обставин, суд не зн аходить підстав для задоволе ння клопотання відповідача п ро розстрочення сплати подат кового боргу до кінця 2010 р.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб' єктом владних п овноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути активи приватног о підприємства «Спеценергом аш» (Черкаська область, м. Хрис тинівка, вул. Леніна, 51, ідентиф ікаційний код 25585183) в доход бюдж ету через державну податкову інспекцію у Христинівському районі (Черкаська область, м. Христинівка, вул. Гонти, 2, іден тифікаційний код 34275454) в рахуно к погашення податкового борг у із сплати орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності в р озмірі 17 153 грн. 26 коп. та пені в су мі 805 грн. 78 коп., а всього 17 959 (сімн адцять тисяч дев' ятсот п' я тдесят дев' ять) грн. 04 коп.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, яка може бу ти подана до Київського апел яційного адміністративного суду через Черкаський окруж ний адміністративний суд про тягом десяти днів з дня склад ення постанови в повному обс язі. Якщо постанову було прог олошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то с трок подання заяви про апеля ційне оскарження обчислюєть ся з дня отримання нею копії п останови. Апеляційна скарга на постанову подається протя гом двадцяти днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження.

Постанова складена в повно му обсязі 18 березня 2010 р.

Суддя І.О.Лічевец ький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2010
Оприлюднено29.11.2010
Номер документу8622508
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-457/10/2370

Ухвала від 04.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Постанова від 16.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Ухвала від 15.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

І.О.Лічевецький

Постанова від 16.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні