Постанова
від 15.03.2010 по справі 2а-464/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2010 року Справ а № 2а-464/10/2370

14 год. 20 хв. м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Нов ікової Т.В.,

при секретарі судового зас ідання - Музиченко В.І.,

за участю представника поз ивача- Гудименко Л.А. (за дов. УП ФУ в Уманському районі Черка ської області), за відсутност і відповідача, розглянувши у відкритому судовому засідан ні адміністративну справу за позовом управління Пенсійно го фонду України в Уманськом у районі Черкаської області до сільськогосподарського в иробничого кооперативу «Пал анка» про стягнення фак тичних витрат на виплату і до ставку пільгових пенсій,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного ф онду України в Уманському ра йоні Черкаської області звер нулось до суду з адміністрат ивним позовом до сільськогос подарського виробничого коо перативу «Паланка» про стяг нення фактичних витрат на ви плату і доставку пільгових п енсій в сумі 6 113 грн. 68 коп. Обгру нтовуючи позовні вимоги, поз ивач зазначає, що СВК «Паланк а» в порушення вимог Закону У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування» та Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов' язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України не ви конало обов' язку сплати до УПФУ в Уманському районі Чер каської області за період з 0 1.12.2009 року по 11.02.2010 року фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Представник позивача в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав в повному обсязі.

Відповідач до зали судово го засідання не з' явився, за перечення на позов не надава в, явку своїх представників н а судовий розгляд справи не з абезпечив, хоча про час та міс це розгляду справи був повід омлений належним чином. Відп овідно до ч.5 ст. 107 КАС України к опія ухвали про призначення справи до розгляду та копія п озовної заяви з додатками на правлялися відповідачу за за значеною в матеріалах справи адресою.

Виходячи з положень ч.2 ст.128 К одексу адміністративного су дочинства України, суд вважа є, що неприбуття в судове зас ідання без поважних причин п редставника сторони або трет ьої особи, не повідомлення ни ми про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду сп рави.

Розглянувши подані по зивачем документи і матеріал и, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на як их ґрунтується позов, заслух авши пояснення представника позивача, об'єктивно оцінивш и докази, які мають юридичне з начення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про наявніс ть підстав для задоволення п озову, виходячи із наступног о.

Сільськогосподарський ви робничий кооператив «Паланк а» зареєстрований як юридичн а особа 16.03.2000р., ідентифікаційни й код 05423194, що підтверджується копією витягу з Єдиного дер жавного реєстру юридичних ос іб та фізичних осіб - підпри ємців № 5398728 станом на 09.03.2010р.

СВК «Паланка» зареєстрова ний платником страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, а тому відповідно до підпу нкту 6 пункту 2 ст. 17 Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання» страхувальник зобов' язаний нараховувати, обчислю вати і сплачувати в установл ені строки та в повному обсяз і страхові внески.

Відповідно до пункту 2 Прикі нцевих положень Закону Украї ни "Про загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я" від 09.07.2003 р. №1058-IV та п. 6 Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, за твердженої постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19.12.2003 N 21-1, зареєстрованої в М іністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за N 64/8663 підприєм ства, на яких працівники вийш ли на пенсію на пільгових умо вах, здійснюють відшкодуванн я Пенсійному фонду України н а виплату та доставку пенсій , призначених на пільгових ум овах.

Як вбачається з матеріалів справи, за період з 01.12.2009 року п о 11.02.2010 року відповідачу нарахо вано до відшкодування 6 113 грн. 6 8 коп. фактичних витрат на випл ату та доставку пільгових пе нсій особам: ОСОБА_3 на заг альну суму-1371 грн. 67 коп., ОСОБА _4 на загальну суму-838 грн. 76 коп ., ОСОБА_5 на загальну суму-1 333 грн. 97 коп., ОСОБА_6 на загал ьну суму-1280 грн. 10 коп., ОСОБА_7 на загальну суму-1289 грн. 18 коп., я кі працювали у відповідача і їм призначено та виплачено п енсію за віком на пільгових у мовах.

Факт виплати зазначеної су ми фактичних витрат на випла ту та доставку пільгових пен сій за вказаний період колиш нім працівникам відповідача підтверджується розрахунко м суми заборгованості та роз рахунком фактичних витрат на виплату та доставку пільгов их пенсій, який був одержаний відповідачем 29.01.2010 року(а.с.7-8,10-11) т а довідками, які підтверджую ть наявність трудових правов ідносин працівників і відпов ідачем.

Вказані розрахунки фактич них витрат на виплату та дост авку пільгових пенсій відпов ідачем не оскаржувались, а то му є узгодженими.

Статтею 13 Закону України «П ро пенсійне забезпечення» ві д 5 листопада 1991 р. № 1788-XII (надалі за текстом - Закон №1788-XII) виз начені категорії працівникі в, які мають право на пенсію за віком на пільгових умовах. Зо крема, відповідно до пункту « а» цієї статті на пільгових у мовах мають право на пенсію з а віком, незалежно від місця о станньої роботи працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на робо тах з особливо шкідливими і о собливо важкими умовами прац і, - за списком №1 виробництв, ро біт, професій, посад і показни ків, затверджуваним Кабінето м Міністрів України, і за резу льтатами атестації робочих м ісць. Пунктами «б» та «з» зазн аченої статті Закону до цих к атегорій відносяться: праців ники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкід ливими і важкими умовами пра ці, - за списком № 2 виробництв, р обіт, професій, посад і показн иків, затверджуваним Кабінет ом Міністрів України, і за рез ультатами атестації робочих місць; водії міського пасажи рського транспорту (автобусі в, тролейбусів, трамваїв) і вел иковагових автомобілів, зайн ятих у технологічному процес і важких і шкідливих виробни цтв.

Згідно пункту першого стат ті першої Закону України «Пр о збір на обов' язкове держа вне пенсійне страхування» ві д 26 червня 1997 р. № 400/97-ВР (надалі за текстом - «Закон № 400/97-ВР » п латниками збору на обов'яз кове державне пенсійне страх ування є: суб'єкти підприємни цької діяльності незалежно в ід форм власності, їх об'єднан ня, бюджетні, громадські та ін ші установи та організації, о б'єднання громадян та інші юр идичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємниць кої діяльності, які використ овують працю найманих праців ників.

Відповідно до абзацу четве ртого пункту першого статті другої Закону № 400/97-ВР для плат ників збору, визначених пунк тами 1 та 2 статті 1 цього Закону , крім тих, які є платниками фі ксованого сільськогосподар ського податку, об'єктом опод аткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій , призначених відповідно до п унктів "б" - "з" статті 13 Закону Ук раїни "Про пенсійне забезпеч ення" до досягнення працівни ками пенсійного віку, передб аченого статтею 12 Закону Укра їни "Про пенсійне забезпечен ня".

Абзацом другим пункту перш ого статті четвертої Закону № 400/97-ВР встановлена ставка зб ору на обов' язкове державне пенсійне страхування в розм ірі 100 відсотків від об'єкта оп одаткування, визначеного абз ацом четвертим пункту 1 статт і 2 цього Закону.

Збір на обов'язкове державн е пенсійне страхування платн ики збору сплачують до Пенсі йного фонду у порядку, визнач еному законодавством Україн и (стаття 3 Закону № 400/97-ВР).

Відповідно до п. 2 Прикінцев их положень Закону України "П ро загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування" ві д 09.07.2003 р. №1058-IV (надалі за текстом - «Закон №1058-IV»), пенсійне заб езпечення застрахованих осі б, які працювали або працюють на підземних роботах, на робо тах з особливо шкідливими і о собливо важкими умовами прац і за списком N 1 та на інших робо тах із шкідливими і важкими у мовами праці за списком N 2 вир обництв, робіт, професій, поса д і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України , та за результатами атестаці ї робочих місць, на посадах, що дають право на призначення п енсії за віком на пільгових у мовах або за вислугу років, як і відповідно до законодавств а, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умова х або за вислугу років, здійсн юється згідно з окремим зако нодавчим актом через професі йні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного за безпечення через професійні та корпоративні фонди особа м, зазначеним в абз.1 цього пун кту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі д осягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, п ередбаченого Законом Україн и «Про пенсійне забезпечення ». При цьому зберігається пор ядок покриття витрат на випл ату та доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності ци м Законом. Підприємства та ор ганізації з коштів, призначе них на оплату праці, вносять д о Пенсійного фонду плату, що п окриває фактичні витрати на виплату та доставку пенсій о собам, які були зайняті повни й робочий день Кабінетом Мін істрів України, починаючи з д ня набрання чинності цим Зак оном, у розмірі 20 відсотків з н аступним збільшенням її щоро ку на 10 відсотків до 100-відсотко вого розміру відшкодування ф актичних витрат на виплату т а доставку цих пенсій до набу ття права на пенсію за віком в ідповідно до цього Закону.

Згідно з п. 6 Інструкції про п орядок обчислення і сплати с трахувальниками та застрахо ваними особами внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування до Пенсі йного фонду України, затверд женої постановою правління П енсійного фонду України від 19.12.2003 N 21-1, зареєстрованої в Мініс терстві юстиції України 16 січ ня 2004 року за N 64/8663, відшкодуванн ю підлягають витрати Пенсійн ого фонду на виплату та доста вку пенсій, призначених на пі льгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положе нь №1058-IV в таких розмірах: для пл атників, зазначених у п.2.1.1, п. 2.1. ц ієї Інструкції, - також 100% факти чних витрат на виплату і дост авку пенсій, призначених від повідно до абз.1 ч.2 Прикінцеви х положень Закону №1058-IV застрах ованим особам, які працювали або працюють на роботах із шк ідливими і важкими умовами п раці за списком №2 виробництв , робіт, професій, посад і пока зників, затверджених Кабінет ом Міністрів України та за ре зультатами атестації робочи х місць, на посадах, що дають п раво призначення пенсії за в іком на пільгових умовах. Для платників, зазначених у підп ункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструк ції, - фактичні витрати на випл ату і доставку пенсій праців никам, зайнятим повний робоч ий день на підземних роботах , на роботах з особливо шкідли вими і особливо важкими умов ами праці за списком N 1 виробн ицтв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Каб інетом Міністрів України, кр ім працівників, що були безпо середньо зайняті повний робо чий день на підземних робота х (включаючи особовий склад г ірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, ру ди та інших корисних копалин , на будівництві шахт та рудни ків за списком робіт і профес ій, затвердженим Кабінетом М іністрів України, у таких роз мірах: 20 відсотків від фактич них витрат на виплату і доста вку цих пенсій, призначених т а/або виплачених у 2004 році; 30 від сотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пен сій, призначених та/або випла чених у 2005 році; 40 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призна чених та/або виплачених у 2006 ро ці; 50 відсотків від фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/аб о виплачених у 2007 році; 60 відсот ків від фактичних витрат на в иплату і доставку цих пенсій , призначених та/або виплачен их у 2008 році; 70 відсотків від фак тичних витрат на виплату і до ставку цих пенсій, призначен их та/або виплачених у 2009 році; 80 відсотків від фактичних вит рат на виплату і доставку цих пенсій, призначених та/або ви плачених у 2010 році; 90 відсотків від фактичних витрат на випл ату і доставку цих пенсій, при значених та/або виплачених у 2011 році; 100 відсотків від фактич них витрат на виплату і доста вку цих пенсій, призначених т а/або виплачених з 2012 року.

Розмір сум до відшкодуванн я на поточний рік визначаєть ся відділами доходів органів Пенсійного фонду України що річно в повідомленнях про ро зрахунок сум фактичних витра т на виплату та доставку піль гових пенсій, призначених ві дповідно до частини 2 Прикінц евих положень Закону України "Про загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування", які надсилаються підприємст вам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризн ачених пенсій. Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначе них на пільгових умовах.

З огляду на викладені норми Законів та Інструкції, суд д ійшов висновку, що відповіда ч, як платник збору на обов'язк ове державне пенсійне страху вання та юридична особа, прац івники якого вийшли на пільг ову пенсію, зобов'язаний спла чувати Пенсійному фонду витр ати на виплату та доставку пі льгових пенсій цим працівник ам.

На обліку в управлінні Пенс ійного фонду України в Уманс ькому районі Черкаської обла сті перебуває 3 особи, які отри мують пенсію за віком на піль гових умовах відповідно до п . "б - з" ст. 13 Закону №1788-XII, як колишн і працівники відповідача.

Згідно наданого суду управ лінням Пенсійного фонду розр ахунку суми заборгованості в ідповідача про відшкодуванн ю фактичних витрат на виплат у та доставку пільгових пенс ій за період з 01.12.2009 року по 11.02.2010 р оку фактичні витрати позивач а на виплату та доставку пенс ій на пільгових умовах за спи ском №2 склали 6113грн. 68 коп. Таки м чином, загальна заборгован ість по відшкодуванню фактич них витрат на виплату та дост авку пенсій становить 6 113 грн. 6 8 коп.

Відповідач здійснені пози вачем витрати останньому не відшкодував.

Відповідно до пункту 6.9 Інст рукції про порядок обчисленн я і сплати страхувальниками та застрахованими особами вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання до Пенсійного фонду Укр аїни не сплачені та/або несво єчасно сплачені суми фактичн их витрат на виплату та доста вку пільгових пенсій стягуют ься з нарахуванням пені та шт рафних санкцій відповідно до норм Закону України «Про пор ядок погашення зобов' язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами».

Згідно зі статтею 23 Закону № 1058-IV спори, що виникають із прав овідносин за цим законом, вир ішуються органами Пенсійног о фонду та в судовому порядку .

Отже, з врахуванням викладе ного суд дійшов висновку про наявність підстав для задов олення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су.

Доказів, які спростовували доводи позивача, відповідач суду не надав.

Враховуючи викладене, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги УПФУ в Уманському район і Черкаської області підляг ають до задоволення .

На підставі ч.3 ст.160 КА С України в судовому засідан ні 15.03.2010р. проголошено вступну т а резолютивну частину постан ови. Виготовлення постанови у повному обсязі здійснювати меться з урахуванням вимог с т.167 КАС України, про що повідом лено в судовому засіданні.

Оскільки спір вирішено на користь суб' єкта владних п овноважень, звільненого від сплати судового збору, а тако ж за відсутності витрат пози вача - суб'єкта владних повнов ажень, пов'язаних із залученн ям свідків та проведенням су дових експертиз, судові витр ати (судовий збір) згідно ч. 4 ст . 94 КАС України стягненню з від повідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 9, 69-71, ч. 4 ст. 94, ч.2 ст.128, ст. ст. 158-159, 161-163 КАС України, су д, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позо в задовольнити повністю.

2. Стягнути з сільськогосп одарського виробничого кооп еративу «Паланка» (20340, Черкась ка область, Уманський район, с . Паланка, вул. Леніна, 11, код ЄДР ПОУ 05423194) на користь управління Пенсійного фонду України в У манському районі Черкаської області (20300, Черкаська область , м. Умань, вул. Залізняка, 2а, код ЄДРПОУ 21366705) заборгованість зі сплати пільгових пенсій на с уму 6 113 грн. 68 коп.(шість тисяч ст о тринадцять гривень 68 коп.)

Постанова може бути о скаржена до Київського апеля ційного адміністративного с уду через Черкаський окружн ий адміністративний суд шля хом подання заяви про апеля ційне оскарження протягом 10 д нів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у п овному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністра тивного судочинства України - з дня складення її в повно му обсязі. Якщо постанову бул о проголошено за відсутност і особи, яка бере участь у спр аві - з дня отримання нею копі ї постанови та наступного по дання апеляційної скарги про тягом 20 днів після подання зая ви про апеляційне оскарженн я, з подачею її копії відпові дно до кількості осіб, які бе руть участь у справі.

Апеляційна скарга може бути подана без попередньо го подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про ап еляційне оскарження.

Повний текст постано ви виготовлено 18 березня 2010 рок у.

Суддя Т.В. Новікова

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2010
Оприлюднено29.11.2010
Номер документу8622515
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-464/10/2370

Ухвала від 16.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Ухвала від 26.02.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Т.В. Новікова

Постанова від 15.03.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Новікова Тамара Вадимівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні