Ухвала
від 20.11.2019 по справі 346/1485/16-ц
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

20 листопада 2019 року

м. Київ

справа № 346/1485/16-ц

провадження № 61-30681св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Синельникова Є. В.,

суддів: Осіяна О. М., Сакари Н. Ю., Хопти С. Ф., Шиповича В. В. (суддя-доповідач),

учасники справи:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідач - Коломийська міська рада Івано-Франківської області,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: обслуговуючий кооператив Чорновола , управління Держгеокадастру у Коломийському районі, Головне управління Держгеокадастру в

Івано-Франківській області ,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження клопотання ОСОБА_1 про розгляд за особистою участю сторін касаційної скарги ОСОБА_1 на рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області, у складі судді Беркещук Б. Б., від 21 липня

2017 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області, у складі колегії суддів: Мелінишин Г. П., Максюти І. О., Томин О. О., від 02 жовтня

2017 року,

ВСТАНОВИВ:

У березні 2016 року ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до Коломийської міської ради про визнання незаконними та скасування рішень.

Рішенням Коломийського міськрайонного суду від 21 липня 2017 року в задоволенні позову ОСОБА_1 відмовлено.

Ухвалою Апеляційного суду Івано-Франківської області від 02 жовтня

2017 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилено, а рішення Коломийського міськрайонного суду від 21 липня 2017 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ОСОБА_1 , посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення, а справу передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 07 грудня 2017 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 і витребувано матеріали цивільної справи № 346/1485/16-ц з місцевого суду.

Статтею 388 ЦПК України в редакції Закону України від 03 жовтня 2017 року

№ 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів , який набув чинності

15 грудня 2017 року, визначено, що судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

У травні 2018 року справу передано до Верховного Суду.

05 червня 2019 року на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Верховного Суду справу № 346/1485/16-ц передано

судді-доповідачеві.

Ухвалою Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 28 жовтня 2019 року справу призначено до розгляду в складі колегії з п`яти суддів у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у ній матеріалами.

У жовтні 2019 року до Верховного Суду надійшло клопотання позивача

ОСОБА_1 про розгляд справи з викликом сторін, яке мотивовано тим, що справа становить суспільний інтерес, а також позивач бажає надати особисті пояснення у справі.

У задоволенні клопотання про розгляд справи з викликом сторін необхідно відмовити з наступних підстав.

Частиною третьою статті 3 ЦПК України визначено, що провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Процедура допуску скарг до розгляду та провадження виключно з питань права, на відміну від того, що стосується питань фактів, може відповідати вимогам статті 6 Конвенції, навіть якщо скаржнику не була надана можливість бути особисто заслуханим судом касаційної інстанції, за умови, якщо відкрите судове засідання проводилось у суді першої інстанції і якщо суди вищої інстанції не мають повноважень встановлювати факти справи, а тільки тлумачити відповідні юридичні норми.

Частиною першою статті 402 ЦПК України передбаченого, що у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу. У разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Питання виклику учасників справи для надання пояснень у справі вирішується Верховним Судом з огляду на наявність необхідності у таких поясненнях.

Положення частин п`ятої та шостої статті 279 ЦПК України, якою врегульовано порядок розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження в суді першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді, оскільки суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права та не вирішує питань доказування у справі і не встановлює обставин справи.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи.

Оскільки судом касаційної інстанції у межах касаційного провадження не приймалось рішення про виклик осіб, які беруть участь у справі, для надання пояснень у справі, і такої необхідності колегія суддів не вбачає, то підстав для розгляду справи з викликом сторін суд касаційної інстанції не знаходить. Повідомлення учасників справи про час і місце розгляду справи здійснено шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади.

Керуючись статтею 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про розгляд за особистою участю сторін касаційної скарги ОСОБА_1 на рішення Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 21 липня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Івано-Франківської області від 02 жовтня 2017 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту прийняття і оскарженню не підлягає.

Головуючий Судді:Є. В. Синельников О. М. Осіян Н. Ю. Сакара С. Ф. Хопта В. В. Шипович

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення20.11.2019
Оприлюднено12.12.2019
Номер документу86275635
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —346/1485/16-ц

Постанова від 20.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 20.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 07.12.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 07.11.2017

Цивільне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Писана Таміла Олександрівна

Ухвала від 02.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Мелінишин Г. П.

Ухвала від 01.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Мелінишин Г. П.

Ухвала від 02.10.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Мелінишин Г. П.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Мелінишин Г. П.

Ухвала від 18.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Івано-Франківської області

Мелінишин Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні