Ухвала
від 09.12.2019 по справі 175/4814/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/4814/19

Провадження № 1-кс/175/1981/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09грудня 2019року смт. Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретареві ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши клопотанняслідчого ДніпровськогоРВП ДВПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_4 погоджене прокурором Дніпропетровської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку, а також перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження №12019040440001617 від 29.11.2019 року за ч.1 ст. 239-1 КК України, у рамках якого було подано клопотання та дослідивши докази по даному матеріалу,

В С Т А Н О В И В:

До Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області надійшло вищевказане клопотання про надання дозволу на проведення обшуку.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що 28.11.2019 року до ЧЧ Дніпровського РВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області звернувся гр. ОСОБА_5 з заявою про те, що виробництво, розташоване за адресою: АДРЕСА_1 забруднює землі речовинами та відходами (ЖЕО 19412 від 28.11.2019 року)

29.11.2019 року за даним фактом слідчим Дніпровського районного відділення поліції Дніпровського відділу поліції ГУНП в Дніпропетровській області розпочато досудове розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019040440001617 за ст. 239-1 ч. 1 КК України.

В ході досудового розслідування було допитано в якості свідка заявника ОСОБА_5 , котрий пояснив що все літо 2019 року він знаходився на будівельних роботах, а саме будував будинок в с. Балівка, розташованого в Дніпровському районі, Дніпропетровської області. Коли він знаходився у вказаному селищі, ОСОБА_5 весь час, а саме зранку до ночі відчував неприємний запах у повітрі. Як йому здавалось, це запах зіпсованого м`яса тварини. Коли він запитав про це у місцевих жителів, йому пояснили, що вказаний запах йде з виробництва та заготовки мяса тварини, котре розташоване за адресою:

АДРЕСА_1 , так як відходи виробництва не утилізують, а закопують безпосередньо на території виробництва. Проходячи по дорозі повз вказаного виробництва, запах відчувся ще сильніше. Через огорожу видно металевий навіс та будівлю Вказане виробництво огороджене бетонним парканом. В`їзд на територію виробництва здійснюються через металеві ворота сірого кольору. Також ОСОБА_5 доповнив, що місцеві жителі с. Балівка дуже обурені, але нічого не можуть зробити.

В ході проведення досудового розслідування було надано доручення працівникам ВБОЗ УСР ГУНП в Дніпропетровській області з метою допиту свідків по даному факту та встановлення осіб, причетних до вказаного кримінального правопорушення.

В ході виконання доручення, було допитано в якості свідка ОСОБА_6 , котрий надав покази, що останній рік він працює таксистом, співпрацює декількома службами таксі. Декілька разів влітку він підвозив клієнтів до с. Балівка, що знаходиться в Дніпровському районі Дніпропетровської області. Це були місцеві жителі, які йому скаржилися, що в їхньому селищі знаходиться цех по переробці мяса, де відбувається забій тварин. Власники цеху, подружня пара : і їх точні анкетні дані йому не відомі) не вивозять залишки тварин, а захоронюють їх там на місці розташуванні даного підприємства, чим забруднюють навколишнє середовище. Неприємний запах, особливо влітку, від цього дошкуляє мешканцям мешканцям багато років. Але на всі скарги до державних органів дієвого реагування не відбувається. Точне місцезнаходження в с. Балівка вищевказаного цеху мені не відомо. Зі слів мешканців села, на підприємстві відбувається забій великої рогатої худоби, свиней та свійської птиці.

Допитано в якості свідка ОСОБА_7 , котрий пояснив що більше десяти років вні є приватним підприємцем в сфері виробництва одягу та взуття, продажу товарів народного вжиткц і продуктів харчування. В ході його комерційної діяльності йому стало відомо, що за адресою: АДРЕСА_1 веде свою діяльність з порушенням технологічних норм та законодавства цех з забою тварин та птиці. Замість того, що би заключити договір на вивіз та утилізацію залишків тварин з спеціалізованими організаціями, власники захоронюють їх на території цеху та навколо нього. Ця ситуація відбувається багато років та викликає обурення місцевих жителів, оскільки забруднення почви та довкілля створює для них неподобства. Але власники цеху це не бентежить, вони всім прямо заявляють , що в них є корупційні зв`язки в державних органах і їм за їх діяльність нічого не буде. Власникам цеху є подружня пара (повних їх анкетних даних він не пам`ятає). Також йому відомо, що всі працівники даного цеху офіційно не працевлаштовані, чим власники вищевказаного підприємства грубо порушують законодавство України.

Під час виконання доручення, оперативним підрозділом було встановлено, що до вказаного кримінального правопорушення причетне керівництво ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, розташованого за адресою: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Балівка, провулок Лісний, 29, яке згідно з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна - спільна часткова власність : 1/3 частки власником являється ОСОБА_8 , 9/100 частки ОСОБА_9 , 91/100 ОСОБА_9 .

На теперішній час, існують ризики того, що речі і документи, які можуть містити відомості про обставини вчинення з боку працівники ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239-1 КК України, можуть бути знищенні у разі повідомлення робітників підприємства про здійснення досудових розслідування за даним фактом.

З огляду на викладене, за адресою виробництва ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, а саме: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Балівка, провулок, буд. 29, можуть знаходитись речі та документи, що мають значення для і:судового розслідування і можуть бути доказами у кримінальному провадженні, а саме: установчі та реєстраційні документи ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129; накази про призначення на посаду директора підприємства, головного бухгалтера та їх посадові інструкції; штатний розклад, табеля обліку робочого часу, відомості нарахування і виплати заробітної плати працівникам; документи бухгалтерського та податкового обліку, в тому числі «чорнова бухгалтерія», щодо виплати заробітної плати працівникам «в конвертах», з якими не було укладено трудові відносини у встановленому законом порядку; первинні документи фінансово-господарської діяльності ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, які можуть містити відомості щодо здійснення господарської діяльності та наявності реальної можливості виплатити працівникам заробітну плату, табелі обліку робочого часу, відомості нарахування і виплати заробітної плати працівникам; інші документи, чернетки, в яких можуть бути відомості щодо працівників ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, які сприятимуть швидкому, повному і неупередженому розслідуванню у кримінальному провадженні, і самостійно чи в сукупності з іншими доказами матимуть суттєве значення для встановлення всіх обставин вчинення даного злочину.

Крім того, згідно вимог ч.1 ст. 236 КПК України, з метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в обшуку має право запросити спеціалістів. Оскільки, метою проведення обшуку фіксування обставин вчинення кримінального правопорушення, до участі у проведенні обшуку планується залучення спеціалістів Дніпропетровської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Територіальної державної інспекції з питань праці в Дніпропетровській області.

Слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою виробництва ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, а саме: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Балівка, пров. Лісний, буд. 29.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримала та просила задовольнити, додала, що проведення обшуку планується з залученням спеціалістів Дніпропетровської регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та Територіальної державної інспекції з питань праці в Дніпропетровській області, Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та дослідивши додані до нього документи, а також заслухавши думку прокурора, встановив наступне.

Відповідно до ст.223КПК України підставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Частинами першою третьою статті 234 КПК України передбачено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням.

Відповідно до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Відповідно до ч.2 ст.235 КПК ухвала про дозвіл на обшук повинна містити…. житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

У відповідності із статтею 30Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Як передбачено ч. 1 ст. 233 КПК, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно спільна часткова власність: 1/3 частки власником являється ОСОБА_8 , 9/100 частки ОСОБА_9 , 91/100 ОСОБА_9 .

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 239-1 КК України, а обшук може сприяти розкриттю кримінального правопорушення та вилучення речей, які можуть бути доказами під час судового розгляду.

В зв`язку з тим, що іншими способами неможливо отримати відомості про злочин, та враховуючи те, що під час проведення обшуку можуть бути отриманні докази, які самостійно чи в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий суддя вважає, що клопотання про надання дозволу на проведення обшуку підлягає задоволенню частково, в частині відшукання наступних доказів: накази про призначення на посаду директора підприємства, головного бухгалтера та їх посадові інструкції; первинні документи фінансово-господарської діяльності ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, які можуть містити відомості щодо здійснення господарської діяльності.

Керуючись ст. ст. 110, 234, 235 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого Дніпровського РВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому Дніпровського РВП ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 на проведення обшуку за адресою виробництва ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, а саме: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Балівка, пров. Лісний, буд. 29, з метою відшукання речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та є доказами у кримінальному провадженні, а саме: накази про призначення на посаду директора підприємства, головного бухгалтера та їх посадові інструкції; первинні документи фінансово-господарської діяльності ПП «Дніпротік» ЄРДПОУ 37383129, які можуть містити відомості щодо здійснення господарської діяльності.

В задоволенні іншої частини вимог клопотання відмовти.

Обшук провести до 09 січня 2020 року.

Відповідно до ч.3 ст. 309 КПК України ухвала суду про дозвіл на обшук житла оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудДніпропетровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86341338
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —175/4814/19

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Новік Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні