Ухвала
від 17.12.2019 по справі 554/11153/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 17.12.2019 Справа № 554/11153/19

Провадження № 1кс/554/17321/2019

УХВАЛА

Іменем України

про проведення обшуку

17 грудня 2019 р. слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участю прокурора- ОСОБА_2

за участю секретаря ОСОБА_3

розглянувши в залі суду в м. Полтава клопотання прокурора військової прокуратури Полтавського гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_2 про проведення обшуку

матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019170690000074 від 17.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

17.07.2019 до військової прокуратури Полтавського гарнізону з відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління служби безпеки України в Полтавській області (далі ВБКОЗ УСБУ в Полтавській області) надійшло повідомлення про вчинення злочину, передбаченого

ч. 3 ст. 191 КК України.

З вказаного повідомлення вбачається, що службові особи державного підприємства Полтавської області, діючи за попередньою змовою групою осіб з службовими особами СГД, на території Полтавської області, вчинили привласнення та подальшу розтрату грошових коштів, виділених на проведення ремонтних та будівельних робіт, а також на виготовлення проектної документації, протягом 2018-2019 років.

Цього ж дня, військовою прокуратурою Полтавського гарнізону на підставі зазначеного повідомлення розпочато кримінальне провадження № 42019170690000074 за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, досудове розслідування у якому доручено проводити слідчим слідчого управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області (далі СУ ГУ НП в Полтавській області).

09.08.2019 Генеральним прокурором України прийнято рішення про визначення групи прокурорів у кримінальному провадженні № 42019170690000074 від 17.07.2019, про що винесено відповідну постанову.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що проектними організаціями керівником, засновником або власником яких є громадяни України ОСОБА_4 та ОСОБА_5 протягом 2017-2019 років освоєно близько 50 млн. грн. по укладених договорах про виконання проектних робіт із державним підприємством Полтавської обласної державної адміністрації «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та Департаментом містобудування, архітектури та з питань ЖКГ Полтавської ОДА.

Одночасно з цим, перевірялася необґрунтовано завищена ціна виконання робіт та обготівкування бюджетних коштів в розмірі близько 20 млн. грн., а також привласнення бюджетних коштів і часткова передача службовим особам зазначеного державного підприємства та державного органу. При цьому встановлено, що роботи виконуються переважно фізичними особами за готівкові кошти, які обготівковуються ОСОБА_4 та ОСОБА_5 через наявні рахунки в банківських установах, зокрема в Полтавському ГРУ «ПАТ КБ «ПриватБанк».

В подальшому, електронні документи проектів, виконавцями яких є фізичні особи, направляються на електронну пошту, роздруковуються та проставляється печатка підприємства, від імені якого укладено договір із бюджетною організацією. Однак, частина коштів, яка не витрачена на оплату роботи присвоюється ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , на картковому рахунку якого знаходяться оборотні кошти в розмірі близько 1 млн. грн. та готівковий розрахунок із проектантами проводиться останнім за місцем розташування організацій: АДРЕСА_1 .

До проектних організацій ОСОБА_4 та ОСОБА_5 відносяться: ТОВ «УСП «Укрбудпроект» код ЄДРПОУ 42653396, ТОВ «УСП «Інспецпроект» код ЄДРПОУ 42651116, ТОВ «група компаній Укрсервіспроект» код ЄДРПОУ 42409275, ТОВ «УСП «Мегаполіс» код ЄДРПОУ 42281012, ТОВ «Укрсервіспроект» код ЄДРПОУ 42018942, ТОВ «Інспецпроект» код ЄДРПОУ 42002288, ТОВ «Неоінжиніринг» код ЄДРПОУ 41873614, ПП «УСП «Мегаполіс» код ЄДРПОУ 38875040, ПП «Укрсервіспроект» код ЄДРПОУ 36514593.

Формування переліку об`єктів будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах здійснювалось за результатами комісійних оглядів доріг з фото фіксацією, на підставі яких формувався пакет документів з відповідними обґрунтуванням щодо стану доріг та необхідністю здійснення конкретного виду робіт, який в подальшому направлявся для погодження до Укравтодору.

Сформований перелік об`єктів будівництва, реконструкції та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування, погоджений Укравтодором, бюджетним комітетом Верховної ради України та затверджений колишнім головою Полтавської ОДА ОСОБА_6 відповідними розпорядженнями, передано до Департаменту будівництва, містобудування і архітектури та житлово-комунального господарства Полтавської ОДА та ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

В той же час, наявна інформація свідчить про те, що місцеві нормативні акти з критеріїв відбору доріг, в тому числі щодо проведення капітальних робіт, робіт з будівництва, реконструкції та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах по Полтавській області, не розроблялися. Дані технічних паспортів при формуванні переліку об`єктів не використовувались.

За результатом узагальнення отриманої інформації встановлено, що у 2018 році Департаментом та ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», окрім видатків на оплату виконаних робіт з капітального та поточного ремонту автомобільних доріг місцевого значення, були використані кошти Субвенції на оплату інших робіт та послуг виготовлення проектно-кошторисної документації, утримання служби замовника, інженерно-геодезичні вишукування, виготовлення технічної документації із землеустрою тощо.

Із загальної кількості об`єктів, за якими виготовлена проектно-кошторисна документація на замовлення ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» за рахунок Субвенції, роботи по 33 об`єктах у 2018 році не виконувались та до переліку на 2019 рік не включені.

На виготовлення проектно-кошторисної документації за зазначеними об`єктами витрачено близько 29,175млн.грн.

В той же час, в рамках зазначеного кримінального провадження встановлено, що за результатами проведеної тендерної закупівлі щодо надання послуг з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення О1715376 Миргород-Хорол на ділянці км15+545-км31+520 Хорольського району Полтавської області (окремими ділянками) (UA-2019-05-20-001367), переможцем оголошено ПП «Дорсервіс КПК» (Код: 37948128) з пропозицією 11 207 000 грн.

В подальшому, між ПП «Дорсервіс КПК» і ТОВ «Лубенське ШБУ №9» (Код: 03450436) укладено договір субпідряду щодо виконання поточного середнього ремонту відрізку автомобільної дороги загального користування місцевого значення із модифікацією асфальтобетонної суміші полімерами.

Співробітниками ТОВ «Лубенське ШБУ №9», з метою економії коштів, не проведено модифікації асфальтобетонної суміші в ході виконання будівельних робіт, чим значно знижено фізико-механічні властивості покриття дороги. При цьому, службові особи ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області», зокрема директор зазначеного ДП ОСОБА_7 , будучи обізнаними про порушення вимог проектно-кошторисної документації, підписали документи, в тому числі й акт приймання виконаних будівельних робіт (КБ-2в), із внесеними недостовірними відомостями щодо якісних показників асфальтобетонного покриття.

Крім цього встановлені ознаки здійснення фіктивних операцій з боку ТОВ «БК «Старт-Інвест» (Код: 41922954) в ході надання послуг з будівництва та утримання автошляхів з метою подальшого обготівковування та передачі в якості неправомірної вигоди службовим особам ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

Так, керівництво ТОВ «БК «Старт-Інвест» із вказаною вище метою укладають угоди щодо придбання будівельних матеріалів, зокрема шлаку фракційного та відсіву гранітного, надання юридичних послуг, без реального постачання продукції та надання послуг.

Зазначені безтоварні операції між ТОВ «БК «Старт-Інвест» та наступними суб`єктами господарської діяльності в період з червня по липень 2019 року: ТОВ «Лубнидорбуд» (Код ЄДРПОУ:42877578), ТОВ «ДРСУ-8» (Код ЄДРПОУ:41192649), Дочірнє Підприємство «Лохвицький шлях» (Код ЄДРПОУ: 36492271), ТОВ «Дорожник-1» (Код ЄДРПОУ: 38492231).

Крім цього, між ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» та суб`єктами господарювання регіону укладено ряд договір про надання послуг з озеленення території та утримання зелених насаджень.

На підставі зазначених договорів виконавці зобов`язані надати послуги з видалення самостійних і пророслих кущів, чагарників, хмизу, скошування трави (сухостою), зрізання сухих та нахилених гілок на ділянках смуги відведення відповідної ділянки автомобільної дороги загального користування місцевого значення Полтавської області.

В той же час встановлено, що під час виконання зазначеного виду робіт підприємці виходять за межі умов договору та здійснюють суцільну порубку дерев на зазначеній території, тобто особи, уповноважені на підписання актів приймання-передачі наданих послуг, незважаючи на порушення, затверджують зазначений акт, чим вчиняють службову недбалість.

Обставини вчинення кримінального правопорушення підтверджуються повідомленням ВБКОЗ УСБУ в Полтавській області про вчинення злочину від 15.07.2019, а також матеріалами виконаного оперативним підрозділом доручення.

Таким чином, з оглядом на викладене, є достатньо підстав вважати що у ТОВ «БК Старт-Інвест», яке знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, буд. 19, кв. 2, можуть знаходитись документи фінансово-господарської діяльності, які мають значення у кримінальному провадженні та які свідчать про незаконне заволодіння грошовими коштами бюджету під час здійснення будівельно монтажних та ремонтних робіт, а саме: технічна документація, робочі проекти, локальні кошториси, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва; акти та дозволи, декларації щодо початку здійснення виконання робіт та готовності об`єкту; відомості по рахункам, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів; тендерна документація, у т.ч. оголошення, акцепти, протоколи розкриття пропозицій, технічна документація, роз`яснення щодо об`єкту закупівлі, протоколи розкриття пропозицій, звіти про результати процедур торгів, комерційна та технічна пропозиції учасників на предмет виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також поставлених ТМЦ, договори підряду, договірні ціни, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форма КБ-3), акти приймання-виконання будівельних робіт (форма КБ-2в), відомості ресурсів, журнали обліку робіт; прибуткові (видаткові) накладні, акти прийому-передачі, довіреності, податкові накладні, рахунки фактури, товарно-транспортні накладні, акти списання матеріалів, пального, акти виконаних робіт щодо машин та механізмів, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, чорнові записи, оргтехніка, необліковані грошові кошти, печатки, бланки документів з відтисками печаток ФСПД, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, а також інші оригінали документів за період 2018-2019 роки , речі та предмети, які можливо використати як докази та які мають доказове значення кримінальному провадженні.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб отримано відомості, що ТОВ «БК Старт-Інвест» є товариством з обмеженою відповідальністю, знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, буд. 19, кв. 2, а його керівником та підписантом з 23.10.2018 є ОСОБА_8 .

Прохали надати дозвіл на проведення обшуку ТОВ «БК Старт-Інвест», яке знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, буд. 19, кв. 2.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та прохав його задовольнити.

Заслухавши думку прокурора, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що воно підлягає до задоволення.

Враховуючи, що існує загроза знищення, надання у неповному обсязі або взагалі відмові надання шуканого майна, яке може свідчити про вчинення вказаного злочину, виникла необхідність звернення до суду з клопотанням про проведення обшуку, а не з тимчасовим доступом до речей і документів.

В ході обшуку планується відшукати та вилучити: документи фінансово-господарської діяльності, які мають значення у кримінальному провадженні та які свідчать про незаконне заволодіння грошовими коштами бюджету під час здійснення будівельно монтажних та ремонтних робіт, а саме: технічна документація, робочі проекти, локальні кошториси, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва; акти та дозволи, декларації щодо початку здійснення виконання робіт та готовності об`єкту; відомості по рахункам, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів; тендерна документація, у т.ч. оголошення, акцепти, протоколи розкриття пропозицій, технічна документація, роз`яснення щодо об`єкту закупівлі, протоколи розкриття пропозицій, звіти про результати процедур торгів, комерційна та технічна пропозиції учасників на предмет виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також поставлених ТМЦ, договори підряду, договірні ціни, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форма КБ-3), акти приймання-виконання будівельних робіт (форма КБ-2в), відомості ресурсів, журнали обліку робіт; прибуткові (видаткові) накладні, акти прийому-передачі, довіреності, податкові накладні, рахунки фактури, товарно-транспортні накладні, документи щодо поставки будівельних та інших матеріалів залізничними сполученнями, акти списання матеріалів, пального, акти виконаних робіт щодо машин та механізмів, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, чорнові записи, оргтехніка, необліковані грошові кошти, печатки, бланки документів з відтисками печаток ФСПД, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, а також інші оригінали документів за період 2018-2019 років , речі та предмети, які можливо використати як докази та які мають доказове значення кримінальному провадженні.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, квартира за адресою: АДРЕСА_2 , є квартирою з загальною площею 53,3 м?.

Приймаючи доуваги вищевикладене,виникла необхідність у проведенні обшуку приміщення ТОВ «БК Старт-Інвест», яке знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, буд. 19, кв. 2, керівником якого є ОСОБА_8 , з метою виявлення та вилучення майна, а також документів, які мають істотне значення для встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 234 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати дозвіл слідчим та прокурорам у кримінальному провадженні № 42019170690000074 на проведення обшуку ТОВ «БК Старт-Інвест», яке знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, буд. 19, кв. 2, з метою виявлення та вилучення документи фінансово-господарської діяльності, які мають значення у кримінальному провадженні та які свідчать про незаконне заволодіння грошовими коштами бюджету під час здійснення будівельно монтажних та ремонтних робіт, а саме: технічна документація, робочі проекти, локальні кошториси, зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва; акти та дозволи, декларації щодо початку здійснення виконання робіт та готовності об`єкту; відомості по рахункам, інші рахунки аналітичного бухгалтерського обліку щодо відображення операцій з виконання робіт, оплати, списання матеріалів, використання машин та механізмів; тендерна документація, у т.ч. оголошення, акцепти, протоколи розкриття пропозицій, технічна документація, роз`яснення щодо об`єкту закупівлі, протоколи розкриття пропозицій, звіти про результати процедур торгів, комерційна та технічна пропозиції учасників на предмет виконання будівельно монтажних та ремонтних робіт, а також поставлених ТМЦ, договори підряду, договірні ціни, довідки про вартість виконаних будівельних робіт (форма КБ-3), акти приймання-виконання будівельних робіт (форма КБ-2в), відомості ресурсів, журнали обліку робіт; прибуткові (видаткові) накладні, акти прийому-передачі, довіреності, податкові накладні, рахунки фактури, товарно-транспортні накладні, документи щодо поставки будівельних та інших матеріалів залізничними сполученнями, акти списання матеріалів, пального, акти виконаних робіт щодо машин та механізмів, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, чорнові записи, оргтехніка, необліковані грошові кошти, печатки, бланки документів з відтисками печаток ФСПД, здійснені розрахунки (платіжні доручення) щодо проведених робіт та матеріалів, за період 2018-2019 років .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 15 діб.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м. Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86380483
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42019170690000074 від 17.07.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —554/11153/19

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 30.12.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Сініцин Е. М.

Ухвала від 12.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 15.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 05.01.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Рішення від 14.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 14.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні