Ухвала
від 16.12.2019 по справі 620/266/18
ЗАЧЕПИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 620/266/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16.12.2019 Зачепилівський районний суд Харківської області у складі: головуючого - судді Яценка Є.І.,

при секретарі - Ніколенко Л.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Зачепилівка Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Новий сад про витребування земельної ділянки з незаконного використання, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Зачепилівського районного суду Харківської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Новий сад про витребування земельної ділянки з незаконного використання.

В судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 заявив клопотання про призначення технічної експертизи давності документу з метою визначення достовірності спірної Додаткової угоди від 15.02.2012 договорі оренди земельної ділянки.

Представник відповідача ОСОБА_3 в судовому засіданні заперечив проти призначення експертизи у зв`язку з недоцільністю.

Згідно ст.76 ЦПК України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інших обставин, що мають значення для вирішення справи. Ці дані, у тому числі, встановлюються на підставі показів свідків, висновку експерта, яким, згідно ст.102 ЦПК України , є докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові.

Ч.1 ст.103 ЦПК України передбачено, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши матеріали справи, враховуючи те, що між сторонами існує спір відносно справжності Додаткової угоди до договору оренди землі, а встановлення давності даного документу потребує спеціальних знань, вважає за необхідне клопотання представника позивача задовольнити та призначити по справі судово-почеркознавчу експертизу.

З наведених вище підстав, суд вважає за доцільне призначити проведення експертизи Харківському науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса .

Відповідно до абз. 2 п.20 Постанови Пленуму Верховного Суду України №8 від 30.05.1997 року Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах із змінами, внесеними згідно з Постановою Пленуму Верховного Суду України №15 від 25.05.1998 року , оплата експертизи в цивільній справі провадиться за рахунок сторони, яка порушила відповідне клопотання.

Частина 4 ст.139 ЦПК України передбачає, що суми, що підлягають виплаті залученому судом експерту, сплачуються особою, на яку суд поклав такий обов`язок.

Враховуючи наведене суд вважає, що оплату вартості експертизи слід покласти на позивача ОСОБА_1 як сторону, яка порушила клопотання.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, у відповідності до п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, провадження по цивільній справі необхідно зупинити до закінчення проведення експертизи.

Враховуючи наведене, керуючись ст.ст. 12 , 103 , 104 , 109 , 252 , 253 , 353 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання представника позивача ОСОБА_2 про призначення судово-технічної експертизи - задовольнити.

Призначити по цивільній справі № 620/266/18 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Новий сад про витребування земельної ділянки з незаконного використання судово-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи відповідає давність виконання першої сторінки Додаткової угоди від 15 лютого 2012 року, де сам строк дії внесений на комп`ютері печатним текстом, вказаній на ньому даті?

2.Чи виконані перша та друга сторінка Додаткової угоди від 15 лютого 2012 року одночасно, чи в різний час та нанесені одна до іншої?

Проведення експертизи доручити експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса, попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384,385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 620/266/18.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_1 відповідно до ч.4 ст. 139 ЦПК України, роз`яснивши останній положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Висновок експертизи, після її проведення, терміново направити до Зачепилівського районного суду Харківської області разом із матеріалами та документами, що використовувалися для проведення експертизи.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Харківського апеляційного суду через Зачепилівський районний суд Харківської області протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення.

Головуючий, суддя Є.І. Яценко

СудЗачепилівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено19.12.2019
Номер документу86415373
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —620/266/18

Рішення від 15.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 15.02.2022

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 16.12.2019

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 03.10.2018

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 21.08.2018

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 14.05.2018

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

Ухвала від 02.04.2018

Цивільне

Зачепилівський районний суд Харківської області

Яценко Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні