Постанова
від 10.12.2019 по справі 916/1830/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 грудня 2019 року м. ОдесаСправа № 916/1830/19

Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді Лавриненко Л.В.

суддів: Аленіна О.Ю., Бєляновського В.В.

при секретарі судового засідання Чеголі Є.О.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса

на рішення Господарського суду Одеської області від 09.10.2019 р.

по справі № 916/1830/19

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ

до Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса

за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Товариства з обмеженою відповідальністю "УЛФ-ФІНАНС" м. Київ

про зобов`язання вчинити дії

суддя суду першої інстанції: Демешин О.А.

час та місце ухвалення рішення: 09.10.2019 р., м. Одеса, пр. - т Шевченко, 29, Господарський суд Одеської області

повний текст складено та підписано: 11.10.2019 р.

за участю представників сторін:

від Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса: Іскра С.Л.

Ухвалою Південно - західного апеляційного господарського суду від 11.11.2019 р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса на рішення Господарського суду Одеської області від 09.10.2019 р. у справі № 916/1830/19.

Відповідно до ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об`єктивно не залежали від нього.

Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Апеляційна скарга Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса розглянута в межах процесуального строку, встановленого ч. 1 ст. 273 ГПК України.

09.12.2019 р. до Південно - західного апеляційного господарського суду надішло клопотання від адвоката Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ - Кенц Р.І. про відкладення розгляду справи на іншу дату, у зв`язку з виконанням доручення іншого клієнта.

Суд апеляційної інстанції розглянувши наведене клопотання дійшов висновку щодо відсутності підстав для його задоволення оскільки, по - перше адвокатом Кенц Р.І. не надано доказів, що підтверджують його зайнятість в іншому процесі, по - друге апеляційним господарським судом, явка сторін у даній справі не визнавалась обов`язковою.

В липні 2019 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Дочірнього підприємства "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса про зобов`язання відповідача замінити некомплектний автомобіль марки "BMW 520d", колір В65 - Jatoba metallic, система приводу HECK, VIN НОМЕР_2, 2017 р. виготовлення на комплектний - 1 (один) новий автомобіль марки "BMW 520d", колір В65 - Jatoba metallic, 2017 р. виготовлення, з інтелектуальною системою повного приводу BMW xDrive, яка встановлена вимогами технологічних умов, що містяться в додатку від 03.09.2018 р. № 1 до Контракту від 03.09. 2018 р. № 18-123.

Рішенням Господарського суду Одеської області від 09.10.2019 р. у справі № 916/1830/19 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ задоволено у повному обсязі.

Не погодившись з рішенням місцевого господарського суду, Дочірнє підприємство "Фірма "ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса оскаржила його до Південно - західного апеляційного господарського суду.

В обґрунтування своїх вимог, відповідач посилається на неповне з`ясування судом першої інстанції обставин, що мають значення для справи.

Товариство з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ в поданому відзиві проти доводів. викладених в апеляційній скарзі, заперечує та просить суд апеляційної інстанції оскаржуване рішення залишити без змін.

Розглянувши матеріали справи, суд апеляційної інстанції встановив наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 23.08.2018 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ звернулось до Товариства з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ з заявою на отримання послуг з фінансування на купівлю - продаж автомобіля марки та моделі BMW 520d у Дочірнього підприємства „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса.

03.09.2019 р. між Товариством з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ та Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ укладено договір фінансового лізингу № 2562/09/18-Г.

Відповідно до п. 3 договору фінансового лізингу предметом цього договору є автомобіль марки BMW 520d .

Того ж дня, між Дочірнім підприємством „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса та Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ укладено контракт № 18-123.

Відповідно до умов цього контракту продавець зобов`язується поставити та передати, а покупець зобов`язується оплатити та прийняти 1 (один) новий автомобіль марки "BMW 520d", колір В65 - Jatoba metallic, 2017 р. виготовлення, найменування моделі, ціна та специфікація якого міститься в Додатку № 1 від 14.09.2017 р., який є невід`ємною частиною цього контракту.

Згідно з додатком № 1 до контракту автомобіль повинен бути обладнаний інтелектуальною системою повного приводу "BMW xDrive".

07.09.2018 р. на автомобіль марки "BMW 520d" колір В65 - Jatoba metallic, 2017 р. виготовлення видано свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 за Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ.

07.09.2018 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ передало Товариству з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ за актом приймання - передачі предмет лізингу - автомобіль марки "BMW 520d" № шасі/кузова НОМЕР_2 .

01.04.2019 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ звернулось до Дочірнього підприємства „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса з претензією щодо невідповідності комплектації автомобіля та заміни його на автомобіль належної комплектації, зокрема з інтелектуальною системою повного приводу "BMW xDrive".

Дочірнє підприємство „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса листом від 03.05.2019 р. вказану претензію відхилило, посилаючись на те, що при прийнятті автомобіля за актом прийому-передачі Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ не висловило будь-яких зауважень щодо його комплектації.

Зазначені обставини стали підставою для звернення Товариством з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ до господарського суду з відповідним позовом.

За результатами розгляду матеріалів справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга Дочірнього підприємства „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Відповідно до ст. ст. 11, 629 Цивільного кодексу України договір є однією з підстав виникнення зобов`язань та є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно з приписами статей 6, 627, 628 та 638 Цивільного кодексу України сторони вільні в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

За приписами ч.1, ч.7 ст. 193 ГК України, які кореспондуються з вимогами ст. 526 Цивільного кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

В силу вимог ст. 610, ч. 2 ст. 615 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Одностороння відмова від зобов`язання не звільняє винну сторону від відповідальності за порушення зобов`язання.

За приписами ч. ч. 1 - 2 ст. 806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов`язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.

До відносин, пов`язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ст. 662 Цивільного кодексу України продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, визначений договором купівлі-продажу.

Продавець повинен одночасно з товаром передати покупцеві його приналежності та документи (технічний паспорт, сертифікат якості тощо), що стосуються товару та підлягають переданню разом із товаром відповідно до договору або актів цивільного законодавства.

Статтею 682 Цивільного кодексу України встановлено, що продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, що відповідає умові договору купівлі-продажу щодо комплектності.

Якщо договором купівлі-продажу не встановлено умов щодо комплектності товару, продавець зобов`язаний передати покупцеві товар, комплектність якого визначається звичаями ділового обороту або іншими вимогами, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч.1 ст. 671 якщо за договором купівлі-продажу переданню підлягає товар у певному співвідношенні за видами, моделями, розмірами, кольорами або іншими ознаками (асортимент), продавець зобов`язаний передати покупцеві товар в асортименті, погодженому сторонами.

Як зазначалося вище, Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ звернулось до Товариство з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ на отримання послуг з фінансового лізингу щодо придбання предмету лізингу - автомобілю марки "BMW 520d".

В подальшому між Товариством з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ та Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ укладено договір фінансового лізингу від 03.09.2018 р. № 2562/09-18-Г з предметом лізингу - автомобіль марки "BMW 520d".

Також між Дочірнім підприємством „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса та Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ укладено контракт № 18-123 з предметом контракту - автомобіль марки "BMW 520d".

Крім того, за актом прийому - передачі від 07.09.2018 р. Товариство з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ передало Товариству з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ - автомобіль марки "BMW 520d".

За змістом цього акту прийому -передачі майно передане за цим актом оглянуте за участю уповноважених представників сторін, перевірено якість, комплектність і відповідність специфікації переданого майна.

За результатами огляду, предмет лізингу технічно справний, зовнішніх пошкоджень немає, зауваження по комплектності, якості та відповідності специфікації відсутні.

Отже, враховуючи зміст перелічених вище документів, а саме: заяви на отримання послуг фінансового лізингу від 23.08.2018 р., договору фінансового лізингу від 03.09.2018 р. № 2562/09/18-Г, акту приймання - передачі від 07.09.2018 р. та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу № НОМЕР_5 , Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ отримало автомобіль марки BMW того модельного ряду, який визначено цими документами і був замовлений позивачем у справі.

Суд апеляційної інстанції не приймає до уваги посилання Товариства з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ на укладений між Дочірнім підприємством „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса та Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ контракт від 03.09.2018 р. № 18-123 та додаток № 1 до цього контракту, оскільки Товариство з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ не є стороною цього контракту, не підписувало і не погоджувало його.

В свою чергу договір фінансового лізингу від 03.09.2018 р. № 2562/09/18-Г, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю „УЛФ-ФІНАНС" м. Київ та Товариством з обмеженою відповідальністю „ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ не містить жодної технічної характеристики предмету лізингу, щодо якого цей договір укладено.

Таким чином, враховуючи викладені обставини справи, суд першої інстанції дійшов неправильного висновку щодо задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 1 та ч. 5 ст. 236 Господарського процесуального кодексу України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За приписами п. 4 ч. 1 ст. 277 Господарського процесуального кодексу України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є порушення норм процесуального права або не правильне застосування норм матеріального права.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що рішення Господарського суду Одеської області від 09.10.2019 р. по справі № 916/1830/19 підлягає скасуванню.

Судові витрати по сплаті судового збору за перегляд справи судом апеляційної інстанції, відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 129 ГПК України покладаються на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 272 - 282 ГПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Дочірнього підприємства „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" м. Одеса задовольнити.

Рішення Господарського суду Одеської області від 09.10.2019 р. по справі № 916/1830/19 скасувати.

Товариству з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" м. Чорноморськ у задоволенні позову відмовити .

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ВЕРТРАНС" (68001, м. Чорноморськ, вул. Хантадзе, 7-А, ЄДРПОУ 35749456, відомості про рахунки відсутні) на користь Дочірнього підприємства „Фірма „ЕМЕРАЛД МОТОРС" (65101, м. Одеса, пр. - т Маршала Жукова, 2, ЄДРПОУ 30315638, відомості про рахунки відсутні) судовий збір за подання та розгляд апеляційної скарги в сумі 2881,50 грн.

Доручити Господарському суду Одеської області видати наказ, оформлений відповідно до вимог Закону України Про виконавче провадження .

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду, в порядку та випадках, передбачених ГПК України.

Повний текст постанови складено та підписано 16.12.2019 р.

Головуючий суддя: Л. В. Лавриненко

Судді: О.Ю. Аленін

В.В. Бєляновський

СудПівденно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.12.2019
Оприлюднено19.12.2019
Номер документу86426028
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1830/19

Ухвала від 10.07.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 30.06.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 06.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Постанова від 06.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 31.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 30.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Малашенкова Т.М.

Постанова від 10.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

Ухвала від 11.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Лавриненко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні