Ухвала
від 17.12.2019 по справі 727/5722/16-к
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/5722/16-к

Провадження № 1-кп/727/78/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 грудня 2019 року м. Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

за участю захисника ОСОБА_4

за участю обвинувачених ОСОБА_5 , ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження /ЄРДР №32014260000000031/ за обвинувальним актом затвердженим начальником відділу нагляду прокуратури Чернівецької області юристом 1 класу ОСОБА_7 , по обвинуваченню:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , громадянина України, українця, одруженого, маючого на утриманні двох неповнолітніх дітей, із повною загальною середньою освітою, приватного підприємця, раніше не судимого, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, -

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та мешканця АДРЕСА_2 , громадянина України, українця, не одруженого, із повною загальною середньою освітою, не працюючого, раніше не судимого, -

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.1 ст.205 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженніШевченківського районногосуду м.Чернівці перебуваєкримінальне провадженняпо обвинуваченню ОСОБА_5 , у вчиненнікримінального правопорушення,передбаченого ч.5ст.27ч.2ст.205КК України, ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.1 ст.205 КК України.

Відповідно дообвинувального акту ОСОБА_5 та ОСОБА_6 обвинувачуютьсяв тому, що ОСОБА_5 за попередньою змовою з особою, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження та ОСОБА_6 в грудні 2013 року організував діяльність із незаконного придбання та використання ряду фіктивних суб`єктів господарювання, які дозволили у період з грудня 2013 року по серпень 2014 року надавати послуги підприємствам реального сектору економіки України з формування незаконного податкового кредиту та переведення безготівкових коштів у готівку.

Для досягнення своєї злочинної мети ОСОБА_5 підшукав сільськогосподарське підприємство, а саме товариство з обмеженою відповідальністю ТОВ «Зеленецьке» (код за ЄДРПОУ 30795974, Чернівецька область, Кельменецький район, с.Зелена, вул.Головна, 3). Основний вид діяльності даного підприємства згідно реєстраційних документів вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур. Система оподаткування спеціальний сільськогосподарський режим.

З метою вчинення злочину, для фіктивного керівництва ТОВ «Зеленецьке», ОСОБА_5 було залучено ОСОБА_6 .

Зокрема, 06.12.2013 ОСОБА_5 було організовано внесення змін до реєстраційних документів ТОВ «Зеленецьке», а саме директором підприємства став ОСОБА_6 , який за грошову винагороду погодився на таку пропозицію. Фактично ОСОБА_6 ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства не мав, а його роль полягала у присутності в банківських установах при відкритті рахунків підприємства та нотаріальних конторах при видачі довіреностей, які уповноважують певних осіб на представництво інтересів підприємства, в тому числі така довіреність була видана на ім`я ОСОБА_5 . Крім того, у разі необхідності ОСОБА_6 повинен був підписувати фінансово-господарські документи, які надавались ОСОБА_5 .

Крім того, з метою надання законності вказаному підприємству ОСОБА_5 було організовано підроблення наказу про призначення на посаду бухгалтера ТОВ «Зеленецьке» ОСОБА_8 , який про таке призначення та виконання бухгалтерських функцій обізнаний не був.

За аналогічних обставин було призначено на посаду директора ТОВ «Агросота» особу, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження та ТОВ «Корн Трейд» ОСОБА_9 .

Так, ОСОБА_5 повторно 25.12.2013 було організовано внесення зміни до реєстраційних документів ТОВ «Корн Трейд», а саме директором підприємства став ОСОБА_9 , який на прохання ОСОБА_5 погодився на таку посаду, поряд з тим, фінансово-господарською діяльністю підприємства не займався.

14.12.2013 було організовано внесення змін до реєстраційних документів ТОВ «Агросота», а саме директором підприємства став особа, матеріали відносно якої виділені в окреме провадження, який за грошову винагороду погодився на таку пропозицію та в подальшому залучався ОСОБА_5 для незаконної діяльності, а саме для зняття готівкових коштів з рахунків підприємств та підписання фіктивних документів.

Печатки вказаних підприємств так званим директорам не передавались, а зберігались безпосередньо у ОСОБА_5 для використання у підробленні відповідних фінансово-господарських документів.

Таким чином, ОСОБА_5 було забезпечено перереєстрацію підприємств на підставних осіб, та можливість використання таких фіктивних підприємств у злочинних намірах.

А саме, за допомогою печаток та кліше підписів фіктивного директора ТОВ «Зеленецьке» ОСОБА_6 , документів про реалізацію нібито власновирощеної ТОВ «Зеленецьке» продукції та її нібито транзит через підконтрольні фіктивні підприємства ТОВ «Агросота» та ТОВ «Корн Трейд», ОСОБА_5 оформив фіктивний продаж власно вирощеної сільськогосподарської продукції протягом грудня 2013 року серпня 2014 року на загальну суму 62,4 млн. грн.

Фактично сільськогосподарська продукція закуповувалась у мешканців Західної України (Чернівецька, Львівська, Тернопільська області) без оформлення будь-яких документів та до державного бюджету не находив податок на доходи фізичних осіб з таких операцій.

При цьому, вказаними діями було незаконно сформовано податковий кредит з ПДВ у сумі 12 723 201 грн. наступним реальнодіючим суб`єктам господарювання ТОВ «УКРСНАБ-АГРО» (код ЄДРПОУ 38564520); ТОВ "САНОІЛ-ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 37282611); ТОВ "ВЕЛЛТОП" (код ЄДРПОУ 36087018); ТОВ "СОЯ АГРО-ТРАНС" (код ЄДРПОУ 36542547); ФОП ОСОБА_10 (РНОКПП НОМЕР_1 ); ФОП ОСОБА_11 (РНОКПП НОМЕР_2 ); ТОВ "АГРОФІРМА "ВІДРОДЖЕННЯ" (код ЄДРПОУ 31884860); ТОВ "КИЇВСЬКА ІНВЕСТИЦІЙНА КОМПАНІЯ "ВДАЛА" (код ЄДРПОУ 35896120); ТОВ УПП "ЄВРОМЕД" (код ЄДРПОУ 30958103); ТОВ "ГАЛИЧИНА - ЗАХІД" (код ЄДРПОУ 30124457); ТОВ "ДІДІ ТРЕЙДІНГ" (код ЄДРПОУ 38800939); ТОВ "БІОАГРОПРОДУКТ" (код ЄДРПОУ 38988842); ТОВ "СІЛЬГОСП-ЦЕНТР" (код ЄДРПОУ 37502704); ПАТ "ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКА ПТАХОФАБРИКА" (код ЄДРПОУ 851376); ПП "ДИНАСТІЯ-2012" (код ЄДРПОУ 38343842), що завдало велику матеріальну шкоду державі.

Для забезпечення функціонування злочинної схеми ОСОБА_5 використовував орендоване приміщення в АДРЕСА_3 , де фактично здійснювалась підробка всіх фінансово-господарських документів, складання фіктивних звітів тощо.

Схема,організована ОСОБА_5 з оформленнядокументів пронібито реалізацію власно вирощеної сільськогосподарської продукції, давала змогу ТОВ «Зеленецьке» знімати готівкові кошти і при цьому перебувати на спеціальному режимі оподаткування та не сплачувати до бюджету податок на додану вартість від реалізації нібито власно вирощеної сільськогосподарської продукції, а також формувати витрати та податковий кредит з податку на додану вартість вигодонабувачам реальнодіючим суб`єктам господарювання.

З метою маскування незаконної діяльності безготівкові грошові кошти суб`єктів господарювання реального сектору економіки переводились не тільки безпосередньо на рахунки ТОВ «Зеленецьке», а і на рахунки підконтрольних транзитно-конвертаційних підприємств: ТОВ «Корн трейд», ТОВ «Агросота», ТОВ «ЕФ ЕЛ СІ», ТОВ «Юнітор», ТОВ «Агросотатрейд», ТОВ «Старк Інвест», ТОВ «Вантаж груп» у вигляді оплати за сільськогосподарську продукцію, після чого дані кошти конвертувались за допомогою чекових книжок у готівку для використання в подальшій злочинній діяльності.

Крім цього, ОСОБА_6 , 06.12.2013 року за грошову винагороду погодився на пропозицію ОСОБА_5 стати директором TOB «Зеленецьке» (код за ЄДРПОУ 30795974, Чернівецька область, Кельменецький район, с. Зелена, вул. Головна, 3). Фактично ОСОБА_6 ніякого відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства не мав, а його роль полягала у присутності в банківських установах при відкритті рахунків підприємства та нотаріальних конторах при видачі довіреностей, які уповноважують певних осіб на представництво інтересів підприємства, в тому числі така довіреність була видана на ім`я ОСОБА_5 . Крім того, у разі необхідності ОСОБА_6 повинен був підписувати фінансово-господарські документи, які надавались ОСОБА_5 .

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст.205 КК України, а саме: у створенні і придбанні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб, що заподіяло велику матеріальну шкоду державі.

ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст.205 КК України, тобто придбанні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене за попередньою змовою групою осіб.

У судовому засіданні захисник ОСОБА_4 заявив клопотання про закриття стосовно обвинувачених кримінального провадження на підставі п.4 ч.1 ст.284 КПК України, оскількиЗаконом України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» від 18.09.2019 № 101-IXз Кримінального кодексу Українивиключено ст.205 КК України.

Прокурор в судовому засіданні не заперечував щодо закриття кримінального провадження щодо обвинувачених з зазначених підстав.

Заслухавши думку захисника та обвинувачених, які підтримали клопотання захисника, прокурора, частково дослідивши матеріали кримінального провадження, суд дійшов до наступного висновку.

Згідно з п.4 ч.1 ст.284 КПК Україникримінальне провадження закривається якщо набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Відповідно доЗакону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес» від 18.09.2019 № 101-IX, та який набрав чинності 25.09.2019 року,ст. 205 КК Українивиключено зКримінального кодексу України.

Згідно із ч.2ст.4 КК Українизлочинність і караність, а також інші кримінально-правові наслідки діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, що діяв на час вчинення цього діяння.

У відповідності до вимогст.5 ч.1 КК Українизакон про кримінальну відповідальність, що скасовує злочинність діяння, пом`якшує кримінальну відповідальність або іншим чином поліпшує становище особи, має зворотну дію у часі, тобто поширюється на осіб, які вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість.

Відтак, клопотання захисника ОСОБА_4 про закриття кримінального провадження стосовно ОСОБА_5 та ОСОБА_6 підлягає задоволенню.

Таким чином, приймаючи до уваги все вищезазначене та положення п.4 ч.1ст.284 КПК України,Закону України №101-IX від 18.09.2019, враховуючи те, щостаттю 205 КК Українидекриміналізовано, суд приходить до висновку про можливість задоволення клопотання захисника про закриття даного кримінального провадження, у зв`язку з декриміналізацією кримінального правопорушення передбаченогост.205 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ч.1 ст.5 КК України, Законом України«Про внесеннязмін доКримінального кодексуУкраїни таКримінально процесуальногокодексу Українищодо зменшеннятиску набізнес» від18.09.2019 року, п.4 ч.1 ст.284, ст.ст.369-372, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Кримінальне провадження /ЄРДР №32014260000000031/ за обвинувальним актом затвердженим начальником відділу нагляду прокуратури Чернівецької області юристом 1 класу ОСОБА_7 , по обвинуваченню ОСОБА_5 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.27 ч.2 ст.205 КК України, та по обвинуваченню ОСОБА_6 , у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.27 ч.1 ст.205 КК України - закрити.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 2 блокноти з чорновими записами, 1 пластикову платіжну карту, 1 комп`ютерний диск, 1 ноутбук, 1 мобільний телефон, які були вилучені у ОСОБА_12 в АДРЕСА_4 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_12 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: документи (банківські квитанції, товарно-транспортну накладну), які були вилучені у ОСОБА_12 в АДРЕСА_4 та які зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речовий доказ по кримінальному провадженню, а саме: 1 печатку, яка була вилучена у ОСОБА_12 в АДРЕСА_4 та яка зберігається в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: грошові кошти в сумі 23700,00 грн., які були вилучені у ОСОБА_12 в АДРЕСА_4 та зберігаються на депозитному рахунку ГУ Міндоходів у Чернівецькій області повернути ОСОБА_12 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 1 планшет, блокнот з чорновими записами, 2 банківські картки, які були вилучені з автомобіля марки «Toyota Land Cruiser» д.н.з. НОМЕР_3 у ОСОБА_13 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_13 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 9 відтисків (кліше) підписів, документи (платіжні доручення, квитанції, договори), які були вилучені з автомобіля марки «Toyota Land Cruiser» д.н.з. НОМЕР_3 у ОСОБА_13 та які зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 19 печаток та штампів різних СГД, які були вилучені з автомобіля марки «Toyota Land Cruiser» д.н.з. НОМЕР_3 у ОСОБА_13 та які зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 1 принтер, 1 системний блок, 4 мобільних телефони, які були вилучені у ОСОБА_5 в АДРЕСА_5 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_5 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: документи (квитанції, договора, накладні різних СГД), які були вилучені у ОСОБА_5 в АДРЕСА_5 та зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: грошові кошти в сумі 4800 грн. та 500 доларів США, які були вилучені у ОСОБА_14 в АДРЕСА_6 та зберігаються у філії АТ «Укрексімбанк» повернути ОСОБА_14 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 6 банківських карток, 5 мобільних телефонів, 12 SIM-карток різних операторів, 1 нетбук, CDдиски, які були вилучені у ОСОБА_14 в АДРЕСА_6 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_14 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: документи (квитанції, чеки, накладні), які були вилучені у ОСОБА_14 в АДРЕСА_6 та зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 1 записник з чорновими записами, 1 чекову книжку, які були вилучені з автомобіля марки «BMW X5» д.н.з. НОМЕР_4 у ОСОБА_14 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_14 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 2 флеш-накопичувачі, 2 чекові книжки, чорнові записи, 1 факсиміле, 30 CDдисків, 2 системних блока, 1 картку пам`яті домофону, які були вилучені у ОСОБА_15 в АДРЕСА_7 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_15 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: первинні бухгалтерські документи різних СГД, договори, скарги, позови, які були вилучені у ОСОБА_15 в АДРЕСА_7 та зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 3 печатки, які були вилучені у ОСОБА_15 в АДРЕСА_7 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області - знищити.

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 1 банківську картку, яка була вилучена з автомобіля марки «Daewoo Nexia» д.н.з. НОМЕР_5 у ОСОБА_12 та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_12 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: документи (товаро-транспортні накладні), які були вилучені з автомобіля марки «Daewoo Nexia» д.н.з. НОМЕР_5 у ОСОБА_12 та зберігаються в матеріалах кримінального провадження залишити зберігати в матеріалах кримінального провадження.

Речовий доказ по кримінальному провадженню, а саме: 1 мобільний телефон, який був вилучений у ОСОБА_6 в АДРЕСА_2 та зберігається в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_6 .

Речові докази по кримінальному провадженню, а саме: 5 системних блоків, 5 ящиків з фінансово-господарською документацією підприємства, банківську картку, 3 принтера, які була вилучені за адресою (офіс ТОВ «Зеленецьке»): м.Чернівці, вул.Суворова, 2б та зберігаються в камері зберігання речових доказів ГУ ДФС у Чернівецькій області повернути ОСОБА_5 .

Повний текст ухвали буде виготовлено 21.12.2019 року о 16:00 год.

На ухвалу протягом 7 днів з дня її проголошення може бути подана апеляційна скарга до Чернівецького апеляційного суду через Шевченківський районний суд м.Чернівці.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення17.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86435971
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —727/5722/16-к

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 21.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 16.04.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 04.04.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 09.10.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 18.04.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Чебан В. М.

Ухвала від 25.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Кирилюк Л. К.

Ухвала від 12.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Кирилюк Л. К.

Ухвала від 02.08.2016

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Кирилюк Л. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні